Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Моментално се загледав во туторијали ама уште не сум стигнала за остранување:D.

Има многу документарни на ЈуТуб за експлоатацијата и ветената земја.Жално ама секој гледа да те изду** колку може.Имаат станови мислам платено .Се беа млади дечки.

ЕДИТ: Сo полигелот не се уништуваат ноктите многу ми се допадна одма ќе си нарачам од амазон и ќе сликам кога ќе направам(poolparty).

Последна измена: 15 јуни 2024
    На Gosh и Yowannty им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.245
    Цел живот бев со долги нокти. Моите. Никогаш ги немав праено негде. Многу убава плочка и форма имав и секогаш средени. Еве 5 години сум со куси и имам изгубено осет со долги како е.

Ова полигел сум видела рилови и највише ми праи мерак, ама не знам дали можам сама со левава рака сум ко саката.

Прстот ми е за упм. Цел ден ме боли ништо не можам да допрам. :doh:

Ништо. Ќе си нарачам пилигел сеа. Не за друго, кога ќе ми поцрне овој ќе ми треба нешто да го покријам. :bandit:

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    @Yowannty
    @Ava.84

Полигелот е лесен од кога ќе се уходаш. Да си купите и од штипчињата што ги држат типсовите додека го обликувате ноктот обавезно!

И да истече нешто, ќе остраните се пред печење, додека штипчето го држи гелот на место.

Има и уште еден начин, solid nail gel glue тоа ми е следно да пробам... Нешто као полигел, али погусто, не тече толку и не е толку неуредно за обликување...
    Ми тргна денес со маникириве.. (facepalm)

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Не сфатив. За фудбалот мислиш?

Се исплашив дека се разведува па да не се заљуби во мене па проблеми да си имам…

5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Да на секој гол пукаа|(.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Кај нас свиреле со коли до 1-2 вечер ама јас спијам од 21-22 и ништо не слушам. Мм вика три пати влегол во спална и не му било јасно како може да спијам.

А синоќа Италија победила, а Албанците со коли и знамиња свиреле до 1-2. :D Они уште од 18-19 кружеа со коли големи знамиња на колата.

Туку од утре гледам во планот дека еден колега ќе е шеф и сакам да му кажам честитки и дека е заслужено. Ама дека буквален превод на германски не е секогаш ок па како да му кажам дека навистина заслужува да биде шеф и дека ми е многу мило? Можеби има посебен израз за побрзо да ме сфатат, се плашам да не ме сфати некој погрешно ако преведам буквално.

7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Морген.

Ја се изнервирав, почнав да се лакирам со стар лак, година го имам, имаше грудчиња внатре, и секундарно се исуши, ми остана во кутикулите.
    Едвај избришав, ајде друг, тој на почетокот арен, после и тој се згрутчи... Прв пат вака... Може оти на директно сонце ги правев? Нема везе, битно личат на нешто од далеку.

Од кого е, и могу е. :bandit: За кого е, и премногу е. :D

Еве сеа топам восок, бркови ќе вадам. Лумеава прашина само фаќа, се од наредна Недела, од наредна Недела, 5 години поминаа од коа ја купив и севтосав.
    Ајде, од наредна Недела. :x

После ќе јадам, ќе падне тортиља некоја, у меѓувреме ќе средувам неке документе и ќе мрчам на форумов. Мех.

Иначе,секад знам кога има некоја утакмица, оти мојот комшија увек само тогаш вика и лупа, иначе многу мирен чоек.
    Вчера тивко беше, сигурно акнал со другарите негде да гледа, уште поарно за мене, домашно барем на раат пишував.

Кај вас дојде ли лето? Еве денес пркна малце сонце, али облачно. Јас уште се покривам со поларно ќебе и јорган, од германскиве. Јес да со отворен прозор, али пак е ладничко у споредба со лани.

Ма да можда и боље вака за нас, али еколошки лошо...:?:

@gjoker4e, не знам, мислам немаат нешто специјално, стандардно ко кај нас...

На gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Herzlichen Glückwunsch, ich freue mich auf dich.

9. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    638
    Допаѓања:
    803
    И јас сакам да купам нешто слично на лумеа поефтино но знам дека ќе фаќа прашина. Многу ме нервира да се депелирам , навечер кога ќе ја успијам малата едвај чекам кревет да фатам преморена сум , преку ден ме мрзи или немам време.
    Инаку кај нас беше мирно дали помало место. времето незнам дали ќе има лето. Не е фер 100 месеци зимо 2 дена сонце :@

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Сакам да кажам дека е заслужено. Ама ако речам du hast es verdient на германски да не е само за некој лошо што направил па заслужил? Дека до сега само во тој контекс го имам слушнато. А многу ми е битно ова. :D

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Шо и да кажеш ќе те разберат

12. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268
    Pred da odam da prasam, da si prasam tuka
    Dali vo kik I Takko zaposluvaat na mini job?
    Nekoja da rabotela iskustva?

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Скоро секаде вработуваат на мини џоб. Јас во Woolworth работев мини џоб. Ако ти е за онака најдобро ти е Tedi или Woolworth, па после нив Aktion. Tedi и Woolworth e 12,40 саатница, Aktion беше 14, сега не знам дали е 14,40 дека покачена минималната.
    Искуства, никакви. :D Таму се работи само кога мора и не се издржува на долги стази бидејќи си имаш работа со ненормални луѓе. Кик, Такко, НКД секаде исто е.
    Треба да однесеш бевербунг и лебенслауф. Некаде мора онлајн, Актион на пример не примаат во хартиена форма заради датеншутц, мора онлајн.
    Отвори им ги на сите страните онлјан и ќе најдеш огласи за мини џоб и аплицирај директно и обавезно напиши за кој град за да не губиш на време дека оглас кога пишуваат за четвртина Германија им се однесува.
    Најдобро ти е Aktion дека е најдобро платено па ќе треба помалку саати да работиш. Инаку некаде за 12 евра треба 10 саати неделно отприлика.
    И без договор не почнувај никаде и договорот да ти е на 538 евра, а не на 200-300 евра договор + прекувремени саати.

На fanfalla24 и Gosh им се допаѓа ова.
  14. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268

Kako be uste 12.40 pa neli se pokaci minimalecot? Aktion ne mi se odi ima mn rabota kako sto gleam koa odam, Tedi ima edna po se izgleda sefica im e mn arogantno se ponasa prema vrabotenite, ostanuva da prasam, Kik, Takko I da na Nkd ne se setiv,,,

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Мислам дека беше 12 минимална па се покачи на 12,40 ако не сум грешка.
    Шефиците по таквите се менуваат ко чорапи па оди од време на време можеби ќе се смени

На Dea85 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Што е разликата помеѓу овие два договори?

Иам нешто слушано на вториот се плаќа данок, или?

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.017
    Мислам дека @gjoker4e сака да каже да имаш договор на полни саати, а не да те викнат како ќе им текне.Ако ти е договорот на 200 еу тогаш само за толку саати може да те викнат,другото ако има питреба.
    А, обично повеќето планираат полна плата од 536еу.
    Јас бев на мини јоб каде што мораше минимум да одработам 6 саати во месец,максимум 4(тоа им најмногу одговараше,ама јас не сакав).
    Од 1 до мах 3 дена во месец одев.
    Морав да внимавам да не се лакомам и да ја поминам границата,да не треба после да го частам финанзамтот.

Кај маж ми има месеци без работа,па седи дома и има од контото влечат саати.

На Gosh, SummerGirl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Ќе се знае дека месечно фиксна плата е 538, а со 200-300 евра договор + прекувремени може да “излажат” и секој месец саати за 200-300 евра да има.
    Ако треба кранк да пише ќе има 538 плата наместо 200-300.
    Ако објаснив добро.
    А ако сака 200-300 евра плата од мини џоб тогаш ок.
    Данок не се плаќа само 10-20 евра ми одземаа нешто ама сега не знам што точно.

На Dea85, fairy88 и Gosh им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    7.230
    Да ве поздравам од топлата мк. Љубов, сонце и слатки плодови :rofl:
    Ја овде ќе си останам и нема веќе да сум Македонка во Германија :bandit:. Има домашни краставици, многу ми е арно, не знам оти се селев :D. Сонце пука 100 степени. Се стоплив конечно. Дете мислеше аплауз у авион за него беше, оти беше многу мирна :rofl:.
    Одам преска во банка, на врата пишува работно време до 16ч. На врата во 15:45 не ме пуштија. Т.е заклучено беше.
    Вајда работа со странки нема после 15:30. Којзнае.

На фризер стандард нема слободно, овој народ овде дотеран, нашминкан, не ко дојчовци.
    Нокти не правам, не чувам, не лакирам. Не знам да се шминкам, не се фарбам, пирс немам. Никаква сум. Уствари ништо немам да кажам. Ајде поздрав :hai:

На Tajnaotrovna, gjoker4e, fairy88 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    22.955
    Сега си станала Германка во Македонија :rofl:

На Tajnaotrovna, gjoker4e, fairy88 и 8 други им се допаѓа ова.