На 10 часа возење застанете бар 3 пати. Доволно е. Се препорачува максимум 3 часа во транспортер ама овие релации не се чести па ништо нема да биде и на 3 ипол. Ние секогаш возиме за надоле и назад. Деца обавезно во свои седишта и застануваме прилично често. Моите немаат проблем да се рассонат и да заспијат брзо после тоа пак. Секогаш тргаме околу 6 попладне, така ни одговара.
Dali nekoj imal iskustvo da patuval so brod t.e da krstarel edna nedela , desetina dena i kakvo e vaseto iskustvo. ?
Многу е скапа да се купи, а вака е бесплатна. Секако не треба многу често да се чисти така. Можеби 1-2 пати годишно генералка кога се прави. Оставаш капар 200 евра и мораш средство за чистење да купиш од дм околу 20 евра. Ќе сликам пред и потоа ако не заборавам. Лесно ви е вас. А јас секој ден на истата мака сум. Не знам каков знак да му дадам утре. Две недели има одмор во октомври, две недели во ноември… ќе мора нов симпатија да барам за тие четири недели. Маска на лице ми е на дневен ред. Па вежбање. Денес јадев чипс и крем бананчиња па треба пет дупло повеќе да извежбам. Немам ништо паметно да кажам. Не се чувствувам како 30. Како 25 да имам. Не знам каде со овој памет.
Ќе те потсетиме. Баш ме интересира како ќе биде и искуството и резултатот. Јас пред две вечери стругав на рака, ем раце ме болат, ем пак не е исто ко да го переш со машина. Ама погледнав за термин, имаше за две недели од прилика. Па викам кој ќе оди да ја земе, да ја враќа. Па свекрви овде ќе бидат, се нешто ќе промрчат. Вака нека дошлака малата квалитетно, па ќе чистиме напролет убаво теписи. Тој спреј за теписи што е, врска нема. Вчера купивме точак. Супер е. Зачуван, речиси не возен, само постар модел. Ама супер лесно вози. Многу сакам вака ко ќе ми се погоди нешто. Денес скоро па цел ден возевме, сега гз и нозе ме болат. Додека вратам кондиција ќе потрае. Ама градов, измислен е за со точак. Среќа пријатели дојдоа, па нивната приколка ја донесоа, и малата си се изнаужива и си дремна на крај. Сега уште приколка за малата и седиште да и купиме и може цела есен да се возиме.
Ние вчера се вративме од Мк. Се одморив само кога бевме на одмор. А во Скопје цело време наваму натаму. Многу патувавме за назад. За влез во Унгарија чекавме 3 и пол саати Ни ја проверуваа и колата. На децата им здосади па почнаа да се жалат. Маж ми за грев. Само он возеше. Јас немам положено. Другата година размислувам дали да одам за Мк. И маж ми си купи точак (во април). Половен. Во продавниците скапи се. Ама му стои за украс. Само два пати го возеше. Му викам Точакот е многу убав украс. Ми вика Ме мрзи да го возам
Za priem vo gardinka bilo potreben nekoj dokument od maticnata doktorka, nikoj nisto ne mi kaza, za kakov dokumnet stanuva zbor? Dali bez toj nema da ni dozvolat? Ednas bez vakcini sega bez dokum, auuu ne se normalni
Potvrda deka deteto e zdravo, a test obicno mislam deka se nosese na prviot den vo gradinka i se plaka od 5 do 10 evra.
Треба да закажеш преглед кај матичниот педијатар, да го прегледа детето и да ти даде потврда дека е здраво. Се плаќа околу 10 евра.
Оваа потврда што ја кажувате е за од 0-3 или од 3-6? И во сите покраини ли треба? Нас тогаш само за импфпас ни рекоа, не спомнаа за потврда ништо.
Не е насекаде, си кажуваат од градинка ако треба. Малово денес во трета градинка почнува, до сега во ниедна не ни побарале таква потврда. Импфпаас во сите, во последната и Хефт од У прегледите бараа.
Bevme na razgovor vo gradinka osven za vakcinite za drugo ne kazaa, sega koja zena i da ja sretnam, leleee nema da ti go primaat bez toa pa neli bez vakcina ne gi primaat, Ako e bolno sigurno nema da go nosam, Inaku pokraina Hessen sme
Што му е денес на времево. Многу грми. И врне. А таман мислев да пазарувам. Денес на ред е чистење. Децава уште оваа недела се дома. Помалиот син седеше во седиште. Му вика на татко му Тато, јас не сум мало бебе. И големиот треба во седиште (според возраста), ама се извлече со висината.
Претпоставувам дека е секаде различно. Кај нас ја бараат за сите возрасти, од 1-6, заедно со импфпас само на упис. Зборувам за NRW.
Ние ја имаме зимано таа од ДМ правосмукалка и ок е перевме еднаш гарнитурата но веќе не се исплати да ја перам синко пукна даска скокајки и сега чекаме некое подобро време за нова сега во моментот не сме во можност. И да теписони перевме исто но не е тоа тоа као доле у Мк кога ќе ги испереш со црево со вода сосите адети Па брзо после перењето ги заменивме со нови незнам дали имате Medipax некаде во близина турска продавница со предобри теписони и покуќнина. Последниот пат на попуат 200x240 тепих убав земавме од 250 на 89 € џабе . Сега за кај синко два земавме 160x200 по некои си 40€ имаат често акции особено за нова година и по 5€ стази се наоѓаат.
Ама што толку паники. Големо чудо, ако треба ќе идете на преглед и готово. Како кој знае која филозофија да е. Па и лелле. Баш поубаво, ќе го прегледа доктор детето уште еднаш и онака У прегледи се поретки како растат. Кај нас сега на вакцина само што ќе ја слушне, уши и тепература се проверува и толку е.
И ние сме хесен. Кај нас јас ја земав таа потврда од тоа што рекле казале и кога ја дадов у градинка кажаа нема потреба туку дека им е битна само ММР .
Леле бе визз цените. Пред некое време кога гледавме за свекрвите, овие после 20 септ беа по макс 50 евра. Сега гледам по 150 во правец. Плус такса плус седиште и куфер ѓавол ипол.
Колку покасно толку поскапи.Виз од нас оваа година доби 4000 €ефтини божем. Јас бирам мени за големата во школо.Имат нов доставувач на храна и менито е од модернево време.Само не знам дали големава ќе јаде вакви чуда пошто дома не готвам вакви чуда.А државно школо каде пола се бегалци кој ќе им јаде тофу само да знам.Па сега си викам ќе си најдам некои јадења и ќе барам рацепти па ќе си направам план за овој месец.Ама што никој нема да јаде не знам.Важно јас нема да мислам. Ех колку e полесно со симпатија да се замараш отколку со јадење @gjoker4e .