Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    Ти не пушеше на 13? :rofl:
    Јас не, ама најмалиот брат да околу 12-13 години.
    Облека сега само таква се продава ама најсериозно. Кај нас немам видено разголени туку се облечени и многу убаво дотерани стилски, а не како кај кога одев од школо се познаваше од село дека сум. :rofl: Овие се ептен како за на инстаграм ама ниту една немам видено разголена кај нас во школо да оди.
    Кај нас во лето во градинка се така разголени вработените и на почеток чудно ми беше ама сега се имам навикнато.
    На 12 мислам дека сеуште немавме цицки или грешка сум?

На mal.ecka, Ava.84 и Neda997 им се допаѓа ова.
  2. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Не бе, какво пушење на 12 години, дедо ми фасот ќе ми го изгаснел од чело.
    Кај нас дали 20% од девојчињата се облекуваат така соодветно, другите се ццццц.
    Абе ѓоќерче напредна генерација, нашите додека да пораснат којзнае уште што нема да дојде на ,,мода":)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    За активност сум нас лани на тоа пред школскиот преглед ни препорачаа за да има активност плус каде што ќе слуша германски. Оди на ракомет, фераин е па годишно плаќаме некој 50-60 евра. Еднаш неделно е до 6 години родителите се со децата внатре и треба да му се посветиш да пзиш да не падне и слично. После 6 се сами внатре. Балет има 45 евра еднаш неделно тука и гледајќи искуство на една мајка тука све зависи од учителката зошто девојчето што го знам изгуби желба да оди кога им ја сменија учителката.
    Пливање и тука се чека ред не сум ни пробала да го запишам од скоро се ослободи во вода со нас не сакав да му правам стрес баш се плашеше.
    Сакаме да го запишеме на некоја боречка вештина или шах ама никако да се одлучиме ( он повеќе е за шах, а ние за карате, двете да не му се многу).

Што со тинејџерите па јас цело време имам впечаток дека тука не е кул да пушат како кај нас тука само од енергетски пијалоци се зависни од мали ( барем мене така ми изгледа). Плус комшикава 12 години или 13 е до лани пред зграда со кукли играше дури си викав голема за вакви играчки, а сега се дотерува и шминка ама све пристојно.

На Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    Јас на тоа почеток имам пишано кога дојдовме дека тука се по заостанати од нашите и во шпилплац на 12 години со топка или кукла доаѓаат. Ние во мое село бевме многу напредни на 12, се ни се вртеше околу дечковци. Кафе пиевме гледавме. Некои пушеа ама повеќето не.

Јас пред некој ден за прв пат пиев ред бул. Сите со енергетски во рака што викаш и почнаа лиги да ми течат. Еден колега имам на Аусбилдунг 16 години секоја сабајле ред бул пие, на пауза ред бул, и од него најмногу ми се припи ред бул и конечно пробав на 29 години и јас ред бул мојот прв енергетски пијалак. :D
    Ова е пример како околината влијае на тебе. Да е дрога секако немаше да пробам.

На mal.ecka, Neda997, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Па не е баш здраво посебно за деца во пубертет. Јас додека студирав кога морав да спремам еден досаден испит испив ред бил па кока кола со лажичка нес и си заспав до сабајлето:D. Уште со алкохол ако го мешаат како што прават кај нас смрт е тоа. ( Лежи тинејџер во болница со скршена нога не мрда од кревет цел ден и пие енергетски што ќе му е енергија да ми е да знам).

На mal.ecka, Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    40.418
    Бев во еден трговски во еден поголем град до нас , имав еден ваучер добиен за роденден па викам ај може дете ќе најде нешто за нејзе. Големата ќе полни 12 години , голема е колку мене ( 1.58 сум јас ) и почна и она да се шминка од летово . Маскара и малку пудра да покрие акните .
    И бевме по бутици, ништо не најдов за мене . Она си купи една блуза (со гол стомак) и одиме накај Дуглас. Имаше една крема за тело . Ја користев летово , се потроши и викам ајде ќе си земам пак. На попуст 19,90
    На каса ми наплаќа 35 евра .
    И платив како глупача , па се вратив и гледам 19,90 . На каса се вратив имаше муштерии и одам кај една друга вработена и и кажувам дека сум платила повеќе. Давам сметка и дека имав платено со ваучер ми вика дај ми ја маестро картичката да го вратам парите . Викам платив со ваучер . Ми вика не си платила со маестро. Викам не со ваучер . И се натегаме. Она арогантна , јас нервозна . Викам ете ја колешката кај што платив нека каже дека е со ваучер . И ја викна , вика да со ваучер . И вика епа ќе го вратиме парите на ваучер од Дуглас . И ме изнервира , викам кај сакаш врати пари само врати ми пари . Значи како може да сум таква жртва з секогаш мене вакви работи ми се случуваат . Во Дуглас ретко одам зашто вработените се ужаш, арогантно , трчаат по тебе .. и два пати имав проблем со нив . Сега ќе напишам една лоша рецензија.

На SummerGirl, Chantal, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Моите другарки почнаа со 15 год да пушат јас бев 14.Имавме уште една што на 13,5 пушеше.
    Ние одевме во парк да пушат они.Јас оти не пушев само се влечев со нив.Еднаш без да видам побарав запалка од комшивка се убив нервирајќи оти не пушев леле ќе ме кажат дома|(:tmi:.
    На таа возраст и излегувавме И дечковци имавме:bandit:.Мене никогаш не ме бранеа за ништо и можев како сакам да се облечам ама имав другарка што ја бранеа и одевме кај третата и таму се пресоблекувавме.Колку детски работи сме правеле се смеам некогаш кога ќе ми текне.

Енерџи пиев од тој битолкиот таков имаше со бонови да си купиш во продавничката во Кузман.Ама неколку пати ме стресе и не пијам повеќе.
    Гледам кај мене тоа ацубито детето 16 год е и пуши.Му велам еј како во Де купуваш цигари кога ти треба л.карта?
    Ми вика има другари што се 18 и они ми купуваат и цигари и енерџи.Значи се се може кога се сака:!:.

Ние баравме курс по пливање повеќе од 3 години и конечно доби место големата.Па сега ќе видиме дали ќе сака и дали ќе оди:?:.

На danichap, Chantal, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Вакво нешто претпоставувам со авион да носам нема шанси? Ама по граници во кола би смеела?

Прикачени фајлови:

• IMG_2464.png
      IMG_2464.png
      Големина на фајлот:
      346,8 KB
      Прегледи:
      51
  9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Со кола можеш:)

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  10. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Женски ако може информација, совет кој знае.. Има овде што имаат свој имот купено, планираат да купат итн. Гледам реклами за куќи што ги објавува банка ама сепак и маклер е во игра. Како функционира ова, дали купецот е обврзан од таа банка да биде финансиран или како?

11. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Ние купивме стан што го продаваше банка ( продавачот одлучил банката да го застапува, значи имаше и сопственик на станот што се појави само на нотар све друго со маклерот од банката геравме). Кредитот ни беше од истата банка, мислам не беше обавезно но во нашиот случај мислам дека тоа беше одлучувачкото ние да го добиеме станот од повеќе заинтересирани.

На felisitas му/ѝ се допаѓа ова.
  12. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Значи самата банка си има маклер. Ја тоа се збунив, пошо стоеше и имеил адреса плус Immobilien. Конкретно не сме клиенти на оваа банка ама ако излезе добра понуда и би се префрлиле. Фала ти за одговорот :l:

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    Еднаш ве прашав ама не ми одговоривте? Што е тоа Weisheitszähne?
    Вадењето е поразлично од нормален заб? Ми рекоа околу 90 минути ќе трае. Треба секој да ги извади нив или? Треба осмици да е по нашки нели. Ама осмици вадење комплицирано е?
    До сега требаше да избројам дали е 8ца (facepalm) ама зборов сам по себе ми боде или Weisheitszähne се нешто за нив ми излегува стори од забарот па сега ми излезе како некој ги вади со општа анестезија. Јас немам страв со локална. Ама почна страв ми биде, си велам да не има нешто што не знам околу тие заби. :?:

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    Излегуваме од маркет и гледам малата балон дува и и викам кај го најде фрли го одма кој знае кој го ставал во уста и вика некое другарче во школо и го дало, и гледам малиов скоро на улица, викам по него и трчам, а тој се смее и трча накај улица, и таман пред улица како подигнато е ама продолжи во истиот момент го фатив и доаѓаше кола што го виде и одма застана, не згазна на улица ама буквално секунда фалеше, СЕКУНДА и некој што брзо вози и крај! Раце и нозе ми се одзедоа едвај стигнав до дома, ова ми се нема случено до сега до толку да е блиску со несреќа ;( ;( ;(
    Никако не можам да се смирам
    Никогаш не ги губам од вид ама човек како да не може да ги избегне ваквите случувања
    Еднаш на скроз истово место со малата беше случката со тротинет кога возеше до улица ама сврте на тротоар, поголема беше од малиов сега, ама сепак мене крвта ми смрзна
    Точно истово место
    За малава тогаш не ни трчав знаев дека нема на улица да отиде туку ќе продолжи по тротинет ама маж ми од прозор гледаше и за него беше страшна глетката
    А сега не ни погледнав дали гледа од прозор само си реков дај боже да не е на прозор иако срцев удар ќе добие во моментот

На Mantisa и Neda997 им се допаѓа ова.
  15. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    811
    Тоа се катници (осмици) . Јас овде вадев еден буквално за 2 мин со локална анестезија. Но зависи од забот некогаш може да биде комплицирано и се вади со операција.

На gjoker4e и Mantisa им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.460
    Да, најчесто се закажува во ординација за вадење заби, кај хирург, иако и матичен заболекар може да вади.
    Кај мене и матичниот заболекар има вадено и со термин кај хирург.
    Вадењето не е страшно, се чувствува само тегнење, не и болка.
    Болката е после, заздравувањето. Мислам ти спомна повеќе осмици наеднаш да вадиш. Јас не би се нафатила на повеќе различни места низ уста толку јаки анастезии и зафати поради фазата на заздравување. Консултирај си се и со нив.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.460
    Воопшто не се мали цените на маклерите, плус на тие трошкови и данок, нотар итн.
    Ние се сеќавам земјиштето преку маклер го купивме и плативме солидна сума, од приватен секогаш е подобар избор, секако доколку е изводливо.

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.191
    Допаѓања:
    181.289
    За енергетски пијалоци не знам, ама кој има поголеми деца 10+ не е лошо да позбори за HHC (ако сеуште не е забрането). Пред некое време брза помош пред основното имаше, па видете сега. Децата појма немаат што е, ги пакуваат како гумени бомбони:x
    Ова стварно муабетот од баба дојде, тураат дрога во пијачките(facepalm)

На Chantal и Mantisa им се допаѓа ова.
  19. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Дали имате играно од оние игрите на телефон со пари вистински во добивка на сметка??? Само реклами ми излегуваат за тоа. Имате пробано и шо мислите?

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.191
    Допаѓања:
    181.289
    Мислиме дека не кликаме на реклами (освен ако не се за мебел:D)
    Можда па затоа уште не сум богаташка, ама бетер сејф ден сори:).

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.