1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    16.264
    Јас пред некој ден цел ден пакет барав, пишува примен, пакет нема никаде.. За да вечерта во 7 комшивката ѕвони да ми даде пакет, а зошто и како кај неа кога цел ден дома бев, не ми ѕвонеше никој. Обично не сакаат да ми земат пакет ако не сум дома, така да и јас ретко земам. Освен на ќерка на другарка и родителите ако не се дома, под нас живеат.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.217
    Допаѓања:
    40.239
    Затоа викам дека ѕвонат кај ќе им текне. Почесто ги оставаат пратките во влез. Некогаш и пред влез. Секогаш сум отварала врата, иако комшиите не заслужуваат. Многу се замислуваат. И лично сум примила пратки. Ама веќе не. Вчера ми стигна пратка. Маж ми за прв пат порачал по интернет. И ми кажува завчера - Утре да бидеш дома за да земеш пратка. Ѕвонеше некој и претпоставив дека е доставувачот. Излегов пред врата. Он не ме виде. Го чекав да и ја даде пратката на комшиката. И кај неа ѕвонеше. После и рече за мојата и она го одби. Е па од мене веќе услуга, јок. И да начекам пратка пред влез, таму ќе си стои. А тие што носат експресно ќе ги откачам. Кога некој ѕвони знам дека се они. Маж ми и децата почнаа со клуч да ја отвараат вратата. А пријателката секогаш ми ѕвони на телефон за да и отворам. Знам да бидам фина, ама знам да бидам и безобразна.

На dafe993 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.217
    Допаѓања:
    40.239
    Дојди на часови кај мене. Сењорита фаворита. :D

Дали знаете колку треба да е минимална плата за апликација за стан?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.197
    Допаѓања:
    192.474
    Кога адресирате писмо за Македонија пишувате северна или не? Ќе стаса без? :wasntme:

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.615
    Допаѓања:
    290.530
    Има некое правило киријата да е 30% од нето примањата. Е ако се аплицира кај приватен сам ги диктира правилата и условите.

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.217
    Допаѓања:
    40.239
    Фала ти. Мислам дека ми спомна за општествен стан. Ако добро сум го разбрала.

7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    5.732
    Која активност би ја препорачале за девојче 6ипол години , еднаш до два пати неделно нешто плус да има супер ќе биде. Сега е до 12:15 на училиште и потребно ни е и нешто плус , енергија има еден тон :sweat: пишав во една академија нешто некој вид карате , еднаш неделно се оде , 59€ месечно е , ко многу да е сумата за еднаш неделно или грешам :| и не сум им вратила ништо сеуште.
    Незнам пливање како се одвива или нешто друго , гимнастика слично , и како да барам помагајте , сеуште сум средно жалосна со германскиов :$

На Chantal и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Пробајте преку општината има гимнастика за деца.
    Јас во план сум на гимнастика и на карате да ја запишам здравје оваа година.
    Балет исто можеш

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Еве ова го имам зачувано, кажува во секоја покраина се различни условите.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    39.321
    Во автобус се немам возено којзнае од кога, откако беше 3,60 карта во еден правец до следниот град. И давам сега 4 евра и ми вика уште 20 центи. 4,20 карта :rofl: :rofl: :rofl: Не е можно леле, споредено со виз аир тие се поефтини (facepalm) градов е на само 7 минути со кола оддалеченост ама мислев да не го малтретираме маж ми, 7 минути со воз ама со воз страв ми е и 40 минути со автобус :whew: ама децава многу сакаат со бус да се возат нешто уау им е :lol:

На Ava.84, SummerGirl, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.639
    Моите фудбал играат :$
    Секоја општина/село имаат тимови со помали дечиња
    Утакмици, турнири, често се организира нешто и никогаш не е досадно :)
    Не знам за твојата девојка ама мојата обожава фудбал :D дури некогаш повеќе е возбудена од брат и :mm:

На Poppins и Chantal им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    9.055
    Види што фераин имате во градот има повеќе. Кај нас има ракомет, фудбал, гимнастика, борење и хокеј во соседни градчиња. Така обично е околу 60 евра годишно. Одат исто еднаш неделно. А тоа приватните школи зависно што се околу 40-60 евра месечно за еднаш неделно.

На Mari*, Neda997 и Poppins им се допаѓа ова.
  13. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Во општина треба да прашам за фераин?

14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    5.732
    Фала ви женски многу :hug: Се звуче примамамливо , ја отворив и страната на општината видов се нудат доста активности па и некои со родители вклучени , и по возраст се поделени .. Баш ќе ја прашам и за фудбал може ќе ја заентересира , некако сега влече повеќе кон карате , гимнастика , пливање на моменти ( ама јас не сум баш сега за пливање ) и треба нешто малку по активно по да троше енергија и дружба и фале , од досада дома многу ни комплицира и со брат и (3год) ко на војно поле се понашаат |(
    ќе испратам вечер емаил да видам што одг ќе добиам и од градов..

Инаку со украинците и ја ич не сум им фан дури по ги мразам ]:) од турчинките стари по институции па и маркет што се пикат насекаде и немат општа култура на ред и чекање , во општина уште да го гушнат тој апаратот за термини од прво до петто колено идат сите да чекаат за еден , и оди добиј термин од нив :envy:
    Кај ќерка ми во клас има доста украинци дечиња , дечињата така така има и добри и лоши ама родителите повеќето се без процент на култура , на првиот училишен ден една тетка снимаше во лајв на фб :x идат по цела фамилија и тие и буки прават само , се имаме пожалено неколку дека одредени деца не се мирни , и ги задеваат другите , ама ништо не презимаат , утре јас одам да се жалам и да изнакажам се ќе активирам балканското во мене :emo:

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    5.732
    и јас истото сакав да прашам само ми промакнало @Chantal

За божик им поклонуваат ли нешто на учителките како функционира тука последниот ден , добивме известување дека ќе имаат и ко мала прослава и порано ќе завршат на 21ви и ако добро разбрав некоја божична служба прослава ќе имаат
    IMG_20231210_162242.jpg

16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    9.055
    Па незнам сигурно се информирани во општина, јас гуглав спорт по спорт што има во близина ми излегоа и приватните и фераин што има. Фудбал мислам дека буквално секое селце има за другите спортови не сум сигурна.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    39.321
    Не се поклонува
    Децата во црква ќе одат, не е прослава, повеќе како литургија, да одбележат

БВ школото и во февруари е затворено за Fastnacht?

18. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    16.264
    Да имаат една недела распуст. За Fastnacht

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.969
    Допаѓања:
    34.646
    Мајки вие што сте преку фаммилијарна виза од мљж нон еу со еу. Како ги запишавте родените деца тука ?
    Јас сакамм да ги запишам како националност македонци иако маж е веќе овде 13г и имаат право на германски док. Или на бугарски но одлични сме за македонски да се .
    Има ли некоја цака како уште одма да нагласиме ?
    Да не има после повуци потегли :D.

И уште нешто летово ми изминуваат 5г од како сум тука дали сама морам да поднесам барање за неограничен престој или они сами праќаат кога треба да се оди и што документи требаат. :?:

20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    За неограничен престој треба да исполнуваш некои точки: б1 јазик, дали си во работен однос, како си интегрирана во општеството итн. Отвори на страницата на Landesamt во твојот крај и прочитај има повеќе ставки.

Како мислеш да го запишеш детето ако сте со Мк документи вие, а он Бугарин да е?
    На нас ни правеа проблеми дека ја запишевме Македонка, а мм е со Бг пасош.