Гош ја 7 сантима за 2 м ми фалат не ми беше високо. Обично си берев кога одев да трчам, трчав низ шума и до река и никој ништо не ми рекол ама ќе внимаваш само цвет да земеш да не кршеш гранки. Најчудно ми е ова и германците истото го правеа фарми милион околу нив тие купуваат паковано млеко од продавница. Бев кај еден фармер договорив секој трет ден по две литра да си земам. И така. Понекогаш ми фали сонхофен али тоа е. Ај да не бидам смартесс.чао
Ние со мм бевме во Deutsche Bank, а сега сме веќе 5 години во ING и задоволни сме. Онлајн си правиш конто и е бесплатно, добиваш и виза картичка. Месечно ти земаат 1е ако имаш обрт на картичката од минимум 700е или си помлад од 28 години. Плус ако предложиш нов клиент добиваш бонус и ти и новиот клиент, мислам дека 100е е бонусот.
Прво во Ратхаус - Bürgerbüro да се пријавиш дека си жител на таа општина. Ќе треба да добиеш и ИД број. Потоа здраствено преку маж ти да се осигураш. Немам искуство но мислам дека треба и во Ausländerbehörde ( таму каде што поднесува маж ти за продолжување на виза) некаде е во Ратхаус некаде е во Ландартсамт.
Царина се плаќа од лани полани над одредена сума. Парфем: Crabtree & Evelyn, Eau du Ciel од Annick Goutal. (Со мирис на липа) Банка: Vollsbank (ако не таа тогаш Sparkasse, во никој случај Postbank)
Od Germanijava izdvojuvam 1. Nema personal petok nemam gradinka za deteto 2. Od centarot za stranci sluzbenickata mi vika so fikcion na rizik ke sum patuvala, a vo zakon jasno stoi za sto sluzi i kako sluzi meine liebe Got. 3. Cekam toa nadoplati za danok, neben kosten i struja Posle 12 godini vo Germanija iskreno mi se ide da baram mesto za preselba.
Овие од центар за странци немаат блага веза од закони.Мене па ми рекоа што ќе сум го менела престојот не морало. Ако знаеш каде е подобро викај.
12 години ли си во Германија? Малку попозитивно. Како тие така и ти. Ти или мт ќе пишете кранк или ќе се смените со смени ако е возможно, ќе изведете нешто. Ние извадивме фиктион за до Македонија со кола ама никој не ни го побара никаде. Не се разбираат да, не знам зошто, посебно за ауслндери кога станува збор, можеби премногу ауслендери од најразлични држави од цел свет и за секој има најразлични закони. Па и за од една држава е различно дали е со мк дали е со бг пасош… Тоа што треба да доплатите, се дешава. И за тоа има плаќање на рати и немате никаков проблем. Можеш да чекаш прва опомена, втора па трета и таман 2025та ќе дојде и тогаш ќе направиш на рати. Ова од искуство. Кога јас добивам писма од 2022ра можат и тие да чекаат од мене нешто од 2022ра. И еднаш пишав секогаш подобро направете да плаќате повеќе за да треба да земете на крај. А парите месец за месец секако ги трошиме и не знаеме каде ама вака барем се собираат кај струја, небенкостен и раат си не се мислиш дали ќе треба да доплатиш.
Дали некоја од вас има одено на реуматолог тука? Да ми кажете дали ми треба упат од матичен или можам одма да си закажам дирекно таму?
Јас само да се искажам дека сум überfordert! Три мали настани истовремено и ќе експлодирам Не знам зошто толку се потресувам И сите три убави се ама ете Едвај чекам да помине се Да дојде 22:00 и се поминало Па и не е можно се во исти ден да се погоди ќе скренам мислам
Ако си платиш на приватно, не ти треба упат. Ако не, матичен амин да даде треба. Здраво германки од Македонија, многу сте тивки бе. Ние се вративме, нормално со вирус, сите тројца. Едно лето да не одминеше барем. Некоја коронка имаме, ама нели веќе не е страшно. Дома сме со инхалатори, парацетамол, умкалоабло и пази био црвен кромид за спиење . Смридиме сите од кромидот..ама тоа е. Дете до сега не ми било болно, поима нема што го снашло. Јас дополнително и со цистит се вратив и на слепо сама се лечам со антибиотици, со една година поминат рок, ама ги погодив фала богу. Инаку препишани од доктор во мк, на маж ми пред две години кога имаше корона. Да не се фрла де за џабе ли се давало пари. Ме мрзеше да барам матични, а тука секако ќе ми пишаа антибиотици, па вака се излечив барем. Уште тоа ми фалеше покрај вирусот. Дете ли да гледам, на доктор ли да киснам. Детево преку телефон го прегледаа нормално. Друго немам што да кажам, освен дека овде се уште не ми е дома. (Мемоарите на Џолин и потрагата по дом) Топло барем надвор. Хаос во станот. Кај се во кутии, нема мебел, а и тој што го има па, ова само оди и вади растура од кутиите, отвара комоди, вади фрла на сите страни . Дај боже само во градинка да го земат, оти станов неуселен одма ќе треба да се реновира. А тек почнува. Друго поима немам кој ден е. Да нарачаме мебел нешто, да подзаличи местово колку толку и да почнувам да правам нешто, вака не ја бидува.
Абе бев кај матичен и му кажав да ми даде упат, и ми вика е како така без причина ќе одиш на реуматолог. Викам иам јас причина, дај ми ти упат. И ми кажа дека не бива. Да сум си закажала сама.
А не е доволна причина тоа шо ме болат зглобовите и кичмата на секоја промена на време? Или треба да ми се скршат коските за да ми даде упат. Многу гаден човек беше овој. Прв пат одам кај него, го земав за матичен ама ќе барам друг. Цело време ме зјапаше во цицките и ми се смешкаше. Да не сакал да му го испушам за упат ебаго.