Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    Дел за социоемоционалниот развој, со кого најчесто игра, начин на игра, како се справува со конфликти.
    Дали ги има прифатено правилата и структурата, однесување при појадок, моргенкрајс, при извршување задачи.
    Посебен акцент се става на говорот, при потреба даваат препорака за логопед.
    При евентуални отстапки во други сфери може да препорачаат разговор и за проценки од ерго, физио или хајлпедагогик.
    Во глобала како и мине денот, со кого, и евентуални поедини реакции во определени ситуации доколку им паднало нешто во очи.
    Кај мене кај едно дете траело буквално 5минути, кај друго пола час беше малку.

На mal.ecka, Chantal и Yowannty им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Пред да одиш прочитај во У книшката што треба да прави на таа возраст, за да бидеш спремна. :D
    Мене претходниот пат ми рекоа требало скали да качува и симнува сам и јас реков дека не знам, дека мислев мал е за тоа и го носам во раце надоле нагоре.

Уствари сакав да и речам кај имам толку време и живци дете што уште нема 2 години да го чекам да се качува и симнува само по скали. :wasntme:

Јас некако сум навикната се да е на брзо и се јас да правам, ама од градинка што ги учат, и малиов сака буквално се сам да прави, да му отворам вчера чоколадно лижавче вика не сам сакал, се сам. Уствари добро е тоа нели, нема да чека жена му вода да му подаде. ;)

Fish House Delfin во див запад е сега нова атракција за деца, Албанско е ама вработени се Македонци, не сум ни била ниту сакам да одам ама од сликите на фб е баш уау. Не сакам да одам за да не сретнам познати. :wasntme: Ако збореше за кај нас дека нема каде ако добро сфатив. :D

Има шуми нели, и над мое село има шума, убавина, ама повеќе пати луѓе имаат волци сретнато, и уличните кучиња од село не се знае на која страна се, па секакво шетање за жал ми пропаѓа во вода. Треба да шеташ и некој позади со кола да иде за во случај на куче или волк да можеш одма во кола.

Јас селото мое си го викам Швајцарија. И ме потсеќа на Швајцарија со природата, зеленилото и убавината ама од луѓе и улични кучиња не можеш да уживаш, џабе е се.

На mal.ecka, Chantal, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    Кај мене е преку улица шумичката. Гледаме да фатиме ритам, секоја вечер, со децава и кучето, да свртиме по некој круг.

Годи и за тело и за нерви една прошетка.
    Малава има валдвохе од градинка, па утрово и нејзе пред една шума ја оставив со целосна опрема оти секој момент ќе плисне, ќе истури.

На fairy88, mal.ecka, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    7.242
    Дојдени во Германија и само за шуми зборите. Па имаат право луѓето што велат дека врска немате од животот.
    Абе одите таму во центар, по кафичи и у кафеана. На музика, певалка. Усмрдете се на цигари, да видите некој и најважното, да ве видат вас како сте излезени. Несоцијализирани некои.

Ја арна. Сум изела нешто што не треба вајда, се пукав од повраќање цел ден и ноќ неќна. Вчера бев толку немоќна што денот во кревет го поминав, а мм беше принудно болен да гледа дете.
    Прашањето ми е, што правите вие во вакви ситуации? Кога сте толку изнемоштени да ги гледате децата, а не се во градинка. Нема помош? Како се снаоѓате?
    Знам дека постои начин да ти пратат некој за помош, ам дури се организира тоа, што до тогаш?

На MacenceEna, Biljarkata, fairy88 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.375
    За ќерка ми е. Чудно дете е. Таа до 3 и кусур рака бараше да симнува и качува скали, син ми уште нема 2 ама качува сам и за рака нејќе да чуе, ко бодигард зад него сум. За симнување не му давам пошто во слободен пад му се покушаите. :rofl: Ќерка ми не се качува на повисоки слајдови на пример се плаши. Дома имам еден што е од 2-4 години значи мал и на него иде жива среќна, а мал е за неа. А еднаш лани од градинка ми се јавија дека се вртела силно на вртелешка и паднала па се исплашиле и да ја земам. Просто не ми беше верно дека се вртела стварно силно. Има малку проблем и со говор си ја гледам, сигурна сум. Ама до сеа кога и да прашам ме убедуваат дека е во ред. Баш да видам што ќе ми кажат.

Не сум видела кучиња овде сами. Ама ја не ни одам во такви шуми надвор од град кај што има диви животни, доволно ракуни имаме во градов. :D Баш зад нас има рид и шумичка и безбедна е. Со патека за шетање и вело. Со јастреби што летаат високо па и над двор ми прелетуваат Оти блиску и ги гледаме со двоглед.
    Во суштина, Германијава има неверојатно убави паркови. Средени и чисти. Со езерца, со животни, со многу клупи, разни активности и за деца и за возрасни. Е особено за викенди си има народ. Ама не ми смета.
    Мене ме враќаат германциве назад во едно убаво минато кога одевме на пикници со моите во Маврово секој викенд. Чим сонце бликне ене ги одма покрај река со ќебиња распослани, боси, се сончаат разголени, роштиљаат. Цело лето. :sun: Германкиве над мене цело време боси низ двор се.

Вчера баш ја прашував другарка ми дал била во тоа Делфин и мене ми се гледа интересно за деца и ми рече дека супер било. Има еден куп животни, деца на тоа се радуваат. :)

На fairy88, Ava.84, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Сфатив дека за малата ама и за нејзина возраст пишува таму што се треба да прави.
    А кучињата се во мое село во Мк. Улични кучиња. Повеќе пати имаат нападнато некој и едно дете дури и видлив проблем има од тоа да не опишувам во детали. И покрај се, кучиња сеуште има. Мене еднаш ме нападнаа кога трчав по автобусот и вриштев многу не ми се доближија и баш се чудев како никој не излегува да ми помогне, а село нели, мува да прелета се слуша, а не моето вриштење.
    И сега да ги прошетам децава во село и не дај боже куче да ги нападне не би си простила до крајот на животот.

Јас слики не и јавувам на социјални мрежи па мислат дека само дома седам па на периоди објавувам од кафе, ресторан, диско за деца, прошетка во Швајцарија… :rofl:

На SINOLICKA_123, fairy88, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.375
    Кај мене има опција дете до 2 години бесплатно да оставиш на чување 2 пати неделно, ако имаш потреба да одмориш, завршиш некоја работа по институции, да одиш на фризер па и кафе, само требаше бар ден претходно да се најавиш. Знам семејниот советник што ми дојде по пораѓај ми кажа и ми остави еден куп каталози, ама не можам ништо да најдам сеа за да ти кажам нешто поконкретно. Види изгуглај сигурно има нешто слично и кај тебе.
    Јас имав страшна лепенка па таа опција не беше можна за жал, како цревце исплетен со мене сегде мораше да го носам. :doh:

На mal.ecka, јolene, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Да кучињата во Мк се хорор:bandit:.Малата како се плаши и да е на 2км кучето одма вика земи ме.
    Уличка тесна едвај човек да се размини во двор 2 на 2 ставиле куче големо некое боречко не знам што раса.Не дај Боже да поминеш со главата е над улицата лае мислиш ќе те раскине:sweat:.Па мораш да кружиш за да не ти скокне лудото куче(facepalm).А куќата на полицаец и оди жали се нешто|(.Ќе научиш да леташ додека си таму:envy:.

Абдејт за симпатијата.На семинар е во Шкотска цела недела сигурно ужива.Овој пат е сам.Лани беше со шефот и шефот и кажа на шефицата дека не сакал на плажа сакал да работи во хотел, а во Барцелона беа лани.Ептен папучар еј(facepalm) .
    Сите колеги се викаме по име , ама кога збориме со колешките за него он е Herr Ш.
    Си помислив онаа недела од Herr Ш не сме добиле одамна блица/паркферштос и денес во поштата еве казна со слика од него.Да не ми недостига:rofl:.Еј како знам да урочувам значи:D.Ја гледам сликата 5 мин и си викам кој е ова бе.Не знам не го знам овој :tmi:.Кога гледам таблицата да ти бил он:bandit:.Ама со брада.Секогаш е избричен, испеглан, скоцкан.Цел спрат мириса на неговиот парфем нема шанси да не знаеш дека е на раб.Фатен кога имаше одмор пред една недела.Јас си мислам некаде е отиден со жена му и близнаците тој бил тука|(.Бре циција ни по шуми не оди:!:.Беше намрштен, изгледа жена му го изнервирала:rofl:.Тој живее баш во шума ептен убаво место:inlove:.
    Сликата и ја покажувам на колешката и и ја кријам таблицата велам кој е ова за 2 секунди кажува Herr Ш. Изгледа и нејзе и е симпатија нон стоп го коментира како е облечен ,што јади и се околу него,му има приватен број.Еднаш и намигна нејзе и од тогаш онака криво го гледам:^).
    Цела фирма се испожали како баш сега е на семинар кога имаме др недела обики за кундето тој треба се да организира.Колешката му вика што ќе правиме без тебе цела недела, а овој и вика 5 дена само:rofl:.
    Се надевам и овој пат дека ќе добиеме букети за помош околу семинарот како лани и симпатијата ќе ми го даде(fingers).Лани така до мене седеше и на крај букетот шефот ми го даде наместо тој(facepalm).Малер:headbang:.Или он ме одбегнува|(.
    Во понеделник вечерта му беше летот и си викам ако дојде на раб,симпатија сум му ако не не сум .Одам он таму и сега симпатија ли сум му,Џоки?8-|:rofl:
    Важно во пон му реков дека убаво му изгледа јадењето и мислам дека е многу вкусно.А тој финдест ду?
    Јас си заминав , а тој збори нешто , се враќам за да го разберам што да сме си ги земениле јадењата ако сакам .А јас леб и кашкавал, а тој макарони со вурст.Му реков нема шанси не сака тој сув леб:).
    Неколку пати му коментирам околу јадењето изгледа затоа се сожали да ми го даде:D.Каде германец јадење ќе дели или да ти даде?:rofl:
    Многу скржави у п.м.Сега учам салати да правам за да си го заменеме јадењето:lol:.Вчера правев компир со шпаргел салата:inlove:.
    Јас и на неговата колешка нон стоп и коментирам.Колку убави врапс прави освен што се веган со веганско месо ептен вкусни и изгледаат:smirk:.

На mal.ecka, Biljarkata, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    @Ava.84 со симпатииве не да ме заразивте. Како интересно раскажуваше. Јас само загледуваа на работа има некој убави ама некако не се осеќам така да ми се симпатии. Ама затоа минатата недела бев на уролог, кај матичната два пати по ред ми викаат бактерија и крв во урина и одам таму легната за на ехо да ме гледа доаѓа еден убав насмеан :inlove:. И ми вика ама све е супер и урината ти е во ред имаш проблем? Испадна дека за ништо сум отишла. Баш го мислев сега немам зошто да одам немам како да го видам пак. Да ми е криво што не ми најде нешто :worried:.

Кој прашуваше за кризма ако не заборавам утре ќе го прашам мм оваа недела на 5 минути се гледаме со смените. Ние детето во православна го крстивме ме прашуваа тука некој тетки како го убеди маж ти: му реков ако сакаш кај вас па на три пати да се замараме крштевка, кризма, прва причест све тоа им се големи славења.

На mal.ecka, gjoker4e, Neda997 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Среќа што не ти нашле ќе идеш за некоја недела крв да ти земат оти нешто срцето ти лупа од докторчето;):lol:

На Dancewere, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    Баш вчера му викав на мм летово да го крштеваме малиот.
    Мора да е православен и кумот, така?
    Момите се Македонија крстени, ама со четири деца ни на крај памет не ми иде одмор/крштевка да терам таму, па тука.
    Си направив цел филм, во градината, од кетеринг фингер фуд, некој коктели што ќе прави:inlove::D:bandit:.
    Има една преубава руска црква, баш тоа коритото каде крштеваат мм го има шпендувано пред икс години и има доградувано некои делови, на другар му сопругата е гркиња. Македонско/руска/грчка православна комбинација:D.

Само јас немам симпатија, се замислив кој да ми биде, да не бидам покусо, и ми текна. Комшијата од карши, барем секој ден ќе си го гледам:rofl:.

На mal.ecka, TutiFuti, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    IMG_9685.png Еве ти го бе. Овој позади мојот со тетоважи. Во Минхен ќе доаѓаат во мај околу 70 евра влез/ magic man и можеш на сцена да излезеш и да му правиш што сакаш, на пример главата по маица да ја ставиш, да те крене… :rofl:
    Па и дома кај него си била еее во шума романтика :inlove:
    Симпатија си му. И јас така кога имаше одмор викам ако дојде прв ден одмор значи симпатија сум ако не не и ете го дојде. А јас спремна, нашминкана со фризура, знам дека е на одмор ама викам сигурно ќе дојде. А јас не отидов кога бев на одмор. Глумам тешка. :rofl:

@danichap нели имавте еден комшија ама се преселивте. Овој е сега друг комшија? Или јас ја утнав хронологијата. Знам комшија од прозори што ве гледаше или така нешто.
    И баш ми е чудно како дворот ви е таков и седите во двор. Тука во ниту една куќа нема луѓе во двор и затоа си викам за џабе куќа. Дворовите се многу убави ама луѓе нема. Фактички дозволено е како вашиот двор ама германциве се ненормални така?

Последна измена: 17 април 2024
    На mal.ecka, Dancewere, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Можеби и немора, најубаво во црква да прашаш. Јас во католичка се венчавме без проблем и едниот сведок ми беше православна само крстена требаше да биде. Јас за кум прашував дали може крвно сродство и можеше ( иначе и нас прва идеја ни беше кумот венчаниот да ни биде -католик е, ама не можеше да дојде тогаш и пропадна тоа па не ни прашав дали може).
    А ќе ти крстат тука дете ако не плаќаш штоер на таа црква конкретно?

На TutiFuti и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Wow од каде ова сега.Јас имам податоци од секој вработен во фирмата па така имам и за него кај живее.Па со гугл мапс знам точно кај живее:).Кај него не сум била нема ни да одам :!:.А за децата самиот еднаш ме тешеше дека и неговите како моите нон стоп биле болни кога биле мали едно по друго дека близнаци.

Денес двајца колеги кога и да ги видам се се заедно.Одам преска кафе да си земам и само едниот .Му тече кафето.Иде другиот од вецето и му викам Марко ти си на ред вие одите секогаш заедно.
    Сега незгодно им падна и помладиот ми вика ама види ние не живееме заедно.Постариот вика да не живееме заедно.Јас им велам морам да проверам по адресите дали е стварно:rofl::rofl::rofl:.Да провериш ќе видиш дека не живееме заедно:lol:.
    Ама јас не мислев дека се пар.

На mal.ecka, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  15. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    34.021
    Кумот да мора да е крстен , инаку секоја црква со своја политика , мене пример пред 29г кога ме крстиле сестра ми ме држела оти кумата била многу стара и болна но присуствувала на крштевка , така да може и некој од фамилијата да биде кум.

На Chantal и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    34.021
    У христијанска црква би требало да може и без плаќање ма штоер да се венчава крштева, само си има ценовник кое колку кошта . Мислам дека во Св.Никола Мајнц се плаќа околу 75€ од родителите и 50€ од кумот.
    Ние нашите сега близнаци ќе ги крштеваме здравје на лето долу оти таму ни е и кумот.

На Chantal и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.789
    Ovde vo nasive crkvi e bitno kumot da jma krstenica i se plaka 125 evra mislam bese zaedno.Nie tuka pravevme.krstevka

На TutiFuti, Chantal, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Ние малата уште не сме ја крстиле.Никако да се погодиме во Мк заедно со кумовите.Планираат на гости да ни дојдат па си велам може да ги искористиме и да ја крстат:).Ова само јас си планирам маж ми ништо не знае|(.
    Јас уште имам фобија од првото крштење каде големата не престана да плака.Плус попувањето за името и така.

На mal.ecka, fairy88, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.761
    Допаѓања:
    34.021
    Леле ова за името ми е траума од дете среќа па имам кум што е злато од човек сеуште не е женет но мајка му не се меша во ништо околу име и адети , за нашиот А кога сакавме да го крстиме така сега како што се вика само го прашавме кумот може ли тоа име тој рече слободно вие ќе си го викате цел живот.
    Сега за близнациве имаме испланирано име пак го прашавме унапред дали има тој некоја желба он ни кажа вие какко сакате така.

Сега се надевам дека за др ќерка не ви имаат правено проблем за име?

На mal.ecka, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Не сме ја крстиле уште.Кумовоте никогаш не биле против.Името не е познато во Мк ама е првославно до убаво значење.Таа си го сака многу.

На mal.ecka, Chantal и fairy88 им се допаѓа ова.