Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. PepicaAn

PepicaAn Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    46
    @gjoker4e Ti blagodaram mnogu..Islreno mnogu me iznasmea :D:D mi trebase nasmevka vecerva...

Jas vo Freiburg nemam odeno no ako e staro i kako sto go opisuvas ne veruvam deka lesno bi se prilagodila..Do sega (vo poslednive 20 godini) ziveam vo golemi gradovi kade se e modernizirano i odlicno funkcionira, megjutoa Freiburg mi izleze kako neocekuvana prilika vo momemntov i edinstveno sto znam deka e ne e mal grag. Najmnogu me plasat mesta koi se mali i nerazvieni, odnosno mesta kade po 19h nema nikakva dinamika i zivot. (vo ovoj slucaj i mene bi mi se placelo)

Za kriminal, mislam deka cela Germanija strada od kriminal i ne samo Germanija, sosednite zemji se isto. Mislam od golema mera e i vo koj kvart covek zivee. Imav priliki da bidam vo razlicni kvartovi i od kvartot mnogu znaci kako se dozivuva gradot.

Nemam ambicii za Porsche iako vo Germanija ne e nisto posebno, sekoj vtor ili tret vozi, ne se smeta povekje za luksuz. Zalosno e sto Audi, Porche, BMW (zboram za poslednite serii) vozat samo 'trgovcite' a znaeme koi. Sekako ke napravat brzi pari, moze i za godina dve. Mene vekje vakvi slucaevi voopsto ne me zacudivaat, se iznagledav eden kup iskreno. "Najsiromasni" se Romite koi i taka vozat visoko budzetni koli (30K) a nie ne ni postoime na listata na imotni. Taka da ima totalen disbalans vo opstestvovo i mnogu izvetopereni karakteri, za zal maloumnite profitiraat 200K, intelektualcite rabotat za 2K.

Kakvo e tvoeto mislenje za Karlsruhe? me interesira bidejki nemam iskustvo, a isto moze da e opcija.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Не знам.
    Кај нас и за 30 квадрата некој знае да бара 900€ . Така да поима немам таму како е.

На PepicaAn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.971
    Допаѓања:
    36.182
    Што сакаш таков град тогаш Фрајбург ќе е за тебе. Јас се гушам во такви градови. Мојот град треба да е широк. Да има широка улица па тротоар широк па пак некој дел па после згради и кога одиш горе да гледаш големо небо. :D Ете џокерче кои амбиции ги има во животот. :D Најважно ми е горе небото на големо да се гледа. Да има растојание помеѓу куќи згради. Ме сфативте мислам. Ама сепак да не е село туку да е град и да нема стари градби типични германски е тоа не го можам јас.

За Karslruhe не знам ништо.

Единствен совет што знам за Германија да го дадам е ако сака човек повеќе пари тогаш да живее и работи на граница со Швајцарија за да може таму да работи. Или пак да живее во Франција, на граница со Германија за да работи во Германија. Со тие две опции се има повеќе пари. Или пак горе таму мислам во Полска да живее, а да работи во Германија. :D

На PepicaAn, joana18, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.971
    Допаѓања:
    36.182
    Пак јас! :bandit:

Јас сум некој што ништо не забележува ама приметив откако мм ми рече дали страшно ми било што сите деца што поминуваат по улица се дебели. И кај мене и кај мм и машки и женски се на мотор се и вртат кругови, малолетни деца. И сите дебели да. Порано бевме сите слаби. Не значи дека во цела Мк се здебелиле децата ама еве баш кај мене и мм да.
    Јас уште братучед ти го барам по мислењава, не го наоѓам. :rofl:
    Како прво подобро што не те примиле, такви не ти ни требаат.
    Како второ види дали можеби треба мајндестот да го промениш. Јас бев убедена дека мене нема да ме примат на работа дека сите работат и прва и втора, ама еве само јас работам само прва. И за болно дете или колку пати некоја термин на фризер имала и смее да се смени во планот или порано да отиде. Јас кои стресови за децава си ги правам, а другите буквално за глупости замараат.
    Заклучок: Ќе најдеш работа како што тебе ти одговара! :l:
    Директно во лебенслауфот напиши кои денови можеш да работиш и од колку до колку саат. Искреност од сам почеток. Па те чекам да частиш :coffee: или нешто пожестоко :d: за договорот.

На Tajnaotrovna, joana18, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.914
    Допаѓања:
    31.553
    @PepicaAn не сум во Германија во моментов, ама имам живеено некое време во Freiburgh. Мене лично ми се допадна. Има стар дел, со тесни улички со камени плочки, саат кула итн итн и има нови делов. Околу старито дел е Универзитетот и Herdern и Wiehre кои се така полуксузни (малку како на рид лоцирани). Потоа кон долината градот се шири и таму се нови градби. Ние бевме баш во Центар сместени и не знам за другите делови, ама центарот е убав. Градот е град на точаци и има некоја еко-населба во еден дел. Ради студенти живо е барем додека трае годината. Над градот има рид (за пешачење, има и некоја жичара до одреден дел). Воо центар е и слаткарницата каде што наводно е измислена Шварцвалд тортата. Има и многу спа/бањи во околината и тоа е апсолутно супер (до едната што малку надвор од градот ептен лесно се стига).
    Јавниот превоз е ОК, ама има и стари трамваи (и нормално нови). Ние кога бевме градеа и нова трамвајска линија.

На PepicaAn, joana18, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    8.663
    Мене истово ми се случуваше точно една година ми требаше да најдам работа. Прво прашање ми поставуваа дали сум флексибилна и дури изненадени беа кога ќе речев не. Од сегашна гледна точка ич не ми е криво што чекав толку зошто на крај супер работа си најдов и поплатена од тие флексибилни што бараа и шефица што супер ми излезе во пресрет да ми ги мести смените со мм како ми одговараат.
    Не се обесхрабрувај вистинската работа за тебе го чека првото време (fingers).

На Gosh, Ava.84, joana18 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    7.080
    За Фрајбург слики гледав и ептен сакам да одам да го посетам. Јас уживам во стари градови, некако имаат душа има што да се види, новото и модерното ми е мех. Не е за мене. Многу ми е ладно. Цело стакло и облакодери, не не.
    Карлсруе е ок. Не е многу голем град, рамен, убав.

За сместување ImmoScout24 и ќе добиете ориентација како се цените и што ви треба за да изнајмите стан.

На Gosh, Ava.84, joana18 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Masnickaaa

Masnickaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    927
    Може да споделиш каде работиш?
    Мене многу споро ми оди изучувањето германски заради обврски со децата итн. Со англиски тешко да најдам нова работа.

9. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    771
    Ти благодарам. :hug:
    Така си и јас мислам подобро да не ме ни викнат . Уште на самото интервју имам одбивност кон тие шефови. Најаки ми се тие бараат на теилзеит 100ч месечно , а смените се како за воллзеит.
    Има ли некој искуство имав интервју во живо , сега сакаат второ интервју онлине . Што би бил разговорот? И нели е пологично првото интервју да биде онлине а второто во живо.

На Masnickaaa, Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    7.080
    Ќути и 4-5 онлине ги имаше, еден само у живо.
    Прво со хр, па со шеф или обратно, па со еден тим, па со друг тим, па што ти знам со кој друг. Така да радувај се што е онлајн, да не се замараш само по патишта..

Кај мене да така било, едно онлајн, второ у живо и тоа е тоа. Ама зависи нели и од професија и од позиција. Не им се замарај и уживај и онака имаш попаметна работа сега.
    Чекај сега нешто ми дотекна баш, ја кога бев трудна бев некаде на советување, и баш ми спомна таа дека зависи колкави се примањата, можеш да добиеш и финансиска помош.
    Абе за правни прашања беше моето тогаш, во ЕVA. Бесплатно е. Можеш да прашаш, сега не знам дали трудноќата играше некаква улога.

11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    771
    Ме чуди затоа што на интервјуто во живо беа сите, газдата на фирмата, шефот што ќе ми биде ако ме примаат и една од човечки ресурси. Се работи за мала фирма.
    да има таква еднократна парична помош од каритас , профамилија. Пресметуваат според примањата , секако го имам и тоа во предвид ако не најдам работа.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.791
    Допаѓања:
    175.923
    Има една кратка германска серија на Нетфликс, снимана во Фрајбург. Толку знам за градот, ама од серијата делуваше симпатично. :)

13. PepicaAn

PepicaAn Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    46
    @gjoker4e Ti Blagodaram mnogu..da i jas sakam slicno, golemi prostrani ulici i otvoren prostor, da se nema cuvstvo na nekoj tip klaustrofobija..Imam sedeno i vo mali mesta prigusheni i ne izdrzuvam..

Prednosta koja ja spomena da se zivee na granica so Svajcarija/Francija da mislam deka ima logika, megjutoa kako ako zivees vo FR ke imas dozvola za rabora vo FR edisntveno ili cross-border worker e poinaku regulirano? Imas li poznavanje od ova- da se zivee FR ili CH a da se raboti DE? i na koj nacin administrativno se regulira?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PepicaAn

PepicaAn Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    46
    @JoyJoy Ti Blagodaram mnogu sto go spodeli svoeto iskustvo, navistina cenam. Pretpostavuvam deka kako i vo povekjeto gradovi vo DE i FR ima star del koj e povekje istoriski zastiten i ne tolku primamliv mozebi za ziveenje, a cetralniot del e so ponovi gradbi. Opisot koj go dade navistina me impresionira, sakam mesta kade se povekje se favoriziraat velosipedi namesto avtomobili..Momentalno sum vo mesto kade 60% od naselenieto misam koristat velosiped, a centaror e zatvoren za avtomobili, vo prava smisla Eco-friendly. Mislam deka od ona sto go procitav ima golema verojatnos da mi se dopadne Freiburg! Za sega me zagrizuva moznosta za najmuvanje na stan za prifatliva suma i sekako prasanjeto za postabilno vrabotuvanje...Ti blagodaram uste ednas za tvojot odgovor i ti posakuvam ubav den!:f:

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.040
    Допаѓања:
    5.652
    Freiburg e preubav studentski grad i grad sto e potrebno barem ednas vo zivotot da se poseti. Si ima i svoi plus i minus za ziveenjeto, stanovite se poskapi zatoa sto e studentski grad, ama ima i rabota da se bira.Karlsruhe nisto posebno sredno golem grad, stanovite normalna cena.Makedonci od istokot i od Tetovo prepolno, ako si medicinski kadar vo bolnicata ima personal dosta od Strumica,Prilep.Za rabota zavisi sto si po profesija ama se naoga.I aerodromot Baden Baden e mnogu blisku.

На PepicaAn и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.914
    Допаѓања:
    31.553
    Плус се поточињата што течат низ историскиот дел и близината и на Франција и на Швајцарија. И за мене секако планините.
    Е за болницата не коментирам. Шок ми беше времето на чекање таму. Ама може дека сум од Балкан и не сум навикната да чекам така по лекари. Вие во Германија сте навикнати на тоа претпоставувам.

На PepicaAn му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.780
    Допаѓања:
    33.666
    Кај мене на работа некогаш прават онлајн ако кандидатот е далеку од нас и аплицира за тоа место.
    Ама сепак на шефовите им е помило физичко присуство.

На Tajnaotrovna и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.952
    Допаѓања:
    179.599
    Ваљда зависи каков пасош имаш. Со ЕУ пасош мислам можеш да работиш сегде, сум имала прекугранични колеги.:?:

На PepicaAn, Tajnaotrovna и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.385
    Допаѓања:
    22.320
    ЖенЦки, глупо прашање, ама кај да најдам јаже за скокање тука?
    Доста ми е веќе од диети, а за трчање неможам со децата дома, бар да го намалам некако стомаков. :D

20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    7.080
    Decathlon или од Амазон да си нарачаш.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.