@TutiFuti сваќе да пробаш со Schlag Sahne.Aма да бидам искрена од неколку пати што сум мешала само последниот ми успеа.Ако ја премутиш сранува како течна.Може па ти се мајсторка јас со се мешам
Ха ха мајсторка нема што.Ќе пробам нареден пат обавезно кога ќе се решам да правам мм ме пофали знам дека лаже ама ај ќе му верувам. Те што излезе од мојот обид малку повеќе на млеко удара ама ќе прекара. Спојлер: Торта
@JollyGirl , најчесто од Амазон си порачувам јас. Најпозната платформа во Германија општо за се , еве гледам се продаваат и книги на англиски е https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-english-books/k0 Ќе напишеш во кој град си и од таму ќе ти покаже резултати Во Берлин и Минхен знам дека се наоѓаат книжарници со книги на англиски на продажба, не сум сигурна за во помалите места, но ако не ти е тешко пробај да читаш книги онлајн. Еве во групата за која прашуваш ти одговарам па се надевам ќе надополни и некоја друга форумџика.
Читам онлајн имам многу симнато, ама сакав и за поклон да купам најдов на мапа поголема книжара па деновиве ќе барам таму. Се надевам ќе најдам Инаку фала за предлогот. Зависи како ќе бидам слободна периодов па може до Минхен ќе отидам. Ако не најдам овде кај што сум би требало таму да има или може Франкфурт Само чудно ми падна некако...немаат на англиски Ај си викам да прашам за секој случај Фала инакууу И темава ја имав видено дека постои ама ја заборавив.
Многу добра емисија за здравството во Германија. https://www.ardmediathek.de/swr/player/Y3JpZDovL3N3ci5kZS9hZXgvbzExOTI4MzI/
Мајки во Германија ве молам за мала помош. Како оди проверката за признавање на дипломите од нашите државни факултети, економски поконкретно. Дали треба во МК нешто да се поднесе или дирекно во Германија се поднесува? Немам никакви информации, па било каква информација или помош би ми била добредојдена. Фала ви многу
Дирекно во Германија. Ама мора да се преведени кај официјален преведувач признат од државата. (можам да ти дадам контакт од мојата). Инаку низ линковите подолу ќе ја најдеш листата на признаени преведувачи, ме мрзи да барам. Од мене совет, за да заштедиш на трошоци. Отиди прво во Агенцијата за вработување и побарај си термин за академско советување. На тој термин точно ќе ти биде објаснето што документи ќе ти требаат и постои шанса да ти бидат покриени трошоците за преводи и заверки. Барем на мене ми ги покрија трошоците за преводи и нострификација и ми беа понудени дури бесплатни обуки и коучинг за средување на св и мотивиционо писмо/ тренинг за прв разговор и сл. Кај мене беше признаета дипломата, само предуслов беше јазичен сертификат. Зависи од професијата потребен е различен јазичен степен. Исто можат од агенцијата за вработување да ти помогнат со јазични курсеви и испити ако е потребно. Ама пак зависи од тоа колку твојот кадар им е потребен во моментот. Ова во случај ако си веќе во Германија. Ако не разгледај низ линковите доле https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/ https://www.kmk.org/zab/zentralstel...r-auslaendische-hochschulqualifikationen.html https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/hochschulabschluesse.html
Majki kade go preveduvavte internacionalniot izvod za prijava na novorodence vo Makedonija nikako da svatam zosto internaconalen izvod treba da se prevede pa da se zaveri na notar
Колку време се чека од кога ќе поднесете барање за во градинка? Постои приоритет на примање на пр. ако двајцата родители работат и сл.?
Зависи каде си, ако е мал град веднаш ќе ви најдат место. Ако е голем многу потешко иде се. Поднесовме пријава кога се роди добивме место за од година и два месеци. Информацијата дека не прифатиле ја добивме за 5/6 месеци од апликација при тоа идевме да го разгледуваме градинките нон стоп бевме активни. Тоа го ценат овде. За од три години градинка ќе аплицираме викендов. Интернационалниот од Германија го бараат со апостиле доле кај нас. Тоа е печат од суд и секоја покраина има различен суд. Пребарај на темава имаме конкретно пишувано како се бара. А зошто нашите бараат? Нив никој никогаш нема да ги сфати. Не се труди да ги сфаќаш само имај се кај себе. Не се нормални затоа.
Ти благодарам, јас конкретно за Берлин се интересирам. Не сме уште заминати, но во процес сме и мора да се распрашам уште од сега бидејќи ако нема кој да го чува ќе треба да работи само сопругот додека најдеме градинка.
Во Берлин е платена градинката од државата и навистина е тешко до место да се дојде. Веројатно еден ќе биде со детето додека се снајдете. Пребарај на нет има и Tagesmutter функционираат на принцип мала домашна градинка со 3/4 дечиња. Дадилка би ви била скапа за почеток. Евентуално мајка/свекрва на три месеци да ви чува дете. Апликацијата за градинка е онлајн на сајтот на градот. Ќе ви бараат детали сместување, адреса, банкарска сметка итн. се тоа прво треба да се среди па потоа. Кога ќе дојдете ако се одложи процесот на чекање ќе идеш во општина и ќе бараш од нив да ти најдат градинка.
Аплицирањето во Берлин за градинка е дирек во градинка.Нема онлајн.Се дава име и презиме на детето и од кога сакате да почне со градинката.Уште одма кажуваат имате или немате шанса.Аплицирајте во повеќе градинки што ви се во близина.Зависи од среќата и има многу улога дали сте вработени.Ако сте вработени имате предност, ако сте џоб центар ќе си почекате.Обично одат по листите и најчесто брат и сестра имаат предност.Јас мојата ја пријавив додека бев трудна и тоа на почетокот па местото го добивме кога имаше 13 месеци.Значи скоро 2 години сме чекале.После си вадиш китагудшејн и го носиш .Се плаќа околу 48 евра месечно за градинката. За Тагесмута можеш да одиш преку Југендамт и таму да најдеш овластен неговател-ка.Исто и тоа е платено од градот како и градинката.
Уф ужасно многу се чека. Ништо чим се преселиме одма ќе почнам да барам место, а додека добиеме најверојатно ќе ја искористам алтернативата со негувателка. Ти благодарам за информациите.
Од искуство и Хрватите бараат преведен интернационален извод.Ни објаснија дека морало така. Ваљда оставштина од екс ју,само трошоци без потреба.
Преку амбасада не ни бараа нас преведен да е изводот. А и функционира преку амбасада да извадиш пасош за 2 месеци мислам беше готов за разлика во Мк амбасада што нема шанси да извадиш пасош.