Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    46
    Документите од тука ги праќаат во МК, во градот каде што си живеел т.с ти е на адреса. Таму за да не ти стојат на биро подолго, убаво е ако имаш некој да провери дали се стигнати и да ги одобри. Потоа во Скопје како и за цела Македонија ги изработуваат и ги праќаат тука во Амбасада.

2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Фала ви женски :f:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    Дечки многу сум тажна. Ми треба совет како да постапам. Кога го запишувавме во школо синко можеше да пишеме три деца да бидат заедно во ист клас. Јас пишав две, он беше напишан од три деца ( третата мајка имаше некој проблеми незнаеше дали ќе оди девојчето оваа година или следната па затоа не ја пишав јас). Сега стигнаа документите сите деца од градинка се во еден клас само синко во друг, само едно дете се уште чека документи. Јас незнам како да постапам. Има уште еден другар од друга градинка што ете незнаеме уште кој клас ќе е ама сепак тој и да е со него си има други другари од градинка што ќе си бидат заедно. Сабајле плачеше кога му кажав дека се во друг клас девојчињата, му реков чекај незнаеме Матијас кој клас е он плаче и вика ама не сакам со Матијас (малце по закачко е он, ама и за него незнаеме уште дали ќе се заедно). Како би постапиле вие да се јавам во школо? Јас сум со план да чекам до утре да видам и Матијас кој клас ќе е и ако не знаеме никој да се јавам и да прашам мислам не е фер само моето дете да незнам баш никој првиот ден. Или може е ок ама јас моментално сум многу тажна и лута се осеќам дискриминирано:D;(:punch:

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    IMG_1316.png
    Зошто ја сакам Немачка. :)

Моиве деца инаку Künstler-in се. Од градинка вчудоневидени дека малиов на 2 години знае да нацрта кола и црта цел цртеж на кој објаснува дека има невреме, човекот трча накај дома, јас имам чадор. На сликата се гледа јасно само кола и дожд ама и секоја друга чкртаница ја објаснува што е.
    А малава црта и бои пепа пиг фемили на пример како вистински да се. Сите цртежи и се уау нацртани и обоени. За приредбата таа сите букви ги правела.
    Кој би рекол дека уметничко семејство ќе имам. :D

На fairy88 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    По правило и сестри близначки ги делат во различен клас. Нели од мал се учи се па така и самостојност и дека патиштата се разделуваат на луѓето во животот. Ако не научиме од мали, после е потешко во животот.
    И јас напишав кои деца ама не и кажав за да не очекува дека ќе биде со некое дете и на крај испадна со едно дете од истата група и тогаш и кажав кога стигна писмото дома дека ќе бидат во исти клас.
    За ручек и одмор се сите деца заедно. Сабајле заедно чекаат за да влезат. Не е дека ќе биде многу далеку.
    Ама ако веќе имал очекувања најдобро прво одма прашај во школото, кажи дека е малку чувствителен и дека воопшто не сака во школо дека со тоа дете се долго многу добри другари. Можеби ќе ти речат дека и друго дете сака да се смени и таман ќе ги променат. Сигурно има и друго дете бидејќи не може да се склопат толку многу деца сите по наша желба.

Уште кога беше малава во група од 1-3 години во градинка, кога одат во поголемите групи, секое дете оди во различна група. Уште од тогаш бев тажна ама гледам дека децата немаат буквално никаков проблем. Ни тогаш имаше проблем што нема познато дете, ни во школо што децата се во друг клас. Малиов исто.

Ама проблемот е што веќе имал очекувате дека ќе е во исти клас па мораш да го исполниш. Јави се одма во школо. Ќе го сменат. :l:

На fairy88 и Chantal им се допаѓа ова.
  6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    Искрено не тоа проблемот очекувањата туку буквално сите деца од градинка се во еден клас само моето во друг, чекам уште последното дете да каже ако и он е со другите стварно не е фер само моето да е одделено.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Кај нас се сите деца поделени. И колку деца фактички се во еден клас од истата градинка? Кај нас само по 1-2 деца максимум 3 се во ист клас.

8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    Па 4 девојчиња се заедно, две деца одат во друго школо и моето е и тоа што чекам да каже дали се заедно. И вака моментално како е излегува сите се заедно само моето е само.

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Прво си замислив 20 деца ама си викам не е возможно. Тогаш сигурно Матијас е со твоето. Значи чекај да дознаеш за него каде е па тогаш ќе видиш што како. Ако е 4 девојчиња таму и 2 машки ваму, поделбата е ок.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    И јас мислам така иако тогаш стварно нема потреба да пишуваме со кој сакаме да се во клас, зошто испаѓа дека моето не доби никој од напишаните( наша несреќа се пресели детето) а другите добија барем по некој. Плус синко го имаа пишано две од девојчињата.

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.298
    Лани средната беше ставена сама во клас, никого не знаеше.
    Имаше уште две деца од нејзината група во градинка, тие беа заедно.
    Јас не ни знаев дека може да си бираш, мајките знаеле, си кажале машкото и женското заедно да бидат.
    Одкако се поделија класовите ми пиша мајката ако сум сакала да се јавам во школото за мојава да биде во класот со ќерка и.
    Си помислив ако толку сакаше да бидат заедно ќе си кажеле при упис:tmi::rofl:. Реков не фала, така требало да биде, си ја оставив каде што е.
    На мојава сеедно и беше.
    Кај нас е другиот петок последен ден на школо и ќе добијат цојгнисе.
    Поминаа сите писмени, барем тоа, последна недела без тестови да се.
    Баш да видам што реферати ќе пишат во цојгнисе:worried:.

На mal.ecka, fairy88, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.684
    Малце се потсмирив, ќе видам како ќе бидњ и по другите градинки, некако сабајле ептен изоставено се осетив плус он се расплака кога реков ќе видиме може со Матијас ќе си ( детето е баш закачко и зошто нема други другарчиња се лепи со синко). Незнам каква ни е среќата, ете можеби подобра наставничка ќе има ќе си најде другарчиња ама го замислив прв ден сите со некој он скрос сам…

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Тогаш подобро да е и Матијас во клас со 4ти девојчиња.
    На жената најмногу што се дружам детето и е со немирно дете во клас и нејзиново до сега 4-5 пати црвен картон добило и еднаш и се јавија ако не работи да дојде и да го земе дека со немирното премногу глупости направиле.

Самиот крај на градинка/ почеток школо е емоционален за родителите.

Колку сакав четвртоците да сум слободна дека симпатијата е секој четврток слободен и еве ме денес слободна. :D И што дека… :?:

Четири саати средувам/ чистам стан. Огладнев. Ретко чувствувам глад инаку.

14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.121
    @Chantal искрено глупо е ова со делење на деца , каде сите таму и твоето . И јас би се почувствувала глупо , ко вишок . Ама гледај позитивно , твоето ќе има шанса да запознае нови деца , да започне нови пријателства . Плус и другарчињата од градинка .
    Моево (второ) дете го префрливме пред почеток на прво во друго школо , се селевме тогаш. Па и до денешен ден си има контакт со другарчиња од градинка . На сите роденденни , наши нивни се викаат . Со останаа тројка од градинка . Плус сега заедно можеби ќе учат во гимназија .
    Кога почна во прво во новото школо , беа 8 деца од селово наше. Он беше нов дојден , се прилагоди брзо и овде . На почеток имаше од некои деца како доминација , демек ти си нов, ама се наместија коцките . Сега има од секаде пријатели .
    Не се мисли ич , така требало да биде . Знам за дете е глупо тоа делење ама секогаш ќе има така делби .

Кај ќерка ми во средно сега во 6то исто ќе се мешаат класовите , па се пишуваа кој со кој да бил во клас . Па девојчињата ептен , тешки карактери . На ќерка ми и викам , ич да не се секираш , ќе си најдеш нови пријатели, отворена си .. лесно е .

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Мислам дека 100% Матијас е со нејзиното и поделбата ќе е таман 4 женски таму, 2 машки ваму. Ако ставеле 3 женски таму и 2 машки и 1 женско ваму тогаш ќе испаднало дека женското е делено. Ако е Матијас таму, а нејзиното тука, ќе испаднало дека машките се поделени.
    Ама ако и Матијас е таму тогаш треба во весник да ги пише.
    @Chantal Не можеш одма да прашаш дали М е со твоето?
    Мислам дека Матијас ика цел ден. :D

На fairy88, MacenceEna и Chantal им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Кај големата во нашето школо се погоди само едно девојче.Ама не се погоди со неа.Ние се погодивме со комшиката.Хорор мајката сите ја мразат уште со кој не се скара.Среќа што повторува комшичето па сега нема да се заедно од 3то.
    Мојата си запозна друго девојче и со него по цел ден е надвор и супер и е.
    Мојата вчера доби оцени тате е задоволен мајка никогаш не е ,ама со тоа што мајка и беше и е уште во тешка депресија добро е и толку што самата успеа.Пак сум горда на детето дека само успеа трето да биде.

Едит: Каде е @Biljarkata ?

На MacenceEna, danichap, fairy88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    8.624
    Повторува одделение девојчето?
    Колку години е за 3то таму, 9?

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Ние, три деца, отсекогаш сме биле оставени сами на себе, дома ниту ни имаат речено да учиме или да напишеме домашна, камоли па да учат со нас. Тројцата секогаш сите 5ки.
    Па затоа не сфаќам кога некој учи со децата. А колешка ќерка и 15 години значи завршува најверојатно ако добро сфатив и по цел ден заедно учеле кажува колешката и положила ќерка и се.
    Јас додека не ми речат од школо дека детето има потреба од помош нема шанси да седнам со неа. :$ Плус не сум во депресија. :D Така да немај гајле, може и само детето. Немој случајно криво да ти биде или да се чувствуваш виновно дека во депресија па не си можела со неа да учиш.
    Веќе знаеме дека најважно е да се живи и здрави и дека уличното школо подалеку ќе ја однесе во животот. Сигурно има некој талент или нешто што ја влече и да се посвети на тоа и не мора да седи над книга и да учи математика на пример ако не и оди и не ја сака.
    Ако почнало на 6, трето е со 8. Ако почнало на 7, трето е со 9. Исто како Мк. Ако е родено јули август почнува на 7 години.
    И прво одделение многу деца повторуваат. Дека тука реално е оценувањето.

На MacenceEna, SummerGirl, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    8.624
    Значи исто како во Мк е со годините за прваче, не смее покасно од 6-7 да тргне.

Реално барем е да, кај нас пола школо треба да поновува така. :D

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Комшичето повторуваше прво.До сега 5 деца повторуваа од кога тргнаа прво.Мојата прави 8год овој месец

На SummerGirl, Chantal и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.