Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    15.832
    Во Rentenversicherung барај да ти го издадат/испратат. Не знам колку време си овде, но по правило го праќаат по пошта штом се пријавиш овде.

п.с Не се носи ништо посебно на првиот ден.

На Honey Eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Три месеци сум овде, и ми нема стигнато таков број. Ќе ги контактирам тогаш Rentenversicherung од понеделник. Нема крај со документиве. :)

3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    15.832
    Ехее чекај, тек си на почеток со папирологијата :D.

На Honey Eyes и јolene им се допаѓа ова.
  4. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Hallo Моето дете за кратко време тргнува во градинка. После долго чекање, иако го запишавме многу оддамна, испадна сега точно пред третиот роденден да тргне.Денеска ми се јавија и ми закажаа состанок заедно со него и маж ми. Госпоѓата само ми кажа дека е разговор за запознавање и да видиме во која група ќе биде. Сакам да прашам чисто искуство од оние кои го прошле тоа, како минале на првиот разговор, што се дискутира и што се бара? Прво дете ми е, немам воопшто искуство. Дали разговаравте за јазикот, дали детето го зборува или не? Дали имаат разбирање? Моето дете е овде родено, но ние зборуваме само македонски дома. Така не посоветува педијатарот. Јас немам грижи дека тој ќе го научи јазикот, повеќе ми е грижа како ќе биде прифатен од тетките.
    Секако планирам тоа да го напоменам, исто и да го кажам мислењето што ми го кажа педијатарот.

5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Само на темата колку мајки странци не има , а замисли плус сирици 1 милион и украинци 1 милион,други националности плус.Значи имаат видено странци не сте еднинствени:D .Детето ќе биде прифатено и тие не прават поделби наоротив знаат како да се обраќаат.Кога моите две бебиња од 12 и 14 месеци разбрале што зборат, твоето на 3 побрзу ќе се вклопи.Децата гледаат едно од друго и учат.Во градинката исто кажуваат стрикно секој на свој јазик да си збори.
    На првиот разговор ви ги кажува правилата и потпишувате договор .
    Важно е детето да ја прифати градинката за се друго само ќе си дојде.

Џоки кај е да каже како последниот и првиот ден на работа?Преживеа ли разделба @gjoker4e :lol:.

На gjoker4e, arontt, C-iena и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.123
    Кај ќерка ми во градинка има 55 дечиња вкупно и се зборуваат 34 различни јазици. Децата се сунѓерчиња, да се чудиш колку брзо учат и се прилагодуваат.

На Mnik и C-iena им се допаѓа ова.
  7. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Мајки сакаме да одиме некаде фамилијарно на одмор за нова година или може и пред .... имате ли некаков предлог и искуство за некаде бидејќи јас појма немам од организација за зимно време , а би сакала пример: Австрија, Швајцарија, Норвешка, Шведска, Данска...
    П.с. со едно мало дете сме од 16 месеци

8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.217
    Допаѓања:
    26.403
    Ај некоја нека ми каже колку пари е отприлика пратка по DHL да се пушти од Мк до Германија? Отприлика колку е, оти треба да пуштам пари за таа пратка и не сакам да ме лажат.

9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Многу зависи од лични преференции, што сакаш(те) да правиш/видиш. Мене колкави се децата не ми игра многу улога, се патува и со новороденчиња.
    Од моја перспектива на пример, зимно време - главниот град на крисмас маркетите - Стразбур. :l: Колмар е блиску може во еден ден да се посети. Во пик на сезона сега, знае и да е доста скапо, па хотел во Фрајбург е поевтина варијанта и блиску до нив. Ептен сме кнап со време овој пат, ама ако најдам еден слободен викенд пак ќе тераме Стразбур.
    Потоа Брисел, Прага или Виена. Барем ова се моите топ зимски дестинации. :)
    Порелаксирана варијанта со мало дете ти е хотел со спа. Погледни ги ресортите на Силт. На букинг гледав пред некој ден некои имаа убави попусти. А и ако следиш редовно last minute исто може да се најде убава понуда.

На Илина Дол му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Еве во дхл може е поскапо ова е на апп.
    Screenshot_20231204_130625_Post & DHL.jpg Screenshot_20231204_130628_Post & DHL.jpg

11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.217
    Допаѓања:
    26.403
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.112
    Огромно мислење напишав и не ми се зачувало ама сега после ова со Вања веќе ништо не е важно. ;( Ќе пишам друг пат.
    Фала ти на помисла. :l: Плачев кога си отидов од работа ама таква потечена директно на мини џоб отидов и веќе после три работни дена на новово ич не ми фали старото. :tmi:

@Adidas 26 евра платив достава. Нека ти сликаат фискална. Не можеш пари на слепо да даваш.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.217
    Допаѓања:
    26.403
    Се е полудеано и тука жими све. Скоро беше таа дешавката со поштарката, а денес доаѓат тие шо ги проверуват алармите за пожар. Врска немав ото треба да дојдат. Им отварам врата, веднаш влегуват, а јас нерасонета уште, тој збори нешто на германски и јас му викам "fur was" (не разбирам германски). И овој кога се напна да се дере нешто и ај ништо не му кажав. Проверија се и тргнаа да си одат, ги испраќам и им викам чуус, и тој шо се дереше, овој пат цинично почна да ме имитира да вика фур вас фур вас. Ај бев нерасонета инаку ќе го окркаше :D
    Незнам дали им е до годините, како стареат и ги фаќа некое лудило, и таа поштарката и она беше стара и овие.... а со помладите сум немала такво лошо искуство.

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Ова е нешто рутинско? :?:
    Кај мене скоро 2 години како сум тука никој не дошол. Јас им ги извадив батериите на сите откако почнаа да свират без причина и ме имаат извадено од памет. :worried: Ако проверуваат да ги вратам назад.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.464
    Допаѓања:
    37.695
    А мене ме нервираат тие што носат пратки. Како да спијат на ѕвончињата. Нека ѕвонат на оној на кој му оставаат пратки. А они кај сите. Маж ми вика дека ако не ја прими некој пратката, ја оставаат пред врата. Што има мене да ме замара ако не очекувам достава.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Кај нас 2 пати годишно ако не и почесто ги контролираат постапката е 1мин.

На Neda997 и Yowannty им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Кај нас тој од дхл не ни доаѓа одма во фелијала ги носи .Пред 2 недели мм трчеше по него.А влезе во нашиот влез и не ѕвонеше кај нас.
    Затоа јас одма си ги лајтам во пакетштацион.
    Злате хермес и доставувачот ми е wow:inlove:.
    Преку к.. им е од странци што не разбираат затоа се такви.

На Neda997, Adidas888 и Chantal им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.464
    Допаѓања:
    37.695
    Кај нас сите идат. Ние не порачуваме преку интернет. Еднаш жив го фатив дечкото. Си идев од продавница и застанав позади него. Он не ме виде. Прво ѕвонеше кај нас (ние сме најгоре). Па кај тие под нас и на крај кај тие најдолу. Три стана се во зградата. Му се обратив на англиски и се разбравме. Маж ми вика дека таков им бил принципот на работа. Не ѕвонеле на телефон пред да ја достават пратката. Ако никој не отвори ја оставаат надвор до вратата. Лош принцип на работа имаат. Искрено... Од кај да знам кој ќе влезе. Кај нас врата се отвора преку домофон. Од надвор не може да отворат ако немаат клуч.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Никој жив не дошол до сеа за тоа да провери. :?: Кај мене сите почнаа да се активираат иако немало причина. Дали ноќе дур спиеме или дење, ни готвено ни пареа ни чад, им сменивме батерии мислевме дали е можда до тоа ама уште вечерта се активираше тоа во подрум во 3 сабајле и на сите извадив батерии. Не ни знаев дека некој треба ги контролира. Ако е така подобро да дојдат и да видат што е проблемот. Ќе му пишам на газдата тогаш.

И едно прашање. Се појавија глувчиња во подрум. Баш во просторот каде што се машините и сушарата. Не ги видов, ама имаше каки наоколу. Му пишав на газдата дали е во ред да земам нешто за нив ми врати дека тој ќе ми даел пари за стапици. Глупо ли е да му ги прифатам парите, тој не живее овде, а мене не ми е никаков проблем да купам сама. Многу ми е незгодно, да не си помисли дека му барам пари. :doh:

На Ava.84, Chantal и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Обавезно пиши му за алармите зошто ако случајно имате пожар осигурување нема да добиете ништо затоа што не ви се функционални алармите, може и крив да излезеш ако сам си ги тргнал.
    За стапици да сосема е во ред да ги прифатиш парите само незнам дали ќе најдеш стапици или некоја друга опција ќе ти понудат зошто можно е да се смета тоа за нехумано и слично. Прашај прво во продавница ( незнам каде има вакви работи оби можеби?) пред да прифатиш пари да не треба дератизација да викате.

На mal.ecka, Biljarkata, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.