Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.092
    Допаѓања:
    36.482
    Како да стане легално тогаш? Што треба да правам?

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Не можам да те разберам точно. Сакаш некој од мкд да донесиш да ти го чува детето и да му вадиш виза на таа основа или сакаш некој на три месеци да иде и да си оди? Зошто ако е некој што тука живее, има документи и ти го чува детето не знам како би се легализирал односот ако сам не се пријави како небен џоб.

3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Сега сум во поголема паника, јас сум во Баден Витемберг.

Ве фаќа ли и вас паника?
    Што е ова бре луѓе?
    Куп информации прочитав за вирусов и веќе не знам што е вистина, што не е?!
    Знам само дека не се крева толкава паника залудно.
    Страв ме фаќа, ама озбилно.
    Читам по германскиве групи, прават залихи на намирници (зејтин, брашно, ориз, сол, шеќер, тестенини) за подолг период.
    Слики од продавници со празни рафтови.
    Језиво.

Последна измена: 26 февруари 2020
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.092
    Допаѓања:
    36.482
    Сакам некој од тука со документи со се ама само неколку пати во месецот по неколку часа.
    Штом треба сам себе да се пријави веројатно знае што како.
    Не се знае уште ни дали ќе ми треба девојче/ жена ама сепак сакав да се информирам на време за секој случај.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Не ме фаќа паника. Немаме некои болести за ова да не покоси, само не би сакала малата да ја изложувам на стрес. Плус нема кој кучето да ни го чува ако завршиме во болница. За него ми е најмногу ќе умре без нас шест недели од жал.
    Ние сме на прва линија со медицинско лице дома. Али што сака нека биде не се замарам сега. Кај словени не фаќа овој грип цел Русиј и Полска ги заобиколи, само 45% помага.

И да купам брашно не знам да месам така да залихи имам секогаш за малата тегли и памперс. Ние и онака сме небитни ќе јадеме било што.

Штом е така не е твој проблем дали е на црно или не. И да има проблем она ќе има проблем не ти. Опушти се.

На Ava.84, Biljarkata, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Мене само за дечките ми е страв
    Имаат слаб имунитет,па не дај боже не сакам ни да мислам
    И ко шо вели фри само ракијата спасувала,и јас читав еден доктор вели алкохоличарите се на чисто со вирусот

Него да ве прашам каде можам да набавам алкохол?Мислам на шпиритус да имам за масажи и слично
    Барав по гуглето само за дезинфекција ми вади
    И за масирање дечиња на пример од кои ракии овде можам да користам

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    8.702
    Јас се плашам од празни рафтови, не од вирусот. И од тоа да мораме дома да седиме, ама ако дојде да се мора ...
    Како што кажа Фри немаме некој болести па да биде страшно за нас. Повеќе се плашам за моите во Мк имаат хронично болести па и на плуќа баш.
    За секој случај планирам да си накупувам макарони, зејтин, брашно да се најде ама секако не премногу. По овошје и зеленчук секако ќе мораме во набавки редовни.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.256
    Допаѓања:
    181.670
    Како ракија спасувала, сум пропуштила нешто?
    На shnapps мислиш ракија? Не сум чула никој со шпиритус да масира, ако ме служи памет, шпиритусот е 100% алкохол. Нашите ракии имаат од 40 до 70%, веројатно и шнапсот е сличен. Од сливи веројатно би бил најсличен на нашата ракија.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Иди во Алди грапа италијанска купи најслично на наша ракија. Ако се дезинфинцирате со мажот ти земи има узо, грапата овде е со многу слаб квалитет ќе ви пукне глава.
    Ракија лозова Тиквеш има во балкан шоп во Хамбург и ако имате таму некој може да ви прати по пошта.

Јас дете со алкохол не би мачкала преку кожа навлегува во организам. Плус алкохоличарите први би умреле од вирусов бидејќи се им е лом. Али за дезинфенкција на грло и те како помага. Оние бактерии кои треба да се симнат на плуќа со две жолти се у несвест. Така да препорачливо е да се “наздравува” и исто така да се дезинфинцирате на раце со алкохол.

Јас бидејќи слушам препораки веднаш за денес дозата ја спремив бакарди мартини и плус ц витамин лимета.
    Живели:
    66F7B5ED-FF9E-4A31-9B2D-29FBE1D3ACC5.jpeg

На Bozica1980, Lorins, S.J.Parker и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Порано шпиритус мешавме со вода и кога имавме настинки се масиравме (ова возрасните)
    За дезинфекција е исто добар

За деца реков дека во темата совети за деца советуваат често за масажа со алкохол :wasntme: реков да имам дома за не дај боже Ама не знам што би смеела :$
    Немаме дома никакви ракии,вино и пиво ама и тоа седи дури да му помине рокот
    @FreeMind на здравје да ти е
    Јас кога би се напила едно чавче децата би ме чувале мене :rofl:
    Се имам одвикнато скроз од пиење :doh: не ми оди никако
    Ама како стигна корончето во бадемов и ќе се пропијам :$

На Kaetana, Lorins, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.256
    Допаѓања:
    181.670
    Абе немаат рок алкохолни пијалоци, не зезај. Нели колку постаро толку подобро?:wasntme:
    Само виното да не е отворено:!:.
    Купете шнапс, виски, што било.

За мачкање деца и јас не би со алкохол, вистина нас не мачкале, ама јас не би.

На Kaetana, FreeMind и Mari* им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ајде од денес влегувај во форма. Алкохолот си има и свои благодети во умерена количина. Чаша ракија за циркулација и чаша црвено вино на ден ти се здравје. Пиво е исто добро да се пие. Узо/мастика природен лек за желудник. Во водка се дават пољаците и русите па сеуште се милиони. Убаво е се што е умерено.
    Ретко да помине ден без да се напиеме по една жолта за ручек. Особено после работа има смирувачко дејство.

Додека ние се муабетиме вирусот стаса и во Македонија. Е таму ќе биде весело.

На Lorins, danichap и Mari* им се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.373
    Допаѓања:
    286.614
    Коронава нема дојдено кај нас во покраина, ама цела градинка е покос од инфлуенца. Сите три моми ги фати, и мене.
    Две со 3 дена мака, едната 2. Сега мене ме фати. Се држат, луфтираме и по потреба за тт давав. Мислам на јак имунитет не е толку страшно, или?

14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Не. Страшен е за оние со слаб, хронично болни и бремени. Сите останати е како обичен грип некаде развива пневмонија, најчесто не. Најбитно е лекарски да се третира болеста и мине за две недели.
    Децата лесно се борат со овој вирус што е битно за нас. Баш читав дури и новороденчиња со седум дена го победија вирусот во Кина.

На Kaetana, Bozica1980, Lorins и 4 други им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.092
    Допаѓања:
    36.482
    Линк дека стасал и во Мк?
    Леле сега видов. Не ми се веруваше да стаса во Мк.
    Во мојава покраина стасан е. Не знаж дали е блиску, а сепак толку далеку или далеку, а сепак толку блиску. Ќе дознаеме набрзо.

Последна измена: 26 февруари 2020
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bela Rada

Bela Rada Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Ве молам за ликови каде може да се аплицира за постдипломски ама на англиски јазик?
    Нешто разгледував ама не сум сигурна.
    Ви благодарам!

18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.820
    Допаѓања:
    33.787
    @ddevojce да не не бришат во мајчински.Во јули ќе прави 4 години.Оди од 14месеци на градинка.

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Да ти кажам нешто, воспитачките не прднуваат се посеруваат. Со тоа самосталност самоувереност. Сакат децата како војници да се kako ќр им наредиш taka da pravat. А гледат дека 70 посто од родителите ги облекуват соблекуват децата. Ќерка ми оди од 2 год. Сега е 6 од септември е прволаче здравје и живи. Кога ја носим и кога ја зимаме од градинка Многу често јас и соблекувам палто и ја носам на масата за доручек.не затоа што не е самостална или затоа што не може, јас сакам така. Децата не се компјутер да ги програмираш исти да бидат сите. Ако е повлечњно детето у редо е и тоа, не можат сите деца да бидат живи и темпераментни има страмежливи деца. Кога беше мојата у крипе и купив нови обувки на лепенка и еден ден воспитачката ми вели мора да и купите нови? Велам па пред три дена и купив нови, зошто??? Лепенката многу тешко се одлепувала и неможе да се облече сама. Ja прашав зошто си ти тука, па да ама треба да е самостална, и плус вика многу тешко се одлепува и јас едвај ги одлепувам. Само и реков напрај неколку пати одлепи залепи и ќе биде поарна лепенката. дете од 3 год може ама немора да е самостално. Лохопед шо ти рекле ќерка ти е 4 години расте со 2 јазика, шо очекуват они? Сега не ти ја знам ситуацијата како ти зборува. Мојата е во гер родена, германски пардаши, македонски неточно граматички зборува. Плус у градинка имат sprachförderung доаѓа екстра воспитачка и до децата работи. Да не ти предложија и ерготерапија???

На Mari* и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.820
    Допаѓања:
    33.787
    Не не ми предложија ерготерапија. Они божем мене да не ме мачат оти сама се може.Немаат забелешка за детето во развојот.Добро сега мора и нив да ги разбереме дека они мораат да се грижат за 23 деца ако треба сите да ги облечат и не е многу лесно па затоа сакаат самосталност.Ти како си те пуштија ли дома?