Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.123
    А луѓе искрено се е постапено. Само за храна, производи за лична хигиена и слично ни одат месечно 1000 евра ко ништо . Мм заработува добро ама се осеќа кризата и кај нас . Неможам да ја напуштам работава иако секогаш сум нервозна ама не покажувам.
    Неможе веќе да се живее од една плата. Ова моево е ситно нешто ама сепак се наоѓа .

На mal.ecka, fairy88, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Штом ти е 3ипол треба прва да одиш. Ама така се имаш поставено. Макар што во тие како Теди зависи кој е ти е шеф. На мојот мини џоб во Woolworth шефот кажат само прва јас ама многу пати напишав дека и втора можам кога можев кога беше мм дома дека шефот беше предобар и кога навистина можам зошто да не. Шефот паднал во депресија и дојде нова шефица што имала пет деца и можела и прва втора и ме изнервира на телефон вика пет деца имала таа можела да се снајде јас не сум можела со две втора и во ист ден јас одам давам отказ таа веќе спремен отказот.

На претходната работа јас бев дел што шефица ми е жена и има деца и немаше разбирачка за мене, а на новава шефот ми е машко и сеуште нема деца ама има огромно разбирање дека можам само прва смена.

Сабајле гледам платна листа и урлаубсгелд, мислев декември ќе ме следуваат така пишуваше ама ми пуштиле и мене, и брутото ми е уау!!! И гледам надоле кога стигнав до нетото за ПЛАЧЕЊЕ бе! А данокот е знак прашалник дали и колку ќе ми вратат.

Па така малку се разочарав ама одма си викам сети се кога дојдовте имаше 0 евра плата. Ама почнаа да ми зујат во главата сите оние инстаграм риилс дека Германија само данок се плаќа па затоа се селат сите… и си викам да земам цртани и песнички на англиски да пуштам на децава со време за Канада ако одиме… :rofl:

И сето ова се одвиваше сабајле од 5:00 до 6:00 будна бев па откако главата тапан ми стана од размислување за се и сешто сум заспала после 6:00 пак и 7:30 аларм имав.

Едит: Значи ако замижиш на данокот не ми е платата мала ама жално е што на толкаво бруто имам мало нето. Не само данокот туку повеќе од 200 евра здравствено осигурување, пензиско мислам исто над 200 евра е, а што ќе ми е? Гледам и во пензија може да се работи, а вака милиони ќе ти одземат за некоја ниска пензија најверојатно.

На fairy88, Chantal, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.680
    Ние сме со една плата. Среќа што маж ми убаво заработува. Има трошоци. Се е поскапено. Да добијам офентал и ќе барам работа. Ама нешто поврзано со трговија никако. Преку глава ми е од работа со луѓе.

Во однос на осигурувањето.... Што покрива АОК? :?:

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Не ни сакам да знам што покрива. Живи и здрави да сме. :D
    Крвна слика покрива, преглед на матичен, пап тест еднаш годишно, пораѓај… исто ко Мк фактички.

На fairy88, Chantal и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.680
    Значи.... Ништо не покрива :D

Порачувате од интернет? Јас веќе не планирам. Не се погодува материјалот. Поарно од продавница ќе си купам. Маж ми е редовен муштерија на интернет. :rofl:

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Мислам дека повеќе од Мк покрива дека Мк и ехо на гинеколог и пап тест се плаќав по 200 денари на пример. Ама викам овие 200 евра месечно што ми ги одземаат за осигурување нека ги одземаат само да не треба да го користам осигурувањето. :lol:

Од интернет немам порачано повеќе од една година, за да знам точно од кога треба да видам кога последно сум објавила во Што последно купивте. :D
    За материјалот секогаш ми бил погоден. Пред да порачаш прочитај каков материјал е.

Мене ем глава ме боли од телефон ако скролам надоле, ем како наместено ми е онлајн шопинг за пари трошење. Па купувам само кога треба директно од продавница.

На fairy88, Chantal и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.680
    Јас најчесто од Њујоркер купувам. Не е многу скапо, а квалитетно. И од ЦиА купувам. :rofl: Во оној бутикот t.maxx имаат добри попусти. Си купив блуза намалена од 65 евра на 12. :D За другото што ми се бендиса немаше бројче.

Денес пак во шопинг. Маж ми вика Жено, ќе банкротирам. Му викам А твојот точак колку чини? И он одма Добро. Веќе не ти зборам :lol:

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Ние со 4 деца месечно ни одат 2000еу само за јадење, фиксни трошкови секој месец 1500еу, екстра трошкови за облека/играчки/материјали за школо/влезници 1000еу.
    Башка годишни трошкови за осигурувања, доплати за комуналии и сметки околу10 000.
    Еве, 3 коли, секоја по 1000 еу осигурување, сервис годишен секоја 1000-1200, даноци на секоја по 300-500. Кај е се останато :worried:.
    Коса ми се крева од муабетов, ај за симпатии пак да со пишуваме :rofl:.

На mal.ecka, fairy88, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.123
    Интервјуто помина во ред . Сега ќе чекам одговор , после некоја недела да се соберат од општината и да одлучат.

Инаку мм ми вика , еј ама си се спремила денес :$
    А јас денес едвај преживеав, до 11 незнаев глава кај ми е. Коса миев , се шминкав , дадов се од себе . Со последни сили се спремив .
    Малово до мене цело време . Среќа не качуваше многу тт . 38,6 највеќе .
    Сега се спушти тт .
    И така ќе со дреме дома и деновиве . И така градината уште утре работи , после споено . Како и цел месец.

На fairy88, јolene, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    34.014
    Ај да прашам за путен лист од амбасада за бебе дали треба нешто екстра документи да се има или само одиш и зиимаш путен лист и одиш за мкд за да може доле да се направат документи?

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Почитувани,
    За патен лист за бебе, потребно е:

1. Присуство на двајца родители со МК пасоши
    2. Извод на родени (германски - интернационален образец)
    3. 1 фотографија од бебето.

Документот важи 30 дена од денот на издавање.

Ама најдобро јави се или пиши мејл зависи како функционираат. Ова е меил од нашата амбасада кога правев термин за патен лист.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    34.014
    Фала јас уште чекам интернационалните изводи. Вајда до 15 јули ќе стигнат :D.
    Е сега кај да ги сликам бебињата у дм вајда ќе успеат да ги сликаат :^).

13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    7.237
    Doma TI na Bel carsav ili Tetra legni gi. Posle U DM ili u Rossmann gi pecatevme. Imaat Takov Format da izberesh..vo Rossmann poubavu izlegoa.
    Dm mozesh OD doma da Go Upload irash I da Si narachash pechatenje. Posle odish I si gi zemash Samo..Na net imash Kako Treba da izgleda Edna biometriska fotografija Kaj bebe.

Da se Zivi I zdravi. Srekja da vi nosat! Kako pomina? Se oporavi Li?

На Chantal и TutiFuti им се допаѓа ова.
  14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    34.014
    Kje pokusam sama ako ne uspeam kje probam kaj nekoj sto slika niz gradot . Fala mn

Eee jas uste od 20 april porodena iiten carski ]:) prokrvarev i 3 prsta otvorena i bebe so dupe dole uste bese. Vekje posle 5den bev ko nova isto kako da ne sum rodila 8).

На L.i.n.a.a, Chantal, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    7.237
    Ке успеете. Ние неколку дена ја сликавме. Колку помали се толку помалку мрдаат. Се ќе се погоди некоја. Вака за по едно евро ќе завршите работа. Ни бебиња да носите да се малтретираат, ни бутур. Не мора да е совршено, да гледаат напред, да им се гледаат ушињата. Да не се смее. Ама твоите секако не се смеат уште, мали се. После ќе подедитираш слика и толку е.
    Вака нешто
    Screenshot_20240529-082709_Samsung Internet.jpg Screenshot_20240529-082738_Samsung Internet.jpg

16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Ми кажаа денес на школо дека имам право БАМФ да ми плаќаат месечна карта, оти живеам подалеку од 3 километри од школото...

Е сеа прашањето ми е дали е тоа социјална помош?

Да не ми влијае на државјанството?

17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.017
    Zdravo i od mene,nemam makedonski fond na telefonot.Mojot e na popravka i me mrzi da instalirsm:D
    Ke probam da opfatam nekoi temi sto ste zorele.
    Pozapoznavanje ja poznav @Ava.84 i ona mene me poznala:*.
    Imam i dosta drugi clenki poznato.Nekoi se aktivni,nekoi ne se tolku aktivni na forumot.
    Dani ja imam poznato po decata i sto ima davano intervjua.Isto imam i edna clenka zaedno ucevme skolo,mislam deka me i ona poznala me dodala-bevme prijateli, pa me izbrisala,ama nema veza:wasntme:
    Ma eden period pronajdov reci kazi pola forum,toa koga bev epten aktivna za vreme na bremenosta.Imam nekolku clenki od femina i alogaritmot me poznal i samo mi davase predlozi od drugi clenki.Gi poznav po decata.
    Momentalno ne se dopisuvam so nikoj od clenovite na forumot.
    Simpatija nemam.Se sto mi se dopaga ednas ili dva pati imam kontakt i tolku.Posledno bese so sefot na mini jobot,ama mislam deka i na nego mu se dopagav:lol:
    Pa na intervju mi raspravase i za sinot-otprilika isto kodini kolku sinko i opsti muabeti,megu drugoto deka e i razveden^_^
    Germanec bese i epten ubavi plavi oci imase.Ama kontaktite nemavme vo zivo,oti fakturite gi prakav po poraki.Ama koga si dadov otkaz oti sum na skolo,mi kaza koga sakam moze da se vratam kaj niv i strogo mi ja otvara vratata koga izlavam.Drugarkata vika pobrzo da me napudil:rofl:
    Moze jas si mislam zamisluvam nesto drugo.
    Od kursot imam sporadicno kontakti.Do pred nekoja godina cesto,sega nemam vreme,a sekoe prijatelstvo bara nega i vreme.
    Me viknaa na rodenden na edna zena od kursot.Maz i ke pravel iznenaduvanje,ama nie bas toj vikend bevme za Amsterdam.
    Inaku na kursovite pogotovoonie koi idat od istokot se se uceni.
    Od tie sto se druzam 2 se inzineri-napravija doktorati vo Germanija,edna e menadzer na it firma,a drugata e novinar i ne znam sto tocno drugo skolo imase.

Inaku mi se dopadna Amsterdam mnogu,ama epten skapicko bese.Za setanje dva dena se dovolni.

Inaku inflacijata se oseka i te kako.Posle proagajot koga pocnav so diplomata da rabotam,mesecno so mm recisi komplet moja plata sme trgale na strana,a odevme i po parkovi i na odmori,sega nema sansa.
    Ne bi da stavam pari na strana,a cel mesec da se stiskam.

Ovoj mese epten ni se udri noz.Ja skinav gumata na kolata pri parkiranje pa mu rekle na mm najmalku 2 zadni gumi za menenje-260 eu.Ne smee da se stavi nova guma samo na edna strana.
    Isto ovoj mesec kupivme novi ortopetski duseci za site i krevet na sinko.
    Neplanirano peralnata mi e na pat da ispusti dusa.A, sinko pred nekoj den uspea da go suredi ekranot i na vtoriot saat za javuvanje vo rok od 3 meseci.
    Mene sto mi isplakaat pari dodeka ucam,napravile greska vo presmetkata,mi dale tolku malku pari sto kreditot za stanot ne mozam da si go pokrijam,pa pisuvav pregovor.
    Plus odmorot sto bevme vo Holandija.Vikam so maler ne udri...:worried:
    Dosta se zalam...se si vikam dodeka sme zivi i zdravi drugoto se ke bide po red.

На Gosh, L.i.n.a.a, TutiFuti и 7 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Од курсевите на Dein Sprachcoach Maria на инстаграм или јутјуб многу убаво се учи дома.
    До вечер 00:00 мислам Б1 и Б2 се со 30%, а Ц1 е нов со 50%. И А2 го има. А1 нема.
    Јас само Б2 го имам 35% завршен, само граматика учам, Wortschatz чат пат.

Сфаќам дека најдобро се учи додека слушаш на работа или било каде. Не учиш граматика, а после зборуваш точно. Фактички како бебињата што учат. Тоа мислам е најлесниот и најидеалниот начин.

На пример пред некој ден бонус лекција како се користи es и da ама јас тоа веќе одамна го знам. Скоро се знам ама не сум сигурна дека сум без курс. Па од Б2 сега до А1 сите планирам да ги поминам ама наназад само колку да сум посигурна кога ќе зборувам дека тоа што го зборувам е точно.

И од тука го открив Duden ама само 7 дена пробна бесплатна верзија имам исто сакав да ги напишам сите реченици што се користат на работа дали точно го изговарам. :D И се беше точно па очекувам многу набрзо да ми ја снема несигурноста.

Јас симпатијата не сум сигурна дали ми е симпатија па не пак за јазиков дали зборувам точно.

Туку за Ausprache курсот ви имам еднаш кажано исто од Мариа ама пак да ви кажам. :D Значи нешто што не се учи на ниту еден курс. Толку интересни нешта има кои треба да ги знаеш за да звучиш како да си тука роден. Омилен курс ми е. :l:

@fairy88 Што убаво се си опфатила.
    @Gosh Не знам ама јас ништо не би користела. Сигурно нема да ти влијае ама колку го тупат ќе си речеш поубаво сама да си ја купувам.

Туку за малку контрола ќе ме фатеше. Знам каде се кријат и секогаш проверувам прво па се кажувам напред ама овој пат со малата и без престан зборува и сакала мај назад да седи и влеговме нај назад и кога ги гледам од напред се качиле двајца, а секогаш се тројца жената ја немаше на одмор најверојатно хаха ама многу луѓе фатија и не стигнаа до нас и слегов ме на следната станица одма. Ми се слоши во трамвај. 60 или 100 евра е казна не знам. За бус е 60 знам и за воз ама трамвај е 100 мислам.

Одам во дрогерија да ископирам еден лист излегоа 50 листа дека немало хартија, а јас сум стигнала 7 пати рекоа после, ама ме мрзеше да им речам епа и 7 пати да сњ нњ може 50 листа и нњ преминуваше пњчататсчот да копира и отидов пи вработена викам без престан излегуваат листови па неккао го стопираше и викам не е моја вина нема шанси да платам 50 евра дали шефот ви е тука не беше ама викнаа некоја друга и ок да земам колку сум ископирача викам 1 ми треба ама ајде 3 ќе земам.
    А тој лист ми е многу важен и сега по случкава си викам немој да не ми испадне замисленото. ;(

Значи денов подобро да го преспиев. :devil:

Мм иде дома, кога мијам садови ставам крпа од доле ама сега ме мрзи се дека сум ба одмор и наместо да ги перам и сушам јас ставам нова крпа од горе и мм вика 7 крпи имало една на друга, викам како можеше да приметиш нему му се на фрлив за целиов ден. :drunk:

Последна измена: 29 мај 2024
    На Gosh, MacenceEna, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.965
    Јас добив мотивација читајќи ве да пишам во темава.. Ви се придружувам во Август, во Бајерн.
    Детето ми е полни 6 години во Август, го запишав во Мк па ќе го испишам, не знаев што да направам.. Ме мачат несоници, не знам што и како ќе биде и дали ќе се вклопи. Не знае ништо Германски, јас учам.. Си викам леле, како ќе му помагам за во школо кога јас сум слаба со Германскиов иначе сум Филолог ама други јазици у пм...
    Сменивме стан, сега го опремуваме новиот и со тоа се оптеретувам.. Одев по три месеци во Германија кај мм, носталгија ме изеде ама сеа ќе глумам силна. Претходно и не глумев си се препуштив на емоции..
    И така, ќе пишувам во вашето друштво почесто, кога се тешам си мислам во себе (Мулер, Сефора, Даглас..) (lalala)
    Најмногу ме мачи детето, нема во наше село Македонци, нема деца како ќе се одвива се тоа ама морам да пробам. Цркнав во Македонијата(wtf)

На Gosh, danichap, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Па подобро без Македонци бидејќи побрзо ќе научи германски.
    До август можеш а1 и а2 да учиш, секој ден по 10-15 минути само.
    Песни, цртани и филмови на германски и од секаде ќе влезе по нешто.

Ние сами дојдовме со бебе 1 година па во ниту еден момент не се покајавме. Ќе беше уште подобро тука да се родеше ама бг пасош стигна еден месец пред годинка да наполни и одма се отселивме.

Не мисли многу. Мислењето најмногу изморува.

Нека гледа малиот цртани и песнички на германски. Јас така шпански научив на 6 години и отсекогаш знам шпански. Имав другар на факултет за шпански се запиша па многу често наместо на мојот јас кај него одев па научив и да пишувам на шпански.

На Gosh, danichap, Kaley и 2 други им се допаѓа ова.