Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    zadolzitelni pregledi se, ako ne se izvrsat prakaat pismo za potsetuvanje.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Не знам, ама веројатно се задолжителни, оти педијатарот секогаш ги испраќа направените прегледи до конкретна клиника која го следи развојот на децата. Овде се прилично строги околу тоа.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.380
    Задолжителни се тие прегледи . После 9 години се доброволно .

На Neda997 и Chantal им се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.380
    За јазикот дали го учиме децата на кирилица , во нашиот случај не. Имав купено буквар на македонски ама големата само што почна во прво па немаше кога да учи. Со моите се разбираат некако на македонски. Зборуваат онака малку колку да се разберат.
    Тоа е.
    Овде живееме , овде се родени . Треба најпрво да зборат на германски. Тој им е мајчин јазик .
    Плус од наредна година ќе почне големата со втор странски , покрај англискиот.
    Македонски школо во околина нема . Да имаше ќе ја запишев.

За возрасните би препорачала да се учи германски. Да полесно се интегрираат . Да се разберете со учителки во градинка, школо .

На Mnik, mal.ecka, Neda997 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    а тие од соседството на Германија, каде да се пријавиме:D

На mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Dobredojdeni ste tuka

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    Geburtsplanung- што се прави таму има некој преглед?

8. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734

Разговор е, правев муабет со бабицата ми зема податоци, мени за јадење, кои опции ги сакаш за пораѓај (во вода, кревет) да не си нешто алергична,дали сакаш маж ти да присуствува на пораѓај ако да и негови податоци .. во главно е формалност. Ако поминеш термин им се јавуваш на нив и после они те превземаат

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    15.832
    За мене, македонскиот јазик и неговото кирилично писмо се дел од мојот идентитет. Како да ни е малку што од сите страни не' негираат па и ние самите го правиме тоа. Кога ќе слушнам реченица од типот: "Зошто да учи детето македонски кога нема да има корист од него", ми се гади буквално.

Можам и на крај на светот да отидам, но јас ќе останам тоа што сум. Моето дете е родено во Германија но никогаш нема да биде Германка. Точно, како што навлегува во системот, германскиот ќе и биде прв во секојдневниот живот и ќе преферира да го користи пред мајчиниот, македонскиот. Но да си дозволам утре моето дете да не биде способно да комуницира со моите родители, сигурно дека нема.

За децата нема граници кога се работи за учење на јазик. Па попрво би исклучила учење на англиски пред почнување со изучување на истиот во училиште отколку да не се потрудам да научи да чита и пишува на кирилица. Секако нема да биде исто како што е било за нас што сме поминале низ образовниот процес во Македонија, но да се научи да се чита и пишува е далеку од квантна физика.

Плус, ние колку и да го учиме тука германскиот јас мислам дека тешко дека некогаш ќе стигнеме до ниво на Muttersprachler, посебно ако сме почнале да учиме на 25+ год.

Јас имам Ц1 сертификат но не сметам дека од мене може да научи совршен германски. Така да, подобро од мене да го научи убаво мајчиниот јазик отколку gebrochenes Deutsch. Тоа го препорачуваат и педијатрите.

Без разлика кои биле причините поради кои сум ја напуштила државата, најмалку што можам да направам за мојата татковина кадешто сум пораснала и сум се образовала е да им ги доближам на моите деца вредностите кои ги носам од неа.

Последна измена: 3 октомври 2023
    На BraBru, ines.h, Anturium и 14 други им се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.464
    Допаѓања:
    37.695
    Треба да се знае германски. Ама, јазикот е тежок. Јас го учев во средно и имам некои основни познавања. Откако сум овде си учам онлајн. Во институции зборувам на англиски. И со учителките во школо. Помалиот веќе разбира, а на големиот му е тешко. Задоволна сум од животот овде. Подобро е отколку во Мк. Знаеш дека кога ќе отидеш во некоја институција ќе те третираат како што треба. А не да ти се развикаат и да ти ги фрлаат документите пред нос. И финансиски е подобро. Се зависи кој како ќе се снајде. Си најдовме и друштво овде. Не се жалам.

Едно прашање. Дали овде се казнува симнувањето слики од Гугл? Требаше да прикачам некои слики овде, па морав да ги симнам.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Мајки, од каде можам да купам убави гаќички за одвикнување од пелени? Од тие што внатре би осеќал дека е воден, а да не пропуштаат надвор? Или како се викаат на германски точно, да ги барам онлајн?

12. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Мајки дали на некое детенце му имат предложено ерготерапија и дали посетувавте? Нас ни предложија најмногу за концентрацијата , бидејќи во градинката кога боел, цртал,местел сложувалка или било што неколку минути само и толку нешто друго му го одземе вниманието и толку тоа го оставал и сакал да си игра. Дали имате искуство?

13. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Schwimmwindeln можеби мислиш на такво нешто.Провери:)

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Јас лично сум презадоволна со Ерготерапијата на син ми.Одеше години редовно !
    Се најдобро!

15. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.971
    Здраво, сакам да помогнам на еден млад пар со мало детенце кое скоро се преселија во Германија со по некоја занимација за детето (боици,блокчиња,боенки,сложувалки) и по нешто за дома(платнени организери за облека и сл) бидејќи како сите новодојдени немаат ништо сеуште во станот па дали може да ми кажете како да им ги пратам на домашна адреса (и јас сум скоро дојдена кај маж ми немам искуство)

16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    15.832
    Преку DHL, има одредено цени според големината и тежината на пакетот.

17. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Количка за близнаци какква имате ? Незнам какква да земам. Плус од кога се бара овде бабица мислам колку времее треба да сум трудна за да ја барам?
    И уште нешто кои испитуувања ги правевте овде за време на бременоста??

На Ava.84, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734

Бабица барав кога бев 4ти месец, некои ми викаа касно бараш, контактирав во Hebammezentar ми предложија 4 слободни после ти бираш која.
    Брисеви во 12та недела, секоја контрола мокрача, шеќер, HPV, стрептокока, кламдија, крвна слика негде 28ма недела , доплер.. тук таму тие се тие основни испитувања ако нешто недај боже има препраќаат за проверка.

19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Wow сваќата трудна :inlove:.Со лесно и убаво сваќе:l::l:.Бате ќе помага на мама сигурна сум:angel::*.

На Mari*, SanelaS, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.720
    Јас во осми месец си најдов бабица, да не речам пред пораѓај. Од клиника исто ми рекоа дека касно барам, ама пишав на неколку и две -три ми вратија дека се слободни.
    Инаку за испитувањата, секој месец ми мереа килажа, притисок и протеини во урина. Правев испитување за гестациски шекер и се вкупно три пати крв ми земаа. Првиот пат беше на почеток на бременоста, кога го правев тестот за шеќер и околу 34 недела мислам дека беше за стрептокока.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.