Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Мене ми ја дадоа оваа листа првиот ред се бесплатни др ред екстра што се наплаќаат е сега во минатата неуспешна бременост правев тој тест за токсикоплазма и никогаш нее добив резултати само пари си дадов 15 € плус 45€ , сега исккрено не би да правам дополнителни стресови . И повеќе би останала на оние кои што се редовни и бесплатни . 20231010_074359.jpg

2. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.720
    Јас немав ваква листа, ама од тие испитувања плус што се плаќаат ми е правен првиот скрининг во 11 недела ( околу 250е). И испитувањето за стрептокока (околу 25е). Вториот скрининг на листава стои дека се плаќа плус, ама мене не ми го наплатија, треба да прашаш. Третиот скрининг е по желба, исто не се наплаќа.
    А и крв не испитуваат толку често како што пишува.

3. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Се договоривме веќе оние кои што се редовни тие ќе ги правиме бидејќи смета дека нема потреба.

На SiMpAtIcNaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    @TutiFuti немам искуство и не знам колкав буџет планираш, ама погледни ги на joie количките, најчесто такви гледам со близнаци низ град, а се ценовно многу достапни. За бабица побарај да ти дадат лист од кај гинекологот. Јас таму прашав по совет од тука, ми дадоа две листи со имиња и до секое име стоеше покрај професија и мобилен, и на кои јазици зборуваат што за мене беше доста олеснително оти не знаев германски.
    Секој месец на контрола проверуваат тежина, притисок, крв и урина. 3 скрининзи кои се стандард не ги спомнуваат како нешто посебно ама во мутерпас стои се, а брисеви не памтам кои недели правев.

Може да ми кажете искуство со тув? Дали се стварно цепидлаки и цело време наоѓаат замерки? На пролет секако планираме да земеме нова кола ама зимава мислевме да ја истуркаме со старава. Па слушнавме муабет дека сега некој Германец не го поминале што донесол кола од Италија… И сеа се мислиме дали вреди да се обидеме воопшто.. Или имате совет на што да обратиме повеќе внимание? :?:

5. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Ги видов тие колички искрено мене ми се грозни оти треба едно врз друго да се
    Ќе разлистам крајно па мојте ќе ми купат некоја количка од Приштина и поефтина.
    :D
    Бабица барав листи немале вајда дека друг град ми е матичната а јас кај нас ќе се пораѓам здравје има време .

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Немам видено таков модел на joie. Знам дека има едно до друго или едно напред едно назад, а за врз и мене не ми се свиѓа… Види на киндеркрафт исто дали имаат, јас имам единечна и сум многу задоволна.

Јас бабица сепак најдов во родилиште пред пораѓај. Не ни барав додуше, една од сестрите која беше Србинка се понуди сама.
    Кога ќе се регистрираш во родилиште исто можеш да прашаш. Јас мислев не ми треба, ама излезе многу практично првите 3 месеци да ме посетува и да го следи развојот на бебето до првата контрола на педијатар.

Со лесно. :)

7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Да мене со две и те како ќе ми треба бабица тука кај нас во офф. Има премногу наши бабици да не речамм скороо цел персонал во болница се наси балканци :D. Така да само здрвје далеку е лето има време се да помине прво добро па после ќе му ја мислам за количка.

8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Yowannty ние пред терминот за TÜV обавезно ја носеме некаде на контрола, ако има за менување филтери, уље, кочници, и тоа менуваме, па ја носиме на TÜV.
    Мислам дека нема везе од каде е колата, туку ако има за менување од тие важните работи, обавезно да се смени. Вујко ми возе кола од Мк овде донесена, само рег.табла ја смени.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Јас ти препорачувам да си побараш бабица со време. Бев 4 месец или 5 кога барав и сите беа зафатени. На крај една србинка ме прифати. Далеку од тоа дека не беше ок, ама мислам дека со германка подобро ќе ми беше. Пријатели мои бабица најдоа од позитивен тест и тоа со следење ви бременост и после пораѓај. Имаш и таква опција.

На Chantal и TutiFuti им се допаѓа ова.
  10. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88
    Здраво дали имате нарачувано од Temu? Ми е страв да не е лажна

11. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Пишував и во друга тема. Имаме порачувано и се доста коректни. Производите се исто од Кина, само што доставата е баш брза, за едно 10 дена од прилика.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    146
    И мене денес ми стигнаа работите после 10 дена.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Со лесно тути :hug:
    Јас пред една недела се јавив кај 15 бабици и сите до една ме одбија
    Многу касно сум почнала да барам, 17 недели сум бремена :wasntme:
    Земале жени со термини во мај јуни :x
    Прочитав уште ко разбрав дека сум бремена за хаосот околу бабиците ама не го сватив озбилно, мислев претеруваат
    Одма треба да почнеш да бараш најдобро

На mal.ecka, felisitas, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.217
    Допаѓања:
    26.403
    А може да ми објасните шо улога има таа бабица и шо прави она? Иам слушано за бабици ддека порано коа немало болници дома породувале, ама сеа шо ќе ти е бабица?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.816
    Допаѓања:
    186.086
    Па бабица те пораѓа уствари:wasntme:

На јolene и Mari* им се допаѓа ова.
  16. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Па за оние со прво бебе и те како е корисна
    Совети околу доење, гледа дали бебе напредува, нешто малце околу мајката...
    Кај мене идеше секој 3 ден и навистина беше од некоја помош

На mal.ecka и Adidas888 им се допаѓа ова.
  17. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Уфф значи од понеделник почнувам да барам баббица . А она еднократната помош што е за дете од каритас или диаконте дали нешто ќе пречи после за визата ние во јули 2024 полни 5г како сме таму. Знам дека следува според некоја граница на примање пари , но не сум сигурна .

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Со прво дете, ми идеше први три четири дена секој ден, а потоа преку ден, два, три, па преку недела време, се додека не виде дека се е во ред со мене и со бебе.
    Мери бебе, негува папоче, ти покажува како да доиш, како да го избањаш, кога имаш проблем со градите на почеток, масира, гледа како зараснува рана од пораѓај, дали се е ок со крварењето и матката дали се собира, дали психички е ок мајката. Гледа општо како и партнерот да го вклучи во целиот процес.
    Има бабици кои што те водат цела бременост, па и те пораѓа и по пораѓај те следат. Ама за такви мораш од позитивен тест да почнеш да бараш. Има бабици кои само во бременост те водат, па после мораш друга да бараш. Ама таква не ти треба пошто кај гинеколог има еднаш месечно контрола и секој пат кога си несигурна мораат да те примаат. И има бабици кои само после пораѓај ти идат, е такви се повеќето, ама и нив мораш со време да ги букираш.

На TutiFuti, SanelaS, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Јас кога бев бремена бев во каритас ми помогнаа со потполнување на елтергелд и киндергелд но според нив ја надминував границата за да земам еднократна помош иако јас и маж ми имавме тогаш скоро па минималец. Направи термин може ќе имаш среќа . Мислам дека тоа не влијае за визата, но не сум сигурна. Мојот бератер во картис тврди дека и вонгелд не влијае на визата , но има различни искуства .

20. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.614
    Допаѓања:
    4.963
    Мајки на колку години тргаат на училиште децата кај вас?