Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.929
    Јас сум била во овој Солинген, полн е со арапи и турци, навечер е многу небезбедно или во утринските часови, оти баш тогаш се берат овие во глутници.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.972
    Јас мислам саатот се менува во недела што прави детето во недела на школо.Како цел ден не приметила дека саатот е сменет.Зошто да верувам во ова?:?:

Кај нас се децата на распуст нормално дека школото е затворено има само хорт.

На Chantal, Biljarkata и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.972
    Опасно е и во метро кога се возиш. Сум забележала дека набљудуваат кој има скапа чанта или скап телефон. Затоа јас си ја прицврстувам ташната за мене.

4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.929
    Затоа веќе не ја шетам мојата Шанел од 1000денара од Мк шо ја купив :D:D:D:D:D ќе си помислат оти скапа е и ќе ми ја дигнат. Иначе да, имам приметено тоа дека гледат шо да украдат, посебно ако се качуваш и симнуваш во тунел. Затоа, освен телефон, пари и клучеви, не носам друго со мене. И се тоа во џеб.

На Mnik, Srcka28, Neda997 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.972
    Мојата ташна е 400 денари. :D Од тие причини не ми се даваат пари за скапи ташни. Во автобуси не се качуваат. Ама во метро треба внимавање.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.929
    Јас скоро, пред една две недели пак имав една случка, незнам, може си направив филм, али до коска се исплашив. Беше 8 -9 часот вечерта и надвор врнеше дожд. Излегов, тргнав накај продавницата, а тоа време нема никој натаму. И сега да ти објаснам, патот на кај продавницата, долг е, и има тротоар а покрај тротоарот трева и некои луѓе кога одат натаму одат или по тревата или по тротоарот. Е сега, улицата до тротоарот е голема и минат коли али никогаш немам видено кола да се паркира таму а и не верувам дека е тоа дозволено на главна улица. Одев јас по тротоарот, жив човек немаше, и поминуват две комбиња со затемнети стакла и наеднаш завртуват и еден паркира позади мене а еден напред. Јас се стаписав, застанав , не знаев шо се случува. Тој од назад остана да си седи внатре, а тој од напред на кај шо одев излезе од комбето и го отвори и као чачкаше нешто внатре (вратата му беше од страната на кај тротоарот кај шо одев). Јас го извадив телефонот веднаш и бев спремна да му звонам на мм одма. Наместо по тротоарот јас фатив накај тревата и цело време бев завртена да видам дали тој ќе тргне по мене. Му ја видов регистрацијата, и исто приметив дека комбето внатре беше ПРАЗНО!! Откако го поминав, истрчав веднаш до продавницата и на враќање веќе ги немаше.
    Незнам шо беше тоа, може и филм си направив, ама треба многу претпазлив да си.

На Neda997 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.972
    Такво им е племето. Кога ќе ги видам страв ме фаќа. Ги забележувам дека стојат на куп и само следат ситуација.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Здраво дали можеби некоја женичка ги има прашањата од leben in Deutschland да ми ги испрати, ги има на интернет но не можам да ги испринтам.Фала

9. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    152
    Јас од апликација ги учев.

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Може во порака да ми пишеш име и адреса на докторот

11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Има ли некој завршено курс или Weiterbildung? Дали со тој сертификат полесно се добива работно место?
    Дали е пресудно да имаш В2 ниво на јазик?Работно искуство во таа област немам.

12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    8.786
    Германци генерално се палат на сертификати :D. Мислам шала на страна, битни им се. Инвестиција во сам себе си се враќа 100%. Сигурно нешто ново ќе научиш.
    Дали и како ќе добиеш работно место зависи и од кое поле аплицираш, односно со каква конкуренција си имаш работа, колку они се очајни и им треба работник и нормално како ти ќе се продадеш на интервју.
    Б2 е да речам еве според мене ниво кое човек треба да го поседува за да е во состојба да работи и комуницира (чита и разговара). Сега нормално зависи и од работата.
    Ако мислиш дали за дообуката ти е потребно б2 сертификат, тоа мораш да прашаш кај обучувачите. Можеби имаат и јазичен тест, пошто нели има луѓе кои официјален сертификат јазичен немаат, ама супер го владеат јазикот.

Последна измена: 4 ноември 2023
    На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    16.039
    Б2 е скоро секогаш услов за курс/Ausbildung/Weiterbildung.

За тоа дали бараат искуство во одредена бранша многу зависи од типот на курсот. Пример, за ИТ може и да не бараат ама за сметководство на пример, мораш да имаш претходно некој Ausbildung во таа или слична област или одреден број години претходно искуство.

А за тоа дека помага за вработување курс завршен овде нема сомнеж. Има фирми кои уште од школите ги земаат добрите кандидати.

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Здраво девојки, дали има некоја со Педагошки факултет-Учител смер правено анеркенуг овде и дали нешто се признава?

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.343
    Допаѓања:
    6.527
    Se priznava tocno neznam kako e postapkata ama znam deka to treba B2 i mozes da rabotis vo gradinka.

16. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.584
    Допаѓања:
    5.927
    weiterbildung
    ausbildung

што уште постои?
    која е разликата ?

17. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.584
    Допаѓања:
    5.927
    NRW мене ми рекоа не в градинка зш сум била основно школо и треба мастеR и c2

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Не можам да дочекам да ви кажам. :o:

Најдов нова работа. И вака сум :l: и вака :u:. Ама повеќе :u:. Му кажав на шефот сакам вака и вака, тој вика не сум можела дека две деца сум имала, требало да останам тука имам неограничен договор сигурна работа ова она, јас викам да знаете отказ ќе дадам, тој не верува.

Претходната недела ми се јавија дека сум примена, кога склопив буквално 3 саати без престан плачев. ;( Еве и сега плачам.

Вторникот дадов отказ. ;( Шефот и тој ќе заплаче не може отказ да ми потпише, колегите не можат да прозборат, не сите секако, само оние што сме многу блиски.

И сега на друго место ќе го работам она што тука “немало да можам”, петокот потпишав договор. :party::u:

Платата е поголема на новово па да речеме со тоа може да се тешам ама не е се до парите.
    Јас со главата се молев да ме примат, со срцето се надевав дека нема да ме примат.

На Mari*, sani99, danichap и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    За во школо другарка моја ц1 полагаше прво и кога требаше да почне со работа остана трудна па не почна. Ама за другото незнам да ти кажам не е она од Македонија од скрос различен школски систем доаѓа. Ама знам дека за градинка можеше без проблем само што она не сакаше.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.343
    Допаѓања:
    6.527
    Jas imam prijatelka BW raboti vo gradinka, ama neznam koja e procedurata.

На SunnyGirl2 и Honny им се допаѓа ова.