Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    11.772
    Мислам дека нема некој на кого поголема љубов му е лето и плажи од мене.
    Шпанија и Италија ми се прекрасни како дестинации, плус и јазикот полесно може да се совлада, башка што шпански знам. Ама сепак, за преселба таму, што знам. Повеќе сум да ги шетам или дај боже да соберам пари па да си купам куќа за пензионерски денови. :rofl:

Иако после преселбата тука ми беше премногу тмурно и искрено размислував и јас за потоплите краишта.
    Ама еве, втората година се навикнав. Живеам во голем град, и да, има преееемногу гужва, што некогаш многу ме нервира. Посебно кога треба да си одам од работа, што патем ми е во строг центар, па не можам да ги поминам луѓето кои лагано си шеткаат.
    Секако толку многу народ, води и до тоа да не биде секаде најчисто и најсредено, ама што знам, ништо во екстрем.
    Е сега, тоа што становите станаа изгор скапи е најголемиот проблем. И искрено не можат многумина да си дозволат да плаќаат толку, посебно фамилии со деца.
    Секако јасно ми е дека и овде не е се совршено, ама па и јасно ми е, не дојдов со замисла дека тече мед и млеко само.
    А местоположбата е прекрасна, сама Баварија има еден куп убавини, и доста други светски градови на неколку часа возење.
    Почнува сега сезоната со новогодишното маркети, веќе мириса насекаде на манделн.
    Не мислев дека ќе биде така, ама еве јас градот си го обожавам, ако се преселам еден ден ќе биде со тешко срце заради скапите станови.

На danichap, gjoker4e, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    16.254
    Зинген, покраина Констанз, толку сум заљубена во градчево и толку ми е дома,за ништо на светот не го менувам. Локацијата ми е топ, сите маркети и големи и мали во радиус од 2-3 км, центар на 2 км, со сите продавници (освен Зара, ја има во Констанз неа). Езерото на 10-20-30-50 км сите преубави градови.. Швајцарија на 10 км границата.. Шафхаусен најубавите водопади на 20 мин од нас.. Најголема индустриска зона во оваа покраина, работа има на претек. Јас баш си се пронајдов овде и си го сакам градчето многу. На ќерка ми школото е на 5 мин пешки, градинки околу нас има 5 (малиот сеуште не оди, запишан е од 3 години здравје ако дојдеме до место |()..

Последна измена: 10 ноември 2023
    На danichap, felisitas, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Ти баш на многу убава географска позиција си баш пред два месеци колешка си замина таму се пресели. Некој 60км ми е и не сум го посетила местово. Мене градовите што излегуваат на езеро ми се преценети со кирии и цени на станови, на 20-30 км се веќе понормални цените ( да не се лажете генерално БВ е скапо ама на езеро дирекно ептен).

На gjoker4e, јolene и Neda997 им се допаѓа ова.
  4. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    16.254
    Да, скапи се и кај нас кириите, 1000 до 1300 евра за трисобен стан. Имам познаници на други делови од Германија каде што плаќаат далеку пониски цени. Додуша и кај нас на другиот крај на градот се кириите поевтини, ама има само едно основно школо и една турска продавница..Но, не би се селела, евентуално ако некогаш купувам мое, овде куќите се по пола милион, но здравје, во блиска иднина не размислуваме на таа тема.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    11.772
    А во некои други делови се молиме за тие цени. :rofl:

6. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    16.254
    Па да во Минхен се плаќа и 1500-1800, ама во градчињата кај Дортмунд пример се плаќа и 650 евра.. Секој според своите потреби и желби, во голем град не сакам да живеам јас лично.

На јolene, Chantal и Ambitious им се допаѓа ова.
  7. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    11.772
    Јасно ми е се тоа. Само не знам како е до платите, дали таму и платите се пониски или е исто како и на југот.

8. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    16.254
    Е за плати не би знаела, не би можела да направам споредба. Маж ми живееше сам во Дрезден, и платата му беше далеку пониска, ама сепак зависи и од работата која ја работиш..

На јolene и Ambitious им се допаѓа ова.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.978
    Овде најголем проблем се кириите. Ако сакаш убав стан ќе си платиш од 1000 евра, па нагоре.

10. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Ние сме во помал град во Niedersachsen, киријата ни е 360е за 65m2, станот е на многу убаво место во градот, блиску до езеро, со сите големи продавници околу и со 4-5 градинки во радиус од 200 метри. Платите се зависно од позицијата, општ работник од прилика 2000е плата, менаџер на продавница околу 3000- 4000е.

На јolene и Chantal им се допаѓа ова.
  11. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    16.254
    Па кириите се баш ниски во споредба со тие плати..

На danichap и јolene им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Охо тука за 65 кв меѓу 900-1000 се а покрај езерото и повеќе за тие пари вг не се наоѓа
    Таму ако не се лажам и градинките бесплатни се?

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Градинките се 50 евра месечно. До пред да почне поскапувањето и да се накачуваат нереални цени на недвижнините, стан од 70 квадрати со минимално реновирање беше од прилика 55000е. Сега се доста поскапени, ама има да се најде и за реална цена.

На јolene и Chantal им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    37.215
    Ама бруто нели?
    Јас плаќам 1000 евра трисобен. Колешка во друга населба исти град 800 (таму се живее само со кола, со автобус е комплицирано) и друга колешка доаѓа со автобус 40 минути и плаќа 350 евра.
    За мене најмногу одговора тука кај што сум.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Нето :) Кога им кажувам на тие кои што живеат јужна Германија, никој не верува за киријата. Пример, на 20км од нас има малку поголем град, платите исти сосема, ама кириите баш како вашите што ги споделувате

16. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    514
    Дали имате некој линк за работни позиции за аплицирање?

17. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    514
    Ајде вака да прашам ако има некој да не упате, сакаме да се селиме од земјава прва земја за избор ни е Германија. Блиски роднини, пријатели немаме во истата, од каде да почнеме препорака за живот, огласи за вработување, доколку некој може да сподели искуство би била благодарна. Инаку сме дипломиран машински инжинер и дипломиран музичар. Во однос на работа би работеле се без никакво прибирање, а да напоменам дека сме со бугарски пасоши.

18. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    273
    Има повеќе. Ebay K, Indeed.de и многу други. Отвори на пребарувач за работа во Германија има голем избор на страни. Го пишуваш местото каде што живееш, радиус од колку км сакаш, и ти дава огласи во таа околина

На Didajo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    8.797
    Овој менаџерот на продавница што школо треба да има? За другарка прашувам :bandit:. Пошто нето толкава плата е супер.

Муабетот за селењето го вртиме секако еднаш на неколку месеци :rofl::rofl:. Место не не држи.

Јас искрено не знам колку точно плаќаме за стан. Одбивам да запаметам. Знам само дека цела моја плата за трошоци и даноци оди.
    Мислам дека калт е некаде околу 1150 за околу 100кв. Местоположбата на станот му е за мене идеална. Ем близу до центар ем на тивка улица. Парк до мене и градинка, ама на варте листа нормално е. Блиску до работа, јас дури и пеш одев. Луксуз е тоа во поголем град секако.

Мене додуша станот ми се свиѓа, ама за со дете ми треба поинаков распоред. На пример имам дневна од 40 кв, а две спални. И сега едната е работна соба и мора да биде. И ми фали детска соба.
    Простор има, ама пошто не е мој стан не смеам да преградувам, уствари ништо што јас сакам, не смеам да сменам без дозвола.

И ме нервира веќе што немаме наше. Смачено ми е да одржувам туѓи станови, да се притресувам на секоја гребаница и да плаќам кирии.
    Сакаме наш дом да си направиме, ама не можеме да најдам каде. Штутгарт како да не е дома. Последен пат пред пола година бевме низ центар да прошетаме.
    Во центарот демек се има, ама уствари ништо нема. Освен гужва. А јас неможам во гужви веќе.
    Евентуално ако идеме за кафе или на јадење да седнеме и толку.

Од друга страна ако заминеме ќе ми фалат некои нешта..и сега морам да си извагам што и како да правиме.
    Да купиме во околината на Штутгарт не е опција. Така ќе мора да трошиме многу време за до работа. Дојче бан и регионал не се баш нешто на што можеш да сметаш. А да патуваш со кола во шпиц и да главиш во штау секој ден, нема теорија. Да заглавам со пола милион за 70-80кв во стара зграда е лудило. И така. Многу имам за мислење и истражување.
    Од пролет се пуштаме по потрага.

Туку ај да сменам тема. А за фризери сме правеле ли муабет? Јас тука фризер не можам да си најдам..оти не знаат да шишаат?
    Вие за забари ама ја со фризери си имам мака. Косава сега по пораѓај лета на сите страни. Морам да ја скратам оти само влакна собирам. А тука сум била кај тројца веќе и после дома се дошишувам. Без врска. Е тоа мене ми фали од мк само фризерот. Последно кога бевме, касно се јавив и немаше термин..и сега треба да барам некој друг да ме ишиша. Со фарбање, шатирање и слично завршив. Доста се горев и себе си и околината со фарбите.
    Дефинитивно повеќе си се сакам вака природно побелена (hollest):makeup:.

На Tajnaotrovna, Dust, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  20. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    Во Штутгат е убаво да си 20-30 км одалечен од Штутгарт и кога ти текне да тркнеш до Штутгарт . Вака е многу гужва. Порано одевме многу често ми се допаѓаше да избегам од малиот град каде што сум (и овде се +70) многу стари луѓе. Немам ништо против нив но јас со моите 30 барам млади . А сега со малата и не сме толку флексибилни за да шетаме по Штутгарт.

На фризер овде не сум била , но според тоа што го шишаат маж ми катастрофа. А морам да одам пошто во скоро време не планирам да одам во мк.

На јolene и Neda997 им се допаѓа ова.