Да? Јас па мислев дека не ги дават. Ние користиме Nurofen, ама би земале било какви чим дават без рецепт.
@Adidas888 можеш и сируп за тт да даваш не мора чепчиња . Во некоја аптека која е отворена можеш да земеш чепчиња и сируп за тт. Јас би купила и Нурофен сируп и парацетамол сируп во случај да качува 40тт па да давам наизменично. Колку тт качува ?
Плаче пошто нешто ја боли, вирус и ковид ко таков може да удри на сенешто. На пример на уво, на стомак, буквално на се. Ако можеш да стигнеш утре на педијатар, носи да ја видат, ако е хаос (како кај нашата-стално 10 деца чекаат) оди денес на итна. Кај нас на итна педијатрија никој нема, кај вас не знам како е. Инаку барај дежурна аптека и земај сирупи, чепчиња против температура (ваљда ги има, едно време и нив ги немаше).
Дали и вас ви се спие од времево или јас за на лекар сум? Бело е, тешко, и врне. Ме мрзи и кафе да си направам. Утре покажува сонце. Утре нема да ми се спие. Ама некако ојачано реагирам на времево. Се надевам дека не е до староста.
Јас тоа купувам од ДМ. Има избор на спрејови. Јас на моите им ставам од марката на ДМ. Не знам твоето дете колкаво е. Инхалации им правам со физиолошки раствор.
Пробав да најдам инфо ма официјалната страна ама не успеав. Доколку некоја од вас била со работна виза, ме интересира како оди постапката после втората година за да добиеш слободен ауфентхалт, неповрзан со работодавачот. Треба да поднесам документи за продолжување за еден месец, а во исто време ќе имам и 24 платни листи, па не знам дали е можно заедно да се заврши.
Да ве поздравам Добри сите засега деца кое на училиште кое во градинка МаШ на работа мама хепи дома Тишината моја не ја давам за ништо на светов Се тркалам уште со стомакот,имам чувство дека засекогаш бремена кќе останам Немам уште многу до термин ама ми се смачи некако... Него,ви користеа мажите елтернцајт? Мојов сака да ги искористи тие 2 месеци ама скептични сме малку со примањата Видовме дека ќе добива 65 посто од плата ама максимумот бил 1800 евра Малце нејасно ми е Неговите 65 посто би изнесувале повеќе од 1800 ништо не ми е јасно...
Да, максимум што може да се зема се 1800. Доколку 65% од плата се 1600 ќе зема 1600. Доколку се 2000 ќе го зема пак максимумот, т.е 1800.
@Mari* мојов користеше Elternzeit , 1800 евра добиваше само . Да знаевме дека е така немаше воопшто да зема Плус мене за тоа време не ми стигаше Elterngeld зашто сум можела да работам за тоа време . Па тел на крајот морав да праќам извештаи дека не сум работела па на крај ми ги вратија тие пари Ама тоа е . Бидна . Мислев ќе е помош со тоа што ќе биде дома . Помош беше да ама сепак .
Да, елтернцајт е 65% но не смее да изнесува повеќе од 1800еу. И јас го прекинав моето порано бидејќи многу пари ми пропаѓаа. Стварно не е фер, почнувам да сфаќам германциве со по едно дете. Ако имаат кредити за куќи, коли, сметки, оти нели повеќе заработуваш и повеќе си дозволуваш, наеднаш ти кратат илјадници.
Ви благодарам Па тоа е грабеж Не да не е фер,ужас... Во тоа е и проблемот, кредити човече една рата за кредит помалце ќе земаме А мојов се запнал ќе го зема август,топло многу било да работи Море има да се поти
Àma videte od koga stapuva na sila ona platenoto otustvo za tatkovci od 2 nedeli. Sega ima i dosta izmeni vo elternzeit i elterngeld sto stapuvaat od 1.4 .I mojot sakase da koristi ama epten se krati na pari i baska 2.5 dena od mesecot koga bi bil na elternzeit ke mu skinat od odmorot.
Мојов ќе зема елтернцајт сега за близнаците и те како ќе ми треба помош. Па сега колку толку нека зема ќе користи прв и трет месец а у меѓувреме (втор месец) ќе користи и одмор
videte za haushilfe da sredite bliznaci plus imas dete, plus carski ako se poragas barem 2 nedeli ke dobiete plateno
@SanelaS терминот ми е на 23.3,не дека неможе и 1ви да го дочекаме ам мислам таква среќа тешко @TutiFuti Haushaltshilfe побарај од матичен Кажи дека си сама и веќе имаш дете помош никаква и ќе ти препише Јас сега пред 1месец заради скратено грло добив 2 недели помош Секој ден по 4 часа идеше жена и ми помагаше Чистење,готвење,пазарење и децата ми ги занимаваше И ние нешто добро од Германијава да видиме
Планирано е прородно породување , никој до сега ми нема кажано за царски , инаку за оваа врста помош може и мажж да биде @Mari* ќе ја баш прашам матичната сега во четврток на контрола али ако може само маж да биде бидејќи др неќем да ми шета по куќа она неќеше сега да ми препише појас оти почнав едвај да одам се тркалам бидејќи се е нормално со мојата бременост што ( Фала му на Бога) е така .
Нека се поти, потел-непотел- за пари се работи. Сега ви станува јасна узречицата-децата се богатство, нели