Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    7.242
    Ви завидувам искрено. Баш ми фали така збиранка со луѓе и малку да се опуштам до чаша алкохол..ама онака баш како што опишуваш, на отворено, а уствари затворено и кај што не мора да трчаш по деца.

Инаку бевме во Баерн денес. На нашето прваче ми ѕирнав во материјалот истите работи ги учат со забите и растенијата. Не е само кај вас. Секако не сте од исто место. И кај нив прават изненадни тестови.

На Mumoftwo30, gjoker4e, Neda997 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    @Lianna Anna да се јави 8)

@danichap петокот доаѓа дома мојава и ми ги кажува деловите на еден заб :o значи горе доле секаде истото се учи. Ама нели ние дури по биологија имаме за заб учено? А не во прво. Или имаме и ние во прво?

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.309
    Поим немам искрено. Зборовите се екстремно тешки да се напишат, кај нас со 1-2 грешни букви од зборот пола бодови ти ги одземаат, иако соодветно си ги препознал и вметнал.
    Плус, да се прочита прашањето, да се сфати што се бара, соодветно да се вметне зборот во празнината покрај делчето/правоаголничето покрај делот од заб/цвеќе или што и да е.
    Е стварно е премногу.
    Усното набројување и јас мислам е сосема ок за прво одделение.

На TutiFuti и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    6.710
    Мајки што можам да дадам за болно грло на дете 7 години? Има во ДМ или друг маркет нешто такво за деца?

5. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Можеш прополис да купиш или има еден сируп за болно и црвено грло, со вкус на јагода е, за жал го немам веќе дома, ама да прашаш во аптека ќе ти дадат обично и само него го дават.

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Истово би го напишала од збор до збор. :D

Не би требало да може. Одморот се дели на 2ипол дена месечно. Ако го земеш цел одмор пред отказ тогаш ќе треба да вратиш пари назад.

Многу се поврзувам со луѓето. Ако си отиде шефот од работа и јас ќе одам. Знам дека без него нема да е исто. А се мисли отказ да даде, рече за два месеци ќе донел решение. Така да и јас со една нога барам нова работа… а толку ми е убаво на работа ама тоа е, живот. Можеби па нема да отиде.

Не знам како би се преселила од тука. Можеби во истово место, а друга куќа/ стан, да. Ама подалеку нема шанси. :)

Од Македонија со трчање се преселив. Од Германија тешко. :D

Колегите од претходната работа ги преболив. :tmi: За неколку дена. Можеби па само мислам дека сум поврзана. :?:

И сега тоа денес ме мачи. Наместо да сум поврзана сама со себе, јас се поврзувам со други. :drunk: Никако не можам да расчистам. Можеби па скроз нормално е.

Апдејт симпатија: сабајле многу убаво ме погледна па и јас го погледнав и му се насмеав. И пак кога ме гледа очите му светат. И толку беше. После растојание држиме и не збориме еден со друг. Пак се разбиравме без зборови. Еднаш му отидов да го прашам. Секако дека сфатив јас и без зборови ама се изнервирав зошто така без да се разбираме. :whew:

Стара симпатија: 4 месеци и 16 дена ја немам видено. Као демек случајно. Во исто место живееме и никако да се сретнеме. Не е можно значи. :@ Ми иде да излезам како од поплава излезена само за да го сретнам. :nod:

Само две симпатии имам актуелно. Да гледав телевизија или филмови сигурно ќе имав од ТВ ама вака без ТВ од реалноста ете некој колку да не е без ич.

На TutiFuti, Yowannty и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Зошто луѓето не сакаат да прават Überstunden?
    Незгодно ми е да прашам. Си го ценат времето или нешто со данокот има врска или се ценат себеси?
    За мене прекувремени саати значи само повеќе пари и ништо друго па затоа не можам да разберам. Се плаќа повеќе данок на нив? Нешто има што очигледно не знам. 8)

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.309
    Може земаат Wohngeld, KinderZuschlag или нешто слично. Секое евро плус од првичното приложено им влијае на одобрението да добијат помош.
    Втора варијанта е данокот секако.
    Ние сме 3та и 5та.
    Ако брачниот партнер драстично повеќе заработува и они се во 5та од определен момент не се исплаќа едноставно да работат повеќе бидејќи на крајот на месецот нема некоја разлика.
    И да, термини, термини, термини. Социјален живот, деца, партнер чие работно време не е флексибилно итн.

На MacenceEna, TutiFuti, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  9. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    8.023
    Мислам дека многу пати не е се во парите.Слободното време и времето со фамилија е побитно.
    Некогаш земеш повеќе,а после ги дадеш за глупости и кога видеш како да не си работил.
    Од друга страна повеќе пари =повеќе данок,освен ако не работиш недела,празник или ноќни.

Туку има ли некоја од вас одено за Амстердам?
    Сакам да отидеме до Холандија за денот на таткото.Ама цените нешто ми се многу солени.
    По 300 еу од вечер:doh:
    Паркинзите не се испод 30еу на ден,плус карти за јавен,бензин, јадење и да потрошиме таму некоја пара ќе испадне многу скапо.
    Еднаш пробавме да отидеме до таму,оти седевме во близина на холандската граница и времето не се погоди.Дожд со ветер,јадевме и си отидовме.Ама паркингот ми беше шок, за нелеци 3 саати плативме околу 50 еу.

И сега сум на две,дал да одиме или подобро да си останеме дома:D

На MacenceEna, TutiFuti и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.309
    Има 15г кога бев последен пат. Тогаш имаше бесплатни паркинзи :tmi::rofl:.
    Знам кола оставивме усвет некаде, за да не плаќаме, и со ранците на грб и јавен превоз.

На Anya321, јolene, TutiFuti и 2 други им се допаѓа ова.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    8.023
    Ние пред 2 години отидовме и ми беше шок кога плативме толкав паркинг во центар.Берлин до пред некоја година беше 2 еу саат паркинг во строг центар.Сега и они качија на 5 еу на саат.Од тогаш со кола не одиме до центар,освен недела,оти не ми се исплаќа.

Амстердам мислам 18 еу беше саатот.Сега баш читам по хотелите секаде наплаќаат,некои дури 68 еу ставиле на ден(facepalm)
    Хотел гледам надвор од центарот до 7км,не сум будала да платам над 1300 еу за две вечери]:)

Ќе погледам уште малку,па ќе видам што ќе одлучам.Овие цени не се нормални.

На јolene, TutiFuti, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.794
    I jie gledavme i epten skapo mi izlagaa matematikite, pa taka ke kombiniram so ostavanje na kola vo Essen i prespivanje a do Holandija so brz voz so unapred rezervirani karti, planot uste ne mi e konecen da vidam kako so matematikite.

На јolene, TutiFuti, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Појасно ми е сега. Јас значи во ниту една категорија не сум.
    Класа 4/4 ама данок плаќаме заедно секои три месеци
    Деца до 16:00 школо, 16:30 градинка
    Со 30 саати сум повеќе слободна отколку на работа, еве не знам што со себе
    Има многу што имаат 60, 80 или 100 саати и не сакаат ни саат повеќе да работат, па тоа чудно ми беше
    Или на работа кога викаат леле уште 2 саати до крај смена, а јас саат не погледнувам, ниту ми менува нешто дали е 1 саат или 30 минути до крај

На TutiFuti, mal.ecka и fairy88 им се допаѓа ова.
  14. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    8.023
    A toa bi vi bilo so brz voz eden den Amsterdam i da se vratis na prespivanje vo Essen?
    Nie sakame barem 2-3 dena Amsterdam.Da go razgledame parkot so lalinjata,muzei zavisi kakvi,ama Muzejot na Ana Frank mi e depresiven za da go setam so dete pa bi go ripnala.

15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.309
    Значи со мерак си ја работиш работата :party:.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    804
    И јас кога бев без обврски не сакав да правам повеќе саати, сега па со мало дете немам ни време, а ни работа :) барам работа но дали ќе најдам бог знае . Градинката е само до 1:30 ;( значи мене ми одговара фамозната смена од 8-12 .

На mal.ecka, Gosh и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.394
    Толку е Амстердам. Пред некоја година 270 евра од вечер и 150 евра паркинг за 3 дена. Сеа и да е поскапо не ме чуди. Не ти се исплаќа ни подалеку да се сместиш пошо ќе ги дадеш горе долу истите пари на јавен превоз. Не ми е далеку ни мене, некои 4 саати ама уан тајм тинг е со две деца и тие цени. :D

Кај мене градов е околу 200к и имаш паркинг на центар кај што сме платиле 6+ евра за саат ипол. :drunk: Ама превозот и паркинзите драстично поскапеа овие 2 години. Пред 2 ипол год. кога дојдовме додека ја земавме колата од Грција користевме јавен превоз и беше доста поефтино, сега е прилично оскапен, поефтино е со кола и паркинг да платиш.

Ако не ти е проблем да е малку подалеку и да не е Амстердам, јас би ти препорачала Ротердам. Мене искрено по ме бендисува а за двајца возрасни се наоѓаат хотели по околу 100-120 евра за вечер.

На gjoker4e и fairy88 им се допаѓа ова.
  18. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    8.023
    Gledav Roterdam ne me nesto bendisa,inaku deteto ne se racuna demek,ama 80 eu plus se doplaka oti koristel extra krevet.Moe mislenje e deka veke i za nego plakam.
    I jas sega ako odam i nikad vise.So deca e skapo za vakvi gradovi.A, pak mnogu nesta ne mozes da vidis oti ne mozes sekade da gi vodis.

Mesto da ucam,jas hoteli gledam:?:.Deka ne odevme za MK za Veligden i mi e dosta zdosadeno i samo gledam kade pat da fatam.

На Chantal, gjoker4e и Yowannty им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.394
    Мене Ротердам ми е топ за шетање. Тогаш погледни ги Брисел и Копенхаген. Препреубави се. Копенхаген е поскап малку од Амстердам ама по мене многу поубав. Ја ко туристички водич неповикана. :D Ама бар прошетав со мисливе. :wasntme: Ајде и јас да се вратам на работа. Чуси.

На Chantal, gjoker4e и fairy88 им се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Аплицирав на нова работа, ми се јавуваат за разговор океј, 2 до 2ипол максимум бидејќи ќе си оди шефицата. Океј.
    Одам, и вработените таму ми викаат аха океј ама никој не не извести, ајде сега ќе и се јавиме, и се јави на шефицата да ама не бараме во оваа филијала туку во други филијали и во соседниот град. Ме прашуваат можеш ли да идеш, со што да одам 10км немам во моментов автобус немам ни возачка.
    Луѓе, реални ли се или се благо речено ретардирани, со здебелен црн фонд им напишав за која филијала поднесувам, поштенски број и адреса?!?!!?!?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.