Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    285.169
    Оххх назад сте вие.
    Кај нас по германски сега правеа писмена. Да ракуваат со речник, да бараат зборови од него, да редат зборови по азбучен ред.
    Математика хундертетафел се.

2. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    285.169
    Оххх назад сте вие.
    Кај нас по германски сега правеа писмена. Да ракуваат со речник, да бараат зборови од него, да редат зборови по азбучен ред.
    Математика хундертетафел се.

3. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    1.816
    Јас за време на корона имав порачано работнички чевли од Амазон па по маица од мм, долни пижами и по чорапи со кучето во раце излегов да си го земам пакетот и од промајата се затвири вратата.
    Немав во мене ни телефон ни ремче за кучето.
    Мм 9 саати на работа, а тогаш брзо замина.
    Отпаѓаше опцијата помош да побарам од комшиите зошто незнаев збор да кажа на германски а и немав никој познат во близина да му појдан на гости.
    Комшивката што живееше спроти нас тогаш излегуваше па и кажав некако дека се закличив и само ми рече mit Glück и си замина. :)
    Ми текна дека имам пакет со чевли па решив да појдам со транвај на работа кај мм да земам клуч, а немав ни пари ни карта, па ако пишат нека пишат казна. Арно ама ми текна дека немам маска па си се вратив назад и го поминав денот со кучето пред влезот на зградата.
    Бев изгорена од сонцето со ракав само на едната рака. :rofl:
    Повеќе пати сум се заклучила, ама ова беше врвот. Сега имам клуч оставено кај две фамилии за сваки случај.8)

Ме интересира дали му давате на децата витамин Д? Матичната на моето дете рече дека немало потреба после 2 години да се дава. :^)

На јolene и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  4. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Многу се назад ај што се со цел материјал па и нема некако интерес учителката да ги мотивира да учат.
    Многу малку научија мислам дека сеуште не ги имаат изучено сите букви а им бара да знаат да читаат мн добро. Малку е чудна :wasntme:.

5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    285.169
    Не знам што да речам. Јас би сменила училиште, но штом се толку назад и со потешкотии, најверојатно ќе го повторува класот во друга средина.
    После ќе ти сликам нешто за оваа фаза.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    36.155
    Значи кога некој што ќе се доселува прашува за совет треба да му кажеме за бравата! :D Инаку 200-300 евра е да дојде некој да ја отвори. Никогаш не ми текнало за тоа да кажам, а важно е.

Јас ви пишав уште тогаш мислам, дека прво отидовме во дм по пудра, памерси и влажни марамици, и после хотел.

Поубаво немам во живот спиено од таа ноќ. Како на облаци буквално. :l:

@danichap може да пишеш кои одделенија се твоите? Кога те читам мислам од 5то до 8мо. Па многу учат кај вас. После баш ќе прогуглам разлики во школувањето во Германија. Сега на пример ние да се преселиме кај вас мојава ќе ја вратат еден клас подоле фактички.

На arontt и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    искрено и јас би сменила училиштето но знам дека треба многу добра причина за тоа :(.
    Сите скоро што ги знам се баш од нашето училиште разочарани и велат дека не е ич добро школо.

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    285.169
    Прво, второ и трето. Во Баерн сме.
    Школската година почнува 12 септември а до божиќ(измеѓу има и есенски распуст), мора да знаат да читаат. Значи за помалку од три месеци. Второ полугодие на првачињата се и сите писмени со пишување, се очекува да знаат да пишуваат, германски и ХСУ.
    1 добиваат со 96% точни одговори на писмена. Средната(второ одделение) сега ја доби писмената геемански, 19 од 21 поени, двојка ќе му дојде.
    Трето одделение им мерат и минутажа за колку минути предаваат тестови(facepalm).

Последна измена: 11 октомври 2024
    На Mumoftwo30, gjoker4e, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    36.155
    Ајде мајкава што многу сака на работа да оди,
    Туку и малава многу сака во школо да оди. И сега јас ко јас одма има еден дел во мене кој се загрижува. Ама вие не знаете која радост е тоа. Па такви емоции само кај неа видено.

Некогаш ќе речам ајде да легнеме порано утре сте градинка/ школо и она јееееее утре школо, многу сакам школо, ме гушка школо школо школо. Наставничката многу ја сакала, најдобрата, најљубезна. Децата, денес и е една најдобар пријател, утре друга, па мора кај нас да дојдат, таа кај нив.

Прва решава тестови, диктати, што ли имаат не знам, се без грешка.

И сега ми стигна мејл од класната дека е пресреќна што ја има малава во нејзиниот клас, дека учествувала во се, следена, со Freude и радосна била, решавала се брзо и точно.

Ваква релација со школо не знаев не може да постои…

На mal.ecka, danichap, Gosh и 9 други им се допаѓа ова.
  10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    15.445
    Девојки, каков вид на детско штедење користите? Има ли некоја искуство со Sparbuch или некој фонд... разгледувам цело време и навистина не знам која би била најдобра опција. :?:

11. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    Здраво девојки.
    Јас живеам во Германија веќе 1 година. Периодов барам некоја работа како мини џоб, конкретно сакав да носам весници. Аплицирав на неколку огласи и понудите што ми ги дадоа беа по 2 часа неделно што доаѓа околу 100 евра месечно, што секако е малку. Ме интересира која е разликата помеѓу mini job I teilzeit? Како можам јас со тој мини џоб да стигнам до тие 520 евра? Знам дека ми се потребни 20 часа неделно. Дали е потребно да побарам плус саати или?

12. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    762
    Конкретно за носење весници знам дека имаат многу малку саати. Треба да имаш 40 саати месечно за да ги земеш тие 520€. Или барај нешто друго. Теилзеит е 20 ч неделно може и 15. Месечно може да биде 80 -100 па и повеќе саати тоа се договараш со работодавецот како имаст потреба и како на тебе ти одговара.

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    36.155
    Мини џоб е максимум 10 саати неделно, 40 саати месечно.
    Најдобро ти е мини џоб во Lidl бидејќи 15 евра е од саат што значи треба 8 саати неделно да работиш.
    После тоа е Норма 14,50 од саат.
    Па Aktion 14 евра.
    Rewe, Tedi, Woolworth се 12,41 од саат - на овие што ти ги набројав треба мини џоб да бараш.
    Малку верба и може шеф наш да ти се погоди ако ти е проблем јазикот. Ама за мини џоб и некоја туку така работа не треба добар германски.

Мини џоб значи до 520 евра. Ако си од 8-10 саати неделно, зависи од саатница нели, ќе се 520 евра. Ако си мини џоб по 2 саати неделно ќе се 80-100 евра месечно.

Тајлцајт може да си 15-20-25-30 саати неделно. 15-20 не се ни исплати до некаде дека данок ќе плаќаш и скоро како мини џоб ќе имаш. Ама ако треба преку самата себеси да си здравствено осигурана тогаш тајлцајт секако. Ако планираш бременост тајлцајт за да можеш после породилно да земаш 65% од плата.

@mKdevojce Имаше еднаш пишано тука како е најдобро ама никако не можам да се сетам, мислам некој фонд беше, еднаш пишав ама не е активна феминката изгледа. На штедна книшка велат дека губиш дека парите нема да ја имаат истата вредност за 18 години како и денес. Ама што знам најдобро е киндергелд 250 евра месечно на сметка. Од една страна си викам доволно е да има 2-3 000 евра за возачка. Од блиски другарки имам видено дека не е убаво многу пари да имаат заштедено од наша страна. Можеби ќе е се ок ама можеби само ќе им одмогнеме, навистина не знам. Или да штеди човек па да крие се додека не им текне своја куќа/ стан да купат па тогаш дури да им кажеме за парите. :D

На jovana03 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.642
    Pobaraj si nesto drugo mini job, vesnici ke se otepas nosejki za nisto pari. So ogled deka ovde vrne 300 dena vo godinata, ne gubi zdravjeza nisto pari

На mKdevojce, jovana03, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.642
    Junior invest ke ti pustam kontakt za.da ti ispratat brosura so informacii.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.296
    Допаѓања:
    285.169
    Супер тогаш. Знали малата бргу го сфаќа материјалот и не и треба дома учење, доволно и е таму.
    Ние по цела недела учиме пред писмена и пак има по некоја грешка, ретко да е без ниту една грешка.

Немаме детско штедење. Секој месец на толку мњста пари давам, не дошлл ред и за тоа.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    36.155
    Треба за прв пат во теретана да отидам. Денес и утре сум по цел ден дома значи денес треба да ми е првиот ден. Под огромен стрес сум. Таму никој нема ни да погледне во мене ама се чувствувам нели како сите во мене да ќе гледаат. Како и нема да гледаат кога појма немам што како. Ама за се има прв пат! Мечка страв мене не страв. Ќе скренам додека да отидам леле. :worried: :drunk: ]:)

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.777
    Допаѓања:
    33.647
    Се ти пишува на справите без гајле:muscle:.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    39.564
    Хеј женски.
    Овие два дена ги поминав во Action. Вчера купив едни стаклени за чување храна , плус имаше и такви тањири за вртење . Купив четири, сабајле ми текна дека ми требаат уште ( а не ми требаат )
    Порано ги порачував од Амазон ама скапи беа. Во Action еден тањир е 2,25. Тие стаклените 2,50
    Па го ставив сите работи за доручек во нив . Мусли , корнфлекс и сл. Screenshot_2024-10-12-13-47-20-83_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
    Имам среќа остава за храна и слично. Треба да ја средам целосно ама деновиве тоа .

Ако не носи патот натаму , има убави работи .

На Ava.84, SummerGirl, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    20241012_140027.jpg Action ми е до врата . Секој ден киснам таму секакви глупости за ич пари се наоѓа.

Моментално сум тука

Последна измена: 12 октомври 2024
    На Ava.84, SummerGirl, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.