Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.221
    Допаѓања:
    36.733
    Тоа можеби со 2 плати. Со една... Потешко :D

2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.760
    Ама веќе од сељачкава изјава|(.
    Еве ќе се вратиме и ќе си отвориме нова тема Македонки вратени од Германија:rofl:.

На LiquidLuna, strangewoman, Dancewere и 10 други им се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    7.351
    Ама јас веќе си се пакувам за враќање. Таман си е. Не се издржува.
    Ти си пропуштила да прочиташ.

На strangewoman, MacenceEna, Dancewere и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    3.717
    И тогаш ќе се најде некој и ќе каже еее, не ви чинеше таму, па овде се вративте, вие не чините, не државата,не знаете што сакате, бла, бла.. :x

На MacenceEna, gjoker4e, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.233
    Ама сите во едно исто село да се собереме ко ќе се вратиме, да си имаме разбирачка за маките:D

Распрдени сме, што да кажам. Па не мора греење да се троши, ниту вода, ниту струја. Мора само данок да се плати, и да се умре.:bandit:

На Miss666, Dancewere, Poppins и 6 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.451
    Јас во јануар платив 5000 еу само за годишни осигурувања. Куќа, хафтфлих, коли…
    400еу месечно за пумпа за греење, 180 струја, плус вода(не знам ни јас колку е, 750 еу доплативме).
    Месечни за заби, рехтшуц, животно осигурување, за интернет, мобилни, нетфликс, Амазон прајм, спотифај, Епл, радиодифузна.
    Градинка, карате, престој/храна во школото.
    Се чувствувам сиромашна одкако сфаќам колку пари месечно ми одат:D.

На strangewoman, MacenceEna, Dancewere и 4 други им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    5.812
    imas li nekoe dodatno zabno za decata osiguruvanje

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.451
    За децата не знам искрено. Само за мене и мм имаме.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.765
    Допаѓања:
    34.039
    Без ниту еден час одење на школо за германски јазик после акоро 2ипол годиини прозборев германски морав, имамм германци комшии и аоо нив научив една бабба има 94 г со нејзе најјмногу зборев и со таа до мојот стан таа има околу 77 г и уште кпга дојдов ми кажа за 2г ќе научиш сигурно а доојдов овде само со еднo Hallo ,инаку сега после 5г зборам и пишувам и се е со човекот и со кого се дружи имам роднини само со наши се дружат и после 6 г тука секогаш бараат помош од пријател.

На Petar80, zemzela91, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.221
    Допаѓања:
    36.733
    Маж ми работи со Балканци и појма нема од германски. Ниту од англиски. Му викам - Земи учи. Он ми вика - Не. Не ми треба. Да знаеш дека ми иде да го истепам. :D Преку глава ми е секаде да одам со него и да му преведувам. Повеќе на англиски комуницирам. Прво прашање ми е - Ду ју спик инглиш? И одма фаца :wasntme:

Јазик учење најдобро со комуникација со Германци. И гледање филмови и серии. Јас од гледање серии научив шпански. :D Треба да се знаат јазици. Не знаеш кога ќе ти затребаат.

На MacenceEna, TutiFuti и Chantal им се допаѓа ова.
  11. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    @јolene @SanelaS што ви се виде убаво во градот, јас дали дека во период на корона живеев па ми е така едно мрачно чувство останато. Тоа секаде беше така тогаш ама ја таму се погодив и така ми остана. Таму отидовме најпрво преку роднини на маж ми па сменивме друго место заради поголема плата.
    Значи Б. В и Баерн дефинитивно не се за со мали деца. Како ве читам тоа градинките ќе те одерат. И општо по групи читам се е поскапо.
    Туку луѓе во некоја група денес читав дека кај многу доселеници се јавувал проблем со тироидната жлезда поради недостаток на јод во Германија. И тоа колку случаеви и кај деца. И баш се загрижив. Од кај па сеа тоа. Онака стварно лист воздух се надишавме, кај нас барем ама испаѓа без суплементи нема да не биде. Со сега витамин Д редовно сега и за јод да мислам треба.
    Имате слушнато за такво нешто?

12. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Ако не ти е тешко да пишеш збор два за овие енергетски класи.што уствари значат. Гулгам нешто ама ми треба поедноставно објаснување.

13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.765
    Допаѓања:
    34.039
    И мојот небеше нешто поарен ао Германскиот работеше со нашинци но кога дојдовме ние тука тој почна во Германска фирма и саммо германци колеги мораше и тој да прозбори :D сега за сега добро му оди, проблемот е што јас и тоа што го знаев англиски го заборавив:$

На SummerGirl и Chantal им се допаѓа ова.
  14. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.692
    Леле јас англиски, кога дојдов само англиски зборев кога се преселивме во другово градче морав да почнам германски леле англискиот сегааааа срамота. Пред две години одам на лекар нешто важно ми беше прашувам може ли на англиски кога почнав еден збор англиски два германски и си продолжив на германски оставивме ако нешто не разберам да ми дообјасни на англиски ама фала богу немаше потреба. Од тогаш не ни прашувам.

На Ava.84, SummerGirl и TutiFuti им се допаѓа ова.
  15. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.110
    Допаѓања:
    11.642
    Англискиот секога може да ти(ни) се врати. Затоа што знаењето е тука, само што сега е потоснато од другиот јазик кој исто не ни е мајчин.
    И јас знаев доста добро англиски кога дојдов, сега со некој да зборувам на англиски звучам како идиот. Еден збор англиски, два германски. Катастрофа (facepalm)
    Ама малку по малку мислам дека почна да ми се подобрува. Имам некогаш клиенти кои не знаат германски, па ми треба и англискиот. Па почнав колку толку да го користам. Здравје, да го доусовршам германскиот би сакала да се фокусирам малку и на англиски.

На Chantal и SanelaS им се допаѓа ова.
  16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    Тоа со англискиот е така зошто не се користи, ама не се заборава, јас супер зборував англиски ,течно. Сега кога треба да зборувам, пример ако сме на одмор… првиот ден катастрофа, вториот ден подобро и на крај магично ми се враќа цело знаење после неколку дена, ама после пак не го користам и пак сум за никаде.

Каков топломер користите за мало дете?
    Овој што го имам некако не ми е многу веродостоен.

Последна измена: 24 февруари 2024
    На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.451
    Слично како кај електронските апарати. Подобра енергетска класа значи помала потрошувачка, така и тука.
    Со разлика што кај куќата ќе и треба помала енергија бидејќи истата ја задржува и има помала CO2 потрошувачка.
    При купување на куќа/стан или рентање кора да се прикаже во каква состојба се истите и нивната енергетска аусвајс.
    Зелено е супер, секоја останата е помалку добра. Црвено е најлоша.

Вака изгледа
    5DEF355E-D1D2-4FAF-9A57-9F4FBD82EC15.jpeg
    Има специјалисти кои ја пресметуваат истата и официјално ја издаваат.
    Кај лоша енергетска класа треба да се вршат санирања за да се подобрат вредностите.
    На пример една куќа со лоша енергетска класа годишно троши гас во вредност од повеќе илјади евра повеќе од куќа со добра енергетска класа.
    Демек за зачувување на околината, животната средина, те обврзуваат да ги извршиш неопходните санации.
    Тоа би било.
    Обнова на врати и прозорци, демување на покрив, демување на фасада, примена на инсталација за греење.
    Во принцип лоша енергетска класа значи пониска цена бидејќи ќе треба да санираш многу или многу повеќе ќе трошиш за греење доколку ренташ.

Последна измена: 24 февруари 2024
    На SunnyGirl2 и Chantal им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.451
    Браун за во уво. Трет пат купувам ист модел. Не се научив и не се научив со други, од овој сум најзадоволна веќе 8-9г.

На Chantal и Dancewere им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.050
    Допаѓања:
    36.381
    Во Лидл секое сабајле има Retter Tüte со овошје и зеленчук до 5 кила, 3 евра е, стои до овошјето и зеленчукот

Во Rossmann секоја среда има многу производи намалени и на нив има зелена етикета за да ги препознаете, само во среда важи цената

На Ava.84, TutiFuti, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    23.221
    Кои например?
    Едвај ќе чекам да дојде среда :D

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.