Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.419
    Да, ние имавме проблем нешто со kindergeld, и му кажале на мм тамо дека украинците имат предност а ние ќе сме почекале.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    Ние земавме во октомври. Чекавме 2 месеца. За тоа време не исплатија. Во ноември земавме. Сега чекаме месецов. И ти си со Мк пасош како мене?

Да дојдеш кај мене во комшии да се разбереш со доставувачите на пратки. Само ти си лекот. :D

3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.419
    Јас сум со бг пасош. Чекаме веќе година и повеќе. Милион пати бевме таму и се викат дека за две недели ќе стигнат парите а ги нема сеуште. И му кажале на мм дека украинците имале предност. Така да, незнам шо е работата.

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    Едни комшии што ни беа во Мк чекаат 6 месеци. Дали дека се со виза, па ги зафркаваат.

Како ме изнервира денес комшиката под мене. Пратка да и примам, мало сутра. Толку од мене.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.857
    Допаѓања:
    24.142
    Не можам да сфатам, 50€, па 125€, колку плативте всушност?
    И мене ми треба, затоа прашувам.

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Pa ubavo pisuva kumot 50 evra i nie 125 evra znaci 175 evra.

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Ние сме за нив исти .Да откако дојдоа овие нови станови им дадоа за џабе, по 1800 евра нето добиваат без гз да мрднат,возат колетини огромни итн.Нешто чув дека за новите украинци што доаѓаат нема да добиваат веќе пари.Исто и дека ја менуваат политиката за азиланти каде секој азилант ќе може да оди на работа замисли до сега не можел(facepalm).Ама знаете како Де е спора за се.

На gjoker4e и SummerGirl им се допаѓа ова.
  8. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    15.838
    Иста сум и јас, пред месец и половина ги имам испратено документите и немам никаква повратна информација добиено до сега.

Реално само политиката на АФД е спас од деструктивноста на ампелот. Ги сфаќам и Германците, пред нос им ја уништуваат државата. Еден пензионер што 40год. работел и плаќал даноци и придонеси едвај преживува со бедната пензија, а некој што вчера дошол од страна ужива огромни права и цица од социјалниот систем во кој нема ниту цент придонесено. Жално ама тоа е новата реалност на глобалната политика.

На Mnik, arontt, anggell и 4 други им се допаѓа ова.
  9. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.857
    Допаѓања:
    24.142
    Аха, значи вие сте кумови и во црква плативте како само кумови 175. А, која е вкупната сума, нели плаќаат дел и родителите?
    Едит: Сега сфатив мислам, вие сте родителите.

10. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Ваљда кумот 50 евра и родителите 125, вкупно 175. За овие Украинциве ми е мило што ќе им укинат 'се, не може да бидат на товат на државата и на сите нас што плаќаме и данок и 'се и свашта, а за нив се да е бесплатно и каде и да тропнат секаде се први. Политиката си направи своето, далеку дека сите се тие избегани од војната. Избегаа тие со парите, сиромашните останаа да гинат. Што се они повеќе од нас да нему градот му плаќа и стан и курс и дома да седи пари да зема, мислам малку |(.

На Yowannty и senza.parole им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    26.419
    Ова официјално нешто е?

12. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Па според тоа што го гледаме, сиромашен нема пари да купи такви коли и комбиња. Во зграда ни се доселија 4 фамилии, едното девојче секој ден е кај нас, ќерка ми оди кај нив. На школо одат, мајката си се протега дома цел ден, таткото работи. Вчера имаше на фб една од политиката ја гледав, и за киндергелтот дека го земаат и деца кои не живеат во Германија, нити па еден од родителите работи овде, доаѓаат на 6 месеци и се пријавуваат. Голема дупка во законот.

На SummerGirl, Adidas888 и Yowannty им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    Јас читав во една група на фб дека планираат да им ја укинат помошта на сите Украинци што се овде доколку не прифатат да работат. Имало многу на кои им била понудена работа, ама одбивале. Па не се будали да работат кога има кој да им плаќа се. А ако работат ќе добиваат и Бургергелд, а друго се ќе треба да плаќаат.

@mKdevojce јас од летово чекам. Ги пратив сите документи. Ми стигна писмо дека можам да седам до 1ви Септември. Се надевам дека до тогаш ќе земам офентал.

@dafe993 за Киндергелд ми побараа и училишна потврда за децата.

Последна измена: 8 декември 2023
    На Ava.84 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  14. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Да бараа и кај нас, затоа ми е чудно како земаат.. можда деца од предшколска. Оваа така изјавува, скролајќи низ фб ја најдов...

15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    И за да ги пријавиме на адреса бараа со нас да ги носиме.

16. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Не сум сигурна ама мислам дека ако родителот има ЕУ пасош и ако работи овде, децата и да не се овде зимаат киндергелд. Ова не важи за тие со нон ЕУ, всушност и они може да зимаат, ама сумата е околу 5 евра од дете и не се исплати да бркаш документации.

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    За да земаат децата Киндергелд треба да живеат овде. Јас кај што сум така е. Не е битно дали е родителот со ЕУ пасош или не. Без училишна потврда не даваат пари. Џабе се сите други документи.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Па може овие од друга партија се па сега се бркаат политички, па затоа оваа така изјавува.

19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.465
    Допаѓања:
    37.695
    Како и да е, претераа. Луѓе не можат да најдат стан под кирија заради нив. Они имаат предност. Ни автобуски карти плаќаат, ни храна за децата во школо, ни прибор купуваат. Една на фб пиша за нив дека се најнеработлив народ.

На Mnik и dafe993 им се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    ^ и пред да дојдат украинците тешко се наоѓаше стан, а Меркел кога им ги отвори границите на избеглиците Германија исто како сега минеше, само што Меркел беше, овој за ништо не го бива. Или нека го менуваат, или страшно ќе стане.
    Меркел колку толку си ја гледаше работата.
    Неможете само да ги кривите Украинците кога и пред украинците дојдоа избегчиците, и ден денеска доаѓаат + најголеми проблеми они прават.

Последна измена: 8 декември 2023