Cenata zavisi od pokraina do pokraina, od grad vo grad, od toa kolku saati e tamu itn. Kaj nas ne se gledaat prihodite ako e pod 3 godini i ako sedi od 7 do 17 na primer e 600 evra.
Во нашата градинка цената од минимална 100 евра- за дете над 3 години, 7:30-12:30 во градинка без ручек; до 500 евра максимална за дете над 1 година, со ручек, пон-чет 7-16:30 и пет 7-14:00. Поефтина градинка нема кај нас од 100 евра, се мислам 114 беа точно, поскапа има од 500 евра.
Добро бе луѓе, за какви градинки зборите, за приватни ли, чим спомнувате такви цени 500 600 евра? Јас кога бев да прашам во една градинка, ми рекоа дека е без пари, само хранарина од 80евра ќе треба да плаќам. А комшикава па за истата градинка ми вика дека не давале храна тамо и дека сама ќе сум требала да носам за детето. Незнам шо е работава, многу ја комплицираат со градинкиве, и затоа одлучив дека нема да го пуштам детево на градинка. Само онлајн бараат нешто, онлајн онлајн..... да ви ебам онлајн јас на вас. Во сите градинки различно е. И шо треба сега, да идам јас во сите градинки и да се распрашувам? Оти онлајн нема никакви податоци за тоа дали има храна, дали нема, колку пари, ништо нема.
Цената варира скрос секаде од 50-600€ е различно. Мислам мења улога и цената спрема колку деца пушташ во градинка , бар кај нас е така. Ова е за нашиот град ценовник , син ми е 3ипол години , престој 08-14 часот , 180€ месечно излева со јадење.
Затоа пиша @SanelaS цената зависи. Нема тука разлика во цената на државна и приватна како во Мк. Може државна да е и 900 евра е. Ние плаќаме 447 евра сега петок времето го скратија за 3 саати, а пон-чет за пола саат. Инаку е 505 евра. Ако најдат доволно персонал и е пак од 7-17 ќе биде пак 505 евра.
На мене ми кажаа од 8 до 3 или од 7 до 3, не се сеќавам. Оваа комшикава ми вика поарно да сум го носела детето во приватна, таму се имало. И отварам јас страната на приватната градинка, и таму пишува ДО 12 саат Па зошто да го праќам детето на градинка до 12? Ни работа можам да најдам ни ништо . Пак дома ќе седам. Многу ми е комплицирано и тоа со онлајн, неам живци јас за онлајн, и затоа одлучив да не ја праќам ќерка ми на градинка. Ќе си седеме заедно дома најубаво
И уште нешто да ве прашам, само немој да ми кажете дека и за првачиња, мислам за школо, треба онлајн да ги запишуваме?
Кај нас автоматски оди во школото што е кај нас. Ако сакаш друго школо тогаш сигурно треба нешто да правиш. Мене оналјн ми е најубаво. Брзо и од дома. Аплицираш во максимум 5 градинки. А замисли во секоја градинка да треба да отидеш па треба да се договораш за термин, па се разболел другиот од терминот или ти… Е за шопинг и јас не сум онлајн. Онлајн не можам ништо да разгледувам одма глава ме заболува. Не сум ни за од место кога станува збор за облека ич не можам да разгледувам, уште помалку да пробувам.
Ako sakas informacii odinvo opstina i prasaj koj e zadozlezen za gradinkite imas sektor tamu i ke ti kazat sto kako e .Na primer kaj nas ima gradinki koi se od gradot i od crkvata, sekoja gradinka so sosptvena politika i vreme koga e otvorena i dali prima deca pod 3 godini ili ne. Na primer kaj katolickite nema rucek, kaj tie od gradot ima i cini plus 60 evra a dorucek se nosi. Kaj nas ne e bitno dali si vraboten ili ne si, ni kolku zarabotuvas i slicno tuku apliciras i te vikaat od gradinkata kaj sto si dobil mesto. Ako na primer epten e gusta rabotata togas odis so dogovori od rabota za pobrzo da dobies mesto. I da ako imas poveke deca e pomala sumata. I da imame i aplikacija kade sekoj den stigaat izvestuvanja i slicno, i da trgne vo uciliste pak treba online so aplikaciive da pratis sto e novo, ili ako jade vo skolo meni da biras i slicno. Ama kako sto kazav ova se e razlicno od grad vo grad nie se preaelivme samo 4 km pa politikata e sosema razlicna.
За пријавување во градинка кај нас беше по телефон . Се јавив , закажав термин за средба . После една година тргна во градинка со неполни 3 години . Кај нас е со модули . Стандард над три години е од 7 15 до 12 15. Прв модул од 07 15 до 15 30 . Над три години се плаќа 40 евра , плус јадење 70 евра , плус за вода и доручек 10 евра. Модул два од 7 15 до 16. 80 евра плус јадење 70 и за вода 10. Нема ништо комплицирано кај нас
Како што кажа Санела после и во школо онлајн ручек се порачува и следиш известувања од градинка/ школо. Секогаш ме потсеќа на она демек мајката само на телефон седи, а она порачува ручек, одговара на известувања од градинка/школо, мејлови, порачува облека за децата. Ако не одговорам на известување дали ќе ја земам 12:15, 14:15 или 16:00, тоа значи автоматски 12:15 и за 5-10 мин ќе ти ѕвонат дека мораш да ја земеш. Кога е вработен болен тоа.
Ние онлајн се пријавивме за градинката. Имаше рок до март мислам беше, па од друг град да не испуштиме рокот. Па не одбија прво, после татко и ја пријавил уште еднаш со новата адреса, ама веќе си во систем и само како промена на податок направил, и ни се јавија ако сакаме од 7 ипол до 14 имале место, со јадење. Цената мислам дека е околу 400 евра за до 3 год. зборам. Приватните кај нас се од 900+. Денес од сабајле викаа до 20степени, сега сменија на 15 макс. Да промрчам за времето, за да не кажам што уствари ме мачи. Многу многу сум нанервирана од докторите и тоа што не ми се јавија денес, пред викенд, во неизвесност дали да продолжам или не со терапија. Ич не ме ни прашувајте за што е терапијата, оти уште толку ќе ми се прилоши. Требаше да си ја слушам интуицијата и да си се само терапирам пред три недели, барем немаше да ми биде криво. На крај излезе дека сепак требало, само што сега малку прекасно е, нема да донесе ништо, а може да искомплицира. Кога морам да се расправам со доктори, мразам, значи мразам. Да ви пиип, може вие сте со дипломи, може не ви го зборам јазикот како мајчин, ама дали по дефиниција значи дека не знам што зборам. Нацисти некои.
Кај мене целодневната е околу 800€ тоа за под 3 год. Онлине пријава во три градинки и каде ќе добие место таму. Од 7 до 13 часот 450€ , има и до 14 часот 500€. Најдобрата одлука ми беше што ја запишав во градинка иако седев дома. Стекна такви навики што мислам дома никогаш немаше да ја научам.
@Adidas888 по ова што го напиша мислам дека таа градинка работи на ист принцин како кај ќерка ми. Ќерка ми до август беше во група до 3 години, седеше од 7:30 до 13:30, јас работев од 8 до 13. Тоа ме кошташе 375 евра без храна. Сега откако наполни 3 години градинката е бесплатна (како и за сите деца од овој град) со тоа што повеќето деца остануваат пак 7:30 до 13:30, ама имаат 10 места за деца кои остануваат до 15 часот, ќерка ми останува до 15 часот. за да добиеш вакво место треба двајцата родители да работат минимум 150% месечно, да си самохран родител, студент,итн. Овие деца што седат до 15 часот добиваат топол ручек и тоа чини 80 евра месечно освен август за август не се плаќа ни ручек. Доручек од дома и праќам. Во градинката два случаи на корона има Во понеделник ако не сме се коноросале во меѓувреме ќе одиме на изложба на тикви, времето 21 степен пишува дека ќе биде ако не се смени во последен момент пак.
Има некоја полагано C1 тука у Немачка? Да каже искуство... Сакам да измолам и С1 да добијам, утре имам термин во Биро за вработување... Како и да е, ко што гледам ќе ми треба и за двата аусбилдунзи што планирам да ги правам... Мислам, план А и план Ш што ми се, де... Само граматика ми е слаба страна... Добро, мене тоа што не учам и сум пасивна ми е проблемот, оти увек коа ќе седнам да научам, успевам, али до тогаш... Нејсе, ова се муабети за други теми, или стручни лица.
Јас на времето, Telc Hochschule. @SanelaS она мислам исто има барем Ц1. За другите, Ава претпоставувам. Кажи точно што те интересира. Чиста граматика нема, има во тие за мултиплчоис што се, и преку пишување фактички те оценуваат колку ја владееш. Принципот секако е горе доле ист. Усен и писмен дел. Мене пак нивната граматика најлесна ми беше, оти по некаква логика ја учиш. Секако до б2 е највеќе граматика, скоро се поминуваш. После е само повторување и малку проширување. Штом ти треба за аусбилдунг, предуслов е, ќе ти го платат. Ја нели им се јавив и кажав дека не можам да им се најавам на системот, да се пријавам арбеитзухенд и за антраг да поднесам арбеитслоз. Ми пратија корисничко име и требаше друго писмо со пасворд, еве уште го чекам да стигне.
Јас полагав во 2022, C1 Beruf. Имав голема желба, пред се затоа што сакам да учам јазици и се надевав дека којзнае колку ќе ми се подобри германскиот ама.. ми се погоди никаква професорка, курсот беше онлајн, не' оставаше по час и половина сами поделени во групи као демек да правиме нешто а таа сигурно си ги тераше домакинските работи во меѓувреме. Нејсе и покрај катастрофата од курс и што во голем дел од деновите се вклучував само за да ме запишат за присутна, отидов на испит неспремна и го положив испитот. Не е толку тешко колку што самото име C1 звучи. Барем за мене. Многу зависи и од основата која ја имаш. Мене ми се погодија В1 и В2 курсевите па можеби и тоа ми помогна да се извлечам.
Требаше да полагам во 2020 ама почна короната и ми се преќина курсот С1.2. После останав трудна со второто и имав ептен забегана бременост со несоници и срцебиење и не можев од кревет да станам. Сакам да идам да положам ама никако да се кандисам да уплатам.Во споредба од 2020 до сега па мислам дупло подобро и зборам и разбирам.А како нема кога некој на глава ми мели 6 и пол часа и да несакаш ќе научиш. Некои школи нудат пруфунгстренинг па може така да положиш. Никогаш цертификатите не ми биле предуслов.Граматика не учеше многу тој до В1.Многу ми беше интересна да ја учам и ради него многу ја учев.А он ни даваше многу вежи.Иако работев и бев претепана од тешка работа учев со кеф .Имав лист во џепот и учев вотршац ,а после одев со колешките германки се трудев да ги употребам.Учителот велеше ако ти оди мате ти оди и дојчграмарик.
Jas polagav nekade pred 8 /9 godini neznam dali e isto kako togas, ama ako bez problem imas pplozeno b2, so malku prodlabocuvanje na sodrzinata ke nemas problem