Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    33.718
    Финанцам е катастрофа оваа година на нас ни бараат доказ од работодавачот на маж ми дека бил отсутен од дома повеќе од 9ч|(.Ова само за арбајтсвегот(facepalm).Мислиш ќе враќаме милиони:envy:.

На Yowannty, SummerGirl и Gosh им се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    15.464
    Ние сме комбинација 3 и 5. Минатата година ќе требаше да доплатиме околу 1000еур ако не се потрудеше и малку не нашминкаше тој што ни ја правеше пресметката. Оваа година ни е страв да поднесеме :tmi: а ни стигна мината недела писмо да не' потсетат да му ги доставиме навреме документите на нашиот Steuerberater.:wasntme:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    16.736
    Кога поднесе? за колку време доби одговор?
    Мене честитката за небенкостен подолго очекувана ми беше.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    36.262
    Ние сме 4/4 иако сме со далеку различни примања ама до сега никогаш не сме требале да го платиме. И на интернет колку што читав пишува дека со 4/4 шансите да се доплати се многу мали па вака раат сме. И да треба би било некоја мала сама уствари да де кога бев во елтернцајт околу 200 евра доплативме.

Туку нели терминиве ги заборавам. Абе ако сакаш на чело закачи ми џабе е. И термини имав од петокот до среда. Петок ок, сабота ок, понедленик ок, вторник ок и викам уау конечно не заборавам термини и средата во 17:00 ми текнува дека 16:30 имам термин да го подигнеме Aufenthalt-от. (facepalm) Имам и наместено да ме известува аутлук календар ама секако буквално се е џабе.

И така денес термин 16:30 и си одам во Едека и 15:50 одеднаш ми текнува дека имам термин, а во 16:00 треба од школо/градинка да ги земам и плус дете да чувам од една колешка саат време, па ѕвони на неа да го земам одма со мене детето, па ѕвони на мм да се спреми и со кола да ме носи, стрес левел 100 дека битен терминот!

Ништо не кажав.

Инаку забарот ми рече за некои заби какви се овие пломби и каде се правени, викам во Мацедониен, вика пломбата требало да е рамна со забот, а не вдлабната, на ваква пломба колку си сакал миј ги забите не се тргале бактериите и се расипувал забот, лепенка за бактерии биле. А пломбите Мк кај нормален забар демек ми се правени ама изгледа се учеле на мене. :tmi:

Последна измена: 14 октомври 2024
    На SummerGirl и Ava.84 им се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.622
    На последниот ден од рокот, 1ви Септември мислам беше... Денес ми стигна писмото, значи месец дена...

@Ava.84, од кога почнаа вакви глупости еј?
    Место да ги стегнат овие данок што не плаќаат, на нас се силат...

На SummerGirl и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    33.718
    Ова им е прв пат.Ама мислам немаат пари за војна и за бегалци и сега само да грабнат од некаде.
    Се полошо иде:worried:.

Не знам дали сум ви кажувала дека на овие цене уште не можам да се навикнам и се шокирам секогаш кога ќе ги видам.Се сеќавам пред 8 год бутерот беше 0,50 центи.Сега под 2 € немаш:@.

На Tajnaotrovna, Gosh, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    36.262
    А јас шишарки емби правев и чоколада за готвење Едека најефтина 3,79, а имаше од 99 центи последно кога правев шишарки. И гледам во цената и се мислам дали да правам или да се откажам од идејата. :D Па стигам кај путерот 3 евра. Некогаш има на акција ама сега немаше.

Секогаш на брзина купувам ама вака ако се загледаш ќе сфатиш дека не ни мораш да јадеш. :rofl:

И кифлите ќе ги печам сега. @danichap одма го слушам советот па да видиме дали ќе го освојам :rofl: на работа ќе носам утре, инвентур дека имаме, па таман прилика да се покажам :D Анти талент во кујна само готвач би ме задржал за жена ама неколку работи ги владеам среќа: супа од леќа, гулаш, кифли, палачинки, шишарки, бајадера, потпечени макарони. За овие работи ми нема рамен, за се друго тапа.

На mal.ecka, Tajnaotrovna, Ava.84 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.988
    Допаѓања:
    179.942
    Скоро истите ,,специјалитети, , ги владеам, освен што немам појма што се шишарки8-| :tmi:

За другото не ми се отвора уста:worried:

На mal.ecka, Tajnaotrovna и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    33.989
    Емби едновреме беа хит. https://moirecepti.mk/post/емби еве рецепт. Јас денес со децава до Rewe и го слушам син ми мамооои еден чичко носи пистацијан креммм. :D:D:(:D на цел град дур се свртев цело пакување снема земавме едно и ние ќе сме правеле чоколадата дубаи. :tmi:. Вика уште фиде да купиме и можее кое фиде синко кога тоа е кадаиф :D.

Едно време и јас многу готвев и благо и солено но во последно време мрза сум. :$

На Chantal, Ava.84 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.988
    Допаѓања:
    179.942
    Одличен рецепт, ама ова не е готвење, ццкање е:D. Немам време за вакви луксузи у овој живот. Ај догодина можда :bug:

Иначе, појма немам дали Хамбург или Франфурт ме занимаше:tmi:, затоа не сум прашуела. Ко ќе ми дојде јајцето на газот ќе си ја објаснам збункава:bug:

На TutiFuti и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    33.718
    Франкфурт не сум била ама Хамбург е прекарасен иако јас не сум по бетонот.
    Во споредба со Берлин почист 1000000 пати,нов ,добар.Или заљубена бев тогаш во мм па ми се виде рај:rofl:.Или дека без деца беме:?:.
    Ако има поголем антиберлинец нека се јави да се си изразиме мражња:rofl:.Не за џабе викаат ским си такав си.Берлинците се најмекачи само мрчат нешто.Или што ауслендере викаат ин Берлин нихт* дијче:rofl:.

*за тие што учат не ја читајте Ава она си тропа по дојч често:bandit:

Туку имавме на раб гости од Ј.Африка мозокот не ми прави разлика дали е дојч или англески си ги смета за странски јазици и двата и едноставно одма одговара дојч:devil:.Па кога кол ќе кажат нешто англиски ми се чуди мозокот зш вака чудно збори овој и на кој јазик(facepalm):rofl:.

На danichap и TutiFuti им се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    33.989
    Франкфурт е хаос :D сви причају човек да неможе да си пропцуе на наш јазик сите те разбираат.
    Инаку убав град за шетање и уживање со брод на Мајна .
    Има што да се види особено стариот дел Römerberg . Иако ми е на 5/6км со кола центар од Ффм искрено не одиме често повеќе бирам околните градчиња за шетање аде што нема гужви многу.

На Tajnaotrovna, Ava.84 и danichap им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    36.262
    Вика уау може почесто да одиш. :D

На Ava.84 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.332
    Допаѓања:
    285.793
    И мене ми е страв да поднесам за данок]:).
    Страв ми е и од небенкостен кога ќе стаса јануар:D.
    Хамбург е преубав, повеќе пати го имам посетено, пак би и со децава:inlove:.
    Франкфурт одиме чат пат навечер, со друштво. Паркираме кола, до ресторан/локација, назад.
    За шетање ми е катастрофа, посебно центарот, цајл, уништен целосно.

На Ava.84 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.699
    Hamburg go nemam poseteno, Frankfurt na pocetokot koga idev kako student mi bese preubav. Sega koga posleden pat odev premnogu zapusten, gubre po setaliste, mnogu stranci ne ostanalo nisto od nego...

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. potatoface

potatoface Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2020
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    40
    Извинете ако не е за тука, но оние што се регистрирале во странство, од каде зедовте доказ дека не сте мажени и дека нема причина зошто да не би се регистрирале во странство? Дали треба од матично или од мвр? фала ви

17. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Ние сме исто 3 5 ме исплаши малку.. до лани не работев и ни враќаа од оваа година работам и свесна сум дека ке враќаме само да не е екстремно.
    Јас се преселив од Берлин навистина свашта и мноогу прљав.. штета а баш е убав има што да се види но не жалам

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.828
    Допаѓања:
    176.434
    Колку што ме држи сеќавање од УВМК вадев.

Ме насмеавте со финанцамт. Нас годинава, ни стаса писмо од нив, човече не можев да поверувам, значи од нашата германска картичка, префрливме поголема сума на пари на грчката пред да одиме за Грција. Тоа ваљда е достапно да се види. Дека од наша на наша картичка е префрлено. И назад кога се вративме по некое време ни стаса писмо да сме им кажеле од каде парите на грчката сметка. (facepalm) Таа картичка ни е неактивна, само кога одиме во Грција ја користиме и тоа поради фактот што германскиве ни се гиро, а не мастер. Видоа ваљда дека немаме примања од Грција се стишија. И претходно сме префрлале пари, ама годинава прв пат ни пратија честитка. :D

Хамбург ми е во топ 3 европски градови. Волшебен е. :inlove: Франкфурт исто ми се свиѓа ама нема споредба. Франкфурт бевме пред околу 2-3 месеца последно. До тој молот што е надвор пред градот. Специјално до Смитс по играчки за децава. И му реков на маж, чим возиш до овде бар до центар на кафе да седнеме. И така по мој памет отидовме, а таму немаше игла кај да се фрли оти беше лгбт парада. :D Прошетавме низ драгс квинсите децава се изнагледаа костуми :tmi: им беше забавно сите им мафтаа и пут под нозе назад во молот. :D

На TutiFuti, Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    33.718
    Јованти не мора да имаш мастер со нормалната гиро картичка можете да плаќате нормално во секоја еу земја.Ова инфо ми е од колешка.Кога ми кажа таа одма изгугла да види дали и е точно инфото и гугл и потврди .Јас кога чув реков зш плаќам кредитна за џабе ама мк не еу|(.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.828
    Допаѓања:
    176.434
    Леле Ева не можам да најдам такво инфо онлајн. Ама ако е точно би било супер. И ја се нервирам со картичкиве што не се мастер па и 20 евра за нив месечно плаќаме, кражба! Ама па појма немам во која банка да се префрлам.

На Ava.84 и Poppins им се допаѓа ова.