Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.479
    Фала многу за одговорите, и нас ни кажаа сега 90 евра па ги чекаме. Скапа лекција. :whew:

На kikkki и јolene им се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    40.437
    Кај нас имаат клуч од станот од Hausverwaltung. Кога имавме заборавено дома клуч , земавме од таму .
    Како е кај вас?

3. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Леле многу пати помислувам тоа да не се случи, еднаш така го заборавив ама среќа ќерка ми губеше час и дома беше. Си мислам еден клуч да сокријам некаде во подрумот за секој случај.

Туку уште една недела имам додека почнам со работа, ама таква трема и паника ме фаќа. :worried:
    Прва работа ми е овде и се чувствувам многу несигурно.
    Досега не сум го работела ова, не ми е по струка, некогаш се мислам и зошто аплицирав, не ни очекував дека ќе ме викнат. Сакам нови предизвици, ама јазикот ми е проблем, иако се зборува и на германски и на англиски, а во мојот оддел претежно на англиски е комуникацијата. Ќе имам и бесплатен курс по германски од фирмата.
    Да си кажам и утеха да побарам, ќе биде тешка оваа недела. :)

На јolene, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.193
    Допаѓања:
    181.298
    Никако не е. Порано кога имавме врата што се затвора со повлекување од надвор, два-три пати си плаќавме бравар, после се преселивме и станот има врата што се затвора само со клуч, па не можеш по грешка да го заборавиш:D. Другарка ми има клуч кај пријатели оставено.

На Scott Weiland, јolene и MacenceEna им се допаѓа ова.
  5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    40.437
    Тоа е добра идеја . Оставање клуч кај комшии од доверба .

Нас ни затвори врата синко , он си влезе си седнал во дневна , тв пуштен . Ние без клуч, па моравме од Hausverwaltung да земаме .
    Сега исто како кај тебе @Biljarkata врата само со клуч што се отвара , затвора .

Синко не преспива веќе неколку дена и мислам дека денот ми е век. Ќе им го оставам на големите да го чуваат , да дремнам пола саат

На Scott Weiland, Ava.84, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    8.694
    Ние еднаш кршевме брава во стариот стан после само брава купивме нова, ама човекот што ја кршеше со искуство беше па рече дека нема да ја оштети вратата и така беше.
    Во овој стан одма купивме брава да може клуч од двете страни да се стави во исто време ( минатиот пат клуч имавме ама и еден внатре беше заборавен во брава па кршевме) и имам еден клуч на таван скриено, а доле и комшии може да ми отворат т.е еднаш го имам искористено скриениот клуч.

На Scott Weiland, јolene, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ana-Marija24

Ana-Marija24 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    203
    Ве молам за помош! Живеам во германија 3 год и сум тука со Сина виза. Како да го променам пасошот со Северна, рокот е до 12феб? Дали треба во Мкд или може посредништво тука амбасада/конзулат? Се плашам како тоа би афектирало на сината карта, со оглед дека е со тековниот пасош?
    Фала многу

8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.656
    Допаѓања:
    7.390
    Ти девојче девојче ич не си попримила од дојчовски менталитет.
    Не се чека последен месец (ти рече една шо ауфентхалтот не си го средила се уште :rofl:.)
    Можеш преку амбасадата да закажеш термин за пасош и тука да завршиш работа. Мислам дека преку мејл се закажува.
    После одиш во ауслендербехоерде или кај и да треба кај вас и правиш пренос на визата.
    @Dancewere за искуство како се вади пасош од тука.

После ќе се допишам. Не дека имам шо многу да кажам де. Не вакцинирам со менБ. Одлучивме едногласно.

На Dancewere, Chantal, Ana-Marija24 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    33.764
    Можеш во амбасада/конзулат ама термин ти треба изгледа.За големата и маж ми мене во август во берлинската амбасада отидовме без термин без проблем не примија ама морало термин не предупредија.За помалку од 6 недели го имавме пасошот.
    За сина карта исто ќе ја смениш тоа не е твоја вина .

На Ana-Marija24 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    И сопругот е со сина карта, сега менуваше пасош треба да оди да го земе. После ауфенталот се менува, визата во пасош секако е истечена.

11. Ana-Marija24

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    203
    Не е од невнимателност или она се во 5 до 12, туку сакав да избегнам што помала бирократија, од виза да преминам на ауфентхалт, да скратам неколку чекори ама само си набив стрес и нервози.
    Фала на инфото, јас сега ке се преселам во франкфурт, па најссодветно е да го контактирам конз. во Бон. Ако има некој искуство со Бон, плиз нека сподели.
    Фала најмногу

12. Ana-Marija24

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    203
    Во која амасада/конзулат го менуваше и колку време е постапката? дали преку емаил е доволно? Фала

13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    5.832
    se zakazuva preku mail prv aloboden termin e juli avgust vo momentov

14. Ana-Marija24

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    203
    ооо колку доцна ццц, а во меѓувреме ако сакам да дојдам во мкд (пред јули) со стариот пасош нема да можам да влезам? леле хорор

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    5.832
    toj del ne mi e jasen moze kw mozes da vlezes ili pak ke ti treba platen list neznam sto vikaat od mk

16. Ana-Marija24

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    203
    Дали има некој искуство со пренос на виза од стар на нов пасош? Кој е надлежен за тоа, дали аусландербехорде или има повеке служби?
    Многу период на чекање ми е во конзулат, побрзо во Мкд ке го сменам со брза постапка, па после го средам преодот на визата од стар на нов пасош?
    Ако има некој совети плиз

17. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Во Бон, ама во октомври имаше термин и сега пред една недела му пишаа дека е готов.

18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.656
    Допаѓања:
    7.390
    Пиши blaue karte / visum übertrag во твојот град и ќе ти излезе кај да се обратиш.
    Распрашај се добро прво кога и каде има термини. Псоле види евентуално накај мк по брза постапка. Уште поарно ако имаш некој да ти каже дали сигурно можеш да заврашиш работа, да не заглавиш па кај нас.
    Оти сме такви како што сме и пошто ги изненади фактот што стотициилјади жители сакаат во последен момент да сменат пасош, не знам дали и по итна ќе завршиш толку итно. Дали имаат материјал и капацитет.

Се нашалив преска. Не дека те критикував. Сподели погоре една женска, 6 месеци имаш рок да смениш виза по промена на пасош.
    Не може да афектира новиот пасош на визата.

19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.217
    Ова ни се падна во играчка од Примарк. Сум го фрлила упатството.. Се ставало во вода и во микро. Знае некој нешто повеќе? :)
    029577D4-69AE-4F19-AE52-054730EB7230.jpeg

20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.584
    Допаѓања:
    23.257
    Шо е тоа?