Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.094
    Допаѓања:
    5.826
    ne stavaj kamilica podocna ke ti pisam kapki na slobodno da se kupat i odmivaj so nacl so gaza od nadvor navnatre.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    7.382
    Аво мори Аво ја мислев од љубов се мажеше. Она за документи :rofl::rofl::rofl:

На Mari*, gjoker4e, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    33.763
    Бог да чува љубов:emo:.Абе јас го натерав да се оженеме инаку нему не му текна ти па., а 12 год бевме пред тоа заедно:drunk:.Јас сум како Пинк јас го запросив , а толку романтичен тип сум ,со толку неромантичен маж.
    Сега симпатија си имам епа кога ми вика што доручек во кревет не разбирам зошто не си болна:punch:.

На Mari*, danichap, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Мајки оваа година сакаме за прв пат како сме овде на одмор да одиме. Како најчесто резервирате, сами ,агенција. Не ми јасно како иде овде и преку кои страни ми е сигурно. Ако може совети. Благодарам

5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    7.382
    Tui се супер. Со агенција за подалечен одмор. Тука по блискотото на пр Словенија, Хрватска, Италија сами.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    1.852
    Важи. Испрати ми ги, па да можам утре да ги земам.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    IMG_8494.png
    Во една група за штедење случајно видов сега. Некоја грешка во системот и оваа каша може бесплатно да се порача. Онлајн, плаќаш 0 евра и ја подигаш од дм. :drunk: :rofl:
    Ако некој случајно сака да направи залиха. :D
    IMG_8484.png
    Еве што се може бесплатно. Купуваш, прикачуваш фискална, ти враќаат пари.
    Јас оние перли за во машина ги купив.

Кој има време да следи и да слика и прикачува фискални може се бесплатно да му е. :D

8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.094
    Допаѓања:
    5.826
    На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.094
    Допаѓања:
    5.826
    Preku Tui besprekorna organizacija

10. Goodgirll321

Goodgirll321 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите!! Сакам да ве прашам нешто јас и маж и сме со виза на западен балкан јас добив првo виза после тој доби и нормално работиме. Сега проблемов е јас останав бремена проблем e што од работа не ми го продолжуваат договорот кој трае до април месец а јас имам термин во март за пораѓање. Офентал имам до април месец.. Дали може некако маж ми да не превземе мене и детето преку него? Фамилијарна виза или да ми дадат мене некаков документ дека можам да престојувам во Германија после истекување на офенталот? Секако тука ќе се породам.. Фала ви

11. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    1.852
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    7.382
    Аво мори романтико некоја :inlove:. За симпатија да си најдеш некој друг. Германец сигурно е бетер од маж ти.
    Барај таму од тие со жешка крв, кои и да беа. Италјани ли, латиноси ли кој ги знае.

Мене маж ми уште не ме запроси. Ни ја него :rofl::rofl:.
    Како сме у брак којзнае..и затоа имаше смешка една. Он ќе задоцнеше за регистрација, ја си отидов на работа од сабајлето и така. Мислев нема да се регистрираме.
    Ама стаса еј. После 20 саати возење, ненаспиен, дојде да ме земе од работа и да одиме да се потпишаме. Бреј желба за да се ожени :x.
    Тоа му беше најромантичното нешто до сега шо направил.
    Друго романтично после пејпал кога се логира кај мене на лаптоп е :rofl:.

Ауфентхалт бе луѓе. Aufenthalt. И мене ме нервира, а не сум ни грамар наци.

На Mari*, danichap, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    7.382
    Ти најдобро да се обратиш или кај ауслендерамт или кај некои од карирас и ева што нудат правно советување и тоа поскоро, за да знеш што треба да правиш. По некоја логика не би требало да се враќаш, оти сепак те следува породилно и таткото на детето е тука. Ама ова мораш брзо да го решиш.
    Уште во понеделник пиши мејл и побарај инфо.

На SummerGirl и Chantal им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    33.763
    Интересно:inlove:.
    Не дека прстен сум му купула само како идеја му кажав ,а тој одма се јави дома да каже ќе се женеме(facepalm).
    Исто еднаш пред тоа тој ме праша да се земеме јас му реков шооо на 25 години нема шанса не сакам и така.После не се осмили.
    Мојот за секој повод и без повод цвеќиња ми носи.Ако ме виде дека го гледам попреку ќе рече за мене си го купив ако речам леле што е убаво за тебе е:rofl:.Изгледа јас не сум таман(facepalm).

Туку ми отвориле тема што е симпатија леле цела се исповозбудив некоја феминка ќе ме просветли:$.

Не се нервирај ,јас може 5 пати ги опоменав дека е ауфенхалт не офентал ама пак некој ќе пише и сега штом видам о скокам не се замарам.

На Mari*, Chantal, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    36.748
    Поднеси документи за продолжување на офенталот и ќе можеш да седиш. Ама гледај уште месецов да завршиш работа. А здравствено осигурување ти следува преку маж ти. Од кај него од работа ќе те пријават.

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    Самер намерно ги нервираш сега :rofl: :rofl: :rofl:

Баш колешка за мојов симпатија рече дека многу бил ладен @јolene Јас немам приметено дали е ладен или топол ама штом и ти сега рече ладни дека се поврзав.

Ништо @Ava.84 се селиме јас и ти во темата.

Вчера некои видео ми излезе, експеримент, оди човек по шпилплацови и ги прашува мајките колку често им велите на децата да не зборуваат со непознати и да не одат, мајките одговараат секој ден, и ги прашува дали имам дозвола да одам до вашето дете да направиме експеримент и што мислите, и мајката одговара дека детето одма ќе појде накај неа, и оди човеков и вика види какво куче ова она имам уште многу други дали сакаш да ги видиш и секое дете одговара да и децата поаѓаат со него за рака и мајката останува вчудоневидена.
    И и објаснувам на мојава и ми вика ама сигурно има многу играчки човекот и ќе отидам да ги видам вика. Кога и да речам вика дека ќе отиде. Ако била убава тетката, ако рекла дека има многу играчки…

На јolene и Ava.84 им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    36.748
    А зошто ги нервирам? :rofl:

Јас поднесов документи и ми дадоа документ дека можам да седам. Е сега... Јас сум нон еу со еу. Нека праша во тоа Аусленбехорде. Го погодив името или не? Не можам да го запамтам. :lol:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    7.382
    Полека со советите..мора правно да се консултира. Ако иде прерано под сопругот губеше некој надоместок.
    Инаку она е во мутершуцт од фебруари фактички, зависи кога е терминот. Па после уште два месеци. После е на породилно. Здравствено осигурување ќе има и пензиско, си плаќа државата. Работела две години и има право на елтернгелд. Проблемот е што и се менува статусот од вработена во невработена и плус виза.
    Не ја пријавува фирмата на маж и туку он пополнува кај касата формулар.
    Eva или Caritas Schwangerschaft Beratung нека бара на нет во нејзин град и нека се јави. Уште понеделник. И кај ауслендерамт кој и да е во нејзиното место нека им отиде да праша или мејл. Ако не знае германски и со англискиот се завршува работа. Документи реално она веќе треба да има пратени за Mutterschaftsgeld. За се има процедура.

На Mari*, Chantal, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.957
    Допаѓања:
    177.802
    Каква е процедурата за ауфентхалт сега по промената на пасошот? Фактички сеуште ми е валиден ама морам да го сменам на новиот пасош. Онлајн се завршува ли? Само подигнувањето беше лично така?

Кажете ми дали некој вадел патен лист во Бон, што треба, колку се чека и дали има паркинг амбасадата?

20. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    40.420
    Од тазе искуство .:wasntme:
    Кога ќе го добиеш пасошот можеш да закажеш онлајн (кај мене можеше онлајн да се направи термин за промена на картица за престој)
    Го бараат новиот пасош, стариот пасош , биометриска слика . Барање пополнето и околу 70 евра. Неможе само подигање зашто треба да се остави отпечаток од прст. Треба значи да се појавиш таму во биро за странци.

Во амбасадата во Бон бев со петокот , имаше многу гужва . Кога бев да се сликам во ноември немаше никој скоро . Сега за подигање беше многу народ .
    Даваа патен лист да се земе одма . Со две слики и барање . Тој патен лист важи 30 дена само.
    За паркинг ... Има одма кога влегуваш во уличката до амбасадата . Не е страшно да се снајдеш . Амбасадата е во една зграда во 4 спрат .

Последна измена: 3 февруари 2024
    На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.