Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.956
    Женски здраво, не ми е местото тука ама имам едно прашање до тие што воделе бременост во Германија.
    Имено, дали во тек на бременоста ви било кажано да примате вакцина против Пертусис “магарешка кашлица„, дали тоа е пракса во Еу земји или само во Италија, и дали некоја ја примила таа вакцина.

2. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    736

Не ми предложиле такво нешто..
    Во некои делови ја нудат за против бактерија Бордетела, али како што знам не е морање туку твој избор

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.975
    Допаѓања:
    8.922
    Да и овде ја даваат. Никој не те присилува, ама ако сакаш можеш. Додуша овде скоро на сите вакцини прават освежување на секои 10-15 год.
    Јас ја примив во бреноста, негде 30-32 недела бев, не се сеќавам точно, ама знам дека после 3 дена раката ме болеше. Друго немав како страничен ефект, бар до сега :^).
    И да, пракса е веќе во скоро сите земји да се прима.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Ќе помисли некој дека јас сум пишувала од друг профил.
    Треба да научиш да не допира до тебе.
    Таа си има некој проблем и сега ти се нафрлила тебе дека ти ја чувствува енергијата, нова си и се чувствуваш така како што се чувствуваш.
    Ако почнеш муабет со колегите ќе ти кажат дека сите ја мразат.
    Првиот пат кога одма ќе и вратиш ќе биде последен пат.
    Јас сеуште ја нервирам мојава, среќа што ми текна да ја нервирам јас неа наместо таа мене.
    Знам тешко е да и вратиш бидејќи не си таков тип ама мораш да станеш како неа во односот со неа.
    Колку побрзо пресечеш толку подобро. Другите сигурно веќе пресекле.
    Уствари не ни има потреба да зборуваш или прашуваш за неа, само начекај ја и врати и.

5. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Добар ден :) Дали некој има искиство да сподели, доколку одам во Мк на неколку месеци, како би можела да имам здравство таму? Има некој документ што би можела да го користам на основ дека сум тука осигурана? Или пак да плаќам во Мк за да имам здравство тие месеци?

6. qubat323

qubat323 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    21
    Здраво, ве молам за совет, добив термин за виза, каде би можело да се обратам за работен договор и стан? И кои се условите за да дојде сопругот со мене?
    Во благодарам за советот

Последна измена: 24 септември 2023
  7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки може некоја имала ваква ситуација па сакам да прашам. Земавме ние Kinderzuschlag но сега и јас се вработив и по наша мисла мислиме дека повеќе нема да не следува или ј да не следува ке биде нешто многу минимално. Оваа ни беше последен месец од земање бидејќи нели на 6 месеци треба да се обновува. Е сега ни стигна писмо каде треба пак да се наведе што и како зимам и дали има промена. Ние повеќе не сакаме да поднесуваме дека како што реков или нема да не следува или кр биде минимално па прашањето ми е дали мора да вратиме на оваа писмо одговор или ако оставиме така едноставно повеќе нема да добиваме. Незнам како е најправилно да направиме па некоја ако имала ваква ситуација секој совет е добредојден што е најдобро

8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    6.656
    Kakva viza bez rabota dobi ?

9. qubat323

qubat323 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    21
    * термин за виза се извинувам

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    6.656
    Vidi so Dino od grupata na GASTARBAJTER na fb.Za stan retko si koj raboten dogovor imas i smestaj taka da sama treba da baras. Za maz ti da dojde treba da pocnes ao rabota dovolni primanja kako i dovolna kvadratura za stan. Toj da zakaze termin vo anbasada dlza spojuvanje so semejstvo i da ima a1 polozeno.

11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    969
    Грешка си не си оди секоја поради финансии , си одат поради системот кој функционира во нашата Македонија , поради партиските книшки итн итн . Прилагодбата зависи од човек до човек на некој му треба повеќе време на некој помалку. Ако ги издржиш првите 2-3 месеца во Германија ќе можеш да издржиш се. Мој совет доколку сакате да се преселите учете јазик најбитно. Курсот во Мк е поефтин за разлика од тука , за да преживееш мораш да имаш барем основа.
    Детето најлесно ќе се прилагоди зависи и колку год е , но тие најлесно стекнуваат пријателства. Само овде голем проблем е градинка , се чека долго време место и во зависност од местото е и цената . Во Баден Вутемберг е над 400 € за 6 часа во денот. Ако е над 6 год тогаш во школо .
    Во групите по ФБ се почесто читам многу размислуваат да се вратат на балканот. Јас сега за сега не би се вратила.

На eliesaab и anggell им се допаѓа ова.
  12. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    152
    Сакам да ве прашам дали сте отвориле детско штедење и на кој начин? Што е најпаметно?

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Што се дискутира на родителска во градинка?
    И како изгледа Papanachmittag?

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    969
    На родителско во градинка ги кажуваат активностите што ги имаат со децата, проектите кој воспитувач за што е одговорен. Ништо посебно а трае 2 часа :D

15. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    969
    Мислевме да отвориме но не сме, бевме на разговор во банката ни понудија стандардно како штедна книшка но каматата е премногу мала и да купуваш акции таму е поголема каматата. Ти бираш колку месечно ќе тргаш на страна . Еве некој ако има нека каже што е подобра опција.

На Makedonka95 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Здраво, дали можеби имате инфо дали има рок да влез во Германија откако ке се зема фамилијарна виза?

17. Makedonka95

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    152
    Јас мислам нема, ја земав во март а дојдов во мај. Немав никаков проблем.

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    6.656
    Ovde nema bas nekoe detsko stedenje so golema kamata.Nie imame smetka otvoreno vo Sparkasse i sekoj mesec prefrlame pari.

19. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Ти благодарам на одговорот.Сакам да одам кон крајот на Октомври бидејќи се поефтини картите, па се мислев дане направат проблем.

20. Makedonka95

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    152
    Па изгледа така ке биде и кај нас.