Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Јас самата си го смислив тоа со желбата да не ми биде досадно :rofl:

На Biljarkata и Adidas888 им се допаѓа ова.
  2. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @gjoker4e многу сакам да те читам, ептен си ми позитивен лик(y):inlove:
    Напиши нешто за школото, што како се учи во 1 одделение, од каде да купам ташна, што користат во шкоч:lol:

На mal.ecka, Mari* и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Пред некој месец бевме во едно диско ама преку ден и тој ден е Kids Disko. Има диџеј, пуканки, волна, надвор хот дог, хамбургер, помфрит… кловн и човек во диносаурус преправен.
    Едвај чекав пак да го има и сега гледам на 14.04 во недела пак. :D
    За родителите има и пиење исто како во диско и наизменично детски песнички ама како во диско малку направени и песни за нас.
    Таму Boom Schaka laka за прв пат ја слушнавме и хит ни е во кола. :inlove:

@Neda997 Ранец имаш од 50 евра што се на попуст сега во Woolworth на пример до 250 евра ergo, Step By step…
    Од школото ќе добиеш список што треба да купиш. Има можност во Müller мислам да го дадеш списокот и тие да ти соберат се, или самата да ги најдеш и да купиш… за марка најдобро е Pelikan мислам
    Некако тешко ми изгледа ова што го учат ама малава се знае, дури и повеќе од тоа, се чудат во школо, па очигледно не е до толку тешко како што мене ми изгледа

Ние имаме ранец од 100 евра од Müller и прибор од најразлични марки, битно беше да и се свиѓа се на малава

Е од кога сакам да кажам тоа, конечно да исплати тоа каква беше малава кога беше мала, нели викаат штом е таква интелигентна е значи и во школо ќе имала успех, па после првиот разговор во школо сфатив стварно така било :D Класниот е болен од септември па во нејзиниот клас е директорката и уште една учителка, и плус други нели по физичко, музичко… и само пофални зборови, биле изненадени како знаела некои работи, за некоја задача и поставиле не знам што и решила и ајде рекле потешка да и постават и тоа точно решила и рекле ајде уште потешко нешто да видиме и не можеле да поверуваат дњкљ и тоа знаела, и биле горди што имаат таков ученик во нивното школо, и цело време била позитивна и блескала во класот, некој кога ќе речел ау сега ова досадно и таа им била најинтересна секогаш викала какл досадно или тешко, супер е ова се радувала, може и пишав после родителскаата не се сеќавам

Последна измена: 9 април 2024
    На Biljarkata, mal.ecka, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Фала ти многу @gjoker4e , мојата ќе тргне на школо здравје Септември 2025, ептен ми е страв, незнам како комуницира во градинка, дома си зборува германски, ама си викам уште има време, уште 1 ипол година здравје.
    Многу и се меша македонски и германски, а од 3 години оди на градинка, ама реално од лани до сега има многу подобрување во зборувањето, песнички си кажува, цели реченици на германски, збор некој од македонски на германски итн, ај сега имаме термин во градинката за годишен извештај.

Што бараат на u9 прегледот?

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Слух, вид, висина/тежина, притисок, да нацрта некоја слика(сама себе најчесто), доколку има потреба од логопед даваат препорака за последната пола година/година пред уписот да се работи, количини до 5, физички вежби од стилот одење на прсти/пета/една нога/напред/назад општ разговор со детето итн.
    Скратена верзија од систематскиот за упис на школо.
    И ние се стокмивме со ранец за идното прваче.
    Работите од листата не се уште купени, повторно ќе отидеме во еден локален дуќан, они ќе ги состават.

Прв ден вчера кај првачето а веќе им дале стихотворба за напамет да учат]:).
    Кај нас не фалат, секогаш имам впечаток дека ништо не е доволно добро:@.

На MacenceEna, mal.ecka, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Јас многу се изненадив што рекоа така дека се горди и дека блеска во класот со нејзината енергија, на германски уште поубаво звучи.
    Најмногу ми се допадна тоа што рекоа дека тие не биле само за тоа колку децата знаат, туку треба да знаат дали се им е ок, дали има пријатели, кои и се пријатели, дали има нешто што не и се допаѓа што сака да се смени… си викам еее вака да се однесуваше некој со мене дома и/или во школо, барем самодоверба ќе имав сега. :)

Кој не се држел до правилата и мирот во школото добивал црвен картон. Со тој картон никако не смеело детето дома да се казнува, тоа било само знак за во школо дека се погрешило нешто.

А во еден клас има едно многу немирно дете, пуштено од родителите, прво одделение е, и натерало и друго мирно дете да направат нешто и се јавиле на родителите ако не работат да дојдат и дома да ги земат дека тој ден не смеат во школо да одат, не знам што точно направиле.

Сите деца се исти, нема разлика дали е на сиромашен или богат родител, и тоа ми се допаѓа.

Дани песнички и во градинка цело време на памет учеа. Ќе ја научи одма. Неколку пати да и ја прочиташ како песничка ќе ја научи.

И на разговорот фактички воопшто не разговааа со мене. Акцентот на детето беше и со детето зборуваат. Прво неа и дадоа картички на кои пишува германски, математика, мотивација… и дс ги подредиш колку знае, јас сите точно ги подредив по категории колку знае, испадна си го знам детето. :D

На mal.ecka, TutiFuti, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Кои разлики од школо до школо.
    Кај нас на разговорот акцентот беше на стекнатите знаења и материјалот кој е поминат. Детето само се отценуваше по секој предмет, за различни области од материјата која е совладана. Само да отцени до каде е, што совладало, на што треба да де работи.
    После и наставничката отценуваше по секој предмет, до најмали детали што е совладано.
    На крајот цели, што треба да биде фокусот.

Дури им ги испринта, ламинираше и залепи во папките.
    Секој ден кога ќе ја отвори да се потсети што треба да биде фокус ова полугодие.

А не е лоша. Секоја недела имаат писмени по ХСУ, математика или германски. Или е без грешка или 1-2 грешни од можни 20-30, и одма двојка тогаш:doh:.
    Кај вас како е со писмените?
    Колку често прават, како е отценувањето?
    Да, знам ќе ја научи, редовно им даваат стихотворби. Муабетот ми беше од прв ден после распуст почнуваат турбо.

На Chantal, gjoker4e и TutiFuti им се допаѓа ова.
  8. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Мојава катастрофа е со писмените (facepalm) 3ки и 4ки во главно добива 8-|
    Не од незнаење него многу битно и било прва да заврши |( за 5 мин готов тест и чао
    Нула трпение има детето,со концентрација исто слабо стоиме :envy:
    Мислам дека живее за паузите :tmi:
    Обожава да црта (во главно карикатури некои и чудовишта (facepalm)) учителката е воодушевена битно
    И фудбал да игра...
    Се надевам период е и ќе помине...

На Chantal, gjoker4e, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Мојата еднаш една писмена предала без да погледне дека има втора страна:tmi:. Тогаш имаше разговор со учителката дека не треба да брза, дека не мора да е прва бла бла:tmi:. Беше меѓу првите писмени па и “простија” :tmi: не и дадоа отцена. Демек на старт се случувало, од тогаш и она пази и учителката проверува дали децата двете страни ги напишале оти и на други им се случило:wasntme:.
    И мојава е прва фудбалерка:party:

На Chantal, gjoker4e, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    34.021
    Мојот математиката брзо ја совлада е сега дали е наследно ( на тетка му се метнал) или имаат многу проста математика за прв клас не знам , на последниот разговор со учителката за математика кажа дека ја совладал брзо но пример тест кога правел повеќе време му требало да реши отколку на час обично кога решавал. Но затоа тестовите му биле се точни додека пак на час грешавал но не било страшно.
    Е за дојч си абер нема за читање никако не му оди . И нема навика да учи ич. Какко што вели Мари и мојот живее за паузите да трчи и лудува. :envy:

На Chantal, gjoker4e, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Да, германски е најтешко и кај моиве.
    На полугодие, зимскиот распуст, се очекуваше да знаат да читаат иако само пола букви ги имаа зедено.
    Веќе прочитани, познати текстови, супер ги чита. Ама нови, првите неколку пати, е побавна и губи желба, па дискутира да си чита познати текстови колку од редот да си мине:@.

На Chantal, gjoker4e, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    34.021
    Исто и кајј нас очекуваат дома да си ги учиме за читање, познати текстови ги чита супер исто ама ново е чувај боже па уште кога ќе каже јас таа буква ја немам учено (facepalm) да си пукнеш од маки . Се на се дали има 12или 13 букви учено.

На Chantal, Mari* и danichap им се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Исто:rofl:

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Кај нас разговорот трае 3 мин.Јас дури се нервирам дека само ќе ми каже учителката се е добро само многу збори на час и ја преместуваат.За се има насмеани смајлиња освен за мирноќа каде не се смее толку.
    Оцени не добива само на писмените има колку знае ,штом има грешка одма е средно ниво.
    Исто учителката ако нешто ја скара ќе каже јас ја карам вие ја охрабрувате и велите браво.
    Сега ќе видеме што ќе каже за 2-3 недели дали ќе оди трето.
    Инаку моето е ептен демотивирано во 1 одд прво полугодир имаше дополнително домашни задачи дури 130 напишано,а сега во првото полугодие дури 30 страни.Нормално не победи на натпреварот.Не сака да пишува да учи.Математика тешко и оди множење сега кога ќе почне делење не знам:(.

На fairy88, Chantal, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Могли чита многу течно пак...како заборавив да пишам :D
    Брзо брзо се што не чини :rofl:
    Вежба краснопис и многу и помага околу ракописот
    Математика на сила форсираме ама незаинтересирана е

На fairy88, Ava.84, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    До сега три диктати имаа по 3 збора. На првиот не беше, јас на работа, а мм болен не можеше во школо да ја однесе. На вториот 9/10 точни збора имаше напишано, едниот наместо со мала со голема буква или обратно. А на третиот 7 збора и беа напишани само со едно н наместо со 2 и имаше 3/10. Само за една буква мислам требаше 9/10 да е ама јас и реков дека се и е точно големи чуда за една буква. Renеn наместо rennen, esen наместо essen.
    Друг тест немале до сега

Дома книга не фаќаме. Јас во живот немам книга фатено, а секогаш 5ки имав, на факултет полагав од тоа што го слушав на предавање, отсекогаш сите велеа дека лажам дека не учам, бубалица нели демек не учи, а сите петки, ама стварно не учев.

На fairy88, mal.ecka, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.965
    I na fakultet li site petki:D?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    За забите(видови, делови, функции..), денови/месеци/годишни времиња, цвеќиња(видови, делови…) сетила, учеа ли вашиве?
    Мене ХСУ ми е ужас]:).
    Ептен тешки тоа зборчињата и за напамет учење и за пишување:tmi:
    64C089F3-5839-4056-AC4C-D84024147D36.jpeg 35DD6BE9-4C94-40D6-A573-D4C7F66092B1.jpeg

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    Големава штотуку почнаа множење, се надевам дека ќе има луфта малку да им легне материјалот пред делење да почнат да учат:(. Очигледно поназад се, штом штотуку почнаа, и јас се ребрам за од трето кога ќе менува школо:(.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Вакво не сум видела ама ми ги кажува по патот цвеќињата , тоа е Kroks не е Schneeglöckchen .
    Инаку математика имаат до сега 5 таблици земрно само множење.Мислам ама дека и кај нас попрво почнаа со школо.
    Последно глеав учеа вокабулар по дојч па пола од зборовите морав да ги гуглам и преведувам :tmi:. За едно значење 5 збора|(.

На fairy88, јolene, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.