Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. tulip-K

tulip-K Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    65
    Здраво девојки, сакам да ве прашам во врска со банкарската сметка. Јас работам неколу месеци веќе, а маж ми сега доби документ за престој и работа.
    Ќе почне со миниџоб па му треба сметка. Тој има физичка картичка за банкомат од мојата сметка, така да имаме една сметка а две картички. Прашањето ми е дали ќе може да ја даде таа сметка на работодавецот и да оди се на иста сметка - и негови и мои примања или ќе мора да отвори сметка на свое име?
    Поздрав и убав ден❤️

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.209
    Допаѓања:
    36.697
    Може со иста сметка. И јас и маж ми имаме иста сметка. Во банка ни рекоа дека кога ќе се вработам можам да ја дадам таа трансакциска.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    7.242
    Ја па отварам врати нон стоп и на сите. И пратки на сите земам..ама може оти живеам постојано во згради со 3-4 стана само, па си се знаеме и си веруваме колку толку. Нит мене ми загинала пратка, ни на комшии се здесило нешто.
    А еднаш и 6 стола и пречекав на комшиката и у ходник им реков да ги наредат. Тамам си беше се.

Денес на врата полицаец ми заѕвони бе :$. Абе ова со мантрањето стварно има врска.
    Нормално му отворив, ама не беше за кај мене. Изгледа тие ново населените од најгоре нешто се здрапале. Ми личи оти и пред мене ќе си одат од овде.
    Инаку ќе продавам мебел. Кој ќе ми го купи само не знам. Кај да одам со маса од 180/240 цм да ми е да знам.
    Оти и ја купив толкава си се чудам на умот сега. Ни таа за кафе не можам да си ја земам. Мислев ја нон стоп дневни од 40 кв ќе наоѓам.
    А и стан најдовме инаку у Минхен. Готово уште мебелот да продадам и можам да се пакувам.

На gjoker4e, Chantal, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Правела некоја од вас Ausbildung?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    :rofl::rofl::rofl:

Screenshot_2024-03-29-22-23-30-567_com.instagram.android-edit.jpg

На Ava.84, gjoker4e, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    @Yowannty Оф топик сме дека во другата тема. Треба фиктион бешаинигунг.
    Ние веќе само тука во амбасада вадиме пасоши за сите. Многу е поубаво. Културни се, се знае ред.
    Откако сме преселени најлошо искуство ми е кога требало да одиме во Мк пасош да смениме и извод кога мораше за малиот македонски.
    А тука се оди како подмачкано, со леснотија, не се нервираш ич, не се пауза, не те прашуваат “плата колку земаш во Германија” итн…

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Двајцата сте со мк пасоши?

Ако некој Аусбилдунг трае 3 години, можеш да работиш во таа област 4ипол години па да полагаш испит и да е исто како да си била на Аусбилдунг.
    Чисто како инфо ова. Мене проблем ми е што Аусбилдунг е многу малку платен и не е за мене, што ќе правам 3 години со толку малку пари.

@SummerGirl Сакам и јас аватар што светка. Кај го најде?

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.422
    Следниот пасош здравје овде. Термин имам тек во Септември и дур биде готов ќе ми пропадне цело лето и затоа највеќе ќе одам за мк да вадам по брза постапка.
    За што ми е фиктион? Да не смениле нешто во меѓувреме, кога се јавив крај на февруари ми рекоа не ми треба…

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.209
    Допаѓања:
    36.697
    На друг форум го најдов. Имам во телефон уште еден што светка. Ако сакаш ќе ти го пратам во лп.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Ние почеток јануари направивме термин за крај јануари.
    Пробај јави се пак може се ослободил некој за месецов. :D Јас така за тироидната по втор пат кога се јавив имаше за побрзо термин. :D
    Кога и да измине пасош вадам фиктион. Нели со стар пасош не се поминува граница. Или се поминува со стар пасош без фиктион? На пример ако не излезе брзо доле пасошот како што си планирала а ти мораш да се вратиш ќе имаш фиктион тука на граница и ќе те пуштат, и ќе сторнираш доле пасош и тука од ново ќе правиш. Нели доле споро е за пасоши и по итна постапка. Колку време ќе сте Мк?

@SummerGirl Ако нема да ти треба прати ми го.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.422
    За 3 дена ми рекоа. Ја дури и врски фаќав, ама ми рекоа ако се сликам во петок во вторник е готов и јас така испланирав да стасам петок. Па и среда/четврток да е не ми е проблем.

Контактирав неколку пати со амбасадата нема поран термин, тоа ептен на среќа ако успееш да пишеш меил во моментот кога некој откажал. Фиктион ми рекоа нема основ да ми дадат пасошот ми е “важечки”. За назад со двата пасоши и ауфентхалткарта. Ама до сеа нигде не сме застанале на граница тек во Србија каде не пуштаат така, па цела надеж ми е дека ради грчките таблици нема да не замараат пак.

За тироидна приватно или со упат?

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Упат.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.119
    Здраво. Дали има некој што живее во Меининген Германија? Ми треба консултација

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    Најверојатно нема да крева веќе тт. После 7 дена тт што да земам од аптека за да се освежи? Да не се електролити туку нешто како Мулти витамини да се освежи или не знам што предлагате?

15. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Да, знам, ама во обзир имам професии што ги немам работено до сега.

Да, малце пари се, од 1.100 до 1.270 евра првата година, ама од минатата година се добива и месечна премија од 150 евра плус на тие пари ако започнеш аусбилдунг додека си невработен... Јас така ќе направам.

На јolene и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.422
    Ова нето?
    Колку часа трае аусбилдунгот? Не може плус нешто да се работи?
    Може е помалку, ама викаат полесно се напредува потоа, имаш повеќе квалификации, а со тоа и повисока плата, па ако можеш да си дозволиш зошто да не, долгорочно е исплатливо.

На јolene и Gosh им се допаѓа ова.
  17. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Да, нето, и секоја година ти се зголемува платата 50 до 100 евра. И плус бенефити ко вработен, пари за одмор и Божик. Може и миниџоб, ако работиш во некоја културна фирма ако не ти забранат газдите пример Бургер и МкДоналдс, каде работиш и повеќе од каде што треба, те искористуваат.

Иначе аусбилдунгот е на фулцајт, меѓувремено одиш по една две недели два пати годишно на школо и полагаш испити, а може и талцајт, али трае дупло више, 4 до 6 години.

Јас дефинитивно одам на аусбилдунг, без факултет сум, и јес да сега тие пари во талцајт ги земам, друго е со дипломи, можности и плата, особено за жена, па и сама. Се исплати жртвата од една две години за финансиска сигурност.

Знам девојки со завршен аусбилдунг за продавачки почетна у маркет 18 евра... И тоа пред две години...

Последна измена: 1 април 2024
    На TutiFuti, Yowannty, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.332
    После шест години во маркет се зема над 18 евра, без разлика дали си со Аусбилдунг или без. Разликата е што со Аусбилдунг можеш шеф да станеш и да земаш 3-4000 евра бруто.
    Ако биле шефици само може да земале над 18 од прва.

А која саатница во Германија е ок за да рече човек дека убаво/нормално заработува? Без разлика во која област. Со која саатница би се важело дека е ок?

19. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Саатницата зависи од пазарот. Пример Кауфланд, нема секој град иста плата.

Јас живеам во град со 200.000 илјади жители, што се вложува во него, и се шири и фали работна сила. Кај нас пред две, три години, кога опуштија рестрикции околу короната, Мек кога требаше законски да ја зголемат саатницата за 1но евро, они ја зголемија за обична продавачка за 2 евра над минималецот, значи вкупно за 3 евра,оти не можеа работници да најдат. Потоа и другите ресторани беа принудени на овој чекор, па имавме и тренд на германци да враќаат да работат у фаст фуд.
    Во ресторанот каде работев, у соседниот град исто ради недостиг од работници, зимаа поголема плата почетна. Поголема од работници што работеа кај мене повеќе од две години...
    И јас на последнава работа каде што работев, зимав 15 евра почетна, без искуство у бутик, само у продажба. Сегде кај што бев на интервју, 12 даваа. Од маркет до бутик.

Убава плата според мене е над минималец почетна, да се крева еднаш до два пати годишно. И да не е само талцајт, ко за жена. Ќе те шие две години, и после место неограничен, клоцата. Нит фулцајт, нит бутур. Ова зборам без факултет.

За овие со факс, неам поим како се движат плати, али мислам би иделе по исти стандарди.

Последна измена: 1 април 2024
    На Yowannty, јolene, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.209
    Допаѓања:
    36.697
    Маж ми зема 18 евра од саат. Бруто плата 3800 евра. Таа плата му е без сабота. Ако работи и сабота плус дневница.

На Gosh, јolene и gjoker4e им се допаѓа ова.