Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Angela1012

Angela1012 Нов член

Се зачлени на:
    31 јануари 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    и јас тоа го поднесов ама незнаев дека треба во мк да чекам јас останав тука јас недобив ништо можеби дека имате деца

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.557
    Допаѓања:
    37.848
    Јас тука поднесов документи. Ама не за фамилијарна виза. Нема потреба. Јас можев кога сакам да дојдам со маж ми. За виза се поднесува ако сопругот е со работна виза.

3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.272
    Допаѓања:
    26.718
    Ти додека чекаш офентал имаш право да седиш во Еу. Е сеа ако сакате доле да се враќате, одете тамо кај шо ги поднел маж ти документите и треба да ти дадат лист на кој пишува дека чекаш офентал. Со тоа ќе избегнеш казна ваљда.
    А најпаметно ви е да одите до тамо кај шо ги поднел документите и дирекно да прашате. Преку телефон они не се замараат многу, и ние имавме слична ситуација.

4. Angela1012

Angela1012 Нов член

Се зачлени на:
    31 јануари 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Фала ви многу за советот имајте убава ноќ

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Добро вечер. Дали знаете дали очен доктор во клиничка дежурна болница може да даде боловање? Окото ми е воспалено, ми солзи, имам дрлки и плус отечено со болка. Бев кај нас во болницата и ми рекоа дека немаат очен доктор моментално во итна служба туку морам до поглавен град да возам. Очен доктор матичен немам, па сакам да одам во итна служба во клинички центар. Плус сабајле ќе одам и кај обичниот матичен, но не знам дали би можел овој од итна да ми даде боловање што не сум на работа.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.966
    Допаѓања:
    187.485
    Мислам дека боловање само матичен дава. Освен ако не те задржат во болница, што веројатно нема.

На Ava.84 и Tinkerbell11 им се допаѓа ова.
  7. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Тогаш дали може обичниот матичен да ми даде боловање за очите? Бидејќи овде каде што сум тешко примаат нови пациенти, особено па очните доктори. А и сега немам баш време да тражам очен матичен.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.966
    Допаѓања:
    187.485
    Не гледам причина да не ти даде. Сигурно е некој коњуктивит кој и не побарува очен доктор.

На Mari*, јolene, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Дечки лани во август или септември мислам во околинава изгоре некој предавател од водафон и во пола град нема мрежа. Многу се бунат редовно се пишува на групата од градот многу луѓе имаат проблем ама еве колку време помина се уште не е решено. Имам проблем од дома да се јавам на телефон нема мрежа редовно од пола град исто е така. Е сега јас имам при пејд бројче на лидл кој се преку водафон и сега би сакала да променам оператор да го задржам бројот ама да не склучувам предплата јас пак би одела на при пејд ама дали е возможно во тој случај да си го задржам бројот? Една пријателка ми вика џабе ќе менуваш Германија секако е катастеофа со мрежа, ама почна многу да ми смета.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    8.711
    Ако ти е за само од дома што немаш мрежа, кога си дома можеше некако да се поврзеш преку мрежата на домашниот интернет да си закачена. Јас сум така и супер функционира. Се ти е исто и јас сум припејд. И кај кај нас нема мрежа во станот. На фоник сум, а фоник не знам кој е.
    Ако сакаш да пробаш https://www.vodafone.de/hilfe/wifi-calling.html
    https://www.heise.de/tipps-tricks/Telefonieren-ueber-WLAN-so-geht-s-4676767.html
    wifi calling се вика, прочепкај на нет за твојот телефон.
    Само за нот руф треба да ти текне да исклучиш мрежа домашна прво на знакчето на телефонот и да вртиш.Не дајбоже само.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Е фала ти за инфово. Највеќе ми е за дома и понекогаш низ град што немам интернет пример на логопед додека чекам ама си земав книга :)

12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    8.711
    Пробај, дополнив со уште еден линк горе.
    За кај логопед нема помош. Или да ти даде пасс или книгата да. Малку одмор од нет.8)

13. Sopotchanka

Sopotchanka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Дали некој има добиено фамилијарна виза, а притоа бракот да е склучен по заминување на брачниот другар во Германија?

14. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки дали училиштата имаат од сите страни камери. Денес ќерка ми ја земав од училиште преплашена и на сиот глас плачеше. Обично излегуваат од задната страна на училиштето бидејќи таму има паркинг и ги земам. Е денес излегла порано малку и рече дека имало тројца мажи со кола која работела.Едниот кренал кон неа но таа почнала да оди на што тој почнал да трча по неа. Таа излегла на предната страна на училиштето и рече кога се свртела го немало ни него ниту колата. Мене ме фати страв дете е знам може и не е до толко паника да кревам но сепак сакам да бидам сигурна и со каква намера е бил човекот. Па дали тоа може да се види ако секако имаат камери

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.183
    Мораш одма во полиција да се јавиш и да кажеш се.
    И кај нас претходниот месец кола со двајца мажи и една жена зборувале на дете.
    Нели не смеат да излезат од дворот додека не дојде родител?
    Кај нас има деца што сами одат идат. Ама за нас знаат дека ние ја носиме земаме и не смее сама да излезе од дворот.
    Одма јави се во полиција и кажи се
    Мислам дека школото нема камери, и да има ќе се до дворот, ти велиш пред дворот, само ако има од соседни објекти или полицијата ќе објави оглас за да се јават сведоци ако имало
    Сигурно се има случено ова
    Не може дете да го измисли тоа
    Цело време има луѓе што чекаат само прилика

На Gosh, mal.ecka, Dancewere и 2 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.183
    Јас сум O2 и до сега немало никаков проблем. Мрежа и интернет секаде и секогаш.
    Кога дојдовме бев Vodafone и ни мрежа ни интернет. Цело време им се јавував ама џабе се и на крај сменив O2.
    Пред да смениш треба да провериш колку е јака мрежата и интенетот во твоето место. На O2 кога проверив беше супер. Vodafone немам проверено.
    Ми се спие многу сега и не ми текнува како треба да пишеш за да провериш
    @blessed.an се јави во полиција?

17. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    911
    Немора да ти биде матичен за да те прегледа. Јас веќе два пати одам кај очен само треба да се јавиш да кажеш симптоми и ќе ти дадат термин. Ако е конјуктивитис можело и дежурниот општи доктор да ти препише капки. Јас минатата недела бев на брзата поради тоа. А за боловање нели може и телефонски да ти дадат и до три дена немора да носиш

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.183
    Дали беше на очно?
    Да знаеш дека може и во аптека да отидеш и да те видат и ќе ти дадат нешто.

19. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    Не бев на очно, бев само кај матичната. Таа ми кажа поради настинката и со ослабен имунитет, го имав прифатено од ќерка ми бидејќи претходната недела таа го имаше истото. Ми даде маст со антибиотик и да мачкам. Но еве денеска приметив дека веќе и на другото око ми се појавиа дрлки, па така да почнав и таму да ставам за да спречам доколку е можно на време. Инаку фала ти.

@joana18 знам дека можело, но ете таа само дојде во болницата и ми кажа јас сум интернист, најдобро е да одеш на очно. Фала ти ипак.

П.с. Само не знам дали е паметно да ставам и облоги со чај од камилица? Така прочитав па не знам дали и тоа да го практикувам.

20. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    911
    Исто и јас го закачив конјуктивот од ќерка ми , мачкав мас со антибиотик , па ми отече окото никако не се смируваше , исто и од капките на ќерка ми не ми помогнаа. Отидов во сабота на итна и ми дадоа капкии кои за еден ден буквално ми го смирија окото отокот се повлече исто и црвенилото. Нормално за 4 дена треба да помине . Те советувам уште еднаш да одиш на доктор да смени терапија , за жал потребно се капки / маст со антибиотик овде аптекарката неможе да ти помогне. Две недели бев со црвени боли очи , затоа те советувам .