1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Фала ви на одговорите. Јас за во школо не ни се надевав бидејќи различен школски систем, а не сум ни толку мотивирана, ниту ме влече да се малтретирам и учам Ц1, а и немам толку време.
    За во градинка ми е и искрено по ќеф и дај боже да може.
    Иначе со средно образование работам мед. Сестра и заработувам добро и си ја сакам работата ама откако ми детево размислувам да сменам. Празници, викенди, втора, трета смена, изложеност на сите можни вируси и бактерии, се можам да им однесам дома а и башка дете си расте а има денови кога ич не се гледаме. Минатата недела цела не си го видов, јас втора дури си дојдам 11 вечер ме фаќа, дома спијат и криво ми е.
    Туку дали знае некој дали има определено време за признавање на дипломите? Пример може и по 10 години да ми текне откако сум преселена или има одреден рок?

На јolene и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  2. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Нема никаков рок еве јас сега ја испратив овде живеам долго а уште подолго кога дипломирав. Кај нас многу е барана таа струка во градинка , во секоја бараат кадар и не бараат Ц1. Една пријателка со Б2 ја примаа. Така да ти посакувам среќа што и да одлучиш.

На Honny и јolene им се допаѓа ова.
  3. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Постои и Umschulung.
    Weiterbildung e академија или надограда каде што курсот трае помалку може и 1 месец може и 5-6 зависи од курсот.
    Аудбилдунг е 3 дена пракса 2 во школо трае 3 години. Најчесто децата што немат услов за факултето запишуваат аусбилдунг. Мислам овде генерално сите запишуваат аусбилдунг.
    Умшулунг трае година ипол или две најчесто е за постари лица кои сакаат да променат професија

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88
    Дали има некоја од членките искуство со аплицирање за behindertenausweis?

5. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Со среќа нека ти е новата работа. Нека не ти биде жал за старата работа и колегите . Секако дека со некои од нив можеш да одржуваш контакти и тоа е . Ќе стекнеш нови познанства , ќе научиш нови работи а и повеќе пари не се на одмет

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    8.786
    Пиши ми приватна порака. Со мало бебе сум не можам толку на долго да ја пишувам, а познати ми се горе доле работите.

7. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Би одела или шпедиција и логистика или кауфманн. Е сега шпедиција мислам дека е постресна работата , јас овие неколку год би работела само скратено работно време . А кауфманнфрау- некако многу е опширна има многу отсеци. Имаш ли некое искуство или познавање од овие области?

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Ние сме Баерн. Иде Gutachter од Medizinische Dienst Bayern MDK.
    Има разговор со лицето и неговата фамилија, пополнува формуларите и врз основа на резултатите за тоа каква е состојбата и што (не) може лицето се добива Pflege stufe и соодветна исправа.
    Секој месец се добива сума според тоа кое стуфе е и еднаш годишно околу 2000-2500. Месечно следува и некој пакет со средства за дезинфекција и хигиена и да искористиш помош од лице во флеге, неколку часа месечно, во вредност од 120еу.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    8.786
    Не немам искуство во тие области. Знам само дека Кауфман е доста популарна како избор за умшулумг. Ама и таму мислам дека повеќе опции имаше.
    Можам само совет да ти дадам, да направиш термин со агенцијата за вработување за бератунг и да им споделиш кои ти се плановите и што сакаш. И да ги прашаш дали они можат некако да те потпомогнат за ти да добиеш нели тука официјална професија. А можат и тоа им е работа. Они соработуваат со академии кои нудат курсеви за да ти го платат и да не плаќаш од свој џеб. Башка може ќе ти кажат што е подобро за тебе.

На joana18 и Chantal им се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Какви зимски обувки купувате за деца од 1 ипол година , да бидат водотпорни?Пепино, Аффензахн ? Тие се околу 100€. Е сега мене што ме буни ако сега и купам едни , што ако за месец два и се мали и купувам повторно 100€ , плус едни во градинка треба да оставам. Ве молам да не ми се смеете .

И уште нешто. Добивме честитка од градинката не канат во црква во понеделник за св. Мартин. Што церемонија е тоа треба ли некоја специјална облека? Тие фенери од таму ли ќе им ги дават. После церемонијата не покануваат во школски двор на едно школо и треба да понесеме чаша.

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Elefanten околу 40 евра и Gummistiefel за во градинка околу 20 евра.
    Не треба специјална облека. Фенер од таму.

Морам да се жалам сега!!!
    Бев денес на четвртиот забар и катастрофа.
    Вработената не ни знаеше да внесе во компјутер точно за забите што како тоа што кажува забарот.
    Три заби за вадење што се не ги препозна.
    Морам да чекам сите заби да ми отпаднат и вилици да ставам.
    Му викам на маж ми нешто јас да не сум грешка ама не сум гледам дека не се ок забариве.
    Пародонтоза средно ниво рече.
    Читав рецензии на Гугл ама џабе.
    Сега да одам на следен ќе треба пак рентген. Пред месец два правев рентген, денес пак.
    Стварно немам ум што да правам.

Идеја за подарок на колегите? :u: Многу ми е тешко што ги напуштам. Не е лесно да си храбар и борец.

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Gummistiefel има на елефант. И денес воспитувачката ми кажа дека и излегувала ногата од нив . Еден број помал и беа ептен точни и продавачката не советуваше да земеме еден број поголем , така и направивме ете денес се пожалија. Па така ми покажуваше чизми од други деца какви имале дебели со крзно незнам што.

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Кога носат matschhose мислам дека нема шанси да излегува од ногата.
    Тогаш купи еден број помал со крзно внатре.
    Моето има 2ипол години, гумиштифел исто му излегува ногата ама со матчхозе не му излегува, и исто без крзно. Ама сега какво е времево, помалите деца секако со голема количка ги шетаат, не одат пеш. Од 3 години па нагоре и погодував гумиштифел на малава. Ама до 3 сеуште не научив да им облечам точен број гумиштифел на тоа мало ноџе.

Денес немаше кој да работи, кој болен која на одмор, и јас доброволно се понудив, со договор за 20 саати односно 4 саати дневно, работев + 4 саати. Многу ми е убаво на работа и цел ден можам да останам ама шефот тврдоглав е многу и не ми даде договор со повеќе саати затоа што беше убеден дека ќе останам со 20 саати дека сигурна работа имам ова она. Секој ден си плачам, сабајле за ручек навечер ноќе. До 30ти ноември сум тука.

Последна измена: 6 ноември 2023
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    188.114
    Дентална хигиена, или чистење забен камен.
    Со среќа- јас сум уште во потрага по дентален хигиеничар кој нема да биде садист, и ќе исчисти забен камен без да ми паднат забите. Не сум ни јас паметна на оваа тема. Евентуално Мк, нагоре се стварно дрва дрвосани(facepalm)

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.973
    Мојава кога и да идам на контрола само забен камен ми чисти ,а јас пр за пломбирање сум дошла.Исто се едни исти заби ми пломбира:|.

Џоки каква вилица бе жено сега се ставаат имплантанти исто ко твој заб да имаш.Сабајле баш колешката ми кажуваше за нејзините имплантанти.Дамо дупло поскапи биле од пред 10 години.Така кога ги слушам колку задоволни од заболекарите се германциве се си викам поарно не се виделе.За еден заб да ти извадат одиш на друг забар специјалист за вадење, за протетика трет|(.
    @gjoker4e честито нојен џоб(fingers).Иди напред и не гледај назад:).Колеги се личности што доаѓаат и одат од твојот живот.Семејсѕвоѕо останува покрај тебе:hug:.

На Mari* и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    188.114
    Јас за парадентоза на парадентолог сум била, се зачудив ова како на Џоки ,,обичен,, забар се осменил да и каже. За импланти-имплантолог:!:
    Денес давам чесен титов пионерски збор дека утре ќе и се јавам на забната хигиеничарка. Ако не заборавам(facepalm)

На Mari*, gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.978
    Јас сум зрела за на забар. Треба да пломбирам заби, да чистам забен камен, да ставам импланти. :drunk:

А тоа најверојатно ќе го направам во Мк. Цениве овде се ѓавол и пол. :x

@gjoker4e честитки нојен џоб. :f:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.377
    Допаѓања:
    182.840
    Затоа ќе си најдете се во едно. :wasntme: Мојата е стоматолог, ортодонт, парадентолог и за импланти и за се и сешто, со еден куп дообуки и усовршувања. Многу сум задоволна. Вадев два умника (едниот хируршки), со нив најголема мака имав откако почнаа да растат а прилично касно пораснаа, немаше смисла веќе да се спасуваат, спасувани, поправани, лечени милион пати. Сега лечам друг заб, добро ме потсетивте треба да се јавам да прашам дали осигурувањето ми покрива машинско чистење канали, да не се мачам со оние метални чачкалки. :D Јас сум многу задоволна за сеа.

Дали некој сеа скоро закажувал во Бон за пасош? Ме интересира дали почнаа да даваат термини по Нова Година оти сакам да го избегнам Декември.

На Mari*, SummerGirl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Фала ви за честитките. :hug:

Сега пак се чувствувам како ништо да не ме разбравте за забите и забарите. :D Ама како што пишала @Yowannty и моиве забари се забари и специјализирани за парадонтоза, имплатанти итн.
    Користам конец и листерине.
    И сакам нови пломби ама нема.
    Кога ќе отидам на забар сакам јас да му кажам што сакам, а не тој мене.

На Mari*, Yowannty, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    8.786
    Ја уствари не разбрав што сакаш, ете признавам. Може и ти не знаеш шо сакаш уствари. Тоа кај мене така се покажало. Кога не можат сите да ме разберат уствари ја не можам да се разберам себе си е. Или не ми се свиѓа тоа шо го сакам :D.
    И друго дали ти тоа што го сакаш е можно.
    И трето пази што сакаш, за да не се каеш после :D.

Еве јас денес се разбудив со идеа да се селам пак. Сабајле ми мирисаше воздухот некако загадено надвор и толку ми требаше. Мислам се осеќа дека мозок не ми е стимулиран, инаку не ми идат такви идеи така брзо.
    Мислам не можам да се укотвам нигде или не сум си го нашла местото каде што ќе ми е дома.
    Ни дома не ми е дома. И така.
    И сега не знам колку ми е паметна идеава. Од една страна, страв ме фаќа ама од друга некако нешто ми фали и овде. И сега на мисла сум сега што да правам.

Последна измена: 8 ноември 2023
    На Ava.84, gjoker4e, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.