Ха ха це. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hexahydrocannabinol#text=Legality of HHC in EU,Lithuania since November 23, 2022. Еве... веројатно ќе биде банирано...наскоро. Ама јас пак би зборела. Не земајте ништо за јадење и пиење од некого, не отворена опаковка. Не знам што друго-не. Особено не гумени бомбони.
Еве, цела страница за тебе. ХХЦ чоколино, чоколадо со машрум ефект, лижавче, гумени бомбони Појма немав дека во све го пикаат, бре, ѓубриња Наводно екстракт од канабис ама уствари ххц е лабораториски производ, затоа никој појма нема што ефект може да напраи, колку е премногу, кога ќе почне да делува. Комплицирано е, не знам ни јас многу детали. И да, не е за мали деца напраен, ок, ама... https://thehighcompany.eu/products-category-edibles/ Ова е некоја рандом фирма, чисто за илустрација. Нема ваљда да ме банираат, не знам како поинаку да објаснам
Синко оди на пливање веќе 2 години.Сега прави сребро.Еден курс кошта околу 200 еу.Добар е на пливање,пред некој ден ги тестираа пред нас, што научиле да ни покажат.За 43 секунди исплива на гради и 46 секунди грб на 25 метри.На школото оди на кошарка.Искрено сакав да му го откажам пливањето,оти тренерката му е глупава и не се замара.Баш гледав кога бевме сите заедно,која разлика беше меѓу нашата и другиот тренер.Кога пливаше детето,одеше по него и му кажуваше што да прави и како да го држи телото. Ама сакал да земе злато, и сега ќе тераме натаму. @felisitas ако купувате,следи добро како оди камата.Оти 0.5 % +/- влиае на ратата. Сега многу варира од месец на месец.Каматите се моментално доста скапи.Единствена предност е што сега можеш да се ценкаш околу цената.Порано немаше шанса.Ако се разбираш добро гермаски,имаш добри видеа на јутуб.Колку да добиеш претстава околу финансирањето и маклер. Подобро е без маклер.Ама да бидеме реални,колку е поглем градот,толку е потешко да купиш стан или куќа директо од некој. Ова ххц не ми е баш познато,баш сега ќе читам што е тоа. Ред бул пијам многу ретко.Само на 3 смена.Ме боли желудник од него.Сега во последно време користам црн чај како замена. Само знам дека мариханата ќе ја легализираат за домашна употреба. Германија е полн со зависности.На прво го ставам алкохолот.Кога видам пензионери со полана лента Рот Капхен ми се смачи.Викам јас волку алкохол во живот не сум испила. Ама како што слушам во последно време и хероинот или кокаин е многу чест кај младата(наши генерации) популација. За пензионерите би им било скап спорт.
Опасно е ептен Биљи што сум гледала видеа со зависници кажуваат дека дрогата на почеток им ја нудат безпладно и е лесно достапна.Многу грозно, лошото е што овие синтетичките опијати се бетер од хероинот.
Многу старо и неписмено се осетив дека не сум слушнала за ова. Со такви работи треба да сме среќни ако се на Ред Бул. Да ве прашам вашите како стоела со граматика пред да тргнат во школо? Им покажав на две мајки што учи синко на логопед и двете изреагираа дека е мал и дека и германските деца не знаат толку граматика. Т.е. Не пратија за да поработи на артиклот. Од градинка ни рекоа мислам дека нема да му треба повеќе од 6 термини. Мени ми беше јасно дека ќе треба повеќе ама минатиот термин ми вика артиклите ги владее 85% од следен час почнуваме со акузатив. Веќе тера два три часа акузатив и мене ми личи како нешто што би требало во школо да учи не предходно на логопед. Планирам да зборам со учителката од школо каде што оди на кооперација, ама реков да прашам за мислење.
Сите три имаат одено. Логопедот се прилагодува на потребите/слабостите на детето и пристапот е и индивидуален. Кај големава текстови пишуваат актуелно. Кај малата работат на препозиции. Средната посетуваше една година, после неколку часа логопедот рече не гледа некоја потреба, но ќе ја истера рецептата до крај со 10часа. Мислам и кај вас е сличен случај. Нашата логопедка и даваше вежбички за римување, слогови, артикли и слични работи кои покасно во прво тромесечие ги учеше.
На мислење бев дека е подобро да оди и да научи нешто повеќе нема да смета нели, но после размислив си реков зошто па да се оптоварува сега кога покасно полесно ќе ги свати истите тие работи. Ќе истераме до крај рецептата секако па баш ќе видам што ќе каже.
Кај нас, на двете, прво одделение германски им е многу тешко. Поразличен е јазикот од нашиот, со многу правила во читањето, а се бара да читаат после неколку месеци. Така да, од мое искуство, само плус може да биде доколку некој работи со детето предходно. Туку конечно писмените математика, германски и ХСУ кај малава поминаа. Кај големата само германски и математика. Резултати ќе чекаме после распустот. Вие со првачиња колку често прават вашите писмени? Најавуваат ли? Кај нас само ХСУ најавува, другите се изненадни. Денеска четири страни тест имале за забите.
Луѓе, по кој основ може да ве одбијат за Киндергелд? Милион пати носевме документи, не тераа да чекаме 2 мехца, па пак нови, па пак да чекаме, па се нешто бараа, и сега ни стигна лист оти барат доказ за наши приходи и ако не го доставиме ќе бидеме одбиени за навек. Маж ми беше тамо, му рекоа дека незнаеле зошто тоа ни стигнало и да почекаме пак. Пак ни стигна писмо, оти мора да дадеме доказ за приходи. Каков доказ бараат, од каде да го извадиме? Нели секое дете го следува киндергелд ако имаш резиденција тука, зошто сега така?
Независно од приходи, киндергелд добиваат сите деца до 18 години. Тие што се на аусбилдунг до 25. Не разбирам стварно зошто вака. Да не имате поднесено за киндер цушлаг?
Пред школо ми рекоа за малава дека граматика не знаела скроз точно и јас зачудена викам како така и вработената во градинка ми рече дека тоа е нормално дека и децата Германци не знаеле скроз точно граматика. Ова што го учат во прво одделение многу тешко ми изгледа, поточно комплицирано за 6 годишно дете ама јас гледам сто пати додека да сфатам што треба, а таа одма знае што треба најверојатно дека веќе во школо учеле. Јас се мислам дека ние по македонски кога сме ја учеле А на пример само сме пишувале во оние соецијалните тетратки голема и мала а ама можеби грешка сум. А малава сега за една А милион листови носи дома. Дали да му дадам знак на симпатијата или не? Уште утре сум на работа и на одмор сум. Дури следен петок ќе се видиме. Па дали да му дадам знак па да мисли до нареден петок или да си седам мирна? *знам дека има и некој што сака сешто да ми изнакаже ама има и некој што ме разбира
Не ми дава да ја прикачам, незнам зашо, сто пати сликав, де голема , де мала е, а може и има проблем нешто со прикачувањето слика. Може да ми пишеш во порака?
Еве ја конечно. @gjoker4e Ако можеш да ми кажеш шо значат тие работите шо ми ги имат набројано и од каде да ги извадам. Незнам ни јас зошо давав на маж ми да носи и да средува документи, знаев дека ќе ја утне некаде и сега незнаеме кај е проблемот.
@fairy88 @Chantal Секако подобра варијанта е приватна продажба и да се заштеди некое евро меѓутоа ретко ги има. И ако се најде нешто друго не одговара. Е сега најдов куќа на локација што ми одговара и со добар план (реално многу глупав распоред имаат повеќето) и приступачна цена. И еве преку банка оди. Тоа со каматата и маж ми го збори а јас па од друга перспектива гледам, не сакам толку да размислувам за тоа колку сум исплатила на крај зашто колку што би била киријата тука некаде и ратата е. Само што при рентање во вода одат тие пари вака бар знаеш за што се. А има шанси и со маклер да се ценкаш?
Колку се актуелните камати? Ние купивме земјиште преку маклер и сами градевме после. Отидовме, видовме, беше апсолутно прво кое го посетивме но рековме да. Ни се јави после икс месеци, можеби и пола година помина, и не праша дали сеуште го сакаме. Кај тие што ги одбрале на крај имало проблем со финансирањето па ние резерва. Он рече дека сите кои пробале да се ценкаат, да одат позади негов грб и директ со газда да зборат и слично од старт ги елиминирал. Ова наше искуство.