Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268
    Detevo vo posledno vreme e mn nervozno a mn malo za da pokazuva tolkava nervoza,
    Svesno e sto pravi i posle pola saat znae da dojde d kaze, mami izvini!!!
    Da napomenam tocno pred 1 mesec primi MMR , dali e do vakcina, dali e period neznam,
    Na momenti mi doagja haos da napravam no si vikam stooop ne si Makedonija, ke pocne da zbori ke kodosi vo gradinka

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Кај мене само од телефон или телевизор се има случено тоа. Не знаела кај е од екран и после тоа викаше извини. Без екран- раат.

На arontt, joana18 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.778
    Допаѓања:
    33.657
    @јolene и јас не спремам доручек за градинка ,само за школарчето.Нешто најдосадно на цел свет.Време за прилагодување е различно за секое дете, може да трае до 6 недели.Моите се дивјаци и траеше подолго.
    Кај големата немам испуштено родителско,кај малата во оваа група трето по ред прв пат одев.Мене многу ми се допаѓаат родителските во градинка оти се креативни .Во првата група кај големата ни пееја песни па ни дадоа камења со битни зборови меѓу родителите и воспитачките,па кажуваат како им тече самиот редослед.Па оред Божиќ правевме Д.Мрази за децата во кои после добија поклони.Јас седев тогаш до симпатијата што ви кажував колку беше убав.
    Нормално кажуваат што ќе прават за хеловин,за вајнахтен,дали ќе шетаме латерне термини така.
    Во школото уште не знам за што беше последното родителско:wasntme:.

Јас ги прав сите мали теписи и овој големиот сакав да го дадам на прање пред 1 год цената за неговата големина беше 300 евра.Толку го купивме.Па подобро да си купам два помали ем ќе подновам ем ќе ми бидат чисти:$.Ама планирам и јас да ја земам оваа машинава кај нас на почеток на ноември има термини.Ама беа се 1 ден.Денес ако ја земам денес треба да ја вратам.Чиста глупост.

На јolene, gjoker4e и joana18 им се допаѓа ова.
  4. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    768
    @јolene период е мора да издржите да клише е но тоа е . Џоки е во право колку побрзо го прифатиш фактот и ќе се помириш со тоа полесно ќе поминеш. Еве чист пример сум јас. Првата година ми беше пеколна, затоа што детето ми спиеше пола час во раце , затоа што се успиваше само со думкање пола час думкање пола час спиење. Затоа што никој немаше да ме утеши да ми каже дека не секое бебе спие по 3 часа. Навечер бетер се буди дои и продолжувам да ја думкам сред ноќ да заспие , ја ставам во креветче повторно се буди ајде пак… Да сум ја прифатела вистината дека ми е такво детето неспијач полесно ќе сум поминала. Преку телефон разни коментари , гладна е , не е бањата, урочена е ( а само маж и јас ја гледаме) , ладно и е …затоа после род. ја ставив на спална барем полесно ми е мене да не станувам бидеќи бев хронично ненаспана. Веќе кога ги намали дремките и кога прооде ми беше полесно. Ете ја уште преку ден неможе да спои 1 час, лежам до неа за кога ќе се разбуди на 30 или 40 мин да ја презапијам. Ништо не и е периодот се буди навечер легне во 8ипол до 12 таа станала 2-3 пати.
    Вадењето заби може и да потрае , давај и осанит гранули не дека многу помагаат но да и олесниш малку. За проодување заедно со неа на под со играчки стимулирај ја да ја земе играчката од тебе , за да почне да чекори ако се уште не е.
    Кај нас прилагодувањето траеше околу 3 недели незнам по некоја си метода. Да ја оставаа повеќе немаше да и треба толку време но многу форсираа по саат, по два две недели … На некои деца им треба повеќе време да се навикнат се зависи од детето.
    Лани бев на родителско оваа година не отидов. Кажуваат за активностите на групите, но тоа е повеќе за големите, овие од крипе и немаат некои активности. Не си обврзана да одеш , но можеш чисто да ги запознаеш и другите , да одмориш од малата.
    @Dea85 колкаво е детето?

На јolene, Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.301
    Допаѓања:
    285.281
    Јас се шаштисав од ватс ап групиве.
    Имам три групи од учителките, преку школото што се, каде ни праќаат инфо.
    Плус и три ватс ап групи од родителите на трите класа. Од утре гарант ќе мора нов еп да симнувам за контакт со градинката и ќе ме додадат во ватс ап група на родителите од групата во градинка:drunk:.

Башка секое дете доби код за персонализирани вежби во антон еп, код за вежбање во антолин, секој ден добиваат вежби таму, плус од домашното, а штотуку почна годинава.
    Тек до крај кузнее уште што ќе им текне.
    А еден таблет само имаме, екстра нема Јутуб икона и броунсер, само за учење, малку ќе ни дојде|(.
    Кузнее како ќе помине мојов на адаптација, пуштајте среќа да нема рикање утре.

На kikikikirika, Chantal, joana18 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.810
    Допаѓања:
    39.603
    @danichap што убаво беше кога одеа само во градинка децава :D
    Сега со домашните , учењето ...:doh:

Јас одам на родителски или оди мм. Во школо оди мм , во градинка одам јас . Многу ми е глупо кога ќе видам колку родители не доаѓаат , колку малку се , како да немаат интерес за децата . Колку и да е досадно , сепак се дознаваат новите работи што се планираат или слично . Некој неможе да отиде, нема кој да чува деца , ама треба да се извини ама не одење зашто се нема желба ми е ептен глупо . Ама секогаш ќе има родители кои уво не им чуе. Кај големата во 7мо, беа на 10дневна екскурзија, беше забрането носење телефони . Може да се јават неколку пати од мобилните од професорите. Една мајка романка, ми вика , син ми носеше мобилен , се јавуваше 3 пати на ден :!:

На јolene, Chantal, joana18 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268
    @joana18 @Ava.84
    2 ipol gldini
    Na Telefon do sea nema gledano nisto , na tv gleda max 15 min i stanuva ne go interesira saka da si igra

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Инаку до сега стварно еве: најлесно е кога бебе, па најлесно е градинка, и школо најтешко. :D Сега кај мене следно е сама да почне да оди до школо и назад, па после скроз сама надвор и тек тогаш ќе е најтешко.
    Кој се жалеше погоре? @јolene ех да знае како е после :rofl: :rofl: :rofl: да знае дека ќе дојде моментот кога ќе рече леле колку било лесно кога си седев дома со бебе :D

На јolene, Ava.84 и joana18 им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Мал е 2ипол, нормално е, види дали има нешто што го прави überfordert. Јас мислев 5-6 да не има. Малава таква беше ама малиов и на 2ипол ок беше не можам да се пожалам.

На Ava.84 и Dea85 им се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    768
    Мал е нормално , кажа уште не зборува, незнае да си ги искаже емоциите. Само зборување и со добро. И мојата е таа возраст само се лути кога нешто не е по нејзино, но само со разговор се смирува.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.778
    Допаѓања:
    33.657
    Џоки што се жалиш ти кога имаш перфектни деца, се ти чистат готват,домашно немаат , за 5мин оздравуваат .Ти што правиш само за симпатијата мислеш и не спиеш:rofl::P:*.

На mal.ecka, Honey Eyes, Chantal и 6 други им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Јас @danichap само што ја исчитав па се изморив. :D
    Навистина, кај мене се е лесно, или пак само мене ми изгледа така.
    Се што напиша така е. :D Освен готвењето, мали се, ама мусли со млеко знаат сами да направат, какао со млеко, и кифли на крајот кога се виткаат, и оние божичните Plätzchen. Алишта со мене пружаат и редат. Чистат се до детали. И малиов сам од себе оздраве да, денес беше во градинка. :D

Ама јас се викам и мислам дека порано сакаа да диплат со мене алишта и додека ги здиплиме по сто пати беа на под ама ете сум издржала и сега сакаат да диплат.

За кифли, палачинки, колачи, кујнава хаос била ама сега прават без да се направи се лом.

Сируп за кашлање немам дадено ама сега кашлица им поминува за еден ден.

Синиќа до 23:00 се спремав, коса со сив шампон, сушење пеглање, маска на лице ваква па таква па на крај оние за под очи па крема. Алиштата од ново ги перев и сушев… Мм вика значи оние риилс како се спрема жената за мажот, а како за швалерот, вистина биле. :rofl: :rofl: :rofl: А другото спремање уствари за на гинеколог ми беше, а не за симпатијата. :lol:

На mal.ecka, arontt, joana18 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.810
    Допаѓања:
    39.603
    @gjoker4e зборите со мт за симпатијата ? Му објаснуваш како се мислиш какви сигнали да му дадеш на него .. или ?

Да му речам на мм дека имам симпатија ќе ме праша дали е се во ред со мене

На mal.ecka, joana18, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Да, се му раскажав денес во детали. Добро е додека зборува човек. Кога ќе престане да зборува, значи изневерува. Кажав еднаш, јас дека без телевизор па затоа од реалноста имам симпатии. :P
    Подобро да се каже, отколку скришно да симпатизирам некој. Ти зарем немаш некој да ти се свиѓа? :D Јас скоро секоја година нова симпатија имам…

На mal.ecka, joana18, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  15. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Добро е кога имате време за симпатија 8).

На mal.ecka, Ava.84, joana18 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.810
    Допаѓања:
    39.603
    Немам . Немам ни време да наоѓам некој и да ми се свиѓа , да мислам на него ..:D
    Имам други работи за мислење , правење :lol:

На mal.ecka, Ava.84, joana18 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.939
    Допаѓања:
    179.504
    Децата ти прават палачинки, кифли и колачи?:o 8-|

На mal.ecka, Ava.84, joana18 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    99C819B2-CCD6-41AF-A03D-FD887ED830A1.jpeg
    Пишав за колачите Plätzchen јас ја правам смесата, стои во фрижидер пола саат, па тие ја сукаат и прават фигури и ги редат на плех, јас го ставам плехот во шпорет.

Кифлите на крај кога се сече кругот на осминки или повеќе ги мотаат во кифла или како да кажам и ги редат во плех.

Палачинки редам смесата во филџани и они мешаат па 30 мин стои во фрижидер па ставаат во тава и малава ги врти ама малиов мал е.

Јас сум цело време присутна, не е дека тие готват, а јас спијам. :D

За какао знаат шпорет да пуштат да стават млеко, какао да стават да измешаат и да изгасат шпорет.

Ќе речете оваа измислува. 8) И малава во школо среда попладне избрала на готвење да е па болна кога бев јадење ми спремала имам слика некаде во телефон ќе ја постирам ако ја најдам.

Значи не е дека кифлите ги места па печат, уште го првото мислење пишав дека кифлите ги мотаат на крај. :D

На mal.ecka, Ava.84, joana18 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    16.725
    Мојата исто чисти, го зема чаршавот со трошки од маса и го тресе на сред соба ;(
    Е знае и да забрише нешто кога ќе истури млеко/вода/сок.
    На родителски јас до сеа само еднаш бев, ама убаво ми беше да ѕирнам каде престојува пола ден ќерка ми. Ама ова Freundschaft книгиве, секој ден ми носи нови, и секој ден цртај, лепи, пишувај. Ние покасно ги правевме овие работи ми се чини :angel:

На mal.ecka, Chantal, Ava.84 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    На родителако само еднаш испуштивме кога се родија бебињава инаку оваа година немаше класичен родителски туку лично со учителката зборевме што како бла бла и донесов заклучок дека морам да барам приватни часови по германски за синко незнам мн му е тешко читањето. Ај математика некако а сфаќа ама читање е хаос.

На Chantal, Ava.84, joana18 и 4 други им се допаѓа ова.