Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734
    И ние ја имаме истата мака, идеше дури до влага по ѕидови. Решение нема од Агенција ни викаа често луфтирање само и сушење алишта надвор. Влажна клима и лоша изолација на прозори.
    али има нешто што може да не се појавува толку често, ние земавме Luftenfeuchter и поарно е нема влага и ретко има вода по прозори.

На TutiFuti и Chantal им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Дали сте праќале новогодишни честитки за Македонија? Носталгично изнакупив и сакам да пратам по пошта ама не знам колку ќе им треба да стасаат… Дали да ги пратам почеток или средина на Декември? :?:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Za maksimum 10 dena stigaa moite

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Закажав нов термин во Landesamt, за нов Aufenthaltstitel, терминот ми е на 15 Декември, а на 6 Јануари ми истекува стариот aufenthalt. На 29 патувам и си идам на 20 Јануари, во меѓу време ми истекува и aufenthalt-от, каков документи може да ми издадат за да се вратам назад во Германија и да не ми прават проблем на границата?
    Им спомнав во Landesamt ако може да ми издадат fiktionsbescheinigung ама тоа не било документ за патување. Има некој друг документ за патување или?

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.464
    Допаѓања:
    37.695
    Е како не е за патување? Јас чекам термин за офентал и ми рекоа дека можат да ми дадат документ за патување. Јас разбрав дека не даваат на сите. Без тој документ тешко да патуваш.

6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Мораш пак во LEA да прашаш кога ќе одиш да поднесеш документи и да кажеш дека имаш лет однеси и копии од карти.Мене така во април ми издадоа фикцион кој важеше до август со доказ од карти.Ама одев пак оти тие што правеа фикцион се во др канцеларија(facepalm).
    Пари за џабе да даваш|(.

На јolene и Neda997 им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Јас патував со таа потврдата што ти ја даваат дека си во процедура. Не ни барав фицион. Не ми ни бараа на граница.

Инаку јас моментално сум на црно овде и тоа многу сум нанервирана . Ептен значи.. се мислам дали и по медиуми да се обратам заради односот кој што го имаме од ауследнербирото.
    Имам јас постојан престој веќе. Арно ама нели моравме нов пасош да вадиме ради промена на името и сега Aufenthaltskarte ми е врзана за стариот пасош и следствено не е веќе валидна и морам нова да вадам.
    Им пишав мејл дека ми треба термин и дека сум со бебе, кое нема кој да ми го чува, да не го мкнам на ладното и да стоиме во редица со саати. И им кажав дека сум ок и да треба да чекам подолго време за термин.
    Ми вратија на мејлот, дека не ми треба термин. Не е можно така, да сум отишла и да сум си чекала ред, да си земам број и ќе ме викнат со бројче. И да, имало шанса и да не успеам да земам број за денот оти многу гужва било, а и ако земам бројче не е гаранција дека ќе стасам до работно нивно време да ме примат. Па може треба да сум пошла пак.
    И така идиоти. Значи маж треба слободен ден/денови да земе за јас да завршам работа. Бреј. Или да земам бебе и да кампувам од 4 сабајле за да земам бројче, надвор на минус температура и дожд. И си седам еве веќе цел месец и не ни знам дали ќе одам во скоро да ја менувам картичката.
    Мејл ќе пишам со жалба уште една, само да најдам кој е мозокот што вакви правила измислува. Како да немаат луѓе друга работа и живот мора да застане кога се они во прашање.
    Мислам и луѓе други со мали деца и од школо има што ги ваделе со денови за да завршат работа. Еј најбитно биро у светот се они.

На Miss666 и Neda997 им се допаѓа ова.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Значи секое селце со свои правила овие во ауслендерамт или како и да се вика. Кај мене па без термин нема шанси да одиш. Имам јас патувано и со нов пасош и стара важечка картичка ми рекоа само дека треба да ја променам им кажав дека е во процедура ( ја имаа изгубено новата) и немав проблем.
    И да се пофалам овој пат за прв пат беа многу пријатни и културни. Само што за закажување по телефон нема шанси само по меил комунициравме.

На Ava.84, Neda997 и јolene им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Абе и тука е се со термин освен за ако изгубиш пасош/карта и ова пасубертраг..Е арно ама се има гужва. Како и зошто, не знам и не ми е јасно.
    Предходно кога ми истекуваше ауфентхалтскартата они ми пратија писмо со термин. Ама сега нели по нивно, ја по моја потреба треба да менувам. Да тоа така е, ама тоа не го менува фактот дека е хаос и се однесуваат безобразно..мислам они за тоа работат, за нас да не услужат, а не да се замислуваат дека се фактори недостижни. Штутгартското биро има ептен лош рејтинг.. впрочем цела администрација им е безврска и безобразна.

На Chantal и Neda997 им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Нормално е да се чека кај нас термин минимум 3 месеца. Гледај почешто само и ќе најдеш сигурно и порано @јolene .
    Секој што е тука сам се нашол во ситуација кога мажот мора да земе слободно за да можеш да одеш.
    Јас си ги мкнам децата со мене иако можам во градинка да ги оставам.

Инаку кај нас е ново за подигање мора лично да одиш ,а порано по пошта ги праќаа.
    Не знам дали големата мора со мене да дојде како при поднесување за престој?Дали знае некој?

Јас последниот пат за големата ептен добро поминав со добар ден и пријатно и готов е престојот за неверојатни 2-3 недели.Исто од Мк амбасада Берлин сум презадоволна кога го подигав пасошот за големата ми го дадоа и на мм зш да се мучел чоекот да доаѓа.Ептен и при сликање без термин завршивме и без термин и без извод од матичен.Ептен супер.Сакав и рецензија да им оставам со 10ѕвезди.Ама луѓето бе што чекаа:x.Една ми вика г-ѓо имате ли термин.Велам немам јас за подигање сум , а и не ви се бутам овде дека јас сакам туку господинот ме викна:devil:.Знаеш ли која сум јас филм:yawn::puke:.

На Chantal и јolene им се допаѓа ова.
  11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Ама проблемот е што не даваат термин, туку морам да одам и да земам бројче на лице место. А гаранција дека ќе завршам тој ден, нема. Јас немам проблем и да ја оставам на татко и, па и да одам во 7 да се подредам и да чекам, за они во 8 ипол ко ќе отворат да ми дадат број. Проблемот е што не се знае, дали ќе завршам, иако ќе земам бројче.
    Една опција е маж да иде од 6 ипол да зафати место, а ние во 8 ипол да отидеме кога ќе почнат они со работа. Ама во кој век живееме да губиме сите време вака е работата. Со бебе шанса нема да одам, кај надвор на ладното ќе го хранам, пресоблекувам. Значи буквално си надвор на улица, се редиш.

Чекав ја за малата пасош кога и вадев, два месеци, ама не ми беше проблем. Си знам, одам и ќе завршам. Ама малото е германче и скроз друг третман е и во други институции му издаваат документи. Фала богу.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.112
    Ама зошто негативно мислиш? Со позитивни мисли ќе завршиш за 5 минути. Можеби сите што чекаат ќе имаат гуте лауне и ќе речат пуштете ја госпоѓата со мало бебе. За да те пуштат оди дента кога е најниска температурата. Ако почне бебето да плаче нема никој да може да слуша и секако ќе те пуштат преку ред. Значи мораш да отидеш и да се обидеш. И запамети дека е најголемата гужва е од сабајле. Ако работат од 8 до 14 на пример, ако отидеш во 6 ќе чекаш до 9, ако отидеш во 11-12 ти се најголеми шансите најбрзо да завршиш, во 13 е веќе ризично можеби не знам точно ама каде што се чека јас секогаш одам пред крај и завршувам одма.

На Biljarkata и Ava.84 им се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Џоки абе они тие што земаат бројче од сабајле не ги стасуваат, ти па ми викаш покасно да одам :rofl::rofl::rofl:. Тогаш ни броеви не делат више.
    Таман си е. Јас сакав само да си кажам дека ме нервира таков однос спрема нас, како не луѓе се однесуваат, што не е во ред.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Кај нас беше еден период со бројче сум чекала 8ч.Во некој импровизиран шатор чекаш број па после чекаш да те викнат.
    Ќе добиеш број ако отидеш во 4 ч.Ама јас отидов во 7ч и оти беа мажи (некој турци ,арапи), а јас плава ми дадоа бројче;).
    Среќа е се.Инаку и мојата втора има право за пасош ама нема термин .Мм еднаш му се развикаа во аусленде бехурде зш тука чека треба де пасош да вадиме.Па века скоро 3 години се обидуваме за пасош.Ќе подобреа услови дрн дрн бетер од нашите лажачи се.

Инаку и јас моите на маж ми му ги оставам,нема друг тој се знае да прави и прави и пелени менел додека носеа и газ бришел и миел, ги бања и се.Дури беше 9 дена со 7м цицалче и 5 год дете сам.Да видиш како знае и млеко на направи и се.Да не му дојде на човек.Ама ако ме нема ќе си ги соберел парталите и правец Мк:lol:.

На Chantal, Biljarkata и јolene им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.112
    Ова ме потсеќа на нешто ама никако не можам да се сетам на што, така се немав чувствувано никогаш во животот ааааа на граница кога чекавме 8 саати :o :o :o Чувството е никакво. Едно дете 1 година едно дете 5 години. Среќа што чекањето почна во 18:00 вечер и само што јадевме. Сакав да се самоубијам на лице место. Најлошото е што нема што да правиш, мораш да чекаш, заробен си тука, многу страшно.
    Можеби не те исчитав од почеток. Кај нас со или без бројче одма се завршува работа, градов 30 000 жители имал и ауслендабехорде е внатре во ратхаус.

@Ava.84 :rofl: Ме потсети пред некој ден ни застана кола за со маж ми да поминеме на сред улица и јас му викам сигурно дека јас плава, а тој ми кажува жена дека возела. :drunk: :rofl:

Ајде и онака пишав па да се искажам. Четврток ми е последен ден на работа, петок прв ден на новата работа. Не знам како ќе го преживеам последниот. Не сакам да плачам. Ако почнам да плачам нема застанување додека не се исплачам па затоа морам да издржам до дома.
    Ќе купам подарок на шефот, подарок на “шефицата” , подарок на најдобриот колега и за сите останати кафе, торта, брецели ни јас не знам што ќе смислам во последен момент како и секогаш. Имам и други омилени ама ако почнам на сите по ред да купувам нема крај да има.
    Многу сум приврзана за работата и колегите. :l::u: Не дека мораше отказ да дадам ама на крајот на краиштата за мое добро е, знам што ме чека на новото, чувствувам. :l:
    И само да не плачам прв ден на новото за старото. :bandit:
    Денес ми дојде мисла дека да знаев дека успехот има ваква цена немаше ни да се обидам да успеам. Ама сега кога веќе се обидов нема назад. Само напред.

На старото дојде најглавниот шеф што прв пат го гледам и ми рече дека ако добијам отказ на новото или нешто тргне наопаку да се вратам назад. :| Јас не го знам ама тој знаел се за мене.

Ќе полудам и маж ми го полудев. Само уште четири дена. ;(

Последна измена: 25 ноември 2023
    На mal.ecka, Chantal, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    :rofl::rofl: абе цел ден вчера си кажував виц.Си била бринета и плавуша кои се возелево во колата.Бринетата возела и застанала.Ја прашува плавава зш застана.
    -Па снема бензин , рекла црната.
    -Леле колку си паметна ,да бев јас уште ќе возев:rofl:.Виц над 20 год стар.
    Јас вчера гледам ми свети сијаличката за бензинот оти муж ме ми не ставил бензин и велам ех ако снема бензин јас уште ќе си возам:bandit::rofl:.Така блондински маки:tmi:.

На mal.ecka, Chantal, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.878
    Допаѓања:
    8.538
    Леле колку не те замислувам како блонд. Цело време си имав слика за тебе дека си бринета.
    Наше дете гледа маж уште од сам почеток. Нема кој, ние сме двајцата сами. Од прв ден у болница ја пресоблекува. Заедно ја бањаме. Секоја вечер ја успива, оти жими тоа ми е време за мене сама, после цел ден со бебе, кенкање, каки и блуцкања, па и бучење со белите звуци, ако не се тие саат време да поседам у тишина ќе полудам.

На mal.ecka, Ava.84, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Јас го користам, од Кауфланд го купувам, ќерка ми преку еден ден се игра ту мафини, ту Божиќни колачиња. Убаво е многу, ама малку количински ми е една опаковка.

19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.464
    Допаѓања:
    37.695
    Јас планирам да правам торта за роденденот на маж ми (во декември). Баш гледав во Едека украси за торти, преливи, и др. Ама... Мала количина за таа цена. Отприлика 3 евра за 12 парчиња украси. А нема да стасаат за цела торта. Поарно да купам готови торти и да ги филувам.

На dafe993 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    За торти прво мачкам хопла мазнам убаво, па одозгора или ова или кухен глазура, па врз неа може што сакаш да ставиш

Прикачени фајлови:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.