Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    8.796
    Да Роермонд. Порано и кај нас беше така. Недела во Холандија на шетање и пазар. Ах и на Маастрихт ме потсети. Леле како во некој друг живот да беше.
    Ти сега со четирите можам да те замислам у гужвата на шопинг у Роермонд :rofl::rofl::rofl:. И шопинг ќе видиш и раат :D.

На mal.ecka, Biljarkata и danichap им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    8.796
    Ја таман ќе се залетам нешто и оп ме сечеш и ме враќаш у реалноста :l:. Ова таман да не се занесам ептен :rofl:.
    Кај ги продаваш? Јас досега успеав само од предходниот стан мебелот да продадам, ама тоа оти дечкото што се всели го откупи од нас цел. Инаку стварно ни еден пар чизми не успеав да продадам, а речиси за џабе ги огласив. Башка што кожени у само еднаш облечени. И на крај се изнервирав шо дури онака за без пари ми ги бараа, некои глупи муабети и реков ќе ги донирам поарно. И така и би. Останаа два пара тие нека ги за нешто у наследство да и оставам :rofl:.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    На клајненцајген, ама не сум огласија уште обувки освен фамозние копачки. Една другарка на винтед продава и купува.

На јolene и Biljarkata им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    188.121
    Тоа мојата другарка да не е? :wasntme:
    Арно го спомна, да и се јавам утре со идејава(y)

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.377
    Допаѓања:
    182.840
    Се олесни девојче? @SunnyGirl2 :)
    Мене до 9 ден ме чекаа, од 9ти почнавме со провокации, 3 дена. Првиот ден ми ја згрешија провокацијата па ми ја вадеа и ми ставаа пола доза. Хаос. Провокациите не дадоа резултат, 4ти ден царски.
    Ни мене не ми се збори што се ми се дешаваше, се надевам од срце лесно ќе поминеш.

Дур зборите за Икеа, маж составува… нешто.. што треба да глуми полица за цвеќе. :D Бевме пред 2 дена и мене ми се виде многу оскапено. Ама имаа прекрасна Алокасиа што со тешко срце не ја зедов оти не ми се даваа 17 евра, а сеа ми е малце мака иако маж ми рече дека ќе ми биде мака. :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.584
    Допаѓања:
    5.927
    се е ок
    дома сум, ако пак се појави крв да одам пак

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.290
    Барам машина за сушење без црево за одвод. Како да ги пишам, кондензациски, вармепумпен? Ми треба само да ја собира водата и јас отпосле да ја исфрлам..

8. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    937
    wärmepumpentrockner

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.978
    Дали има опција за друг интернет освен Водафон и Телеком? Ние сме на Телеком. Ужас е. Често снемува конекција. И за другите сум слушала лоши работи.

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.343
    Допаѓања:
    6.530
    Nie imame 1 und 1 prezadovolni sme.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.978
    А како иде тоа? Ние кога прашувавме за конекција ни рекоа да бираме еден од овие два оператори. Се нервирам. За ништо не ги бива.

12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.343
    Допаѓања:
    6.530
    Nie prethodno imavme katastrofa od internet, pred 5 godini preku Aleksandar Ivanov makedonec ato raboti vo 1 und 1 sredivmw toj proveri konekcija priklucok nekoj paket predlozi pa nie go vklucivme.Aleksandat go najdovme na Makedonci vo Germanija grupata moderator mislam deka bese.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. angela>>>red25

angela>>>red25 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Zdravo, Dali I'ma nekoja posetuvano integraciski Kurs von VHS? Moze Lp da Mi pise me interesira nesto..falaaa :*

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.377
    Допаѓања:
    182.840
    Прво треба да видите кој оператор има најдобра конекција во местото каде што сте. Може џабе да смениш оти може и бетер да биде. Јас сум на телеком и сум презадоволна. Ама малово мое е целосно на телеком и конекцијата е супер. Прво распрашајте се кој оператор има најдобра конекција во местото каде што сте па според тоа бирајте со кого ќе склучите нов договор за да немате проблем со интернетот.

На Dancewere и SummerGirl им се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.582
    Допаѓања:
    37.978
    Фала ти. Ќе му кажам на маж ми па нека види што ќе прави.

Овде се претежно преку Телеком. Ни рекоа да не ставаме преку Водафон, ама и овие се исти. Цела недела врне и снемува конекција.

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.343
    Допаѓања:
    6.530
    Zdravo majki koj e sovetot od pedijatarot koga e vo prasanje na jazicite nasiot tvrdi deka e potrebno i doma da mu zboruvame germanski, vika ne vi davam upat za logoped zatoa sto zbori, ama mora i doma da zborite germanski zatoa sto fondot trrba da mu se zgolemi i ovde e Germanija....i da spodelite za Horen test kakvi pravevte ...

На Chantal, Neda997 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  17. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Искрено не сум се нешто многу советувала со доктор, ама еве воспитачите во градинка велат дека е правилно детето дома да си го зборува мајчиниот јазик. Сега на скоро 3ипол знае да ги диференцира двата јазика, па вели ова на македонски е вака, а на германски вака.(некој збор на пример)
    Некогаш сам иницира да си играме на германски, му доаѓа природно дека таму со децата си играат со тие фрази. Во тој случај знаеме и ние да ја продолжиме играта па некое време така. Се случува да прави грешки, најчесто во контекст на користење на одреден збор, па тогаш го корегираме ние. Ама никогаш претенциозно. Во однос на збогатување речник, читаме книги на гер, слушаме и пееме песнички.
    Нешто што најмногу ме нервира е мешање на двата јазика: ајде, оди земи си го рукзакот:doh: сметам дека не е правилно, и не ја гледам потребата да му се ствара на детето дополнителна конфузија

Последна измена: 21 ноември 2023
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.377
    Допаѓања:
    182.840
    Јас сменив неколку педијатри и сите беа со став дека германски ќе научи од градинка и ако оди на додатна активност. По дома исклучиво на јазиците на кои збориме. Што е и логично, оти германски треба да го научи со акцент типичен за Германец. За ние да го говориме совршено германскиот ќе поминат многу години. И јас прашував дали е потребен логопед, да и помогнеме плус некако нели, сите ми рекоа дека логопед е потребен тогаш кога има неправилен изговор или проблем при изговор, а таа тоа што го збори го говори правилно па нема потреба, а за зголемување на фонд на зборови само дружење со германчиња и книги/играчки со звук се голем плус.

За разлика од педијатрите кои сметаа дека повеќе јазици не се никаков проблем, психолозите со кои се консултирав беа сложни дека 2 јазика се доволно за почеток, да редуцираме на 2, па постепено да се преминува на повеќе. Ние сме мултијазично семејство.

Сите предложија ако се оди кон плус активност да вклучува и еден родител. Со ќерка ми два пати неделно одевме на гимнастика заедно. Тоа е исто добро и потпомага полесна социјализација особено ако се работи за повлечено детенце.

На Lianna Anna, mal.ecka, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    На нас педијатар не советуваше да и зборуваме на Мк, Германски секако ќе научи од градинка.
    И така е.
    Незнае убаво да каже на македонски, ама на германски може. На пример на Мк кога ја прашувам покажи ми што е горе а што долу, незнае, ама ако и кажам што е oben знае. Исто и за лева и десна страна, на Мк незнае да каже р, и кажувам кажи ми рака вели Лака, кажи ми rot ми го изговара со нивното р.
    И мојата меша македонски и германски, 2 збора на македонски другото на германски.

Ни стигна писмо од општина за предшколски преглед, мојата е 4ипол години нели е малце рано? Што испитуваат на прегледот, ќе трае околу 1 час.

Исто сакав да прашам какви вагиналетки на природна база зимате?

20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.218
    Допаѓања:
    12.040
    Дали во Германија има готова смеса од оние што се украсуваат колачиња, онаа што дома се прави со белка и шеќер?
    Пробав неколку пати јас не можам да ја погодам. Доколку има ќе ве молам за слика да си нарачам да ми донесат.