Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Здраво. Прв пат ќе патуваме со кола мк-гер. Ме интересира дали оставате бебе/дете подолго во седиште? Сакаме ноќе да патуваме, смее ли бебе 8 месеци да леже 10тина часа во транспортер? И дете 3год во седиште?

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.322
    Најпаметно е да тргнете преку ден и ноќта да преспиете некаде. (Од искуство)
    Максимум 2 саати смее во транспортер.
    Јас малиов 3 години има сеуште во раце го држам. Седам назад во средина.

Тука и двајцата се врзани во седиште и јас седам напред ама за накај мк и назад не се во седиште бидејќи патот е долг. 8 месечно секако не смее повеќе од 2 саати. Кога имаше годинка на два саати застанува не и правевме пауза иако не ни беше во седиште ама чисто од претпазливост за свеж воздух и за скоро 48 саати стигнавме Мк со нашите паузи.

Ние првиот пат мислевме дека е најпаметно ноќе да тргнеме и испадна дека најлоша можна варијанта е тоа ама можеби секој со своето искуство. Ноќе е и тешко за возење дека темно и ноќта е за спиење секако.

3. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Сакаш да кажеш на 2 часа застанувавте некаде и излегувавте од кола? Јас до сега не сум возела дете/бебе надвор од седиште и неврзано, многу ми е ризично така...

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Ако веќе не преспивате некаде на пола пат најдобро било тргнување 02-03.
    Отспани неколку саати, кафе ќе не освести и сме тргнуваме.
    Деца секако одма ќе презаспијат во овој дел од денот.
    Уморот иде после 10часа вожња, тогаш таман е ден и е многу многу подобро одколку уморот кога ќе те наваса навечер, касно, оти наутро си тргнал.

Кај мене деца нон стоп биле во седиште, нема вадење. Тоа знаат е правило, дека мора да седат, и функционираме исто како тука низ град.

Бебе во транспортер со мали паузи на неколку часа да се смени пелена и да се извади/истегне. Ништо страшно.

На mal.ecka, Chantal, Antebellum и 2 други им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.322
    Да ама не смее повеќе од 2 часа во седиште и мора да застанете или ако сакаш да продолжите да возите мораш да го извадиш од седиште ( што не е ок нели). Сепак 8 месеци има.
    Можеш и вашиот педијатар да го прашаш што совет ќе ви даде.
    Моиве здравје од наредна година ќе се врзани обавезно. :) Тука се секогаш ама до Мк е вечност и јас без каиш сум. Малава кога беше помала не можеше во кола да се вози (сега може). Сега малиов не може, на првата кривина му се лоши. Секое дете различно.

На mal.ecka и Heleny им се допаѓа ова.
  6. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.623
    Јас како и увек у 5 за 12 данок ќе плаќам, утре последен ден, и нели секако им е паднат системот, не можев на Elster да се пријавам со Aufenthaltstitel, па се снајдов преку SteuerBot. Вика 2 евра сум требала да доплатам, оти лани бев долго на боледување. Мме.

Нејсе, на тема цигани и муџахедини, мене не ми е јасно шо упоште ги примаш коа не доаѓаат од држави што не се у рат? Па и тие, нека бегаат у државите со кои граничат, а не кај шо е лежи лебу да те јадам.
    Еве баш гледав околу 2000 македноци бараат азил годишно, све на изволте. И од коа ќе изградат куќа тука со парите, ќе ги качат у авион, и плус 1000че ќе им даат и ќе ги вратат дома. Абе милина, а ние глупачи поштено со виза ќе сме работеле.

Друго, јазик, школо, работа, све што е ауслендерско, две шанси макс за учење и работа, после за уши со све партали не у Авион бе, у тоа воените хангари и депортација, дезинфекција, дезинсекција и дератизација од кај шо дошле.

Ако имаат 10000 долари да даваат по чоек да ги шверцаат по камион за да дојдат у Немачка, да си ги прчат тука, слободно можат и дома да преживеат.

А па да не праиме муабет као само се жалат нешто, те пари не им дале, те немало веќе број и термин за у Ауслендербехоре, па зашто морале данок да плаќаат а не работат, па зашто не му издале Aufenthaltstitel, него ли само fiktionsbescheinigung, оти начукал 35 години у гзот и на две години тука, еден ден стаж нема, па бератерката му се сипала. Не можел на одмор у Авганистан да оди, па жена му пиша боловање сама отиде...
    Ми пукна филмот пред недела две, само цркаат данок данок се плаќало, ден немаат работено, па со кои пари седите вие дома здрави прави, ко мисири ќутат...

И после Ausländer raus, па секако дека raus, ја Македонка не би ги пуштила, не па Германка да сум...

Еве, фала ви на нервозава, решив аусбилдунг у Auslenderbehorde да правам... Без заебанција. :inlove::l:8-|

На fairy88, Yowannty, јolene и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Ние имаме 10тина часа возење до првата дестинација, остануваме таму на одмор една недела па продолжуваме уште 1000км до Келн.
    Не возиме директно мк-гер.
    Затоа мислев поаѓање кога ќе заспијат, најмалку стресно би било за сите. Ова со 2 часа во транспортер знам за новороденче, ама пак ми е мисла и би правеле 2-3 паузи да ги вадам...
    Се надевам ќе презаспиваат без проблем, зашто сигурно ќе се расонат:nod:

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.498
    Допаѓања:
    22.842
    Јас па се чудам како купуваат од тоа скапото злато кога не работат, секој ден фул се арапските и турските златари.
    Ах, да, заборавив.... они работат само на црно, шверцаат дрога :rofl:.

На danichap, Gosh и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    33.746
    Во Мк нешто на вести подслушнав дека Мк била втора на листата со најмногу депортирани од Германија, прва Косово или Албанија рекоа не заслушав точно. Не разбирам како може азил да бараат|(.Важно да дојдат во Де.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    8.682
    Ние на три саати од прилика правиме пауза да се истегнеме па и бебе кога беше отприлика така беше може една пауза повеќе правевме од обично. На автопат не би ти препорачала никако без појас на тие брзини. Мислам не е страшно и три саати да е во седиште по 15-20 минути пауза ќе правите ќе се стигне не е секој ден толку долго во седиште.
    @Ava.84 ние летово во хотел во хр, хотелот полн деца само две си шетаат од маса до маса малтретираат другите гости и келнерките родителите чил, мм вика или се Балкан и или Италијани само на наши им е ок твоето дете да малтретира други луѓе и да е ок зошто е дете, Балканци беа.

На Yowannty, јolene, SanelaS и 3 други им се допаѓа ова.
  11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.784
    Spored mene najpametno vi e da trgnete okolu 2/3 nokta sekako ke prezaspijat pak pa po 3 h prvo budenje i vadenje od sedistata, i potoa na 2 h pauza i razmraduvanje.Podolgo od 2 h ne e preporaclivo da sedat.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.322
    Има некој чистено кревети и тепих со машината од дм?
    Во Октомври имаме термин да ја земеме па ќе ви споделам како што. :D Онлајн се прави термин по ново.

13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.498
    Допаѓања:
    22.842
    Каква машина, дали може да се купи и колку пари е? :D

14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.119
    Може да се земе на користење , мислам дека се остава капар или слично . Се купува само средството за читање од нив . После кога се враќа машината , се добиваат парите.
    Инаку немам искуство.

На gjoker4e, јolene и Adidas888 им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.498
    Допаѓања:
    22.842
    Јас сакам да купам ама незнам каде има, гледав на тик ток за едни како правосмукалки шо се ама со вода внатре и со нив се чистат и теписони и кревети. Незнам како се викаат и незнам кај да ги барам, ако знаеш за кои зборам ти се молам пиши ми.
    Исто и за другите, ако знаете, пратете ми линк.

Дома имам теписони нови, ги имам ставено неколку пати и толку беше, ги извадив, оти децата ного лом праат и не сакам да ги извалкаат. Исто и креветот во дневна сакам да го сменам, имам кожен а сакам да земам со друг матетијал а не зимам оти ќе биде извалкано и неам со што да го исчистам :D

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.119
    Screenshot_2024-09-01-16-51-33-72_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Сигурно на оваа мислиш . Ама 2 илјадарки за правосмукалка , не би дала . За тие пари ќе менувам почесто теписони :D

Па како сака нека чисти. Плус треба да имаш простор за да го сместиш сите делови , вода да менуваш , да сушиш .
    Ај тоа тие застапниците се многу досадни ..
    Една колешка на золвата , незнам кај и текнало на мене , ми бараше број , сакала да ме види (Аха , сакаше да ми подметне презентација )
    Ја одвив.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.498
    Допаѓања:
    22.842
    Искрено, незнам каков беше тој дел, ама делот со кој чистиш е таков како на сликава. Ама од нет не ми се порачува, ако има на друго место да одам да го видам и да го купам арно.
    Screenshot_20240901-170219_Chrome.jpg

18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.842
    Допаѓања:
    40.119
    Мораш да го купиш од некој претставник . Нема директна продавница . Како Кирби кај нас што е .

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    8.682
    IMG_3499.png Јас ваква имам друг модел неможам сега мојата да ја најдам околу 250 ја земавме пред две години два три пати годишно софата и тепихот го поминуваме и топ е како нов кога ќе го исчистиме.

На Ava.84, Masnickaaa и Adidas888 им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.498
    Допаѓања:
    22.842
    Од каде?