Алармите мора да ги пријавите дека не се во ред.Законски мора секој стан да ги има оти овде има многу пожари. Исто за глувците не е твоја работа , тоа е работа на изнајмувачот тој треба се да плати ти треба само да го известеш , а он да се замара со отвови стапици и се. Кај нас исто 2 пати годишно ставаат отрови фирма ние си плаќаме небенкостен и тоа си е процедура на вервалтунгот.Тие само истакнуват лист на ден тој и тоје сравено отров пазете ги децата и кучињата.Ниѕ сум видела отров нит ништо. Адидас немој да ме сфатиш грешка дека нешто против тебе кажав , кажувам дека германците ептен се разочарани од ампел коалицијата и нареден пат ќе гласаат за Afd .Афд сезнае чива партија е на фурерот.
Немора да ги вратиш. И ние ги извадивме. Само во детската едно оставивме. И јас за тоа се нервирам. Кај сите звонат. А ние на први спрат сме и ако ме видат на тераса на мене ми ја дават пратката за да ја даам на комшиите. Ама веќе ми скурчи и им кажувам ако не е за мене не ме замарајте, на никој ништо не давам.
Знам јас на нив оти им е преку кур ама барем да не се понашат така пред нас. Ако им е преко кур нека си завршат работа и нека одат надвор и нека цркат и нека не оговарат колко сакат. А така не е во ред. Оти и јас иам кратки жички и некој ќе го обере бостанот. И плус, ова не беа германци. Беа ниски, дебели, црни.
Јас многу се нервирам. Не се виновни тие што разнесуваат пратки. Така им е наредено. А секогаш прво кај нас ѕвонат. А некогаш не ни ѕвонат. Се случува да најдам пратка пред влез и им ја оставам на комшиите пред врата ако не се дома. Еднаш комшијата под нас ни рече дека никој не му ѕвонел. Фино лепо треба да ѕвонат кај оној што треба да ја добие пратката. Ако не го најдат дома, нека ја вратат во база. Надвор да ја оставаат е ризично. Секој може да помине и да ја земе. Ми се случи два пати да земам пратки од комшиите и веќе не. И немам намера да им отварам.
Ние пак често не сме дома кога доаѓа поштарот, пратките секогаш ни ги оставаат или во влезот од внатре, или кај комшии. И ептен сум им благодарна, ако не ја отвораат вратата би требало јас да се малтретирам до пакетшоп да одам и да губам драгоцено време. А кога бев на породилно поштарите често кај мене ѕвонеа, веројатно знаат кој е често дома и таму ѕвонат и стварно не ми е било тешко да ја отворам вратата за да го стават пакетот во ходникот.
Па добро, ти имаш добри комшии затоа. Моиве никој не прифаќа туѓи пратки, сите за нив си гледат. Па тогаш немам ни јас шо да ги прифаќам нивните.
И кај нас ѕвонат скоро секој ден, а само три стана сме во објектот. Јас само им отварам од домофон и во влез на скали ги оставаат пратките, нит прашуваат нешто нит јас ги прашувам. А само јас сум дома тој период од денот. Сега кога ќе почнам со работа ќе нема кој да отвори, а пред влез не ми е логично да ги оставаат, ќе се гледаат од улица.
Ќе реплицирам на твоето мислење.. Швајцарија ја сакам и посетувам во секое време од годината. На Алпите има преубави селца каде има зимно време особено развиен туризам. Стразбур, Колмар и Егусхаим ги посетив летово, но планирам наредниот викенд да одам пак, на Вајнасхт маркетите, пре пре убаво е. Виена исто преубава, Дрезден во ова време од годината.
Кај нас сите пратки ги оставаат кај комшивката најдоле. Таа секогаш насмеана ни ги дава, до сега немам приметено да и смета тоа и самата си кажува дека за цела зграда кај неа ги оставаат. Љубезна е многу. Кај нас и да ѕвонат за некој друг, ние не сме дома и не значи дека не сакаме да ги земеме пратките на другите туку не сме дома едноставно. И јас кога бев на породилно земав секогаш кога ќе ѕвонеа, дури и убаво ми беше што сум помогнала на некого, поштарот да не мора да ја враќа пратката, комшиите да не мора да одат до пакет шоп. Повеќе пати сум налетала доле да ѕвони, а никој да не отвора и јас прашувам за кого е и ја земам.
Треба да сменат нешто во начинот на работа. Не сакам да ме замараат. Нема што јас да отворам кога не очекувам пратка. Нека ѕвонат кај што треба. Затоа што после тоа ако фали нешто во влез јас треба да одговарам. Надвор цел ден врне. Катастрофа. И ладно е. Снегот се растопи.
Ако ѕвонат кај тебе и го остават кај тебе дома ќе остават ливче кај комшијата. Ама ако ѕвонат кај тебе и го остават во влез нема да остават ливче дека е кај тебе е оставено. Можеби примачот дозволил да ги оставаат пакетите во влез ама некој мора да му отвори на поштарот.
Дали на некој му е познато како фукнционира визата за квалификуван кадар ? Со таква виза дојдов во Германија, успат ја нострифицирав дипломата, ми го признаа факултетот и имам Б2 сертификат, сакам да сменам професија, но поради некој 18а закон, неможам.. Што можам да направам и како да ја сменам дозволата за работа ?
Па јас колку што знам таа виза се добива точно за одредена професија, и при издавањето на виза се гледа колку професијата е дефицитарна и дали ќе добиеш. Е сега не знам дали тоа е секогаш така, или само првите години кога си врзан со работодавачот. Колку време си во Германија? Најверојатно ако сакаш да работиш нешто надвор од таа професија ќе треба да пратиш документи за друг вид виза. Не сум целосно сигурна, нека ме корегираат другите што имаат повеќе инфо. Инаку, воопшто не ми смета да отворам врата на кој и да е, и да прифатам пратка на комшија. Кога сум веќе дома зошто да не. А и ние многу често порачуваме, и почесто се биле оставени пакетите кај комшии отколку кај мене. Некогаш се во поптенско сандаче ако се мали или пред врата. И тоа ми е подобро, и сум благодарна на комшиите што не мора да се влечкам до филијали.
А комшијата прво треба да соопшти дека ќе стигне пратка. Друга работа... Не заслужиле. Како што пиша @Adidas888 си гледаат само за себе. Како и они, така и јас. Имавме други комшии, ама се отселија. Со нив беше ок. Ама овие А што е со алармите за пожар? Треба да викам некој да ги провери?
Девојки, ако некоја има од тие слим елки, потенки и високи, да споделите од каде сте ги нарачале. А и да не е слим, споделете од кај сте купувале и сте задоволни. Се мислам од кај да порачам, да не ми стигне некоја елка неухранета
Полагав на 18.11 и уште нема резултати, рекоа за 2 до 3 недели им се јавив некни ми викаат јави се во Landesamt се јавив таму ми викаат аааааа нема ништо стигнато. Wtf? За колку време ви стигна резултатот од јазик?
Јас имам забележано дека откога дојдоа Украинците и во огромен број се обесија на социјалниот систем, без да покажат интерес за работа, голем дел од Германците станаа помалку толерантни и кон другите ауслендери. За разлика од пред пет години, сега многу повеќе наидувам на искривени погледи со превртување очи и одреден вид на дискриминација. За многу од нив, сите ние странци сме во исти кош.
Јас ја земав мојата од Кауфланд за 25 евра. 1,80cm Лани земав вистинска елка за 50 евра, милион пати се покајав, ненормално смрдеше. Затоа од сега си го терам нашето, пластична или како и да се вика.
И заради нив за многу работи се чека. Јас уште чекам за офентал. А они имаат предност. Се научиле по институцииве прво прашање да им биде Дали си Украинка?