Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Како е љубоморна на германски?
    За прв пат сум љубоморна во Германија после скоро шест години… пишав на Гугл ама чуден ми зборот, љубоморна сум зошто со неа така зборуваше

2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Ich bin eifersüchtig, weil du mit ihr so sprichst.
    Едит: Добив картичка со сочуство од фирмата,прв наведен на картичката шефот, по него мојот симпатија,ама мене пак не ми е полесно;(.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    5.797
    Socustvo i od mene, neka pociva vo mir.Bidi silna

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    16.852
    Аплицирај веднаш на лотаријата за виза, во меѓувреме барај работа. Близок доби виза пред неколку дена од септември аплицираше, знам за една девојка година ипол аплицираше и на крај се откажа. Инаку за работа посредуваат и контекст бесплатно.
    А дали маж ти ќе може од дома да работи, не знам.

@Ava.84 сочувство :hug:

На pamelche и Ava.84 им се допаѓа ова.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Сочувство Ава

6. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    805
    Прими сочувство нека почива во мир

7. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Здраво потребно ми е CV дали имате да ми испратите некој пример, компјутерот ми се расипа не можам да си направам :( фала ви однапред

8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Sto ste koristile za ringelröteln?

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Секогаш правам од телефон во ворд. Пиши примери на Гугл.

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    805
    Chatgbt ќе ти го направи професионално . И јас имам правено на моб …

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Јас дојдов со фамилијарна виза преку сопругот и 5 месеци работев онлајн за фирмата во Македонија во која работев пред да дојдам овде, и тоа ми одговараше за почеток. Само што сменив на Linkedin локација, ме контактираа од две фирми, но далеку ми беа од местото на живеење. Потоа во првата фирма кај што испратив CV ме викнаа на интервју и еве работам 2 месеци. Така да за работа верувам дека ќе најде.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.546
    Допаѓања:
    5.896
    во градските автобуси каде се купува карта ако не си на ZoB
    и какви тикети постојат (дали соте треба да се стават во апаратчето кај шоферот )

и каде се купуваат карти за воз и како оди тоа со промена на воз??

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Не знам што е тоа ZoB
    Кај нас, автобус - карта се купува во автобус кај шоферот: во еден правец, карта што важи 24 часа, и прашуваат кои зони кај нас ама појма немам па кажувам до кое место ми треба, месечна се купува во дрогерија
    Воз- на апарат, најверојатно ти пишува на картата кога и во кој воз треба да се смениш и единствено што знам е дека секогаш трчаат од едниот до другиот воз од тоа што имам гледано

Картите кај нас никаде не се ставаат, секаде е различно можеби како и се друго во Германијава па ќе каже и некој друг што како

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.212
    Допаѓања:
    36.700
    Карта за автобус и за воз купуваме на апарат. За автобус може да се купи и во автобусот, ама само дневен билет и за десет возења. Ние имаме месечна карта. Ама не е дојчланд тикет. Со таа карта и со метро се возиме. Може да се купи карта само за во метро. Истата е како за во автобус. Од истиот апарат се купува. Се куца на мали апаратчиња. Има неколку апаратчиња пред да се симнеш по скалите за да чекаш метро. Нашата карта е за 2 возрасни и 3 деца.

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Јас купувам преку апликација зависи каква ми треба и ја активирам пред да се качам.Може и во бус,на автомат или да си абонираш за цела година месечна.
    Кај нас картата важи 2 ч само во еден правец па при тоа можеш да користиш се од јавниот превоз.Има и дневни карти што важат 24ч.Ама тие се поскапи.
    На секој автомат имаш англиски и можеш инфо да прочеташ бидејќи секој град е различно.

Последна измена: 24 март 2024
  16. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    669
    Во градски се купуваат кај шоферот.(тие што траат 90мин не се куцаат. Тикети над 5 возења се куцаат во тоа жутото апаратче ,има и картички МIA со пунење.

Карти за воз можеш во киоскот нивен што е на Bahnhof или на апаратите внатре што се. Кога кушуваш карта со промена на воз убацуваш таму во полињата и на картата се ти пишува, каде и кога ти е промената и на кој перон треба да се симнеш/качиш. И внатре во возот имаш на борд компијутер станица по станица која е следна.Пред да влезеш во воз картата мора да се куцне во апаратот што обично стои тука кај што се чека на перонот. (Ако не ја куцнеш се плаќа казна) не ме прашувај како знам :D:D

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Во последно време снемувам енерија наеднаш. На ден ми требаат по 2-3 дремки за да сум фит. Крвна слика за тироидна, железо и уште некои ок. И после јадење како да ми се спие. После кафе. Многу често снемувам енергија и само барам кревет да седнам или легнам. Заспивам за секунда ама отсекогаш за секунда заспивам и во било кое време можам да заспијам, сега да ми рече некој спиј одма ќе заспијам. Спијам како топ исто и тоа секогаш, ништо не слушам освен децата, тоа некој феномен е сигурно.
    На лекар бев ама мислев од тироидната дека е ама испадна дека не е и не ми се оди сега пак на лекар.
    Додека пишувам си викам низок притисок да не е. Ај ќе прогуглам сега за низок притисок, ич не се разбирам од притисок, на лекар ми мереа притисок и ок беше.

На mal.ecka и Adidas888 им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.977
    Не е лошо да одиш на лекар, би требало за секој случај да те пратат на кардиолог. Свекрва ми така, па испадна кардио. Уште е жива, не се секирај, не е страшно :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.080
    Провери инсулин, типични симптоми за инсулинска резистенција , од искуство плус ти кажувам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    7.246
    @Ava.84 драга моја виртуелна друшке. Има работи во животот за кои никогаш нема да сме спремни. Нека почива во мир :hug:;(.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.