Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    За помали има ли. Моите се 9 и 7

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.469
    Допаѓања:
    37.703
    Само ова. Може и возрасни да ги пијат. Јас купувам од ДМ затоа што таму ми е поевтино.

upload_2023-12-19_23-53-27.png

На blessed.an и Honey Eyes им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Zdravo.majki nekoja stp nosi dete na logoped ako moze da mi pise za da prasam nekoi raboti.

4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.420
    Јас носев порано две деца , третото е на листа на чекање

На Biljarkata и SanelaS им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    ke moze vo poraka da mi pises

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.323
    Допаѓања:
    182.134
    IMG_9477.jpeg
    Ова е добро за средување на столицата и подобрување на работата на цревата. Јас за двајцата го користам. Околу 5 евра е.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.420
    Неможам да ти пишам приватна порака

8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.420
    Го пијат децата ? Мислам дали го сакаат ? Зашто моиве се ептен осетливи ...тешки за нешто да пробаат

9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.323
    Допаѓања:
    182.134
    Денеска ќерка ми ми вика била клајне литл шметерлинг. :D

Има подобар изговор од мене, а јас се нервирам што Р ја изговарам многу тврдо. :doh: Па и Г ја потенцирам. Кога ги слушам германциве колку меко р користат некогаш дури и тешко ми е да го приметам во збор, а ја ко намерно да го нагласувам звучам и многу се нервирам.
    Два јазика учам во исто време, не сакам грчки да заборавам а и таму е тврдо Р и може затоа и ми е проблем со германскиов. Колку време ви требаше да ја извежбате р?

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.323
    Допаѓања:
    182.134
    И моите се. Ама ова не менува вкус воопшто и затоа ми го прифатија. И во вода и во леден чај им имам дадено и сама имам пробано, не се осеќа.

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.420
    За децава е нормално да изговараат со меко р . За нас е потешко . 14 години овде живеам и мислам дека до крај ќе биде да зборам со акцент колку и да се трудам . Тоа е .
    Пред некој ден зборев на телефон со еден логопед. И ме прашува на колку јазици збориме дома .
    Значи одма ме позна :o
    И плус ми вика дали збори на мајчиниот јазик нешто . Викам мајчин јазик му е германски , ми вика не не , не се разбираме и пак повторува дали збори на мајчин јазик . Викам ако мислите на македонски, тогаш не . Македонски децава разбираат ама зборат со акцент со мал речник.

На danichap, јolene, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Za deca od 4 godini koga vikate drugarcinja na rodenden od gradinka vikate so roditel bez roditel .

13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Нешто со колешка германка си зборевме и и кажувам големата не може нашето р да го каже и во мк и се смееа.Проба жената 44 годишна да го каже нашето не можеше.Тешко се учи јазик без акцент.Јас додуша и не се трудам.Секако по име и презиме ќе знаат дека не сум германка.Важно е да ме разберат.Порано кога ќе презборев правеа фаца дека со сите сетила ме слушаат и пробуваат да ме разберат.Таква фаца одамна не сум видела и со тоа сум сигурна дека подобро зборам.
    Многу учам од колегите и дефинитивно е многу битно што повеќе колеги да имате за да учите различни изговори.
    Најтешко ми е шефот да го разберам како ушите да ми се затворат и ништо не разбирам.А не е лош човекот(ама изгледа имам некоја фобија добиено од мк шефови штом некој страв имам).Шефицата збори многу јасно и гласно и не ми се случува да не ја разберам.Таа дури ќе дојде и ќе каже Ава дојче шпрахе швере шпрахе и ќе каже нашто интересно за да ме подучи што како вокаат или некое двојно значење.
    Некогаш подобро и од германците разбирам пошто тие не сакаат да разберат:lol: .

На Honey Eyes, Yowannty, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Нас првиот роденден со другарчиња ни беше 4ти. Ги викнав децата една мајка одма ме праша дали може да дојде зошто детето нема да седи само и и кажав дека може. Дента уште едно девојче кога виде дека има мајка друга рече дека сака да остане мајка и и влезе мајката кратко па си замина. Воглавно сами викнав па сами прашуваат ако некое дете не би седело само.

За р-то не се ни трудам важно ми е да ме разберат. Јас сум се уште во фазата кога се трудат да ме разберат, ама се разбираме секако работата ми вклучува доста комуникација сум немала проблем да ме разберат иако мене некогаш ми е навистина тешко да ги разберам некој дијалекти.

Последна измена: 20 декември 2023
    На Ava.84, Honey Eyes, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  15. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    56
    Девојки, тие што имате веќе своја куќа/стан од каде имате земено кујни и да сте задоволни? И во однос на марка на апарати за домаќинство!?

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    8.558
    Уште немаме наше, ама си се филмам и јас.
    Во станот во кој живеам, газдарица си го средува за неа, еден ден да живее тука. Кујната гледам xxxl lutz и е. Кога ја прашав оти од таму, ми рече дека убав однос со купувачи имале, ама ја чекале ептен долго. Шо знам, ок е ама не е уаау, тоа може и до вкус да е. Ја не би зела толку релефен материјал и светкави рачки за мене, аман не се дочистува. Квалитет да кажам, ок е.
    Машина за садови и фрижидер сименс, фрижидерот го откупивме ние, супер е. Машината е исто ок.
    Рерна бош, одлична е. Ја искрено за мое би зела и со опција за само чистење. Да поскапи се, ама па не стругаш и раат си бар колку толку.
    Бош е и плотната и машина за алишта. Од плотната не сум задоволна, се гребе повеќе отколку поефтини марки, пералната е ок.
    Нормално ако си во можност земи си miele, секако нема да зрешиш.

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    НЕ ПОРАЧУВАЈТЕ ОД КАУФЛАНД НИКАКО!!!

Купен кревет во октомври со дата до 4.12 за испорака од 4.12 натаму само ни викаат нареден петок за испорака.
    Прееска мм не ми даде да им се јавам лично ама како дрвен адвокат бев од страна, па им напишав огромен меил пак по 10220 пат, утре ако не ми е доставен креветот, прво и основно на финанзам ќе ги пријавам и во сите други институции, плус парите да ми легнат на сметка! И ги прашав 2 прашања: дали е реално тоа што се дешава, и зошто ме лажат цело време.
    Не значи ако сме странци, да си играт мајтап со нас.
    Не ме интересира каков проблем имаат, лиферунгот сигурно не им е и да не лажат зошто знам како функционира тоа, мм тоа го работеше.
    И не ме интересира овој пат ни ама, ни извини!!!!

Стигна ли невремето кај вас?

На SummerGirl и Yowannty им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.469
    Допаѓања:
    37.703
    Уште не е стигнато, ама се спрема. Темни облаци, дува, врне, ладно е. Смрзнав кога бев во школо по детево.

Денес купив бањарки за мене и маж ми. Конечно да најдам 100% памучни, а евтини. Ги купив од Алди. Во другите продавници и на интернет се скапи. Од 30 евра па нагоре.

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.323
    Допаѓања:
    182.134
    Кај мене 3 дена нема престанато да врне. Најави за ветер има, ама па овде многу дува и онака… :?:

И јас имам топ искуство со xxxl Lutz. Нарачав од таму плакарче. Иако го донесоа оштетено на повеќе места многу коректно постапија. Имено, дечките што дојдоа да го монтираат се погодија наши деца, мекедонска фирма. Ми објаснија дека додека деловите стасаат до нив, поминуваат 3-4 различни истовари и утовари и се дешава да се оштетат. И тие преку фирмата и јас пративме меил со објаснување и слики. Штетата беше генерално внатрешна, некои гребаници на внатрешниот дел од плакарот. Без никаков проблем од xxxl Lutz ми понудија да го вратам, или да ми дадат одреден износ на бонус. Искрено не ми се поминуваше пак низ истото, да чекам со недели прво да го одмонтираат, враќаат, па да ми носат нов, па го прифатив бонусот. Цела година подоцна го немав искористено оти не ми требаше ништо поголемо, а бонусот беше третина од износот на плакарот. После цела година решив да го искористам и си изнарачував работи за дома, како деко, вазнички, длабок сет за салата, кујнски потребштини, герландер… Нарачката ми стаса без еден стаклен сад за маршмалоус кој сеуште ми е омилено нешто. :D Мислев дека нема да ми го пратат, ама го пратиле ден подоцна и со двете пратки добив купони со голем попуст при следна нарачка. :D Уште ги немам искористено, чекам прав момент. :D Ама да, имаат топ однос и дефинитивно ако опремувам мој стан би ги фаворизирала.
    Фрижидерот си го зедовме нашиот од Грција. Шпоретот ми е горење и има топ опции и фурната пече одлично, ама дојдовме баш пред нова година имаше попусти и се беше разземено требаше да чекаме со месеци за тие што ми беа прв избор. Единствено што не ми се допаѓа што е малку помал од класичен ама утнавме со димензиите.
    Машина за перење koenic, претивка е и пере одлично. Не ми текнува сушарата што марка беше во подрум ми стојат, исто сум задоволна.

На MacenceEna и Biljarkata им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.825
    Допаѓања:
    186.187
    Мојата е од претходникот на хххл лутц, како и да се викаше. Мејд ин Џермани, пред да пукне короната, ако нешто значи. Квалитетот е супер, еве као 4та година ја имаме. Ја чекавме месец и пол, мање више, ама толку би чекале било каде.

На Yowannty и јolene им се допаѓа ова.