Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Со што ја потпишувате облеката и предметите на децата за во градинка , школо ?

2. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    So crn flomaster

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Jas poracav od Temu pecat so negovo ime i lepenki isto pa so toa

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.815
    Допаѓања:
    186.074
    Перманентен маркер. Дури не знаеше да чита и цртав и нешто, срце на пример, или и шиев некоја пришивка, да знае и сама да си го познае (пример сите хеланки имаат негде горе и некое цветче, срценце - евентуално така требаше да распознава и кое е напред, за да се облече сама:D)

На ines.h, MacenceEna, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.102
    Допаѓања:
    11.863
    Каде може да се најдат топломери со жива? И јас кога бев во 2 аптеки немаше, мајка ми денес во 3,4 баралa не успеала да најде.
    Преку телефон успее да ме испаничи како топломерите не се точни :@, покажувало дека нема температура а топла била :envy:

6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Нема да најдеш со жива забранета е
    Обичните и мене не ми се баш најточни ама отприлика тука негде е ако го држи како треба, јас отприлика знам да си проценам колку ми е топол, бесконтактен мене ми беше крш не се снајдов уште со тие во уво да пробам гледам со такви по болниците мерат.

На јolene, SunnyGirl2 и anggell им се допаѓа ова.
  7. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Zdravo majki tuka vo Germanija sum veke 1 mesec ne mozam da dobiam od DAK lecenje pri bidejki nemam viza a sum vo procedura za viza za 10 dena mi e termin za poragaj i normalno tuka nema vrata na koja ne cuknav so se probav duri so privatno osiguruvanje ali i za toa nemam vreme nekoja sto se porodila privatno carski kolku pari ja kostalo ?

8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.463
    Допаѓања:
    37.693
    Тешко да најдеш топломер со жива. Јас купив дигитален. Од други разбрав дека овде немаат такви топломери. Живиниот е најдобар за мене. Ама немав друг избор.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    944
    Ve molam odgovor za tie vo GERMANIJA,dali navistina zdravstvenoto osiguruvanje za deca i vozrasni ne pokriva mnogu,priper za specijalista,za lekovi ,hronicni takvi raboti se ceka poveke i od kaj nas,i za taa krvna slika sto ja zborite ,tolku li tesko odi za termini ,ili poracuvate od kaj naS doma po luge?Imam dijabet,prtisok vo najava i taka,ne bi otisla ,a me vikaat da odam so deca ?

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Zavisi od klinika do klinika od 5000 evra pa nataka.I za carski imas upat ili zaradi tvoja zelba zatoa sto vo nekoi kliniki ako nemas pricina nema poraganje so carski.

11. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    во бон как0 закажувате термин за новороденче за патен лист, и мојов е при крај пасош сакам термин таму..?

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    4.223
    ^
    @SunnyGirl2 Јас термин закажав преку мејл.
    Bonn@mfa.gov.mk

Одговор добив веднаш, после два три дена со термин за промена.

13. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Во градинка ме викнаа на разговор за моето дете. Ја прашав дали има проблем нешто, рече ќе рљзговараме вие ако нешто има, јас . Следната година ќе оди во школо, па дали заради тоа нешто е состанокот како редовен или па нешто би имало проблем. До сега се е у ред, нз што би можело. Прашањето ми беше дали ве викале така на состанок или па ова нешто би имало па затоа. Нашле и преведувач, за подобро да сме се разбрале :) до четврток ќе мислам :/

14. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Па еднаш до два пати во годината викаат во градинката на разговор како е детето, за што е заинтересирано, со кој се дружи, како е со јазикот итн.
    Кај нас може и телефонски може и во градинката да се оди на состанок.

Сакав да прашам мм треба да патува 150-200км сам со Н, може да седи на совозачкото седиште секако врзена и во нејзиното седиште?

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.060
    Дали итната функционира за викенд 24/7 или после 7 како преку недела?

16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Пробај да видиш на нет за конкретната болница зошто може да е секаде различно.

Тие што имате деца 5+ и нагоре кажете ги учите кирилица? Или одат во наше школо? Јас се мислам дали да го запишам македонски или хрватски да учи ( мислам дека има онакви школи тука не сум 100% сигурна). Мојот мк и хр меша и не ми смета додека германскиот му е добар, сега се мислам дали е паметно да се фокусираме на нашиве јазици пред да почне во школо следниот септември или да не му направам хаос во главата. Иначе Срби и Хрвати во околина ми се жалат дека им е тешко да го разберат. Сакам искуства знам деца тука пораснати што едвај си го зборуваат мајчиниот јазик и такви кој зборуваат перфектно. Јас сум да не го оптоварувам ама па кога некој ќе ми се пожали дека не го разбира ми е глупо што баш не ги двои нашите јазици ( наша грешка е пред све си мешаме по дома)

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.060
    @Chantal моево слуша 4 јазици. Со маж решивме уште лани да не ја форсираме на нашите и се посветивме повеќе на англиски, и германски секако во градинка. И мајка ми и од кај маж ми страната искоментираа оти не можеле да се разберат со неа, односно таа ги разбира, ама им одговара на англиски и тие не ја разбираат неа, ние ич не се потресуваме за тоа. Нас ни е битно ние да се разбереме со неа, а нашите јазици секако ќе ги научи понатака да ги збори, и ако самата изрази желба и да ги пишува.
    Мислам дека сепак тоа е лична одлука, па мој совет е прави онака како што ти со маж сметате дека е правилно за детето оти сечија ситуација е различна и не дозволувај околината да ти влијае. Ама сосем валидно е да сакаш солидно да збори на вашите јазици.

Не знам дали има македонски школи овде, знам дека има грчки и тие се на целосно грчка програма без воопшто германски, што е апсурдно оти овде нив најмногу германскиот им треба. Па ние бевме согласни двајцата дека нема шанса да посетува грчко школо…
    Ама секоја ситуација е многу индивидуална, вие ќе си процените што е најдобро во вашата.

На mal.ecka и Chantal им се допаѓа ова.
  18. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Дали има прегледи до 4 години, како што прегледите U7a беа за да се извршат до 3 години?

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.060
    Има U8 околу четврти роденден. Сигурно ќе ви пратат известување за да направите термин како и претходно. Прегледот се прави во два дела, во два дена. Покрај класичниот преглед што до тогаш го прават, сега има дополнителни тестирања за развојот, како и преглед на вид и слух, проверуваат фина и груба моторика, следат како е со говор, им даваат кратки забавни задачи да извршат таму.

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Дали овие прегледи се задолжителни? Мислам дека прочитав дека е доброволно се прават