Се снајдов. Фала ви. Друго ме занима. Дали постои начин и ако да, каде да пријавам што ми наплатија, а не ми дадоа фискална? Убедена сум дека апотекарот си ги стави во џеб. За многу ситно се работи ама беше дрзок па ако има можност би го пријавила.
Mislam deka toa e mnogu individualno. Za mene, da, vredi. Gradot e golem, ubav, sreden, internacionalen. Ubava priroda, moznosti za napredok vo kariera. Mozebi se toa go ima i vo drugi gradovi, no jas samo tuka sum ziveela vo Germanija i ne planirame da go smenime toa vo skoro vreme. Kiriite se skapi, za trisoben stan vo gradot od 1600 - 2000e mesecno. Voobicaeno e da se patuva 40-60 minuti do rabotnoto mesto. Za gradinka cekavme od prilika 6 meseci, a pedijatar i maticni najdovme odma. Ne znam sto drugo te interesira... Nie sme zadovolni
Кога купуваш од дежурна аптека наплаќаат плус надоместок од 2,5 евра. Кога бевме за големата да и поправаат заб со општа анестезија ни дадоа термин во 12 и не смееше до тогаш да јаде и вода само 2ч пред оп. Се бунев како да издржи дете до 12 ,а да не јаде имаше само 4,5 год.Ми рекоа твојата е најголема другите пред неа се 2,5 и 3 години.Па од таму знам дека прават.Тие со една општа анестезија од 1ч ги пломбираат сите заби и не беше ништо страшно.Разговарајте со др па може ќе најдете друг начин .Расипаните заби болат и со тоа детето нема да може да јаде .На моите последно им препишаа паста gelèе која се мие еднаш неделно и со тоа се намалува ризикот од кариес.Прашај дали пастата може да го одолжи процесот колку толку со поголемо дете е полесно.
Дојде сервизот и ојде . У живот немам вратено толку брзо пакет. Немаше потреба ни да ја отворам кутијата, се слушаше дека внатре се е испокршено. Е до толку значи, ко некој фудбал да играл. Порачав и чинија за кекси, од тие на спрат што се, таа па дел и фалеше. Ама за тоа даските супер се за парите . И така директ принтање повратница и дечкото од дхл уште на мојата улица беше, предавање пакет и ум за друг пат. А многу убав сервизот на слика беше, ептен се радував.
Не можеш да докажеш. Требало да побараш фискална. Последно и мене не ми дадоа ама љубезен беше, на крај крсева и в џеб да ги стави, а работи на празник, јас не би му замерила. Плус ситно викаш. Фактички треба поплака да напишеш што бил дрзок и да ја оставиш каде што е место за поплаки.
За 5 евра зборам ама ич не ми е гајле за парите уште помалце за него што работи за празник, тоа му е работа. Беше тотално непрофесионален и арогантен. Му кажав и лично дека е крајно непрофесионален и е срам за професијата. Си доби и лошо ревју.
Од другиот месец ги покачуваат цените на билетите за возење. На автобуските кај мене веќе истакнале нов ценовник. Отприлика за 5 евра се покачуваат. Не би ме чудело и храната да ја поскапат.
Пред година две не ви го покачија небенкостен да плаќате месечно повеќе бидејќи гасот поскапе за 300%? Нас ни го покачија за 80 евра инаку би имале 840 евра доплата и 300 евра секако имавме доплата значи би имале 1140 евра доплата и затоа ни го покачија за да не ни дојде одеднаш после. Ќе направиш на рати 24 месеци по 100 евра. Побарај од ново да направат пресметка. Консултирај се со некој што се разбира. Се надевам грешка дека е и 240 евра дека е доплата. Парите што сме ги давале се враќале три дупло, крај краева ќе добиеш неочекувани 7200 од некаде.
Ние исто имавме прашање дали да сакаме да ни се покачи киријата одбравме 25 евра. Имаме пресметки секој месец и има споредба оваа со минатата година секој месец ние повеќе сме трошеле од претходната. Стигна само доплата од од некои 200-300евра.Ама киријата и е зголемна плу од 30 евра и така киријата скоро ни е 100 евра оскапа од претходно. Храната уште од 2020 е во поскапена.Јас кога ги гледав кај нас картите си вела чекај бе пред 10 год беше волку сега колку е скапо. На радио кажаа од 01.01 ќе се зголеми ддв на ресторантитњ т.е се враќа на 19%,бремзето на горивата отпаѓа растат и тие.Така слушаме вчера радио со кол и си викаме ефтино одамна не е. Гледав едно видео на инста каде можеш да се буниш и каде можат да ти направат нова пресметка ама не го зачував.Да прашаш во групата на фб може некој знае.
Подобро киријата да ја покачеа 300еу што така и направија во 2023 него да платам вака одеднаш. Немам зборови запрепастена сум од сумава мислам дека не сум видела уште волкава доплата.. проблемот е што паушал се плаќаше топла вода а за греење делат се на тие станови што бевме куп во едно гето. Среќа што се преселивме во NRW и помала зграда сигурно овој стрес нема да го имам. Се мислам да аплицирам за бургергелд што даваат еднократно при помош за сметка ама ќе ме одбијат иако сме со една плата сеуште. Да не има некоја искуство?
Картата ја плаќам 99.9. Од први 105,50. Убавина. А за кирија не може да ни покачи. Имаме договор кој пишува дека две години ќе ја плаќаме истата сума. @Makedonka95 за Бургергелд тешка работа ако маж ти не зема минимална плата. И ние сме со една плата и не ни следува. Платата на маж ми е голема.
Дали утре ќе можат да се најдат дежурни , за денес не ми дава ниедна во околина се затворено . Работат ли на 1ви.