Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    7.001
    Ние имаме штрасенфломарк.
    Куп глупости купив за дете што нема да ми требат секако. Нешто јакни, нешто палтолони, кондури. Сега гледам дека има сто јакни веќе.
    И јас сакам да си средам и организирам кујната, многу нешта сакам, ама мрзлива сум изгледа. И ладно ми е. Ама прогнозата вика иде сонце за некој ден :sun:.
    Во некој многу без врска сум период. Гледам само колку на минимум да се заврши и толку.
    Ај од понеделник се надевам ќе се смени нешто.

На TutiFuti, Ava.84 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.961
    Допаѓања:
    36.139
    Во вакви чувам и макарони, шпагети и јуфки, леќа, оризови снегулки, ориз…

Пешки бев до град по угорница и на крај и мост има ама сеуште не ми помина тремата за тератана. 24/7 е отворена па нема спиење за мене се додека не отидам, тоа предизвик ќе ми биде ете. :D

Јас дома имам само тоа што мора. Колку повеќе толку поголем хаос и повеќе време за средување. Тие научните истражувања викаат за деца требало само неколку играчки. :D

На TutiFuti, Ava.84, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.619
    Талцајт ти е фулцајт, ама на скратено работно време. Значи, плаќаш придонеси, имаш здраствено, пензионо, ти одбиваат данок.

Миниџоб ти е додатна работа, каде не плаќаш придонеси и данок не плаќаш ништо, само работодавецот плаќа данок 2 посто.

Секаде бараат миниџобери испринтај СВ и оди од ресторан до бутик лично, одма ќе најдеш.

На jovana03, TutiFuti, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    39.533
    Ние имавме Flohmarkt од градинка , па ги пуштив децава да продаваат играчки . Собраа заедно 100 евра . Нашиот штанд беше нај посетен . Ама највеќе на такви маркти се продаваат играчки , па го терав да тргнат играчки што не ги користат .
    И облека од децава се продаваше добро , ги продавав ептен ефтино
    Манго и Зара е цела гардероба на ќерче.

За организирање на дом , почнав со короната. Пред 4 години . Сите фиоки имаат организери за облека , се од биро работи се убаво спастрени . Почнав со расчистување на ствари .
    Многу сакам Ordnung, ред и чисто да е . Ама јас сум единствена дома , другите се водат по друг ред. Лежи одмарај ич не се замарај .:worried:
    Пред два дена ,пред да добијам , ја средив цела кујна . Работев до дека не си легнав . Ама и куќава е многу голема . Два спрата , колку соби има само. Две што така стојат , плус три детски и толкави ходници . Некогаш посакувам да живеам во стан од 90 квадрата да немам многу за средување :!:

На joana18, TutiFuti, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    7.001
    Јас книги купив сега исто за малата. Играчки некои не најдов што ми се свиѓаат. @MacenceEna
    Облека купувам на старо оти е носена и перена, а мојата има егземи сега зимно време и пожелно е облеката што ја носи, да не е многу хемиски третирана. Перена облека повеќе пати е подобро за осетлива детска кожа. Без разлика на марка. Сега гледам и од Лидл едната јакна, другата скроз нова с.оливер. Ми се свиѓаа и двете.
    Боди и купувам нови, бели од биобамволе и ги носи наопаку, да не ја чешаат рабовите.
    Кондурчиња многу малку носени за по 10-20 евра. Нови се по 70 евра тие што ги земам. Е толку пари за мало дете сега не давам. Подобро да и ги зачувам за некогаш, кога повеќе ќе и треба. Сега за сега немаме штедна, ама во план е. Не мора да знае колку пари ќе и заштедиме и ќе и оставиме де. Има начини.
    Ние со маж ми сме едногласни без разлика дали има доволно пари, на дете нема. Нека се научи да цени најпрво и да собира, па после..
    Играчки џабе, не си игра. Мало е да се занесе во игра. Ама исто, ко ќе видам некој играчка на ново е 50 евра, а за 10 ќе ја купам на старо, па што ако е изиграна еднаш. Ќе ја доврши моето, супер.
    За мене купувам нови, ама и носам со години. Колку помалку, толку по износени и така се осеќам подобро.

На TutiFuti, joana18, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    39.533
    @јolene супер ти е размислувањето . Додека се мали , не им требаат нови работи кои и така за малку време ќе ги израснат . На малово облеката е од брат му , нешто што останало од јакни , друго се е шиено дома .
    Инаку купуваме се од Лидл или Алди . Од јакни до чизми .

Од големата е се од Зара и Манго зашто имаат убава мода за веќе пораснати деца . 12 години е веќе и не носи се што ќе и купам .
    Додека беше мала беше лесно да ја средам и облечам . Сега сака купува :worried:

Јас работиве што веќе се смислени , почнав да ги донирам.
    Брст ми последен пат ќе го прашам дали да му чувам за детето или не . Незнам стварно што и е проблемот на снаата , што одвива работи од нас ]:)
    Мислам дека е гордост.

Мислам сите имаме и повеќе од тоа што треба и може да се носи.
    Па останува на жал не износено. ,

Сакам многу да кажам ама треба да се спремам. Имам дејт со мм и децата ќе одат кај бабата .:lol:

На mal.ecka, TutiFuti, joana18 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    7.001
    Јас пак тие твоите стварно не можам да ги разберам. На нас ни пратиле пријатели пактече облека од нивни девојчиња, ни дале од братучеди машки, другари исто од машки две облека и играчки.
    Коритца, дури и крем за газе не отворен, пелени за пливање, гума за пливање, играчки, слагалици, книги. Фала им! Се си користиме. Ние до скоро, освен првите облеки, скоро па ништо немавме купено, се добиени работи.
    А чинат малите куп пари. И тие што на почетокот ги зедовме, колку остана не искористено.

На Biljarkata, joana18, TutiFuti и 4 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.961
    Допаѓања:
    36.139
    Јас сум иста како снаата. Јас да не сум. :P За деца се е ново. Нема шанси на дете да облечам нешто што некој го носел веќе. Па и играчки. Единствено што имам купено на старо она црвеното тоби количе 10 евра и тоа строго само во келија седи и за надвор кога беше мала. Не знам со кој збор би опишала зошто, едноставно не можам, и тоа е тоа. И општо дома се е ново буквално.
    Кај мене не е гордост туку ете кажав не знам како да опишам. Треба да се почитуваме меѓу себе, тие што носат/ купуваат на старо и ние што само на ново. :D Никогаш нема да се сфатиме ама треба да го почитуваме спротивното.

На Miss666, mal.ecka, TutiFuti и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.110
    Допаѓања:
    88.002
    Чевли/патики/чизми од друго дете мали деца никако не треба да носат, ни од братче/сестриче.
    Ова е совет од ортопед.
    Нови.
    Да си го формира стапалото и газиштето само, не да носи разносено од друго газиште

На happygirl, TutiFuti, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    7.001
    Јас исто прашував овде кај ортопед, со истото мислење нели,ми рекоа дека нема врска. Може да се носи.
    Овие јас што ги земам чевлите, се или не носени или само неколку пати облечени. Секако нема да купам износени. Најчесто утнато бројче или пребрзо пораснати. Се познава додуша кога ќе видиш.

На TutiFuti, gjoker4e и Cosmi им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.110
    Допаѓања:
    88.002
    Има има врска.
    Од лично искуство , попаметно ми беше да слушам на времето.
    Ама бидна, ако не се носени или малку супер инаку не зошто во пубертет доаѓа на наплата.

На TutiFuti, gjoker4e и јolene им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.070
    Допаѓања:
    36.156
    На мене не ми е проблем децата да носат облека што веќе е носена. Ми давале и уште ми даваат. Им купувам најчесто пантолони и долни тренерки. Тоа послабо имаат. И обувки носеа, ама оние што можеа да ги носат. И јас давам облека.

А за играчки.... Многу имаат :drunk:

Ми текнува кога ги расфрлаа на под. Па кога ќе згазнев на лего коцките, ѕвезди броев :drunk:

На јolene, TutiFuti и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    762
    И јас купувам се ново. До душа дека сме овде никој не се понуди да ми даде нешто. Работите на внука ми стојат спакувани но ете. Добро ќе ми дојдеше пижами , или тренерки за по дома за парк, вреќи за спиење. Но се купивме ново. Сега за второ дете имам освен ако е машко, ќе селектирам што е неутрално што може да се носи и др ќе донирам или ќе продадам за ефтини пари. Ако е женско ќе се искористи . Имаше еднаш и кај нас на улица флормаркт но толку многу стари работи и како за старо скапо беше. Играчки се нови , инаку планирам можеби точок, тротинет нешто што се користи малку да купам на старо.
    Акцион ми е многу далеко мора со кола, значи до маж и дете. Малата кога одиме зима се сака се. И ретко одиме . Мене ми е блиску кик но јас пред да купам нешто размислувам дали ми треба , зошто ми треба …. Да е крема некоја одма ќе купам:D

На Ava.84, TutiFuti, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ana-Marija24

Ana-Marija24 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    203
    Здраво девојки, во процес сум на вадење виза за приклучување кон семејство (кон брачен другар) и ме интересира оваа ставка -
    • Пријава за местото на живеење на брачниот другар во Германија, во оригинал и 1 копија
    Дали некој знае што конкретно овој доку. е?

Фала премногу

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.776
    Допаѓања:
    33.641
    Тоа е Meldebescheinigung .Се вади од Burgeramt или онлајн.

На јolene, SummerGirl и Ana-Marija24 им се допаѓа ова.
  16. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268
    Kade dojdovme kaj se zapustivme ‍♀️‍♀️‍♀️

Prasanje do site vas decava sto vi odele i odat vo gradinka:

Edna e zadolzena za edno ili dve deca, OK,
    Sto koga taa otsustvuva?
    Vo cetvrtokot jas se osteiv neubavo a da ne zboram za maloto pak, si se povlece i trgna nakaj mene samo sto ne pusti glas da pocne da vristi.

Sednata „gospodjata“ so uste 1 dete vlagame malovo se zaleta nakaj niv, edno guten Morgen i mu zavrte grb , tolku ni A ni B ni dojdi kaj nas!!!!! ( negovata bese otsutna)

Celo vreme se mislam kako da postapam, dali da prijavam, pa da ne go ignoriraat uste tolku,,,

17. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    762
    Јас сум задоволна од оваа градинка. Незнам дали е твојот уште на прилагодување? Мојата кога беше една беше задолжена за неа и со неа најмногу се поврза. Сега гледам оди и кај другите. Кај нас се 2-3 на 10 деца. Моментално се 8. Најчесто децата имаат слободна игра, а тие надгледуваат и ставаат ред, барем до доручок. Потоа незнам што активности имаат. Мојата долг период плакаше кога ја остававме .
    Не очекувај овде да паѓаат во несвест по децата. А тек па како е во мк 2 учителки на 20 деца.
    Ако не си задоволна мени градинка.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    268
    @joana18 za menenje ne mi ni pagja na pamet edvaj i vo ovaa dobivme mesto, so molbi, prijavi…. Isto i moloto e mnogu privrzano so negovata tete no ostatokot od personalot se malku odbivni,

Jas dodeka sedev tamu sekoe primanje na dete bese so namsevka radosti edno zatvaranje na vrata od strana na roditel vosoitackava se preobrazva vo druga osoba uste togas si rekov i so mene ke bide ista pesna, no toa e stone mora da odi

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.961
    Допаѓања:
    36.139
    Ако може повеќе инфо
    Колкаво е детето?
    Колку време оди во градинка?
    Зошто се заврте вработената со грб? Само онака баш тогаш и текна да се заврти или?
    Да прават лице би правеле и ти додека си била тука за време на прилагодувањето?

Пријави дека со грб се завртила.

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.753
    Допаѓања:
    175.473
    Официјално ги поминав сите Едеки и Ревиња, ајвар на мамас не најдов. Не само што нема на мамас, нема ни тој на натура исто наш, нема никаков ниту српски/хрватски. Само германски верзии има по супермаркети, ама тие везе немаат. Е од годинава и грчки ајвар има и тоа различни фирми. Ај реков, ако некој не копира ваљда тие, зедов ама за цеф не го бива пробав и фрлив.
    Зела некоја наш ајвар или барем некој српски хрватски скоро негде? Гледам на Амазон има мамас ама 15 евра не ми се дава за оцкаво тегле. :tmi: И не дека не можам без ајвар, не сум ниту јадач некој ама ете сеа тука ми е паметот. :tmi:

Имам стаклени сортери само за семиња, киноа, просо. За пасти не се практични.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.