Мсилам дека е во данокот кога се враќа повеќе ли враќале а малку одбивале. Нешто не знам а за 3/5 демек можно било и да враќаш дополнително нешто. Ќе видиме на мм рекле од март ќе почнало со поднесување на документи и ќе му кажале колку ќе зел или можда врати .
Јас знам дека ако едниот има значително повисока плата подобро е тој да е 3, а тој со помала да биде 5. Кога се тука негде со платата најубаво е 4-4 да бидете. И да на 3-5 веројатноста да враќате данок е поголема додека на 4-4 не.
@gjoker4e само ако разликата во плати ви е поголема се оди 3 со 5. Иначе е 4/4. Ние сме од прв ден 3/5 и никад не сме вратиле данок само сме земале на крај на пресметка.
А ние едниот работи др не. Мм зима солидна плата. Но тој едно време беше 1 класа мислам ние лани мај месец дојдовме и он смени на 3/5 и нешто као демек он се водел цела година 1 така му рекле од таму.
Ние па враќавме годината кога бев бремена, дури и лани додека земав елтернгелд. Едниот пат баш многу ни дојде да враќаме па ни стигна и за следната година однапред да ни одбиваат по 200 евра на 3 месеци за да не ни дојде После одеднаш таа сума. Следната година бератерот се јави во финансамт да им каже да прекинат дека повеќе не работам. Ми рекоа да сме биле 4-4 немало да враќаме. Добивме назад годината кога дојдов јас зошто работев само пола година не цело време и за предходната година дека сме биле во брак ама јас не бев тука па за тие месеци од стапување во брак додека дојдам тука доби назад зошто бил класа 1.
Како мислиш одговор? На самата пресметка од штоер одма бератерот ни кажа дека ќе враќаме ( незнам на мм можеби ну кажале подетално) ама јас мислам дека беше дека 3-5 даночна група бевме.
3/5 е ако едниот неработи. Класа еден е кога е сам синг, штом сте се пријавиле овде како семејство одма го префрлаат во 3ка. Не советуваа и нас во финанцамт штом се вратам на работа да ја смениме во 4/4. Сега баш ја правевме пресметката за лани во елтенрцајт и пак сме 1000ка плус за зимање. Не знам како ви испаднала така да враќате, али се случува. Моја другарка за првата година како мед сестра вработена со преку 3.300 бруто плата врати само 400 евра на крај со штоербератер. Просто да се чудиш. Ние првата година кога дојдовме вративме преку 3000е ни платија и за преселба од мкд овде речиси 2000е со штоер бератет. Не знам како им одат пресметките навистина чудни ми се се немам детално заинтересирана.
Мајки, дали знаете дали одењето на заболекар од најмала возраст е задолжително или само препорака? Само во градинка што ја прегледуваа досега еднаш и сега на 3 и пол год. уште еднаш и не била досега конкретно на заболекар. Знам моја грешка. Ја носев мк кога ќе појдам. Но последниот пат мк на контрола имаше расипано, но не успеавме таму да ги поправиме, па ја однесов овде на заболекар. И сега стои на плавата книшка само тоа дека беше прегледана во градинка и сега на 3 и пол. Можи ли да ми прават некаков проблем затоа што досега не сме биле?
Зависи од покраината.Кај нас во жолтата книшка има дека е воведен задолжителен секоја година како U1... Ние скокнавме една година и не ни направиле проблем ниту сме добила опомена или потсетување. Ништо страшно може да ви дрндаат малку на заболекарот како е битно и ова и она, а може и не Туку како е бебето?Колку направи ? Дадата како го прифати?Напиши некој пост во мајчините да видиме како е со 2 деца па кураж да добиеме другите
Повеќе му е како препорака не е како у термините, никој нема да те гњави зошто не било. Последици само од Кранкенкасето кога ќе ти треба за протеза или неков друг захват може да ви речат платете си сами. Ние превентивни прегледи покривавме, вие не ги искористивте. Прв заб прв преглед и потоа два пати годишно. Тие во градинка се контроли од државата организирани. Нема ништо да ти прават али носи си ги на редовни контроли знаеш и сама за нивно добро.
Да ве прашам како може да се дојде до Гартен ? Каде се аплицира и колку се шансите да се најде во близина на живеалиштето?
Мислиш на градинка така? Оди на страната на градот има онлајн да го пријавиш детето во три градинки (има мапа) најблиску од тебе. Ако не добиеш одговор за две недели детето за рака и право во општина да ти најдат место за градинка.
Ние аплициравме демек дирекно у градинката ама ништо, уште немавме информации повратни. А во септември аплициравме, туки за градина бавча ние што викаме сакав да прашам тука во близина имаме гартени многу ама нз како да аплицирам.
Иди остави им сиви директно или на нет пребарај ги по име како се викаат и аплицирај. Јас би идела директно добро утро јас барам работа имате ли нешто слободно? Плус во градот во кој што си царува балкан така сигурно ќе се разберете на не/германски.
Точно дека царува балкан ама знаеш штом те видат балканец одма се прават Шваби со тапии. Нема везе тоа не ми е провлем јазик толку мн ако не се разберам на германски на англиски сигурно . Фала ти
Ако збориш англиски без никаков проблем иди и побарај работа, остави сиви и телефонски број. Со гаранција ќе им треба за сезонава. Имаш право за балканците и остали, поголеми џерманци од самите џерманци се искомплексирани будали.
@Ava.84 @FreeMind ви благодарам мн за одговорите. Ми олесна многу. Повеќе не ја правам истава грешка и со првото и сега со второво. @Ava.84 што и да кажам сега не е веродостојно, бидејќи сум со помош, прашај ме по месец дена како е Ќе пишам поопширно во мајчини
И ние сега скоро ја однесовме прв пат не ни рекоа ништо освен да ја носиме секогаш кога ќе имаме ние термини за да се опушти
Ај некој искуство или информација да сподели. Колку време пред истек на странски пасош, може да се оди во Мк? Најдов инфо, вика вака- За влез на странец во Македонија, патната исправа треба да е важечка најмалку три месеци по планираниот датум на заминување на странецот од нашата територијата/ Ама ова од портал ми е инфо, не знам релевантно да најдам од институција. На малата и истекува пасошот во Јули, сакавме во Јуни да одиме, ама да не ја вратат. Јас имам и МК пасош, таа нема.