Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Јас пред некој ден цел ден пакет барав, пишува примен, пакет нема никаде.. За да вечерта во 7 комшивката ѕвони да ми даде пакет, а зошто и како кај неа кога цел ден дома бев, не ми ѕвонеше никој. Обично не сакаат да ми земат пакет ако не сум дома, така да и јас ретко земам. Освен на ќерка на другарка и родителите ако не се дома, под нас живеат.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.466
    Допаѓања:
    37.696
    Затоа викам дека ѕвонат кај ќе им текне. Почесто ги оставаат пратките во влез. Некогаш и пред влез. Секогаш сум отварала врата, иако комшиите не заслужуваат. Многу се замислуваат. И лично сум примила пратки. Ама веќе не. Вчера ми стигна пратка. Маж ми за прв пат порачал по интернет. И ми кажува завчера - Утре да бидеш дома за да земеш пратка. Ѕвонеше некој и претпоставив дека е доставувачот. Излегов пред врата. Он не ме виде. Го чекав да и ја даде пратката на комшиката. И кај неа ѕвонеше. После и рече за мојата и она го одби. Е па од мене веќе услуга, јок. И да начекам пратка пред влез, таму ќе си стои. А тие што носат експресно ќе ги откачам. Кога некој ѕвони знам дека се они. Маж ми и децата почнаа со клуч да ја отвараат вратата. А пријателката секогаш ми ѕвони на телефон за да и отворам. Знам да бидам фина, ама знам да бидам и безобразна.

На dafe993 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.466
    Допаѓања:
    37.696
    Дојди на часови кај мене. Сењорита фаворита. :D

Дали знаете колку треба да е минимална плата за апликација за стан?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.319
    Допаѓања:
    182.092
    Кога адресирате писмо за Македонија пишувате северна или не? Ќе стаса без? :wasntme:

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Има некое правило киријата да е 30% од нето примањата. Е ако се аплицира кај приватен сам ги диктира правилата и условите.

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.466
    Допаѓања:
    37.696
    Фала ти. Мислам дека ми спомна за општествен стан. Ако добро сум го разбрала.

7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    Која активност би ја препорачале за девојче 6ипол години , еднаш до два пати неделно нешто плус да има супер ќе биде. Сега е до 12:15 на училиште и потребно ни е и нешто плус , енергија има еден тон :sweat: пишав во една академија нешто некој вид карате , еднаш неделно се оде , 59€ месечно е , ко многу да е сумата за еднаш неделно или грешам :| и не сум им вратила ништо сеуште.
    Незнам пливање како се одвива или нешто друго , гимнастика слично , и како да барам помагајте , сеуште сум средно жалосна со германскиов :$

На Chantal и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Пробајте преку општината има гимнастика за деца.
    Јас во план сум на гимнастика и на карате да ја запишам здравје оваа година.
    Балет исто можеш

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Еве ова го имам зачувано, кажува во секоја покраина се различни условите.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Во автобус се немам возено којзнае од кога, откако беше 3,60 карта во еден правец до следниот град. И давам сега 4 евра и ми вика уште 20 центи. 4,20 карта :rofl: :rofl: :rofl: Не е можно леле, споредено со виз аир тие се поефтини (facepalm) градов е на само 7 минути со кола оддалеченост ама мислев да не го малтретираме маж ми, 7 минути со воз ама со воз страв ми е и 40 минути со автобус :whew: ама децава многу сакаат со бус да се возат нешто уау им е :lol:

На Ava.84, SummerGirl, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Моите фудбал играат :$
    Секоја општина/село имаат тимови со помали дечиња
    Утакмици, турнири, често се организира нешто и никогаш не е досадно :)
    Не знам за твојата девојка ама мојата обожава фудбал :D дури некогаш повеќе е возбудена од брат и :mm:

На Poppins и Chantal им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Види што фераин имате во градот има повеќе. Кај нас има ракомет, фудбал, гимнастика, борење и хокеј во соседни градчиња. Така обично е околу 60 евра годишно. Одат исто еднаш неделно. А тоа приватните школи зависно што се околу 40-60 евра месечно за еднаш неделно.

На Mari*, Neda997 и Poppins им се допаѓа ова.
  13. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Во општина треба да прашам за фераин?

14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    Фала ви женски многу :hug: Се звуче примамамливо , ја отворив и страната на општината видов се нудат доста активности па и некои со родители вклучени , и по возраст се поделени .. Баш ќе ја прашам и за фудбал може ќе ја заентересира , некако сега влече повеќе кон карате , гимнастика , пливање на моменти ( ама јас не сум баш сега за пливање ) и треба нешто малку по активно по да троше енергија и дружба и фале , од досада дома многу ни комплицира и со брат и (3год) ко на војно поле се понашаат |(
    ќе испратам вечер емаил да видам што одг ќе добиам и од градов..

Инаку со украинците и ја ич не сум им фан дури по ги мразам ]:) од турчинките стари по институции па и маркет што се пикат насекаде и немат општа култура на ред и чекање , во општина уште да го гушнат тој апаратот за термини од прво до петто колено идат сите да чекаат за еден , и оди добиј термин од нив :envy:
    Кај ќерка ми во клас има доста украинци дечиња , дечињата така така има и добри и лоши ама родителите повеќето се без процент на култура , на првиот училишен ден една тетка снимаше во лајв на фб :x идат по цела фамилија и тие и буки прават само , се имаме пожалено неколку дека одредени деца не се мирни , и ги задеваат другите , ама ништо не презимаат , утре јас одам да се жалам и да изнакажам се ќе активирам балканското во мене :emo:

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    и јас истото сакав да прашам само ми промакнало @Chantal

За божик им поклонуваат ли нешто на учителките како функционира тука последниот ден , добивме известување дека ќе имаат и ко мала прослава и порано ќе завршат на 21ви и ако добро разбрав некоја божична служба прослава ќе имаат
    IMG_20231210_162242.jpg

16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Па незнам сигурно се информирани во општина, јас гуглав спорт по спорт што има во близина ми излегоа и приватните и фераин што има. Фудбал мислам дека буквално секое селце има за другите спортови не сум сигурна.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Не се поклонува
    Децата во црква ќе одат, не е прослава, повеќе како литургија, да одбележат

БВ школото и во февруари е затворено за Fastnacht?

18. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Да имаат една недела распуст. За Fastnacht

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    Мајки вие што сте преку фаммилијарна виза од мљж нон еу со еу. Како ги запишавте родените деца тука ?
    Јас сакамм да ги запишам како националност македонци иако маж е веќе овде 13г и имаат право на германски док. Или на бугарски но одлични сме за македонски да се .
    Има ли некоја цака како уште одма да нагласиме ?
    Да не има после повуци потегли :D.

И уште нешто летово ми изминуваат 5г од како сум тука дали сама морам да поднесам барање за неограничен престој или они сами праќаат кога треба да се оди и што документи требаат. :?:

20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    За неограничен престој треба да исполнуваш некои точки: б1 јазик, дали си во работен однос, како си интегрирана во општеството итн. Отвори на страницата на Landesamt во твојот крај и прочитај има повеќе ставки.

Како мислеш да го запишеш детето ако сте со Мк документи вие, а он Бугарин да е?
    На нас ни правеа проблеми дека ја запишевме Македонка, а мм е со Бг пасош.