Здраво. Ми треба една информација, дали во моментов има некој кој прима Wohngeld и Kinderzuschlag да сподели инфо околу примањата. Поточно ме интерисира за 4 члено семејство, колку нето е лимитот за да добиваш Wohngeld. Знам дека овде спаѓа и ќирија и ред други работи, но ми треба чисто инфо отприлика околу примањата?
Ви Благодарам многу на сите. Среќа имам неограничена виза па немора да се замарам и за тоа. За понудите од АА аплицирам на сите што ми ги праќаат, но не секаде ме викаат на интервју. Тие што не ми одговараат а има можност да ме примаат давам само објаснување зошто. Инаку аплицирам и на други раб.места. И на почетокот на месецот и праќам на мојата бератерка каде се сум аплицирала дали сум била на разговор итн. Веќе 1 год сум , претходно работев . Правев и курс преку нив.
@joana18 само со лесно и со убаво да ти помине бременоста, да сте здрави и живи за пари не се секирај, не е тоа Македонија. Ако си со европски, аплицирај си за социјална помош. Ако не си, ама не сакаш германско државјанство, исто. Ако не, ко што кажа @SanelaS, вохнгелд, киндерцушлаг... Земи вработи се било каде ќе те викнат, не кажувај на никој дека си трудна. Не се замарај. И да не најдеш работа, земи пикни се било каде за миниџоб негде барем,да заработиш нешто додека можеш. Некоја кујна, каде има и на рака. @arontt , можеш да одбиеш, али мора да има зашто. И мораш секој месец минимум осум пријави за работа да доставуваш, каде они се јавуваат да проверат дали стварно си аплицирала. @AngIv изгуглај wohngeldrechner и твојата покраина, сама да си израчунаш. Сегде е различно, и зависи од многу фактори.
@joana18 нека ти е со лесно и живи и здрави да се гушкате со бебето. Мене ми се случи да добијам отказ само што видов позитивен тест со големата.Уште не бев на др да потврди.Пошто фирмата имаше безбедносен проблем не отпуштија сите вработени. Кога отидов во АА и и кажав на таа одговорната за мене ме посоветува да не барам работат и да си седам дома трудна и демек никој нема да ме вработи и да си учам Б2.Така направив иако ми беше досадно па ми се пресмета пола година за елтернгелдот од што работев. Со второто пак имав неограничен договор и демек ништо никој не ти можи оти ова е Де, јас си добив отказ по елтерн цајтот, изговор ме заменил со други 3 и немал место за мене. Не бев ни 2 сек тажна ниту се секирав одма најдов работа и сега сум во familienfreundliche Firma.Нема пари што ќе ме натераат отказ да дадам.Мене ми се битни шефоите кои се луѓе приземни и достапни за разговор. Значи се се средува најбитни сте вие со бебето ,Господ помага секогаш.
Де де кажи си и симпатијата не се срами. јас сега ќе му понудам утре во 2:00 да дојдеме кафе да пиеме Секако дека на крај ништо од моите намери ама ајде По рамо ме пипна, не знам дали значи тоа дека му се свиѓам само наоѓа прилика да ме пипне некаде
Абе овие Германци ни р од романтика ни ништо Само работа и истите гаќи ги носат (од оние 3 за 100) Од сабајле сам е и му викам да дојдам и јас и ми вика ок да дојдам порано ама еден саат после него кога и друга колешка ќе е тука. Не бе наместо да искористи прилика он се плаши да не го изедам изгледа ццц Да му нацртам па нема да сфати Ама ај подобро така да не прерасне мојата авантура ( во мозокот) во шпанска серија
Ве читам постојано, никако да стигнам да пишам. @joana18 честитки, со лесно. Малце по малце, се ќе се среди Им се ближи роденден на моиве мачиња, немам идеја што да носиме во градинка. Треба да е некое суво колаче, без преливи и чоколадо. Лани носевме Madeleine, па да сменам годинава
Hallo aus Bayern Да се пофалам стан најдовме многу брзо, со две платни листи од мм кои патем не ни ги побараа за увид, без шуфи и такви ствари. Значи само Selbstauskunft му пративме. Значи се е можно ако се сака. Пресно сум дојдена. Деновиве ќе одам за пријавување во општина и за Аок исто ќе видам. Дали освен пријава на адреса и Аок треба на др. место да одам? Со Еу пасош сум, планирам сама работа да си најдам така да мислам не морам да одам во Arbeitsamt. Identifikationsnummer имам од претходно ко бев студетка како Au pair тука, тој важи истиот мислам или треба друг оти сега сум со друг пасош? Ве бомбардирав со прашања посабајлечки. Ама изгледа само јас сум активна моментално.
@joana18 со лесно. Кога ќе се пријавуваш на адреса земи го идентификациониот број со тебе и кажи им сега дека имаш друг пасош ( мислам истиот останува ама можно е да треба да променат податоци во систем). Ако бараш сама работа не ти треба арбаитсамт. И со среќа во новиот почеток.
Да мора прво фсп па Бе па виза. И најверојатно сите тие што молчат имаат бг пасош па затоа немаат потреба после хоспитација да се враќаат па да одат пак назад. Ова зборев со директно жена што работи во амбасада. Не е туку такво инфо.
Baram sovet sto da ponesam za zastita od sonce odime na odmor, pa malku sum zbuneta, Faktor da kupiv, Sto ako maloto povekje mi podizgori ( se razbira ke vnimavam no od voda tesko izlagame) , Sirup za tt kupiv, paracetamol i uste sto da zemam za nedaj boze. Vi blagodaram
Годинава првпат купив од Росман некое масло со спф што се распрскува за на глава, баш од причините стално сме во вода. Мада сега сонцето и не е толку силно и страшно ко што беше во јули. Инаку спф 50. Ако подизгори ќе си купиш таму кисело млеко, подобар лек од тоа не постои. Друго, зависи кај одите- средство против комарци и против убод од комарци не е на одмет, дезинфекција на ранички за недајбоже , ханзапласти.
На колешка и се свиѓа мојот симпатија и сега ми се јавува да ме праша кој бил на работа фактички за да знае симпатијава дали е од 12:00. А јас до 09:30 и не го видов, а она да го види после. Нефер нели? Се надевам дека кранк ќе пише. За мене па никој не знае освен мм и цела фемина дека ми се свиѓа. Толку сум затворена што ништо чудно ни тој што не знае. Морам некако подиректно знак да му дадам. Ама како? Ако е директно ќе значи крај е на секое поле, дека природата на машките е да ловат. Ама денешниве мажи може сакаат ловени да бидат. Ништо ајде да пишам пак на Гугл како да му дадете до знаење дека ви се свиѓа… Не можам да се помирам со тоа да не му се свиѓам. Ќе мора да отидам до работа демек сум заборавила нешто.
Може парите од пензиско осигурување да се повлечат? Има некој инфо? И кое е фактички пензиско како да пишам на Гугл? Ми излегува deutsche Rentenversicherung ама не знам дали е тоа едно за сите или како
Хало хало, многу ми е мило што има и нови лица на темава. Така некогаш да раскажете и некоја приказна, не само да прашувате нешто. Како нас, гледате ние се си кажуваме. Освен Шантал, она става лајкови ама пишува еднаш во три месеци и тоа најчесто да ме исконтра. Свашта значи. Кога ја читам @gjoker4e се прашувам од каде бе толку слободно време со две деца. Од каде? Па и на работа екстра да отишла, ој диос мио. Или ја многу сум бавна, или време не знам да си организирам или се и е до газ, нека каже формула се да се постигне. Може па у село треба да се преселам. И така, кога ќе немам избор толкав, нема време да губам за глупости. Вака сабајле во Едека не ми се свиѓаше брокула, отидов до алди и убив саат ипол време, а мислев за 10 мин ќе завршам. Мене едно одење до центар ми е 40 мин со јавен бе. Се некој воз касни. Бус ми е на секои 10 мин до с бан, а пешки сум за 15 мин. Ако го испуштам бусот, не чекам нов тргнувам пеш и така. Точак мора да си купам. Пошто циција веќе позната, на старо гледам. Ама 450 евра еден е што ми се свиѓа. И приколка толку. И сега дали кола да си земам или точак ми е. Кола последно изгледа во октомври лани возев. Точак пред поима немам колку години. Пред 4 изгледа. Не знам ни дали знам да возам уште. Јавен превоз ме нервира инаку.