Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. viol

viol Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    15
    Jas :)

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    7.254
    :hai: Супер.
    Од јули натака и ние мора да се преселиме. Да видам баш дали стварно таму ќе ни биде поубаво или така си замислувам. Ама отсекогаш Минхен ми бил со некоја поинаква енергија и постојано нешто ме враќа натака. Е сега кај ќе успееме да најдеме стан, ќе видиме. Маж ми оптимист, да сме си задржале мебел. Мене ми фуфка дека нема да најдеме навремено, па се мислам да почнам да продавам. Не дека имаме којзнае колку мебел де.
    Како беше со вас? Брзо ли најдовте стан? Градинка? Јас ќе сум невработена фактички, ме плаши за место дали ќе добиеме. Секако сум до септември на елтенрцајт ама тој круг нели. Немаш работа, немаш место. А не можеш да најдеш работа, без место. Ако не ќе им одам у југендамт и ќе им речам нихт Дојч. Кинд Никс верштет. Мус плац :rofl:.

@joana18 фала. Експресно се одлучивме да, на маж ми му излезе и прилика за друга работа во една фирма што му беше одамна желба. И некако така со залет. Се потпиша договор, даде отказ и сега отпосле ме фаќа трема. Си велам сега од квази центар, и се на дофат, со четири убани за накај сите правци, којзнае во каде сега ќе најдеме, па и ако нема с бан или у бан во близина :worried:..а можеби и ќе биде супер. Кој знае.
    За работа не се плашам. Секако ќе најдам..само кита треба.
    Има ли некој искуство со тагесмутер од вас?

На Mari*, danichap, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. viol

viol Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    15
    Nie najdovme stan posle mesec i pol intenzivno baranje, pri sto site ni vikaa deka sme imale sreka bidejki tesko se naoga stan.Isto bevme so edna plata vo toa vreme (pred 2.5 god) i bez germanski jazik taka da definitivno sme imale i sreka. Vo zavisnost od toa kolku ste spremni da platite za kirija, moze da bide polesno no i recisi nevozmozno. Za gradinka + kita istovremeno za nas, cekamve okolu 6 meseci. Apliciravme vo fevruari/mart a ne primija vo septemvri. Ako sakate da pocnete vo oktomvri 2024, mislam deka ke bide malce potesko, posto sega ke treba da se prijavite a sekako bez stan nema da znaete kade da aplicirate. Se drugo od pedijatri, maticni itn najdovme lesno. Inace, jas go obozavam gradot i mislam deka ne bi go zamenil so nieden drug grad vo Germanija (pa i posiroko ). Dokolku ti treba info plus, slobodno pisi

На јolene и Chantal им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Volku postar simpatija nikogas sum nemala, ne ni znaev kolku e do pred nekoj den slusnav lani pari sobirale za jubileen rodenden.Znaci prv pat postar, prv pat imam Germanec simpatija se e prv pat. E sega ima dve macki, a jas macki mrazam ama vajda ke gi sredime nekako.

На Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Така јас кога дојдов во фирмата првите месеци и гледам година на раѓање на симпатијата една година постар ,а мислев минимум 5год е постар:D. Така вчера имавме беверберин баш за нашиот сектор и ја видов ама не знаев дека е за кај нас .Проценка 10 години постара излезе 1 год помлада(facepalm).

На вас ви изгледаат ли германциве постари или јас сум со оштетен осет за перцепција:tmi:?

Симпатијата вчера конечно нешто да ми презборе замислите човекот после еден месец приметил дека имам нова фризура-каков успех човече и ми вика Ава шишана ли си?
    Ама толку тивко што јас едвај го слушнав,а во пројторијата шефицата и колешката.Кога му се заврте шефицата штој ја прашваш Ава ,прашај си ја жена ти|(.Со одвртен тон.Колешката за да ублажи му вика ,а ти шишан си.Тој одговори да.Јас да кажам нешто вика само што сакав истото да прашам ,ама секогаш реакцијата ми е преспора и се изнасмеевме со колешката за да испадне малку да извлечеме ситуација.
    Така нешто шефицата ме мрази од сите машки колеги ме брани .Кои што да каже таа од нејзината канцеларија ќе почне да вика |(.Јас толку ли неспособна сум сама да си кажам:(.

На Mari*, Chantal, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    11.637
    @јolene добивање на стан ќе потрае сигурно најмалку 3-4 месеци. Секако зависи и од тоа дали имате точна локација или сте флексибилни, како и тоа колку сте пребирливи и со маани за становите. Ама реално не познавам некој кој нашол стан за пократко од 3-4 месеци па и пола година.
    Оваа конкретно за град Минхен, во околните места може и да е малку побрзо.

На Chantal и јolene им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Обично жените зошто често се несредени не фарбани со влакна по лице и слично, онака незнам не сум загледувала.
    Да си раскажам случка за годините, јас нова на работа на пауза со една колешка ме прашува колку години имаш јас и викам 27 и ме гледа чудно ми вика па постаро личиш. И се чудам мислев помладо личам или бар за годините. Па ми текна и викам колку ти реков дека имам ми вика 27, па се исправив дека имам 37 и ми олесна малце .

На sandza, јolene, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    :rofl::rofl::rofl::whew:.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Среќен 8ми Март жени бидете жилави како што сте :f:.

Кај нас празник,а јас на работа оти работам во село|(.Ај кај мене дома има и жени,ама колешката со тројца мажи дома сите дома таа е на работа.Оди пак бори се за рамноправност:D.Нема рамноправност :rofl:.

На gjoker4e, MacenceEna, јolene и 5 други им се допаѓа ова.
  10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    40.219
    Screenshot_2024-03-08-13-02-28-68_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg
    Проблемот .
    Одговорите од членовите Screenshot_2024-03-08-13-22-07-37_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg Screenshot_2024-03-08-13-23-28-98_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Што мислите за ова ?
    Јас уште сум збунета и останата без зборови.
    Пред се треба да бидеме искрени према сами себе . Да бидеме реални ако имаме некој проблем.
    Логопед , дефектолог не е срамота.
    Ако се има проблем да се бара решение а не да се плука.
    Ама ние Македонците знаеме се

На Mari*, eliesaab, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.325
    Жалосно е што на обидите да се помогне се гледа со недоверба и скепса.
    Туку така не дава една градинка предлог за асистент, мора да има добра причина. Плус, туку така не ни ги одобруваат средствата за истите.
    Кадарот во градинките и бројот на истите е соодветен за определен број деца без поголеми предизвици во развојот и 1 на 1 грижа.
    Во моментот кога едно дете се “задева” или со други зборови претставува опасност за другите да не ги повреди подобро е на време и самите да побараат помош пред да се деси нешто и да се направи повреда на Aufsichtspflicht, односно не реагирале на време.
    Јас сум апсолутно за и добро што има толку многу опции и начини да се помогне на дечиња на кои тоа им е потребно.

На Mari*, SummerGirl, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    40.219
    Децата им посетуваат градинка од 4 до 8 часа . Толку интензивно време не верувам да поминуваат родителите со своето дете , за да увидат дека навистина има некој проблем . Или па замижуваат?

Што е тоа германска работа ? На што се љубоморни ?
    Ова се го прочитав во коментарите.
    Што значи детето малку се "задева" , живо дете ?
    Дали германските деца се роботи? Hä :wasntme:

И за какво досие што се спомнува во коментарите станува збор ? Моиве немаат досие . Ни од градинка, ни од школо дека посетувале логопед со години . Како може посета на логопед , ерго терапија , дефектолог да се одрази лошо .
    На моите им беше само од помош логопедот .

Неможе секој кој ќе ни укаже на нешто да ни мисли лошо , на нас или нашите деца .

На Mari*, Lianna Anna, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.336
    Има и во нашата градинка такво дете и некоја вработена некој збор со енклузија го имам слушнато. Уставри детето прво одделение е сега ама и во школо има некој што е со нив. Дома има една жена и во шпилплац кога доаѓаат. Детето е по нашки немирно и задира други деца. На македонски такво си е нели. Јас појма немам што му е точно. Во Мк таквите деца си неа нормални деца и смееја да не удираат и да кршат и се. Тука ете има некое решение значи. Жената што е во шпилплац зборува многу поразлично со него од тоа што јас би зборувала да е мое дете. Многу поинакви зборови користи, поинаков контекст не знам како да објаснам и детето ја слуша ептен. Што значи дека стварно учела како со такви деца.
    А кога е детето само со мајката може и тоа само да се повреди од што е непослушно и може и други деца да повреди. Мајката цело време викаше, и јас би викала, ама жената еве знае како треба со такви деца.

На mal.ecka, Mari*, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.336
    Не знам што ме мачи. Седам и се измачувам. Психички.
    Една колешка денес ми рече дека имам премногу пудра. А лицето мене болна точка ми е. Ама не ме повреди и навреди тоа како да ми го лажел некој пред 10 години. Колешката таква си е, не може да се смени, на шефицата и рекла крава дека е, па мене за пудрата ништо не е, Русинка е, 19 години работи тука веќе.

Ме мачи тоа што знам дека можам поуспешна да сум. Многу сум интелигентна ама немам самодоверба. Со самодоверба да бев до сега ќе се сметав и ќе бев успешна. Ама како без самодоверба?
    Купив курс, учам, за да полагам externe Prüfung и да имам како завршен Аусбилдунг за кауфман ама за еинцелханделн. Полагање два пати годишно има, не знам кога ќе полагам. Многу има за учење.
    И пак доаѓаме до прашањето: Како без самодоверба? Да ме прашаше некој би му рекла: наместо да се прашуваш какл вез самодоверба, почни да истражуваш како до самодоверба. Ова од @Ava.84 советот на моите прашања да одговорам така како што на некој друг би му одговорила. :)

Симпатијата ме мачи. Сакам да сме поблиску. Со сите сум блиска и зборувам и се ама со него сме на растојание.

Вчера правев крвна слика за тироидната, понеделник ќе се јавам за резултати да прашам.

За работава зедов од библиотека книга Traumjob нешто така бестселер била. За мачењево и овертинкинг книга 55 прашања до душата :D

Туку од саботата имам уште еден симпатија. Уште од почеток ме гледа, фактички 3-4 пати се имаме видено до сега, ама јас сакам верна на симпатијата да останам. :rofl: И не го гледав. Ама саботата викам ајде еднаш само да му вратам и јас. (facepalm) И утре пак е на работа. А мене фигарото ми се расипа. Да одам да трчам по фигаро сега луда ќе сум. Ако ме сака ќе ме сака и со репче утре. :drunk:

Господе Боже. (facepalm)

На mal.ecka, Mari*, SummerGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.534
    Допаѓања:
    23.062
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: тоо колешке :D

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    6.710
    Мајки може да ми предложите нешто за болно грло за деца? Спреј за нос и нешто друго за кашлица? Исто за деца.
    Да се едитирам, со што можам да му направам инхалации на малиов дечко? Сега се разбуди со ларингит. Немам ништо дома за инхалација.

Последна измена: 9 март 2024
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.534
    Допаѓања:
    23.062
    Дечки, ние сме болни од ковид, ќерка ми скоро 2г, од сношти нонстоп качува температура, и ставив чепче во газот, и помина но ете сега пак качи тт, а немат поминато ни 4 часа од чепчето.
    Имате ли некое искуство, дали да ја носам на болница ако после пак ми качи тт или шо да праам? Дали и со ковид ќе не вратат дома да се лечиме? Детето плаче.

Качува тт и повраќаше еднаш. И устата и изгледа сува.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.336
    Јави се на 116 117 и прашај. Не знам како е сега за со ковид.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.980
    Со се ќе те вратат дома да лечите, освен ако не е животозагрозувачки.Температура и таму со антипиретик лечат, нема што друго. Туширање (без главата) или када вода млака, не жешка не студена или чорапи со оцет, такви работи помеѓу две чепчиња. Давај вода по мали голтки, да не дехидрира и да не поврати ако и дадеш многу одеднаш.

На Mari*, Ava.84, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.534
    Допаѓања:
    23.062
    И давам вода, ама пие по една голтка а некогаш и не сака ич. Ме загрижува шо ја нема помочано пелената. До сега она партали ја праеше а сега многу малку мочала. Страв ми е да не дехидрира.

Па и за беља, ми се истрошија чепчињата а без рецепта не ги дават. Дали ќе ми даат рецепта или кутија чепчиња во болница?