Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ramonda

Ramonda Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    403
    Значи ќе ме шлогира времево,еднаш по купаќи едаш по јамболија

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Вчера ти напишав дека не е така кај мене ама не сум го испратила мислењето.
    Сабајле излегувам по долги дека облачно, само што излегов сонце пече ама викам нема шанси да се вратам. Се враќам по саат два, мијам лице од шминка и се мачкам со крема за сончање за на балкон да се сончам, само што излегов облаци, за пет минути невреме грми дожд камчиња.
    Му пишувам на мм дека жал ми е самата за себе. Слободна денес и цел ден со времето се борев. После тоа пак огреа сонце па ајде Јово на ново и за 15 минути изгорев многу силно печеше иако имав крема ама кремата не се мачка минута пред.

Вчера вежбав дома вежби од Јутуб и се ме боли. Не можам пак денес. Мм вика болело ама морало и денес. Он вежба 10 години веќе. Јас понекогаш. :D И најлонска фолија на стомак си ставив како на времето. 8)

И сега или ќе спијам или ќе вежбам. Не знам ни самата сеуште. :D

Денес и утре сум слободна. Симпатијата на работа ама среда ќе се видиме. :D Среда пак ќе го игнорирам. Петокот мислам беше на @Ava.84 и раскажав веќе :D, отидов со намера да игнорирам, и тој ден се изнаправивме муабет за музика, тетоважи, како да се знаеме цел живот. Изгледа и јас му се свиѓам. :tmi:
    И јас викам јас латино слушам и ме прашува дали знам да тамцувам и викам да, вика ете кој ќе танцува на божичната прослава и викам дааа ако танцуваш и ти… :inlove:

На mal.ecka, TutiFuti, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. laurus nobilis

laurus nobilis Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    39
    Да не знае некој колку време е потребно во просек за подигнување на македонски пасош, ако процедурата за аплицирање и сликање е завршена во конзуларно претставништво тука во Германија? Се сликав крај на март. На прашање кога да очекувам дека ќе ме повикаат за да си го подигнам пасошот добив одговор да си фатам врски ако ми се брзало...
    Има некоја членка искуство во скоро време или инфо колку трае процедурата? На страната на Министерство за надворешни стои 3 до 4 недели, што во реалност не е вистина со оглед на масовноста на процесот.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    До сега секогаш за 4 недели бил готов ама сега е вонредна ситуација. Ама до крај мај би требало да е готов. Чудно така да ти одговорат. Обично секогаш кажуваат кога ќе е готов пасошот. И во Мк кажуваат на секое.

Јас сум со пудра на лице од 6-7 мо одделение, сега имам 30 години. :D Вчера пишав дека измив лице за да се сончам и се гледам во огледало и многу симпатична си дојдов сама на себе. А читам книга Добри вибрации добар живот - Векс Кинг и пишува за маааните да си ги сакаме, дека по тоа сме единствени и уникатни… и викам најверојатно тоа ми влегло во главата и затоа се гледам така во огледало. И доаѓа мм од работа и вика не знам зошто ставаш ти пудра вика многу си убава и привлечна. :$ А стварно сум многу посимпатична ама сега не знам што да мислам, немој нешто да ми е од инстаграм што цело време гледаме мазно лице со филтри па кога го гледам моево одма по пудра посегнувам. Треба да размислам. 8) И си седам и си се гледам во огледало колку сум била јас убава :rofl: ама нема шанси да излезам без пудра. Во 16:00 ќе одам да ги земам од градинка/ школо и нема шанси да излезам без пудра. Не само пудра туку целосна шминка.

Се надевам не мислите дека сум луда со муабетиве. Само јас пишувам вакви муабети. Или што би рекла книгава уште знак на недостаток на самодоверба. Ако пишувам, уникатна сум. Некој секако ќе ми суди. Ама ај оди примени го тоа во реалноста. :drunk:

На farahfarah, Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. PepicaAn

PepicaAn Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    46
    Ти благодарам многу...извини за доцен одговор, долго не бев на форумов.:inlove:.
    За Wizzair многу имаат негативни коментари, исто глобално се лошо рангирани. Значи вистина е дека наплаќаат двојно, каснат, и како што спомена може и без карта да се остане. Ти благодарам што сподели искуство..
    Поздрав и задоцнето во име на изминатиот празник ти посакува здравје, среќа и успеси.:f::sun:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    @jovana03

Менингокока вакцина има Б и Ц. Едната е задолжителна, едната не е, никако да запомнам која, ама небитно.
    Прашањето ми е дали некој има вакцинирано со незадолжителната и дали може да споделите нешто повеќе за незадолжителната, ваше мислење дали треба да се вакцинира со неа за да може членката што ја тргнав да донесе одлука дали да ја прими детето или не.

Јас вакцинирам само задолжителни па дури и тие со каснење. Ни во бременост не се вакцинирав со ништо. Не дека се штетни или нешто ама на секоја вакцина гледам како потенцијален ризик и премногу стрес ми е. Тие што мора мора. Ама штом не мора кај мене е исто како да не постои.

На TutiFuti, mal.ecka и jovana03 им се допаѓа ова.
  7. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    6.710
    Die Ständige Impfkommission (STIKO) empfiehlt seit Januar 2024 allen Säuglingen ab dem Alter von zwei Monaten eine Standardimpfung gegen Meningokokken der Serogruppe B (MenB), die gegebenenfalls bis zum fünften Geburtstag nachgeholt werden kann.7 Mar 2024

Еве што најдов. Изгледа само Б е задолжителна..

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Проверив сега.
    Ц е задолжителна.

Ова е ново од оваа година за Б ама не знам дали е веќе задолжителна или сеуште не.

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    638
    Допаѓања:
    804
    Браво за тебе кога имаш време да читаш книга со две мали деца , мојата и кога ќе заспие постојано се буди значи 2 год е нема споено цела вечер, таман почнам нешто да правам ете ја се разбудила па оди презаспивај и така цела ноќ…
    Пудро скоро и да не користам , од како дојдов тука само бб креми или спф со пигменатција, нешто подобро немам пробано толку се лесни а кожата е природна само во подобо издание. Долго време немав ни пудри купено. А кога бев во мк и јас не излегував без пудро од дома и тоа менхетен црното , тешко пудро сега е сменета амбалажата.
    Кога почнаа вашите деца да зборуваат? Мојата е 2 год дали 10 збора кажува. Бевме на разговор во градинката рекоа за деца со два јазици тоа е многу нормално инаку децата на нејзина возраст би требало повеќе збора да кажуваат. Таа меша и мак и гер. Повторно замаараат бабите од мк дека не зборува, лани беше зошто на год не оди , нели ние сите пред 1 год сме преоделе. Ме нервираат такви коментари искрено, ме полнат со негативна енергија, многу се навикнав на самосталност на независнот и убаво ми е . И така се спремаме за мк ќе одиме , уште сега се спремам на паметување.

На Ava.84, Masnickaaa, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Малиот има 2 години и е во градинка до 16:30. Малата има 7 години и е во школо до 16:00.
    Книги отсекогаш читам, освен оние од школо де. И малава кога беше бебе, немаше време да јадам ама за книга секогаш имам време чудо.

На 2 години малава неколку збора знаеше. Малиов сега многу повеќе знае ама дека малава многу зборува и второ дете најверојатно побрзо прозборува.
    Не ме потсетувај на тие муабети како не знаела да збори, ќути корона дојде па не бевме Мк две години па раат бевме од маубетот.

Се знае дека два јазика зборува и ќе прозбори малку покасно ама и двата ќе ги знае. И првото дете поспоро е од второто. Па уште и во градинка ако не оди. Се си има свое мислење.

Ама сигурно ќе ти речат Сара на комшијата две песнички на памет знае ете ја 2 години има, а што е со Лука што вика педијатарот. :rofl:

ББ крема никогаш немам пробано, а треба, може само тоа ми треба, а не пудра.

Моиве двете на 16 месеци проодеа, сигурно дека многу во раце ги држев, така си мислам.
    Малава мешаше мак и гер до 5 години. На 6 почна или само мак или само гер. Малиов во градинка гер дома мак. Пак ќе речам дека второ дете е најверојатно па затоа побрзо.

Ама и реферат да им напишеш на бабите во Мк пак нема да сфатат и ќе почнат да тажат и плачат што не оди што не збори. :@ Вечер пред да одиме куфер спремам и мм вика баш вчера кој ќе те трпи пак три недели смрштена и напната. :D

Малава кога јаде и се гледа на камера и вика готово и свекрва ми и вика нее јади уште треба се да изедеш и малава и вика е како да јадам уште кога стомакот ми е полн нема место ама џабе. Јас и имам кажано да јаде колку што сака и да не слуша кој што збори.

Се изнапишав. 30 саати работам без мини џоб од март и мислам дека целото слободно време на светот го имам. Ми се здосади веќе. Не можам вака долго да терам.

Дури и вежбам 10-15 минути ми трае вежбата од јутјуб. :D

На mal.ecka, Ava.84 и joana18 им се допаѓа ова.
  11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    638
    Допаѓања:
    804
    Така за бабите се согласувам од камера они подобро гледаат од ние што сме со неа и само викаат Иии леле ќе падне пази ја, ќе настине облечи и чорапчиња , а ние сме поопуштени со неа и она стварно не се плаше и да падне ќе стане . И многу им беше чудно што јаде сама, па за нив тоа беше измачување, за мене измачување е за тие што на нејзина возраст јадат блендирано , но секој си знае на што мака е.
    Едвај чекам да наполни 3 год да ја префрлам во целодневна градинка па да имам повеќе можности за работа. А и проблемот со спањето се надевам ќе се реши .
    И јас почнав да вежбам но имам многу болки во половината , после пораѓај и епидурална …. Најверојатно треба да одам на ортопед не сакам да направам некој проблем и откажав вржби сега пешачам.

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Женски сте ваделе ли слики онлајн, т.е да ги пратат по пошта. Гледам DM и Rossmann имаат таков онлине сервис ама не сум сигурна дали е добар квалитетот на сликите. Ако е таков како од апаратите во филијалите, не би ризикувала. :tmi:

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Да ама избирам да ги подигнам во дм. Ако избереш точна големина сликите се ок. Јас сум задоволна од сликите од дм. За таа цена и презадоволна.
    Ама квалитетот е ист како во филијалата.

На Masnickaaa и mKdevojce им се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    638
    Допаѓања:
    804
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Од оваа бб крема имам заборавен скриншот направен за да ја купам. Кај магнолија ја видов на времето.
    Јас оваа ја користам од 1ви декември. До 1ви декември L’OREAL.
    IMG_0245.png

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Jas vadsm sliki preku app Free Prints

На gjoker4e и mKdevojce им се допаѓа ова.
  17. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    638
    Допаѓања:
    804
    За мене магнолија е закон. И оваа спф тонирана е многу добра исто од кај неа ја видов. Стварно имаат голема покривна моќ, јас имам темни подочнаци коректор не користам , немама време да барам која нијанса ми одговара . Овие си ја вршат работата. Исто и пудро немам време да барам точна нијанса .
    https://auwaldbio.de/products/labor...MIxpP9z8qRhgMV1LGDBx09ngL5EAQYAiABEgIE1PD_BwE

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.025
    Женски, ми се иде на одмор за Мк и ако идам ќе идам со авион.
    Работата е шо во Германија сум влезена со бг пасош, дали ќе мора да напраам авионска карта на бг пасош или може и на мк? Оти нели знам чим влезеш со еден пасош и со тој мора да излезеш.

19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    34.015
    Нема врска мислам. Мм обично карти резервира со мк а на пасошка контрола дава бг

20. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    252
    Јас мислам дека мора со тој што си влегла. Мм секогаш за влез и излез во Германија користи бг, а за во Македонија мк пасош. Пример јас сум со мк, и обавезно и на излез давам и виза да видат дека регулиран ми е престојот. Еднаш заборавив да ја дадам визата и одма правеа проблем.