После јадење паѓа притисок и се приспива. И после кафе исто. Кафето го качува, а потоа нагло го симнува. Те читам работиш по 2 работи, плус со 2 мали деца, обврски дома, може само телото ти дава знаци дека е уморно. Хидрирај се редовно. Дремнувај кога можеш чим тоа ти полни батерии. @Ava.84 драга, многу ми е жал. Бидете вие добри. Со автобус уште не сум се возела овде, сум немала потреба, живеам во близина до трамвај ако на тоа мислиш под воз. Дур ја немавме колата користевме трамвај често. Карти секогаш купував на киоск на центар им кажував од каде до каде ми треба по зони се, а секогаш може да се земе карта и од апарат во трамвај и секогаш мораш да ја куцнеш во апаратчето на влегување. На сите улаз и има апаратче за куцање. Карта што трае по месец симнував онлајн. Таа ти служи само ако се погоди инспекција, а тоа е ретко, ама се деси во една година 2 пати на редовната релација кај што се возев. Неколку пати се шверцав во трамвај. Среќа немаше инспекција тогаш.
И нас за Франкфурт не ни се погодува времето, останува за после Велигден. Прашував за Хановер и јас пред некое време, никој ништо ми нема пишано и чекав коментари и после твојот пост исто. Може веќе бевте, ние бевме викендов во Sea Life Hannover. Па мој предлог е за следен пат или за некој друг пошо овде ретко се споделува било што, па може ќе се најде на некој. Преубаво искуство беше. Има еден куп огромни риби, ражи, ајкули, се и сешто. Има и дел надвор, целосно прилагоден во тропска атмосфера како прашумче исто со аквариуми. Има и дел со големи инсекти, и човек од вработените ги држи во рака и објаснува за нив. Може да се купи и сува храна и да се хранат некои желчиња. И има и дел кај што можеш да ставиш рака во аквариум и да дозволиш на ракчињата да се качат на дланката. На влез даваат како водич нешто и низ него се ставаат печати на аквариумите што си ги видел. Има и преубава градина баш карши, ама времето не ни дозволи да ја прошетаме оти се разврна, па за следен пат остана. Сега го нападнав Примарк место тоа.
Јас веќе шест години се шверцам и само еднаш во воз платив 60 евра казна. Сега веќе се шверцам со стил дека секако имам повеќе заштедено од казната. Нешто со срцето ќе е, дека на моменти како да ми застанува или прескокнува ама тоа секунда две трае. И одеднаш ми се легнува/ приспива, не е ич нормално. Баш како стара баба. Една работа имам сега.
И јас се шверцам со возот . Уште кога дојдов тука се шверцам. Првата недела ме фатија и на лице место платив 60е казна. Од тогаш очи орелски иам отворено. А ги видам, и орелски крилја добивам и полетувам низ врата па си го чекам следниот воз.
Сакав да ве прашам на работа што давате меѓу себе со колегите за Велигден или некоја друга традиција да не има? Лани една шефица чоколадни зајчиња ни даде, а за претходно не се сеќавам и ме интересира кај вас како е на работа.
Да, така и си мислев дека кога ќе приложи тамошна адреса дека полесно ќе биде. Јас за почеток би работела во фабрика нешто што успеам да најдам додека да успееме да извадиме виза. После би барала по струка работа, таман и јазик кога ќе поднаучам. Дали во тие 3 месеци додека чекаме да ми поминат 3 плати и тоа се додека да поднесеме за фамилијарна виза, би можеле како туристи да престојуваат мм и ќерка ми или не?
Не е во NRW ама блиску е, ефтелинг во Холандија. Не сум била оти од кај мене е далеку ама да потпорасне ќерка ми обавезно би ја одвела. Бевме и ние во sea life Konstanz пред некоја недела. Ќерка ми е уште под импресии.
Ej не сум знаела за местово Efteling, сега го прогуглав, фантазија. Да се затопли ќе ги однесеме децата, а и блиску ни е. Благодарност што сподели.
На што да се внимава при купување на стан? Во комшии гледам се продава стан, ама не знаеме ништо од темава хахха
Kupuvanjeto stan ne e bas naivna rabota. Vo momentov so segasnive kamati najdobro e da imas barem 30 posto od sumata sopstven kapital, potoa da prisoberetw rabotni dogovori, dokumenti za prestoj, posledni platni listi, schufa i da zakazete termin vo nekolku banki .Otkako ke ja najdete bankata sto vi e odgovara tie e potrebno da vi izdadat potvrda kade pisuva deka ste kreditnosposobni i deka finansiski ste obezbedeni, vie doma da napisete koi ste sto ste kaj ste vraboteni kolkj zarabotuvate i deka imate ogromen interes za stanot i zosto imate. Zakazuvate termin za stanot i odete so podgotvenite dokumwnti, prasuvate se sto vi e potrwbno i ako ste zaintersirani im barate dokumenti od stanot , gi razgleduvate doma i togas im davate soglasnost. I od togas pocnuva notar, prepisi, upisi. Voglavnom od davanje na soglasnost do kluc na raka moze da pomine od 2 do 6 meseci. Ako se raboti za stan osobeno e bitno dali zivee nwkoj vo nego i koj ( dali se dolgo, dali imaat deca ) bidejki ako dolgo sedat nemozes lesno da gi iselis, drugo e bitno kolku sredstva ima vo zawdnickiot fond, dali i sto e predvidwno za renoviranjw vo slwdniot period ne retko se slucuva da treba na primer krov da se smeni a nemaat pari vo fondot i toa e dopolnitelen trosok. Prasaj nesto ako nemam opfateno.
Дали е станот изнајмен или слободен.Ако е изнајмен колку време живее кираџијата таму.Колку подолго толку полошо,потешко е да го иселиш од станот.Колку е небенкостето,над 350 еу небенкосте не би купила стан,освен ако е 100 квадрати или поголем. Треба да видеш во кој дел е станот,имаш ли поврзување,градинки,продавници.Исто стан на поткровје или приземје се малку поефтини.Ако е стан со многу спратови,јас би гледала да е со лифт.Додека си млад е добро,кога стареш треба и на тоа да се мисли. Исто да се види кога е реновирана зградата,што е реновирано,дали има зградата пари собрано за поправки. Јас сум пишала,ама не сум ја пратила пораката
Mislam deka e 6 meseci, toa e kolku da vidi toj sto go.prodava stanot kakva e tvojata momentalna sostojba.Sekako.dokolku pokazes interes odma doaga do povrzuvanje na bankata so prodavacot, razmena na potrebnite dokumenti itn