I ja mislam kako svakata Ava nesto so IT ili marketing plus fleksibilno rabotno vreme ima dosta ponudi , osobeno za majki najlesno mozes da zongliras. A ima nekoj da raboti kako tehnicari, asistenti kaj stomatolozi imam drugarka sto saka da doaga da bara rabota takva ama jas nemam nekoi poznavanja kako odat tamu platite.
ИТ женски полека станува машка професија т.е е машка професија, оти можат наводно да работат повеќе, а уствари вркса нема. Па ти сопки, па ти клопки. Убаво е да, ама да сум помлада. И реално да си помлад де. Оти сега да се преквалификувам во ИТ, не дека не ми беше на идеа, ја мозгав многу, особено оти сметав дека со мои предходни знаења, ќе ми биде послесно да завршам. Се додека не ми плесна риалити чек, дека ќе сум во конкуренција со млади дечки од 23 години, свежо излезени од факс, од сите страни на светот, и дека јас како жена со 35+ и желба за дете, можам да се сликам, додека некој од Индија работи за помалку пари. Пазарот таму е реално презаситен одамна. Глобализацијата ја прави конкуренцијата огромна. Треба стварно, ама стварно да те бива, или да имаш 10+ години искуство. Всушност тоа е таа глупоштина, демек у рамноправен свет живееме, а уствари врска нема. Чист капитализам и машки свет. Жени влегуваат колку што треба да ги има, според некои калкулации. Или жени што ќе работат за многу помала плата отколку мажите. Едноставно не те купуваат за толку, колку што ќе платат маж. И не знам дали сте забележале овде во Де, колку малку жени има генерално во МИНТ подрачје. Кај нас реално се поизедначени овие професии. На универзитетите на пример има предност за докторанки кои ќе се запишаат на некој од природно научните и технички смерови, затоа што мораат да исполнат квота. А и та нели од чат гпт ќе беа заментети Барем мое мислење е ова. Може и грешам, еве ако има некоја во ИТ нека каже. Санела за техничар мислам дека околу 30000бруто на година. Колку ќе му дојде 17 евра? Ме мрзи да сметам. Тоа ако го добие за почеток, повеќе не верувам. Сепак е работа за со аусбилдунг, толку се тие платени од прилика. Не земаат многу пари медицинските техничари, односно така ми кажале.
Za IT imam bivsa koleska i zdosadi smenska i nokna rabota dade otkaz , nekoj kurs edna godina ucese na pocetokot nekoi mali proekti rabotese sega po 5 godini iskustvo mobilna e tocno neznam kolku zarabotuva ama ke i tekne odi 2 mwseci Makedonija od tamu ke raboti, pa se vraka pa uplaka 2 meseci na more pa od tamu raboti.Ama na primer pa i ne sekoj moze toa da raboti, eve jas na primer ni za 100 godini nema da go naucam.
Не заборавајте Велугденски работи Теди 70% останатите 50% Јас бев дм, Теди па Лидл, се опремив за 10 евра вкупно со бои и декорации
Провери во околина дали имате балкански маркет таму има наши бои. Ако не најдеш пиши ми адреса ќе ти пратам по пошта имам залиха јас .
Потврдувам, барам работа за почетник. Таму каде што условите се убави се пополнува веднаш и јас со моите сопки немам шанси. Со работно време од 8 до 13 часот само од понеделник до петок, па и немам многу можности. Се пријавив за една работа на струката и ја добив, ама зошто ја добив…Оти сакат да бидам mädchen für alles. Да работам хардвер, софтвер, ads (маркетинг) и да помагам за social media, плус сама да им направам веб страна. Со комшиката ги гледавме сите барања и во нивната фирма 4 луѓе има вработено за тие работи. И така си барам, кој бара ќе најде @SanelaS имам познаничка, пред две години земаше околу 2000 нето.
Утре ќе одам во руската продавница. Ако не најдам, ќе ти пишам. А и нема баш некој избор на сликички.
Ќе ти пишам ако не најдам. На која балканска продавница мислиш? Гледав во Реве... Немаше. А таму има балкански производи.
Не по големите маркети, обични продавници како турците и арапите што имаат. Овде носат производи од цел балкан, тетовски грав се продава на кило а кочански ориз имат спакуван, сувомеснато исто како кај нас,џмирки(чварки) исто на кило продаваат еуро крем, стоби флипс. Па и овие пралини ги има…значи чим нив ги има, нема што нема. е баш овие секогаш си ги купувам! Кога без дете за роденден вакви секогаш во школо частев. И бугарски продавнички има многу, вреди и таму да се види.
Ме погоди со пралине. Ќе проверам и во турската. Бугарски продавници не сум видела. Има една босанска. Таму најдов Домаќица колачи.
Ние имаме Југо пром и јадран продавници баш наши. Има и бугарски незнамм каде си но побарај на фб во групите мајки македонки во германија дали има во вашиот крај ние околина на Франкфурт се имаме повеќе балкански отколку германски.
Дали негде сте виделе само црвена боја? Балканска продавница не влага во игра. Ќе нарачувам од Амазон на крај. Ако некој е љубител на Лилет, во лидл беше на попуст. Тенк ми лејтр.
Што е тоа Лилет? Црвена боја само кромид. Јас за црвена мешам неколку црвени бои одеднаш. Ако се таблети на пример 3 таблети одеднаш наместо една. Има апликација ista на која следиш колку гас и топла вода имаш потрошено. Ни стигна писмо ама тоа оди автоматски преку газдарицата кај нас таа има многу станови. Можеби има и за вас апликација да прашате ако сакате да следите и ако немате. Трошиме 5 пати повеќе од просекот покажува. Ми праќа комшиката скриншат, и од неа 5 пати повеќе трошиме. Скоро секогаш сабајле забораваме парна да изгасиме и одиме на работа. Дека треба во 5 простории да влезеш и да изгасиш. Да има едно дугме само во ходник на пример полесно ќе е. А топла вода е сигурно од моето долго миење садови со многу топла, долгото туширање на мм и децава додека се тушираат мора вода да тече. Дури сега го сфаќам она додека миеш заби да ја изгасиш водата. Ако ни дојде да доплати е може и да ја урамам реченицава до пастата за заби. Последниве месеци покажува 250 евра за парно и 50 евра за вода. Сигурно има и некој што повеќе од нас троши ама сепак трошиме 5 пати повеќе од просекот.
И ние го надминавме просекот за струја. Е така ќе биде кога мојот мил маж сака да користи 2 фрижидери. Кога дозна за струјата, одма го тргна вториот фрижидер. Парно ретко пуштаме. Машина за перење 2-4 пати неделно. Исто толку и машина за садови. Ама затоа телевизорот е цел ден уклучен.