Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.456
    Имаше некој закон дека до 2030 куќите што се од пред 2000та(плус минус некоја година) мора да се санираат. Ќе мора до 2030 да постигнат барем енергетска класа Е а до 2033 енергетска класа Д.
    Што значи греење, демување, прозори…се што е потребно за да се достигне потребната класа.
    Претпоставувам старите куќи со сопственици кои финансиски не се способни да го носат овој товар ќе бидат ставени на продажба.
    Е тоа повлекува повисоки камати, поголема побарувачка на мајстори за потребните санации а со тоа е повисоки цени за работна рака.
    За верме пумпе последно се чекаше по година од нарачка, мајстори исто.
    Ако се прави сам, сеедно градење или санирање и те како многу се исплаќа бидејќи се заштедува.
    Ако зависиш од други колку поголем проект човек да се спрема и живци да искине и да потроши дупло од планираното.
    Јас уште сум во шок од цените :worried:

На felisitas и Chantal им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.456
    Имаше некој закон дека до 2030 куќите што се од пред 2000та(плус минус некоја година) мора да се санираат. Ќе мора до 2030 да постигнат барем енергетска класа Е а до 2033 енергетска класа Д.
    Што значи греење, демување, прозори…се што е потребно за да се достигне потребната класа.
    Претпоставувам старите куќи со сопственици кои финансиски не се способни да го носат овој товар ќе бидат ставени на продажба.
    Е тоа повлекува повисоки камати, поголема побарувачка на мајстори за потребните санации а со тоа е повисоки цени за работна рака.
    За верме пумпе последно се чекаше по година од нарачка, мајстори исто.
    Ако се прави сам, сеедно градење или санирање и те како многу се исплаќа бидејќи се заштедува.
    Ако зависиш од други колку поголем проект човек да се спрема и живци да искине и да потроши дупло од планираното.
    Јас уште сум во шок од цените :worried:.

Последна измена: 21 февруари 2024
    На felisitas и јolene им се допаѓа ова.
  3. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Леле @SanelaS ме насмеа со муабетот за чекани и шајки. Како што бев down.а советот ти е баш добар, не знам како не се сетив и самата на тоа, супер е идеата.
    Жени тие суми за плацови и објекти што ги спомнавте па за три живота не би можеле ние да ги достигнеме. Сега зависи секој со своите примања ама сепак ми се гледаат астрономски. Овде горе долу се пристапни цените и купуваат сите. Не познавам некој дали македонец дали балканец што не гледа огласи за да купи.
    Инаку мое мислење и куќа и стан си има свои предности и недостатоци. Во нашиов случај и двајцата сакаме куќа, во стан сме како во затвор. Точно има работа тука ама пак во стан не знаеш кој ќе ти се досели над тебе, до тебе и да ти го загорчува животот. Маж ми пак кога би имал двор овде дома не би влегол, цело време би чачкал нешто. Тоа го исполнува.
    И претходно што ве читав, немав време за пишување само се зачудев колку плаќате за градинки. За просечен работник не се ни исплаќа. Поготово како што се разболуваат и децата цело време.
    Кога сме тука, како крпите со рабзолувањата? Јас моментално одам само навечер оти немам можност за од сабајле баш поради таа причина. И сјебано е некако не се гледаме со маж ми на врата само примо предај штафета и толку.
    Jolene не можам да ја тагнам... Ако не е премногу интимно, зошто ја одбравте Баварија за преселба?

На Chantal и јolene им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    7.362
    j е кирилица, другите се латиница. Изгледа кога правев акаунт несвесно сум сменила тастатура :x.
    Не знам ни јас искрено :D. Поблиску ни е до морето. Штутгарт ме измори со ридовите насекаде. Предходно бевме во нрв аахен, ама таму климата не беше за мене.
    Конкретно причина нема, освен што е поблиску до јужната граница.
    Реално си имаме ние со мм двајцата проблем уствари, не можеме на едно место да се врземе. Сега ради малото, ќе мора, па бараме кај би можеле да се вдомиме.

Би сакала и јас куќа не дека не. Растени сме во куќи и со миленици, ама дефинитивно не сакаме да се заглавиме со толкави кредити. Сепак животот е крајно не предвидлив. Не е се и само за куќата да работиш.
    Кај сте вие, не мораш да го кажеш градот, може само покраината.

Па и ја би била. А нерви за трошење немам веќе, така да освен ако не ми се падне на лото, ќе бараме стан. А и онака ќе треба да си барам нова работа, па изгледа најпаметно ќе ми биде да се запишам аусбилдунг за електричар или кој и да е мајстор. Ќе мора да ме земат, да исполнат женска квота.

Кога се доселивме овде, до нашата зграда имаше стара куќа. Ја урнаа и еве четврта година уште ја градат. Имаше месеци кога никој не доаѓаше. Па после ќе дојдеа два пати во месец мајстори и се така. Се побунија станарите оти паркинг е ради бауштеле забранет, а ништо не се дешава. Сега некна гледав дојдоа да преправаат нешто.
    Изгледа и мајсторите кој од кој се. Страшно.

Порано многу ми се свиѓаа тие становите со големи тераси и прозорци. Тие се прилично нови комплекси. Е некна видов дека едни фасада менуваат и нешто реновираат од надвор. Милионче чини стан што ми одговара на мене тука кај нас.
    2500 беше калт за изнајмување со 4 соби.
    Сличен еден таков зедоа наши пријатели, пред кризите, и тоа Пентхаус. Уште не вселени со подното некој дефект, им се пуштило во август на 100 степени, а они со бебе дома.
    Сега веќе желба немам за стан во градба после овие примери. Не дека исто е секаде, или кисело е грозјето, туку како нова криза на повидок да има.

Сега си мислам да најдеме што и да е прифатливо и да се потзакрпи малку од малку, а да си стегнам куќата од татко ми и ако зашкриби, да си се вратам и да си насадам нивите од дедо.

Друго дали имате искуство со остеопат и дерматолог за деца?
    Да си платам на приватно или може на касето. Не можам веќе со педијатар значи стварно. Се лечиме со слики. Ме изигнорира кога спомнав за алерготест, а малата е со дерматит.

Не ви кажав еднаш. Маж мораше итно да оди на кожен. Имаше бемка за отстранување ама не козметичка.
    Термин нема до јуни, ама за селбстцалер имаше утредента од сабајле :talk:. Отиде за 35 евра шпрех стунде, се друго ставија на касето. Се се заврши за пола саат.

Билко мадам како е? @Biljarkata

На Chantal и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Јас сум во Rheinland-Pfalz, прво бевме во едно мало место кај Idar Oberstein па се преселивме погоре. Е сега, изгледа и јас сум како ти и маж ти место не ме фаќа никаде изгледа :D. И едно време и јас размислував за југот па чак и Австрија од истите причини како и ти па после се премислив. Точно дека е поблиску ама реално колку пати годинишно може да си оди човек. А од било кој аеродром е 2 часа лет. Кај маж ми на работа доаѓаат од други фирми нешто што се партнери, соработки итн и баш му збореле дека добро место за живеење е Триер и околина и дека многу од тој крај всушност одат да работат во Луксембург и платите биле супер. Фирмата нивна всушност се наоѓа во Луксембург. Ја му реков дај бе нека те земат:D. Ама он стресно преживува нови почетоци така да ќе видиме што ќе биде со нашето селење. Инаку сме биле често пати таму за шопинг и климата е подруга со неколку степени е потопло од кај што сме а и самата вегетација е подруга. Повеќе потсеќа на Македонија.
    И рамно е:nod:.

На SanelaS, јolene и Chantal им се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    7.362
    Ау градот Идар Оберштејн :inlove: Што не го кажа порано да го видам :D може и во него ќе се заљубев :bandit:. Јас кај и да одам се заљубувам освен тука. Овде уште кога дојдовме стан да бараме, во мене си реков ВДФ.
    А локацијата кај што сме е една од подобрите, толку блиску до центар, а толку мирно.
    Не е за возеењето до мк проблем, и то што викаш. Дали еднаш ќе тргнеш за мк во година со кола, (ова ако не го прашам мм, он у кола ќе спие да може), повеќе е до Словенија, Хрватска, Алпи. Да има езерца во близина, ама не со матна вода од Некар. А и самата култура некако повеќе ми се допаѓа натаму. Или па романтизирам, ќе видиме, ќе откриме како што тргнало.
    И е стрес реално селење. Откажувње нетови, струја и шо ти ја знам. Барање нови станови, доктори, градинка, работа ехее. Ама ете изгледа толку многу ни е многу од се тука, што и тоа сме спремни да го правиме. Пред да донесеме одлука, и да почнеме да делуваме, првевме про и контра.
    ММ секако сакаше да смени работа во друга бранша. Јас мојата работа многу си ја сакам/в, ама неверувам да се вратам пак таму, немам помош од никој, сами сме, а токлу флексибилна не е работата. И ако веуваш, само за гинекологот кој ми ја водеше бременоста и дијабетологот ми беше мака :tmi:. Жално е вака кога ќе помислам.

За цените од предходниот твој пост. Во право си. Да точно дека платите овде се за некој процент поголеми, ама толку многу па и не се. Лудило е работата.

На Ava.84, Chantal и danichap им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.090
    Допаѓања:
    5.817
    Oo toj gradot Idar oberstein ubav izgleda e za prosetka sega go proguglav.

На felisitas и Chantal им се допаѓа ова.
  8. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    810
    И јас сакам да се селиме , но целиот тој стрес , стан , градинка , работа ми е преголем залак. Исто и јас и маж ми не сме тој карактер инаку јас цело време зборам за селење. Местото ме убива , оваа тишина. Овде буквално нема ништо освен старци. Понекогаш мислам дека заборавам да зборам . Маж ми е на работа , значи јас сум сама со малата. Некогаш кога ќе сретнам некој јас се блокирам како да незнам да зборам. Луѓе се плашам да не станам намќор , да не станам негативна , буквално немам познанства тука. И тие што ги знам неможам да се дружам не сме на иста бранова должина , јас неможам со секој да се дружам може е до мене незнам.

На felisitas и јolene им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    36.381
    Јас сум во обид пријателства да прекинам. Јас едноставно значи сакам растојание. Ок може ќе се видиме месецов еднаш можеби два пати, ама секој втор ден некој да ми досаѓа се гушам вратот ме стега. И да е кафе муабет со поента ок немам проблем ама јас сега да седнам на кафе за да оговорам некого и бош муабети да правам ќе се изедам жива мислам. Некако ми требаат продуктивни термини, продуктивно потрошено време.
    И сега “другаркава” ми вика сега немаш мини џоб ќе се гледаме почесто и јас директно и викам дека сега ќе најдам нов мини џоб. Значи не можам не знам дали некој може да ме разбере не можам да седнам и да правам бош муабет, не можам да ми го контролира нешто времето на пример да сум договорена во петок во пет за бош муабет и залудно потрошено време. Ако сакам на кафе да одам сама ќе одам. И уште ми вика едната моја задача било неделава да најдам време кафе да сме пиеле. Извини ама нема да најдам, до сега сто пати дадов до знаење дека не сакам.
    Се искажав успат извинете.
    Тоа ми е првиот проблем во моментов.

А вториот ми е што сите ме имитираат. Тоа што ви реков дека го научила едната колешка сега го научила и другата. Можеби треба да мислам позитивно дека сум инспирација на другите ама реално ме нервира тоа што се по мене прават, морам искрена да бидам.
    Не се единствените две што се прават по мене.
    А јас така изгледам човек да ми позавиди, дотерана, нашминкана, фризура, нокти и тоа што сум смирена како се да ми е средено во животот и што си ја сакам работата и едноставно блескам на работа. Ама тоа не значи дека некој треба одма по мене да работи. Има луѓе што работат во градинка и блескаат ама тоа не значи дека и јас ќе блескам во градинка. Ме сфаќате мислам.

Сигурно ќе ме прескокнете како и секогаш ама ако. :P

Следно е отказ да спремам и да му дадам знак на симпатијата. Ако се избрукам одма отказот да го дадам. :rofl:

На mal.ecka, SummerGirl, јolene и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    А најде ли знак?:D

Јас планирам утре ако го видам симпатијата да му кажам да ме киднапира и да ме носи со него во Дизелдорф оти сакам од дома да избегам .Имам гости од Мк:bandit:.
    Инаку пробав зборев со шефицата да работам до 19ч бесплатно,да дојдам у сабота исто .Не немало работа толку итна што сум морала толку многу да работам:envy:.Сега вежбам техники на дишење 8).

На mal.ecka, Dancewere, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    810
    Да баш така значи не сакам кафиња секој втор ден, но еднаш месечно е ок . Иако сум сама цел ден мене денот ми е испланиран и исполнет со обврски. Многу ме нервира и кога ме лажат, па на наредното видување ќе се издадат несакајќи , а јас па паметам се . Или за некој информација што ми се битни на мене во моментот ќе ми кажат дека не знаат иако поминале низ тоа . Или ќе ми кажат па после ќе ми се јави и на нос ќе ми го извади дека потрошила време за мене барајќи го тоа. Па затоа и јас сега информации не давам на тие луѓе . И така некогаш си мислам подобро сама него ли со такви. Едноставно такви луѓе не ме задлужуваст во нивниот живот. Не дека се фалам но јас сум многу трпелива личност и човек од доверба .
    Џоки баш ме интересира што е твојата професија.
    И така треба да блескаш , нокти , шминка фризура. Јас овде што ги гледам жените заникаде… има исклучок но ретко да видам дотерана средена.

На mal.ecka и Chantal им се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    7.362
    А да си одиш на пиво/ вино после работа до кај приквечер и после дома пожали се оти многу работа има и глава те боли, па правец спална.

Колку многу сме одучени од заедница тоа чудо е. Мене и мои и негови гужва ми прават.

На Chantal, SanelaS, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Да ама деца пак јас треба да соберам и затоа подобро е да исчезнам до пон , а мм сигурно ќе траже развод после оти не се негови мои гости се:rofl:.

На mal.ecka, Chantal, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    36.381
    Одвикнати од заедница (скурчено ни е лицемерие, лаги, користољубие, одговарање, бош муабети, залудно губење на време, бабини деветини, љубомора итн…)

На Кена Рис, mal.ecka, Miss666 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.090
    Допаѓања:
    5.817
    I jas se priklucuvam vo neljubiteli na zaednica dali moi ili negovi seedno. Za godinava priemot na gosti go proglasuvam za zavrsen. Mislam deka da sum bila vo zaednica dosega ke sum zaminata psihicki.

Kaj vas gostite se vo prava smisla gosti kako vo hotel ili kako ? Kaj mene vo bukvalna smisla all inklusiv.

На gjoker4e, Chantal, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Исто.Си доаѓам од работа и правам ручек оти нели слугинка сум јас и така.All inkl |(. Они гости се нели на одмор,јас нели помош од сите страни што сега ми е тешко.Ама за друг пат си знам штом прашат не може и толку немам место во хотел си дојте .Наматр пари па седете си дома и јас кога немам дома си седам:smoke:.
    Ќе почнев во вторник со пушење ама лудите колешки не ми дозволија пишале меил никој да не ми дава:devil:.

На mal.ecka, gjoker4e, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    7.362
    Ол инклузив. Двете страни.
    Беа моите 10 дена. Демек си правев филмови дека ќе одморам. Ќе им ја оставам да поспијам, ќе идам на бања...
    Реалност. Ја научија во раце, па сега се расправа со мене. Па да ги прошетам, нели тука се дојдени и да си купат нешто. Дете со нас нормално :drunk:.
    Нешто ќе помогнеа со ѓубре и со јадење де, ама секако повеќе на мене обврски се.
    Закачив и некој вирус или премор беше не знам. Важно пред да дојдат посредено ми беше отколку кога си отидоа. А сакав да ги искористам генералка да правам. Ахам. Едвај после една недела стасав се да исперам.
    Ама да не се жалам, детево среќно беше, ептен се израдува.

На mal.ecka, gjoker4e, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Мене ми е најубаво кога свервата и свекорот ми се овде.Јас сум кралица ништо не фаќам они се прават и деца шетат и чистат и се.
    Мојте се егоисти се за свој гз си гледат јас не сум битна.

На mal.ecka, gjoker4e, joana18 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Мои тек ќе доаѓаат следниот месец исто како во хотел се додуша не работев минатите пати па сега ќе видиме како ќе биде овој пат. Свеки кога беше сега 7 дена јас 5 работев, син и и спремаше све, додуша и јас спремав за Божиќ кај нас да чекаме додека другиот син со девојката што беа слободни само дојдоа на гости. И во тие 7 дена кај него отиде на саат ипол кафе да се напие, све друго кај нас и со нас ако другиот син живее на километар од нас. Кај ја почнавте темава фрустрации ми разбуди
    Постов за кај свекрвите ќе ми го преместат осеќам :D

Последна измена: 22 февруари 2024
    На gjoker4e, SanelaS, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    7.362
    Ти што им се фрустрираш. Сфати си го како комплимент. Тебе свеќи повеќе те сака и затоа кај тебе седи. Другата снаа не ја сака толку :rofl:.
    Еве на пример свекрви мене не ме сакаат ко другата. Уште ми се лути изгледа што не ги викнав тука да се ко се породив. Бог да чува ]:).
    Е Ава сигурно ги викнала и гледаш сега третман.
    Море какви се такви се. Наши си се.
    Ги гледам моите. Секој пат се поостарени и поснеможени се. Не ми е сеедно, ама живот. Да сум во мк јас ќе оболев до сега.

На gjoker4e, SanelaS, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.