1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    36.034
    Не, штом сте поднеле може и над рокот од 90 дена да чекате немај гајле. Чекајте, ќе ви стигне писмо. Кога поднесовте кој датум?

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Може да останете, ама не смеете да ја напуштате Германија.

Во секој град е различно.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    36.034
    Некој ако оди во Лидл до вечер имам 5 евра попуст над 40 евра, гратис пециво или ванила, гратис Weihnachtsmann и Himbeer. :D
    Ќе ви дадам мој Лидл плус, жал ми е да пропаднат

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Brabus

Brabus Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2024
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    35
    Во кој град живеете во Германија?

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Во Нирнберг.

На Brabus му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Brabus

Brabus Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2024
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    35
    Уште две работни недели и пат не чека кон Македонија

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Јас сум сега во Мк. Си одам за една недела. Следно доаѓање ќе биде во лето.

На Brabus му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    36.034
    Каде има поголем избор на шолји за кафе со натписи за подарок?
    Онлајн можеби нема да стигне на време, додека се мислам што за појадок, отиде времето.
    И кое пенкало би било квалитетно?

9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    33.981
    У дм дирекно можеш да си направиш

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    36.034
    Не сум знаела ова. Фала ти. Ама никаде не пишува како поточно функционира. Чаша од дома носам? И како го наоѓам и лепам/ сечам баш тоа што ми треба?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    4.120
    Морам да пишам тука, ми се чини во друга тема нема да ме разбере никој.

На маж му фали друштво, ама ептен. Како овенато цвеќе е. На работа има бајаги постари колеги и ептен му е монотоно, а тука се дружиме може со 2 пара така поинтензивно.
    Има ќејф да се дружи човекот, и за денес имавме организирано ручек за дури 8 души, како закаснета слава.
    Прво му бев лута пошто како прво немаме место за 10 луѓе на масата, па треба да готвам за многу луѓе а сме дома со тодлер, али ајде викам да му направам ќејф.
    Вчера испазаривме тон храна, пијачки,украси за маса, па ајде екстра маса и столови на склопување си купивме пошо ниедни од комшиите не сакаа да ни позајмат ( а имаат сите во подрум, ама ајде ).
    Денес од сабајле се спремаме, сецкаме, на раб да се искараме од нервози. И оп, еден по еден откажуваат сите. На два часа пред ручекот.
    За едниот пар знаев дека ќе откажат, не сме се виделе година дена, секогаш на договорено ми откажуваат, дури и му викав да не ги кани ама ајде, сакаше човекот луѓе.
    Другите мислам дека заборавија бидејќи кажаа дека не можат да дојдат откако им пративме порака со инструкции како да влезат во зградата.
    И мм сега е како покиснато маче. Се стопи човеков, ми падна жал некако.
    Абе како дете кога нема никој да му дојде на роденден. Од 8 ќе дојдат само 3 :( и еве го збори сеа, да си бевме во Мк, ќе си славев со другари, па се преиспитува човеков дали нешто згрешил зошо му откажуваат сите. Многу ми е жал, и истовремено сум многу бесна, им земав на сите дечиња мало поклонче, и вакво кулирање на два часа пред ручек…сори ама не поминува.
    Мм влезе да се тушира, јас во меѓувреме да соберам маса и столови. :(

На Victorian, fairy88, јolene и 7 други им се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    33.981
    Имаш оние каоо компјутери што се за слики вадење у дм бар кај нас има и си избираш што ќе принташ и на што и на крај таму одма ја подизаш Screenshot_20241208_134028_Maps.jpg

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    8.643
    Нас девер ми вака ни правеше не за друго него зошто он за викенд ќе си се начука и следниот ден го боли глава мамурен е и откажува во последен момент. Почнавме да не ги викаме на ручек туку само кафе и колач ко Германците, на доручек каде што работите и ако не се изедат ќе ми останат да си јадеме преку недела. Ручеци скари нема повеќе за него.
    За другиот дел ние сме асоцијални ни годи ова малце дружење ( иако моите другари кажуваат како гледаат посебно кај маж ми колку му фали тоа кога сме дома). Ама тука се навикнавме. Иако знам луѓе со баш богат друштвен живот, тие што сакаат таков живот си наоѓаат највеќе оние балкански забави што се, сум слушнала и за луѓе што се враќаат заради тоа што им фали друштво. Мм мислеше дека брат му нема да издржи ваков живот со помалце дружење, ама скрос си се прилагоди човекот.

Чудна ми е околината на некој од вас не сакале столици да ви позајмат, пакети не си земате и слично. Кај нас е баш супер за тие работи, некогаш печам колачи само за да не и го вратам тањирчето празно на бабата од комшии срам ми е преку 80 има жената само ми подава. И све Германци ни се во зграда, ама супер си живееме ни преблиски, ама тука ако си притребаме.

На Lavender13, Victorian, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Masnickaaa

Masnickaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    925
    Јас сум иста како маж ти. Многу ми фали дружење, а тука ептен тешко оди зближувањето. Сите пријатели што ги имаме сега се странци, немаме никој од Балкан :| Ако сте во близина на Келн, Бон, Дизелдорф, пиши ми, може да се запознаеме :):hug: Ние живееме во помало градче во близина на овие поголемиве, не сме сретнале никој од Македонија тука.

На fairy88, јolene, Lavender13 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    4.120
    Остај за соседите, ептен се напнав. Не си имаме муабет со никој, сите некако намќори, во ходник да се разминеш едвај здраво викаат. Тие наспроти нас имаат куче, еднаш излегуваме истовремено јас со количка, комшијата со кучето. Чекаме лифт заедно и ми вели да влезел тој во лифтот сам со кучето, јас да сум почекала ќе го прател горе. Лифтот има место за 10 души иначе. Ок викам нема проблем. :puke:
    Секогаш кога требало нешто сме излегувале во пресрет, сме чувале мачки, сме ваделе цвеќиња, имаме акции за чистење на дворот, мм секогаш учествува ( иако се доброволни ). И сега кога еднаш ќе ми затреба нешто, никој нема да зуцне. А комшиите под нас, со нив го делиме подрумот и имаат 6 екстра столици, не пишаа ништо. Башка секој има балкон маси и столици, ама нејсе.
    Има семејство со дете на слична возраст колку нашето, абе цела година на породилно бев, не знам колку пати во лифт се сретнавме со комшиката, таа со количка, јас со количка, абе ни здраво не вика. А ја гледам кружи низ маало со количката сама. Епа кружи си сама.
    А баш би било убаво да имаме такви некој комшии, си викам се се дешава, комшија може да ти се најде како никој некогаш, ама тоа е што е. Следен стан ќе го бирам по комшиите.

Мене сите што ми откажаа денес се македонци, со странците ако се договорам знам дека ќе бидне, со нашиве се натегаме. Викаш некој да дојде на ручек во 2, доаѓа во 4 или воопшто не доаѓа.
    Впрочем единствените што се појавија денес беа странци, си дојдоа на време и баш си истеравме убав ручек.
    Не сум јас во Германија, по Скандинавиите сум, ама се инфилтрирав тука пред извесно време :D

На Victorian, fairy88, јolene и 7 други им се допаѓа ова.
  16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    39.397
    @Lavender13 многу глупо што откажале во последен момент.
    Кога си некаде поканет , имај на ум дека може спремале , купувале и се е наместено на маса и да не се појавиш е педерски (се извинувам ) . Жал ми е за тоа што ве извисиле . Ама барем ќе си знаете за понатаму .

Ако човекот со бил навикнат на собирање и дружби , тешко му паѓа можеби овде тоа дека не е така како во мк. Мене пример ми е супер .
    Брат ми на пример, он си сака дружби, си најде , тоест цело маало се Балканци и си се собираат.
    Јас немам Македонци во моја близина и не ми требаат . Да има на пример можеби ќе сакам да се собирам ама дека нема не ми ни смета .

На fairy88, јolene, danichap и 4 други им се допаѓа ова.
  17. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    33.981
    Имаме балканци скоро се ској јазик се слуша само германски не. :(
    Добро во зграда 80% се кај нас стари германци така да се навикнав без галама и воопшто не ми фалат дружби и спремања се знае со сестрите од маж да седнеме заедно оти сме ептен " далекууу" па се гледаме еднаш у два месеца. :P
    И тоа кога дојдат од ќеф готвам да има што да и пренесат на мамичка дека и го чувам синчето не и е гладно:D.
    Додека они таму кај нив си тераат дружби и секој викенд ае на пиење некаде. :D

Маж на одмор пред одмор.
    Јас цела вкочена кичма и левата нога ми се во грч.;( тоа ми е последица од спиналната кога ми боцкаше по 8пат јас мрднав со левата нога и сега последица ;(.

За понеделнички тоа.

На јolene, danichap, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    @Lavender13 многу неубаво што ви откажале. На мене и на маж ми два пати ни се случи да ни откажат средба. И тоа еден ист пар пријатели. На пример.... Ако треба да дојдат во 19 часот, они во 20 часот ќе ни откажеа. Многу се нервирав. И му реков на маж ми веќе да не ги вика. Се јави тој пријателот уште два пати после тоа, за да дојдат. Ама маж ми му рече Зафатени сме. И оттогаш не се јави. А и веќе не се дружиме со нив. И не ми е криво. Не бевме многу блиски.

И моите комшии се :x Затоа јас не се замарам со нив. Пратки не земам. Не заслужиле. И они не ги земаат моите пратки. А имаше период кога ги земав нивните. Си викам Можеби се коректни луѓето. Ама не. Затоа не ме интересира ништо нивно. Колку пати сум се враќала со торби, а они поминуваат покрај мене и не се нудат да помогнат. Само 3 фамили сме во куќата. За дружба имаме три пара пријатели Македонци. Не се гледаме често. Фини се. А јас не сакам дружби. Повеќе сакам да бидам со семејството.

На Lavender13, fairy88, TutiFuti и 2 други им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    6.920
    Кај сте бе? Пак ве нема.
    Џоки да не се глупира и да каже како сега пренајубаво со светки си поминала на партито.
    Аво некоја, дишаш ли, кај си, добра ли си?
    Се надевам деците на сите ви се ок и нема страшни болештини, само лесни мрсолчиња низ дома.
    Недела број 3 во градинка. Од 8 и 15, до кај 10 седи. Плачки кога ја оставам, плачки кога ја земам. Ама по три усти доручкува, има прогрес.

Ја пост блекфрајдејски почнав да нарачувам облека, откако укапирав дека немам ништо за носење, освен едни фармерки кои се на пат да се скинат. Еве едно купче чека да го вратам надзад, утре ќе дојде дхл друг пакет да ми достави, па дирекно овие два да ги земе.
    Да му дадам едно чоколадо да човекот, полн нагоре, полн надолу се враќа. Срам ми е веќе.
    Ама ништо не ми стои и на крај од цунда фармерки нарачав. Таму ем број ми е погоден, ем штоф некако најмек и најпријатен ми е за носење.

За гости, ние само со еден пар се дружиме, ама сега во последно скро секој викенд се гледаме. Се погерманчивме ептен, гости и одење договараме со недели однапред.
    Ама овој феноменот на откажување во последен момент, не не.
    И тоа најчесто со наши е така. Четири пати ќе се чуеме, се ок и на крај или се касни или не идеме.
    Додуша ова со години не се случува веќе, оти не се дружевме со луѓе.
    @Lavender13 барајте ново друштво. Ама па и маж ти, па и он бе. Аман толку трагично сфаќање нема потреба. Ко да си бев дома. Краставици, некогаш идеализираме тоа што го немаме, се додека не се разочараме од филмовите наши у глава, кога ќе се деси во јаве.

Друго ништо немам да кажам. Да направам палачинки за мадам додека спие. А богами и ние со благото веќе цел месец ја претеравтме, до степен ми се лоши веќе.
    Ама што да правам по 1,11€ ми беа на промоција чоколадите од алди, и купив 20.
    Од лидл пиџами си купив, 100% памук и подебелки така, па може и ќе ги биде. Ако не за гости ќе се најдат. За 15 евричи, за лидл богами скапо. Ама па поасални од било кај и подебели, секако се над 40 евра.
    За Божиќ, не прајме слика во пиџами и под елки. Годинава ни елка ќе нема. А може треба малку да позакитам. Ќе видам. Има време.
    И тоа.

На Lavender13, danichap, Masnickaaa и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.765
    Допаѓања:
    33.575
    Мрдам не дека сакам дека морам.Сарма од домашна зелка се вари .
    Пишав неколку пати ама избришав наместо да пратам .Си реков еј Аво колку си само паметна кога си траеш:angel:.Ама читам:!:.
    Кога е вакво мрачно ич не ми е ден.Па дури и колегите ме приметија и ми нацртаа сонце и сега имам сонца што се смеат по моноторите ,па одма дигат расположение^_^.
    Ви праќам :sun: до наредно пишување:).

На mal.ecka, danichap, јolene и 3 други им се допаѓа ова.