Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    Има тука луѓе со мажи Германци или знам луѓе на кој што им доаѓаат баби и дедовци на помош.
    Јас конкретно работам 50% на минатото работно место работев од понеделник до петок до 13 и правев прекувремени па за распуст бев слободна. Сега работам по 6 часа дневно работам прва кога мм е втора па секогаш има некој дома. Работам и викенди некогаш, а и втора сум два три пати месечно(кога мм е прва), тогаш се разминуваме за два саати па или оди кај другар на гости или кај девер ми. Мене ми беше секогаш септември најубав за одмор и поминати гужви и пониски цени. Сега нема повеќе. Плус преку зима сама со синко за 70 евра имам летано на недела дена. Лани побарав од шефицата да ми даде два викенди еден до друг слободно таа недела од пон. до петок секако не работев ете ми 9 дена одмор во мк. Сега зошто ќе почне во школо и нема да може да шетам кога ќе ми текне плус ќе оди на хорт па ќе можам повеќе да работам втора можеби ќе зголемам за почеток на 60%.

На joana18, fairy88, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.121
    @gjoker4e па еве од денес се на распуст децава , ај големите можат да се чуваат сами . 12 и 10 годишни , можеш сами да ги оставиш . Сум ги оставала да. Ама имам и едно од 3 години па мора баба му да доаѓа овие две недели.
    Работам сега секој ден .
    Или кај пра бабата ќе ги оставам , до нас живее . 90 годишна е ама може да им најде крај . Ќе го занимава малово .
    Сега неможе со него надвор да оди , само дома до нејзе да седи . :wasntme:

На mal.ecka, joana18 и Chantal им се допаѓа ова.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Немаме зимано кујна , ама сега кога го опремувавме станот шетавме по останатите продавници и за монтажа на некои работи ни бараа големи суми они да дојдат и да монтират, и се сами си склопуваме дома , среќа не стигнаме до развод :D затоа што стигаа сите ствари безвезално обележани или ич, за проспект па да не збориме опис на ниво:envy:

за кујни како што видов нешто околу 1000€ па и нагоре бараа зависи до модел , материјал.

Од xxxlutz , momax најдолго мислам се чека достава 3-4 недели минимално , а знае и дупло да биде два месеца на големи ствари, они некако најхаотични со достава ми беа
    Поко и отто од 2-6 недели ако немат на лагер одма , Јуск икеа и они се тука некаде. Ова од мое искуство со доставите сега , од Поко една работа само за нецела недела ни стигна.

За монтирање болје сам да се бара монтажер , или некој што се разбира па да склопува , ама да е со сите нерви на број , да не излезат вишок делови или во отпад :D

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Кај мене од 25ти јули се на распуст. И јас имам одмор три недели, мм има четири недели, шестата недела школото организира да одат децата на вработени (за прв пат годинава, значи среќа имам), петтата недела петок и сабота ќе работам, два дена слободни, и два дена јас ќе дојдам порано од работа, мм ќе оди покасно.

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.298
    Многу се скапи монтерите, да.
    За во куќата ние целосно се опремувавме, среќа најмивме човек да монтира. Тоа што оставивме за сами, ситници, уште се пакетите во подрум:tmi::D.
    Конкретно за кујна со приступачна цена барам во моментов. Таа што ја зедовме за дома ми е скапа за од таму повторно да нарачувам. ИКЕА како најбрзи, во смисол се на лагер си реков да видам.
    Иако онлајн планерот што мајсторев сега сама, испадна и таму над 8000еу. Со транспорт, монтажа, 10 000ќе фати.
    Не се толку ефтини како што мислев.

Важно ми е да не се чека со месеци и они да монтираат :doh:.

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Roller nie kupivme za vo edniot stan max do 7000 bese so.montaza soliden kvalitet i na rati bez kamata.

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.298
    Колку долго беше испорачката?

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.241
    @danichap кујна не, ама спална зедовме таму. Пред 3 години немаше опција монтажа/или се чекаше долго од нив. Ама има апликација каде што го пишуваш местото и ти вади монтери најблиску до тебе и така ги контактираш и се договарате.

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.298
    Супер што сеуште преку нив може монтажа.
    Лани кога нарачував детски соби и плакари не упатуваа на еден сајт сами да ангажираме.
    Вака поедноставно ми се чини, кога на лице место за се ќе се договори човек.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Mislam 8 nedeli bese odevmw tamu ja crtavme smetavme

11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.017
    Кога почнат децата на школо е поскапо не само заради распустот.Летови и хотели им е речиси дупла цена за распустите,ама и децата се пораснати.Не се исти трошкови со 2,6 или 10 годишно дете.На првото не плаќаш ни лет ни хотел(само некоја минимална такса).На вторите можеби имаш среќа со попуст во хотелите(иако кај некои од 6 години се наплаќа како за воздрасни-како кај нас сега во Хрватска за деца од 6 се рачунаат како воздрасни и комплет се плаќа).И веќе 8,9 години си плаќаш речиси се.Значи ако си имал две деца во градинка си плаќал минимално.Две школски деца ќе те одерат.
    Нека се живи и здрави децата,ама тоа е поентата дека се шета повеќе со мали деца и надвор од распуст.
    На мене кујната ми плаче за менење,до сега сменив само електроника.Само кога треба да бирам меѓу одмор и кујна бирам одмор:D
    Во Македонија ќе ме означеа параспурка.Одам по одмори,а дома не реновирам.
    Еден познаник од Македонија зборел со маж ми дека немало потреба за три баклави да се плати 2000еу во Турција на одмор.Гледал како една фамилија исто од Македонија отишла таму на одмор.
    Не дека он нема пари,вози камиони,а живее во Македонија.Човекот многу е штедлив и има поразлично мислење, зборел со тие пари ќе реновирам дома.

Среќа во поглед трошење со маж ми си одговараме и играме на картата еднаш се живее.
    Дури маж ми троши повеќе од мене и јас сум "поскржавата" од нас двајцата.Сакам да трошам,ама и да имам некоја пара на страна,држам пак некоја средина:wasntme:
    Затоа сум директор за финансии дома.

На Chantal, MacenceEna, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    И кај нас и кујна за менување и врати би сменила ама ни тоа е баш итно, ни па ќе се заврши со 3000 евра што ќе ги потрошиме за одмор.
    Еве сега се форсираме да завршиме со кречење и генералка пред одмор па да си продолжиме одморот за два-три дена.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    34.012
    @Yowannty видов дека си во покрајнина Хесен. Вака мојот е роден на 17.07 . И кога беше во градинка на 5ипол г. Ми кажаа може со полни 6 да оди во школо или ако сум сакала еден ден во неделата да го водам во школо као од сабајле до кај 12 а после од 12 до 2 (до 2 беше во градинка) да го носам во градинка пак и да си го земам од таму.

Јас прашав дали мора да оди во 1клас или Она како предшколска во школото тие ми рекоа во предшколска веднаш ги одбив и им реков доколку не е морално може да си остане во градинка . Тој лани тргна на школо со 7г и скоро 2м и воопшто не се каам што не го пратив порано. Бидејќи беше повеќе созреан и нема потршкотии за учење. Малку е мрза но се на се супе се вклопи од август здравје почнува 2 клас.

Така да пообро нека ужива во градинка. мојот имаше во склопот на градинката таа година како еден час во неделата пишуваат цртаат учат бројки букви како подготовка но ништонпосебно . Таа последнаа година лани после корона се изнашетаа однградинка и ден денес вели.
    Мамо јас уживав во градинка и подобро ми беше таму сакам пак ]:).

На mKdevojce, Chantal и Yowannty им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Не знам дали знаете дека на страната на МВР и ние може да провериме до каде е пасошот правен во амбасада. Викам ајде да пробам и пишува Пасошот е во процес на изработка. :D

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Пасош кога правиме во амбасада, пасошот во Македонија се изработува па го праќаат во амбасада или тука?

16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Мислам во Мк го прават па го праќаат пак тука.

17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Колку одприлика чекаш веќе , ние ако не решиме да заминиме до мк месецов , ќе треба тука да го правам и со надеж готов дека ќе биде до пред декември :?:

И ме интересира со истечен пасош ( малку ) може ли да се патува со кола , со причина да наведиме дека мк ќе му го правиме ,
    има ли опција нешто од амбасада тука да земиме , што имате спомнато некој документ или тоа е за друго :?: Не ми се јасни многу овие работи :tmi:

18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    ako e istecen paten list vi treba

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Со патен лист од амбасада. Важи 30 дена. Бесплатен е. Потребни документи ќе ви кажат кои се. И со истечен пасош може.

Ни еден месец мислам дека нема поминато, рекоа максимум 2-3 месеци. Отсекогаш беше еден месец ама сега дека сите прават пасоши па затоа може да е малку подолго. Ама јас верувам дека и овој пат за еден месец ќе е готов.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    Ne e besplaten patniot list, 30 evra e.

На Poppins и gjoker4e им се допаѓа ова.